راهنمای کلیه مراقبت‌ها و آزمایش‌های

سلامت بارداری

شامل مجموعه کامل دستورا‌لعمل‌ها و مقالات راهنمای پدران و مادران باردار شامل آمادگی‌های بارداری، تست‌های تشخیص و غربالگری، علائم، بیماری‌ها، مراقبت‌ها و … در دوران بارداری، زایمان و پس از زایمان برای حفظ سلامت مادر و فرزند

← همراه با راهنمای انجام کلیه تست‌های تخصصی بارداری و نوزادان در ارومیه

مجله تخصصی سلامت بارداری   |   قدرت‌گرفته از نوآوری محتوایی شرکت تدبیرنگر   |   با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه

آزمایش‌های توصیه‌شده پیش از ازدواج

در هر کشور بر اساس پروتکل‌های پزشکی، انجام برخی از آزمایش‌ها پیش از ازدواج رسمی، اجباری است. آزمایش‌های ضروری پیش از ازدواج در ایران شامل آزمایش عدم‌اعتیاد، بررسی بیماری سفلیس برای آقایان، و بررسی زوجین از نظر تالاسمی است.

اگرچه این آزمایش‌ها مفید است، اما وضعیت سلامت زوج از سایر جهات مانند بیماری‌های ژنتیکی، عفونی و غیره با انجام این تست‌ها مورد سنجش نمی‌شود. توصیه ما به افرادی که به‌تازگی آشنا شده‌اند و قصد ازدواج دارند، انجام برخی آزمایش‌های تکمیلی است تا از مشکلات آتی در زندگی زوجین و فرزندان آنها پیشگیری شود و سلامتی خانواده‌ای که در حال تشکیل دادن هستند، تضمین شود.

  • nano-l-pregnancy-main-h-i-3

    تشخیص دیابت
    تست FBS و در صورت لزوم ۲HPP و HbA1C

  • nano-l-pregnancy-main-h-i-3

    بیماری‌های تیروئید
    تست TSH به صورت پایه و سپس سایر تست‌ها

  • nano-l-pregnancy-main-h-i-3

    بیماری‌های کبدی و کلیوی
    شامل آنالیز ادرار، Urea، Creatinine، ALT، AST، Na، K

  • nano-l-pregnancy-main-h-i-3

    آزمایش‌های ژنتیکی
    برای غربالگری و تعیین خطر ابتلا به برخی بیماری‌های ژنتیکی، خصوصاً در صورت وجود سابقه خانوادگی مثبت، مانند کم‌‌خونی داسی‌شکل و …

  • nano-l-pregnancy-main-h-i-3

    آزمایش گروه خون
    از طریق تست تشخیص گروه خون

آماده افزودن یک عضو جدید به خانواده هستید؟

تبریک می‌گوییم!

اگر برای اولین بار می‌‌خواهید صاحب فرزند شوید، باید بدانید که پیش از تلاش برای باردار شدن، لازم است پیش‌نیازهای آن را بسنجید و مقدمات پزشکی آن را فراهم کنید.

اگرچه داشتن فرزندی سالم بدون برنامه‌ریزی و آمادگی‌های قبلی نیز امکان‌پذیر است، اما انجام برخی مقدمات می‌تواند شانس سلامتی مادر و فرزند آینده‌تان را تا حد ممکن افزایش دهد.

برای شروع، لازم است با آمادگی‌های قبل از بارداری، تست‌های تشخیص بارداری، و علائم اولیه آن آشنا شوید.

برای آموختن در این‌باره، از همین‌جا آغاز کنید.

علائم باردار شدن

به فاصله کوتاهی پس از باردار شدن، تغییرات جسمی و روحی متعددی در بدن مادر باردار رخ می‌دهد. اما کدام‌یک از این تغییرات طبیعی هستند؟

روش‌های تست بارداری

تست‌های بارداری برای تشخیص یک هورمون ویژه به‌نام hCG در بدن مادر طراحی شده‌اند. چه تست‌هایی را برای اطمینان از بارداری باید انجام داد؟

آمادگی برای بارداری

اگر همه شرایط را برای داشتن فرزند فراهم کرده‌اید، زمان آن رسیده است که از ایمنی بارداری و آمادگی‌های مورد نیاز برای آن اطمینان حاصل کنید.

آزمایش‌های توصیه‌شده قبل از باردار شدن

معاینات و آزمایش‌های پیش از بارداری، به شما کمک می‌کند تا اطمینان حاصل کنید از نظر سلامتی، آماده باردار شدن هستید. برخی از این آزمایش‌ها مخصوص مادران، و برخی دیگر برای پدر و مادر است. این آزمایش‌ها وضعیت سلامتی شما را از نظر بیماری‌ها و اختلالات ژنتیکی، عفونی، هورمونی و غیره مورد بررسی قرار می‌دهند.

