آزمایش‌های غربالگری کم‌خونی داسی‌شکل و تالاسمی

هر دو بیماری سلول داسی‌شکل (SCD) و تالاسمی جزو اختلالات خونی ارثی هستند.

هر شخص دارای دو کپی از ژن‌ها است که هر یک را از یکی از والدین خود به ارث می‌برد. ناقل ژنتیکی یا ناقل ارثی به فردی گفته می‌‌شود که بر روی یکی از کپی‌های یک ژن دارای جهش است. از آن‌جایی که شخص ناقل جهش است، بیماری را بروز نمی‌دهد؛ اما ۵۰% احتمال دارد در هر بارداری جهش را به فرزند خود منتقل کند. در صورتی که شما ناقل ژن بیماری سلول داسی‌شکل یا تالاسمی باشید، می‌توانید این بیماری‌ها را به فرزندتان نیز منتقل کنید.

یادآوری: اگر مفهوم آزمایش غربالگری را فراموش کرده‌اید، باید بگوییم که آزمایش‌های غربالگری معمولاً در مورد افرادی تجویز می‌شوند که در معرض خطر تهدید سلامتی بیشتری نسبت به افراد عادی قرار دارند. این آزمایش‌ها کمک می‌کنند تا در صورت وجود خطر زودتر به آن پی برد و جلوی پیشرفت آن را گرفت یا برای درمان اقدام نمود و در بسیاری از موارد می‌توانند به تشخیص ناهنجاری‌ها کمک کنند.

به همۀ خانم‌های باردار توصیه می‌شود که آزمایش خون انجام دهند تا مشخص شود که ناقل بیماری تالاسمی هستند یا خیر.

با توجه به تشخیص پزشک، به افرادی که احتمال داده می‌شود ناقل بیماری سلول داسی‌شکل باشند، توصیه می‌شود که آزمایش غربالگری انجام بدهند. در صورتی که در نتیجۀ آزمایش مشخص شود که مادر، ناقل است، به پدر نیز پیشنهاد می‌شود که آزمایش غربالگری را انجام دهد. این آزمایش حتماً باید قبل از هفتۀ دهم بارداری انجام شود.

در صورتی که متوجه شدید ناقل هستید، در صورت تمایل، شما و همسرتان آزمایش‌های بیشتری انجام خواهید داد تا مشخص شود که نوزادتان تحت‌تاثیر قرار می‌گیرد یا خیر.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

در مورد این دو بیماری بیشتر بدانیم

در هر دو بیماری سلول داسی‌شکل و تالاسمی، هموگلوبین دچار تغییر می‌شود. هموگلوبین، بخش انتقال‌دهندۀ اکسیژن در گلبول‌های قرمز خونی است. افراد مبتلا به این دو بیماری در طول زندگی خود نیازمند مراقبت‌های خاص هستند.

افراد مبتلا به بیماری سلول داسی‌شکل:

  • ممکن است دوره‌های درد بسیارشدید داشته باشند:

دفعات بروز درد و مدت زمانی که طول می‌کشد، در افراد مختلف متفاوت است. به طور مثال برخی افراد چند بار در هفته درد را تجربه می‌کنند و در عده‌ای دیگر ممکن است این اتفاق تنها یک مرتبه در سال رخ دهد.

  • ممکن است دچار عفونت‌های شدید شوند:

افراد مبتلا به بیماری سلول داسی شکل بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت هستند. برخی از این عفونت‌ها مانند سرماخوردگی ساده، خفیف بوده اما برخی نیز مانند مننژیت ممکن است جان بیمار را به خطر بیندازند.

  • معمولاً دچار کم‌خونی می‌شوند:

طول عمر سلول‌های داسی‌شکل در بدن ۱۰ الی ۲۰ روز است. این مسئله در طول زمان باعث بروز کم‌خونی خواهد شد؛ در نتیجه ممکن است بیمار علائمی مانند خستگی، تنگی نفس و زردی را تجربه کند.