در صورت وجود هرگونه مورد مشکوک در نتایج آزمایش‌ها، پزشک شما می‌تواند برای رفع عارضه و یا چگونگی کنترل عوارض آن در دوران بارداری، شما را راهنمایی کند. تحقیقات نشان می‌دهد انجام معاینات و غربالگری‌های پیش از حاملگی، شانس باردار شدن را بیشتر می‌کند و احتمال سقط جنین یا نقایص هنگام تولد را کاهش می‌دهد.

حتی اگر این اولین بارداریِ شما نیست، انجام این آزمایش‌ها توصیه می‌شود زیرا احتمال دارد وضعیت جسمانی شما از زمان آخرین بارداری تاکنون، دچار تغییر و تحول شده باشد.

  • nano-l-pregnancy-main-h-i-3

    پنل هورمون باروری
    با انجام آزمایش‌های بررسی قابلیت باروری پدر و خصوصاً مادر، شامل تست‌های هورمون لوتئینی (LH)، آنتی‌مولرین هورمون (AMH)، هورمون محرک فولیکول (FSH)، تست هورمونی پرولاکتین (Prolactin)، Estradiol (E2)، و آنالیز منی (Semen analysis)

  • nano-l-pregnancy-main-h-i-3

    ارزیابی بیماری‌های عفونی
    شناسایی انواع عفونت‌های منتقل‌شونده از طریق رابطه جنسی، با انجام تست‌های، با انجام تست‌های HIV ،HBSAg ،HBSAb ،HCV ،HSV (در صورت تشخیص بروز عفونت فعال)، HPV، VDRL و آنالیز ادرار (Urine analysis)

  • nano-l-pregnancy-main-h-i-3

    آزمایش گروه خون
    با انجام تست تشخیص گروه خونی و یا برخی دیگر از تست‌های خون

  • nano-l-pregnancy-main-h-i-3

    ارزیابی سلامت پایه
    بررسی سلامت پدر و خصوصاً مادر از نظر وجود بیماری‌های مزمن، شامل تست‌های FBS ،Urea ،Creatinine ،ALT ،AST ،ALP، بیلی‌روبین، TSH، ویتامین D، و HbA1C

  • nano-l-pregnancy-main-h-i-3

    پارامترهای خونی و ذخائر آهن
    ارزیابی وضعیت سلامت مادر با انجام تست‌های CBC ،Reticulocyte Count ،Ferritin ،TIBC و Iron (Fe)

  • nano-l-pregnancy-main-h-i-3

    غربالگری زنان و زایمان
    برای کنترل کیست‌ها، تومورهای خوش‌خیم یا هرگونه بیماری‌های التهابی در لگن و بیماری‌های زنان و زایمان دیگر که تهدیدکننده بارداری است.

  • nano-l-pregnancy-main-h-i-3

    معاینه سینه، لگن و شکم
    برای تشخیص عفونت‌های احتمالی در لگن مانند تریکوموناس، هرگونه ناهنجاری فیزیکی در شکم، و توده‌های احتمالی در سینه.

  • nano-l-pregnancy-main-h-i-3

    تست پاپ اسمیر
    آزمایش تشخیص سرطان دهانه رحم و شناسایی عفونت‌های رحم و واژن با عامل باکتریایی، قارچی یا ویروسی.

مراقبت‌های بارداری

دریافت مراقبت‌های کافی در طی بارداری، نقش تعیین‌کننده‌ای در شکل‌گیری و رشد فرزند سالم در عین حفظ سلامت مادر دارد. انجام مراقبت‌های اصولی، بهترین راهکار برای اطمینان از شروع یک زندگی سالم برای نوزادی است که با خود حمل می‌کنید.

اما در عین حال بارداری برای هر مادر، تجربه‌ای منحصربفرد است. برخی از مادران باردار، علائم کمی را در طی این دوره تجربه می‌کنند و برخی دیگر برای حفظ سلامتی، نیازمند چند روز یا چند هفته استراحت در رختخواب می‌شوند. از این رو ضروری است بدانید چگونه از خود مراقبت کنید و در چه مواردی حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.

آیا دریافت واکسن کرونا برای خانم‌های باردار یا افرادی که قصد باردار شدن دارند خطر دارد؟

آیا می‌دانید کدام یک از عوارض بارداری طبیعی هستند؟

و برای کدام‌یک از عوارض لازم است به پزشک مراجعه کنید؟

در دوران بارداری اتفاقات زیادی در بدن شما رخ می‌دهد که می‌تواند گاهی باعث ایجاد نگرانی یا ناراحتی‌تان شود.

آموختن درباره این عوارض و کسب آمادگی قبلی می‌تواند ناراحتی ناشی از آنها را به حداقل برساند. اگرچه بسیاری از این علائم عادی هستند و برای اکثر مادران باردار پیش می‌آیند، اما با مشاهده برخی از این علائم لازم است سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید تا خطری شما و فرزندتان را تهدید نکند.

با بیماری‌های حین بارداری چه باید کرد؟

سختی‌های بارداری، گاه با ابتلای مادر به برخی بیماری‌ها، دوچندان می‌شود.

بیماری‌های دوره بارداری، مشکلات سلامتی هستند که ممکن است جنین، مادر، یا هر دو را درگیر کنند. برخی بیماری‌ها قبل از باردار شدن در بدن مادر وجود داشته‌اند و برخی پس از حاملگی شکل می‌گیرند.

اطلاع به‌موقع از این بیماری‌ها، تشخیص، درمان و کنترل، نقش کلیدی در پیشگیری از عوارض پیچیده برای مادر و فرزند دارند. به‌عنوان یک مادر باردار یا همراه او، لازم است بدانید در صورت درگیر شدن با هر یک از این بیماری‌ها چه باید بکنید.

آشنایی با انواع

آزمایش‌های دوران بارداری

علاوه بر مراقبت‌هایی که شما به‌عنوان یک مادر باردار، همراه با خانواده‌ و اطرافیان‌تان در طی این دوره حساس بر عهده دارید، نیازمند مراقبت‌های پزشکی، آزمایش‌ها و چکاپ‌های منظم هستید.

آزمایش‌های غربالگری نوزادان جزو مهم‌ترین این تست‌ها هستند. غربالگری‌های دوران بارداری، به مجموعه‌ای از آزمایش‌ها و اسکن‌های سونوگرافی گفته می‌شود که در زمان‌های مختلفی انجام می‌شوند. هدف از این غربالگری‌ها این است که خانم‌های باردار از لحاظ ابتلای جنین به برخی از سندرم‌ها و نقص‌های جنینی غربال شوند. این آزمایش‌ها می‌توانند به شما در تصمیم‌گیری برای انجام آزمایش‌های بیشتر و استفاده از روش‌های درمانی در دوران بارداری و بعد از زایمان کمک کنند.

آزمایش دوگانه سه‌ماهه اول بارداری

 

غربالگری ناهنجاری‌های ژنتیکی تریزومی ۱۳، ۱۸ ‌و ۲۱

بیشتر بخوانید…

آزمایش چهارگانه سه‌ماهه دوم بارداری

 

تست Quad marker ناهنجاری‌های ژنتیکی جنینی

بیشتر بخوانید…

آزمایش NIPT اختلالات کروموزومی

 

غربالگری سندروم داون و دیگر ناهنجاری‌های ژنتیکی

بیشتر بخوانید…

آزمایش آمنیوسنتز (Amniocentesis)

 

برای بررسی اختلالات کروموزومی در هفته ۱۴ تا ۲۰

بیشتر بخوانید…

همچنین چکاپ‌های منظم، سونوگرافی، تست‌های عفونی، و برخی تست‌های جنین مانند تست ضربان قلب در دوران بارداری انجام می‌گیرد.

لذا در طی حاملگی، ضروری است مرتباً با پزشک و تیم درمانی خود در ارتباط باشید تا هرگونه علائم هشداردهنده به‌موقع شناسایی شده و برای جلوگیری از هرگونه آسیب به شما و فرزندتان، روند درمانی در صورت نیاز به‌سرعت آغاز شود.

بخش آزمایش‌ها و مراقبت‌های پزشکی در بارداری در مجله سلامت بارداری نانو، اختصاص به این دسته از آزمایش‌ها و نظارت‌ها دارد.

انجام آزمایش‌های غربالگری بارداری در

آزمایشگاه نانو ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مرکز انجام آزمایش‌های غربالگری بارداری در ارومیه با بالاترین دقت و در سریع‌ترین زمان است. این آزمایشگاه یکی از مجهزترین مجموعه‌های آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجان‌غربی است که از اواخر سال ۱۳۹۷ در خدمت جامعه پزشکی و بیماران مراجعه‌کننده قرار گرفته است. مجموعه نانو در محیطی ایمن با بهره‌گیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصین آسیب شناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مادران باردار در آذربایجان غربی و منطقه شمال‌غرب کشور است.

پزشک و آزمایشگاه همکار

0

پزشک و آزمایشگاه همکار
نوع آزمایش قابل انجام

0+

نوع آزمایش قابل انجام
نفر تیم تخصصی

0

نفر تیم تخصصی
ظرفیت آزمایش در روز

0

ظرفیت آزمایش در روز

بارداری در شرایط خاص

هر بارداری در زندگی هر یک از خانم‌ها، متفاوت و منحصربفرد است و نمی‌توان آن را مشابه تجربه دیگران دانست.