در نوزادان مبتلا به بیماری سلول داسی‌شکل می‌توان به صورت زودهنگام از واکسیناسیون و آنتی‌بیوتیک‌ها استفاده کرد تا شرایط نوزاد بحرانی نشود. با حمایت‌های والدین، نوزاد می‌تواند زندگی سالم‌تر و راحت‌تری داشته باشد.

افراد مبتلا به تالاسمی، شدیداً دچار کم‌خونی هستند و هر ۲ تا ۵ هفته، یک‌بار نیازمند تزریق خون و هم‌چنین نیازمند مصرف دارو در تمام طول زندگی خود هستند

اختلالات هموگلوبینی دیگری هم وجود دارد که به اندازۀ این دو بیماری شایع و جدی نیستند. ممکن است این اختلالات نیز از طریق آزمایش‌های غربالگری تشخیص داده شوند.

چرا در اوایل بارداری، غربالگری بیماری سلول داسی‌شکل و تالاسمی به افراد پیشنهاد می‌شود؟

آزمایش‌های غربالگری بدین منظور انجام می‌شوند تا بررسی شود که آیا پدر و مادر، ناقل ژن بیماری‌زای سلول داسی‌شکل و تالاسمی هستند یا خیر.

ژن‌ها، یک سری کدهای رمزی در سلول‌های بدن هستند که مواردی مانند رنگ چشم و گروه خونی شخص را تعیین می‌کنند. همان‌طور که در ابتدا اشاره شد، هر شخص دارای دو کپی از ژن‌ها است که هر یک را از یکی از والدین خود به ارث می‌برد. به عبارت دیگر، ژن‌های ما به صورت جفت عمل می‌کنند.

نوزادان تنها در صورتی به بیماری سلول داسی‌شکل یا تالاسمی مبتلا می‌شوند که ۲ ژن غیرمعمول (جهش‌یافته) هموگلوبین را به ارث ببرند؛ یکی از این دو ژن از مادر و دیگری از پدر به نوزاد می‌رسد. افرادی که تنها ۱ ژن غیرمعمول به ارث می‌برند، به عنوان ناقل شناخته می‌شوند. ناقلین، سالم هستند و علائم بیماری را بروز نمی‌دهند.

ناقلین بیماری سلول داسی‌شکل تنها در شرایطی که اکسیژن کافی به بدن نرسد (مثلاً بیهوشی عمومی)، ممکن است دچار برخی مشکلات شوند.

همۀ ناقلین این توانایی را دارند که ژن غیرمعمول یا بیماری‌زا را به فرزندان خود منتقل کنند.

زمانی که هر دو والد، ناقل باشند

زمانی که هم پدر و هم مادر، هر دو ناقل بیماری باشند، احتمالات زیر در هر مرتبه بارداری وجود دارد:

  • ۲۵% احتمال دارد که نوزاد متولدشده، نه ناقل باشد نه بیمار.
  • ۵۰% احتمال دارد که نوزاد متولدشده، ناقل باشد.
  • ۲۵% احتمال دارد که کودک متولدشده، بیمار باشد.

اختلالات مربوط به هموگلوبین می‌تواند در هر کسی مشاهده شود؛ اما این اختلالات در افرادی که اجدادشان از آفریقا، دریای کارائیب، مدیترانه، هند، پاکستان، جنوب و جنوب شرقی آسیا و خاورمیانه هستند، شایع‌تر است.

آزمایش غربالگری بیماری‌های سلول داسی‌شکل و تالاسمی

غربالگری بیماری سلول داسی‌شکل و تالاسمی به صورت آزمایش خون است و بهتر است که قبل از هفتۀ دهم بارداری انجام شود؛ چرا که اگر در اولین آزمایش مشخص شود که شما یا همسرتان ناقل نوعی اختلال خونی هستید، می‌توان با انجام آزمایش‌های بیشتر بررسی کرد که آیا نوزاد هم تحت‌تاثیر قرار می‌گیرد یا خیر.