اما برخی از مادران، بارداری را با داشتن شرایط خاص و یا برخی بیماری‌ها آغاز می‌کنند. برخی بیماری‌ها در این دوره تشدید می‌شوند و برخی می‌توانند بارداری و زایمان را با چالش مواجه کنند. در چنین شرایطی، لازم است مراقبت‌ها و نظارت‌های بیشتر بر روی این مادران انجام شود تا خطرات احتمالی به حداقل برسد. از جمله رایج‌ترین این موارد:

  • nano-l-pregnancy-main-h-i-3

    بارداری در سنین بالای ۳۵ سال
    اگر پس از ۳۵ سالگی قصد باردار شدن دارید، انجام برخی مراقبت‌ها می‌تواند به فرزند شما کمک کند تا بهترین شروع را تجربه کند.

  • nano-l-pregnancy-main-h-i-3

    بارداری دوقلوها و چندقلوها
    چندقلوزایی امروزه نسبت‌به گذشته بسیار شایع‌تر است و گاه می‌تواند با مخاطرات پزشکی و عوارض برای مادر و نوزادان همراه باشد.

  • nano-l-pregnancy-main-h-i-3

    بارداری و بیماری‌های مزمن
    امروزه افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن نیز می‌توانند دوران بارداری را به سلامت پشت سر گذاشته و نوزادانی سالم به دنیا بیاورند.

از دست رفتن و سقط جنین

شاید به نظرتان عجیب به نظر برسد، اما در حدود یک‌سوم تا نیمی از بارداری‌ها، بدون این که حتی خود فرد متوجه شود، پایان ناموفق دارند. از میان بارداری‌هایی که به مراحل بعدی می‌رسند، ۱۰ تا ۲۰% منجر به سقط و از دست رفتن جنین می‌شوند.

اما خبر خوش این است که اکثر خانم‌هایی که بارداری ناموفق را تجربه می‌کنند، در آینده صاحب فرزندان سالم خواهند شد.

زایمــان

گرچه واقعا نمی‌توان برنامه دقیقی برای به‌دنیا آوردن نوزاد پیش‌بینی کرد، اما در روزهای پایانی بارداری، تا جای ممکن باید سعی کنید برای این اتفاق بزرگ آماده باشید.

تا لحظه دیدن فرزند نازنینی که ماه‌ها انتظارش را کشیده بودید، چیزی نمانده است…

ماشین حساب بارداری

تعیین زمان تقریبی زایمان و تولد نوزاد براساس تاریخ آخرین قاعدگی

آمادگی برای زایمان

کاهش استرس زایمان و آماده کردن لوازم مورد نیاز برای وضع حمل

زایمان زودرس

زایمان پیش از هفته‌ ۳۷‌ بارداری؛ علل، پیشگیری و اقدامات مورد نیاز

زایمان طبیعی

زایمان بدون مداخله پزشکی؛ مزایا، معایب، و روش‌های تسهیل آن

زایمان سزارین

موارد تجویز زایمان سزارین، خطرات احتمالی، آمادگی‌ها و دوران نقاهت پس از آن

مراقبت‌های پس از زایمان

بدن شما خلق یک شاهکار شگفت‌انگیز را به اتمام رسانده است: به‌وجود آوردن انسانی دیگر! به‌عنوان یک مادر، احتمالا بیشتر تمرکز و انرژی شما به او معطوف خواهد شد، اما فراموش نکنید که خودتان هم نیازمند مراقبت هستید.

در طی ماه‌ها بدن شما بدون وقفه و با تمام توان کار کرده است تا فرزندتان را سالم و ایمن نگه دارد. پس از به‌دنیا آمدن نوزاد، بدن‌تان وارد دوره جدیدی از تغییرات می‌شود تا از این پس مأموریتی دیگر را به انجام برساند.
نباید فراموش کرد که دوران نقاهت پس از بارداری ممکن است هفته‌ها و ماه‌ها طول بکشد. خلاصه‌ای از مهم‌ترین توصیه‌های متخصصان در این زمینه در اینجا گردآوری شده است.

سنجش سلامت نوزاد

عضو جدیدی که به خانواده شما ملحق شده است، نیازهای بسیاری دارد: غذا دادن دائمی، عوض کردن پوشک، گریه‌های غیرقابل‌درک و …

اما علاوه بر این احتیاجات، نوزادان ممکن است برخی مشکلات سلامتی نیز داشته باشند که متفاوت از بچه‌های بزرگ‌تر است. فرزند شما در طی یک سال اول زندگی، تغییرات بنیادینی را از سر خواهد گذراند و برای عبور ایمن از این مسیر، نیازمند سنجش مرتب و نظارت دائمی است.

لیست کامل مقالات مجله سلامت بارداری را در بخش فهرست موضوعی مجله مطالعه کنید.