با انجام زودهنگام آزمایش، شما و همسرتان می‌توانید از تمام گزینه‌های پیش‌رو مطلع شده و در صورتی که نوزادتان در معرض خطر ابتلا به اختلال خونی ارثی باشد، تصمیمی آگاهانه بگیرید. آزمایش غربالگری تالاسمی به همۀ خانم‌های باردار توصیه می‌شود اما در مورد بیماری سلول داسی‌شکل چنین چیزی وجود ندارد و در صورت صلاحدید، پزشک به شما توصیه خواهد کرد.

در مناطقی که شیوع اختلالات هموگلوبینی شیوع بیشتری دارد، به همۀ خانم‌های باردار توصیه می‌شود که غربالگری بیماری سلول داسی‌شکل را نیز انجام بدهند. در مناطقی هم که این اختلالات شیوع کمتری دارند، پزشک مورد سوابق خانوادگی شما و همسرتان سوال کرده و در صورت نیاز به شما توصیه می‌کند که آزمایش غربالگری را انجام بدهید.

در هر صورت، تصمیم‌گیرندۀ نهایی شما هستید و می‌توانید در صورت عدم پیشنهاد پزشک، باز هم غربالگری را انجام بدهید.

آیا آزمایش غربالگری برای مادر و نوزاد آسیبی به همراه دارد؟

پاسخ این سوال منفی است. آزمایش‌های غربالگری آسیبی به شما و نوزادتان نمی‌رسانند. اما بهتر است در مورد انجام یا عدم انجام آن‌ها تحقیق کرده و سپس تصمیم بگیرید. به عنوان مثال، ممکن است پس از آزمایش‌های غربالگری، آزمایش‌های بیشتری به شما پیشنهاد شود که خطر سقط جنین را در پی دارد.

آیا اجباری برای انجام آزمایش غربالگری وجود دارد؟

پاسخ این سوال هم منفی است. الزام و اجباری برای انجام آزمایش غربالگری وجود ندارد. برخی از افراد می‌خواهند بدانند که آیا نوزادشان در معرض خطر ابتلا به این بیماری‌ها قرار دارد یا خیر؛ در حالی‌که برخی از افراد ممکن است تمایلی نداشته باشند.

نتایج آزمایش غربالگری

در نتیجۀ آزمایش مشخص می‌شود که شما ناقل یا مبتلا به بیماری هستید یا خیر. به طور معمول، جواب آزمایش ظرف یک هفته آماده می‌شود. واحد پذیرش آزمایشگاه در مورد زمان دقیق دریافت نتیجه به شما اطلاعات لازم را می‌دهد.

در صورتی که مشخص شود که ناقل بیماری سلول داسی‌شکل یا تالاسمی هستید، به متخصص ژنتیک ارجاع داده خواهید شد.

آزمایش‌های بعدی در صورت ناقل‌بودن مادر

در صورت تشخیص ناقل‌بودن مادر، ممکن است آزمایش‌های دیگری به تشخیص متخصص ژنتیک انجام شود.

آزمایش تعیین ناقلیت پدر

در صورتی که مشخص شود که مادر، ناقل بیماری است، به پدر نیز توصیه می‌شود که آزمایش خون انجام بدهد. در صورتی که مشخص شود که پدر، ناقل بیماری نیست، فرزند شما به بیماری سلول داسی‌شکل یا تالاسمی مبتلا نخواهد شد و لازم نیست آزمایش دیگری انجام بدهید.

اما توجه داشته باشید که هم‌چنان ۵۰% احتمال دارد که فرزند شما ناقل بیماری باشد و بیماری را در آینده به فرزندان خود منتقل کند. می‌توانید در مورد این موضوع با پزشک متخصص ژنتیک مشورت کنید تا برای شما توضیحات کامل‌تری بدهد.

تشخیص ناقل‌بودن هر دو والد

در صورتی که با انجام آزمایش مشخص شود که پدر نیز ناقل است، احتمال ابتلای کودک به بیماری، ۲۵% خواهد بود. در این صورت، به شما توصیه می‌شود که آزمایش‌هایی موسوم به آزمایش‌های تشخیصی را انجام دهید. در این آزمایش‌ها مشخص می‌شود که نوزادتان تحت‌تاثیر بیماری قرار گرفته است یا خیر.

آزمایش‌های تشخیصی قادر به آَشکارساختن موارد زیر هستند:

  • ابتلای نوزاد به بیماری سلول داسی‌شکل، تالاسمی و یا سایر اختلالات هموگلوبینی
  • ناقل‌بودن کودک
  • سالم‌بودن کودک (حتی ناقل هم نیست)

از هر ۱۰۰ آزمایش تشخیصی، صرفاً ۱ مورد منجر به سقط جنین می‌شود. انجام یا عدم انجام آزمایش تشخیصی به تصمیم شما بستگی دارد. شنیدن این جمله که نوزادتان در معرض ابتلا به بیماری سلول داسی‌شکل یا تالاسمی قرار دارد، ممکن است برای شما بسیارسخت باشد. بهتر است در این خصوص با پزشک و ماما مشورت کنید.

دو نوع آزمایش تشخیصی وجود دارد که در این‌جا به آن‌ها می‌پردازیم:

نمونه برداری از پرزهای جفتی (CVS)

این آزمایش به طور معمول بین هفتۀ ۱۱ تا ۱۴ بارداری انجام می‌شود. نمونه‌برداری می‌تواند به دو صورت انجام شود. در نمونه‌برداری از واژن برای جمع‌آوری پرزها، ابزاری را از طریق واژن و دهانۀ رحم وارد رحم می‌کنند و بعد از طریق سونوگرافی همزمان، ابزار را به سمت جفت هدایت و از آن نمونه‌برداری می‌کنند. در نمونه‌برداری از شکم برای جمع‌آوری پرزها، یک سوزن بلند و باریک را از طریق شکم با کنترل مداوم توسط سونوگرافی وارد رحم می‌کنند و نمونۀ جفت را از طریق آن خارج می‌کنند.

سپس با ارسال سلول‌های بافت جفت به آزمایشگاه، می‌توان آن‌ها را از نظر بیماری‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های سلول داسی‌شکل و تالاسمی بررسی کرد.

آمنیوسنتز (آزمایش مایع آمنیوتیک)

این آزمایش از هفتۀ ۱۵ بارداری انجام می‌شود. یک سوزن نازک از طریق شکم مادر وارد رحم می‌شود و مقداری از مایع اطراف نوزاد به عنوان نمونه برداشته می‌شود. این مایع، حاوی برخی از سلول‌های نوزاد است که می‌توان آن‌ها را از نظر بیماری‌های سلول داسی‌شکل و تالاسمی آزمایش کرد.

تشخیص ابتلای کودک به بیماری سلول داسی‌شکل یا تالاسمی

در صورتی که مشخص شود که نوزاد شما به یکی از این دو بیماری مبتلاست، پیشنهاد می‌شود که با متخصص ژنتیک و متخصص زنان‌وزایمان مشورت کنید. آن‌ها در مورد جزئیات اختلال خونی که نوزادتان به آن مبتلاست، به شما توضیح خواهند داد.

برخی از بیماری‌های خونی، جدی‌تر از سایر بیماری‌ها هستند و ممکن است برخی از خانم‌ها تصمیم به خاتمۀ بارداری یا سقط جنین بگیرند؛ در حالی‌که ممکن است برخی دیگر از افراد تمایلی به سقط جنین نداشته باشند.

در صورتی که آزمایش مشخص کند که شما ناقل بیماری هستید، ممکن است سایر اعضای خانواده‌تان نیز ناقل باشند. بنابراین، بهتر است از آن‌ها بخواهید که به خصوص اگر قصد بچه‌دارشدن دارند، آزمایش غربالگری را انجام دهند.

عدم تمایل به انجام آزمایش غربالگری در دوران بارداری

در صورت عدم تمایل به انجام آزمایش غربالگری در دوران بارداری، هم‌چنان می‌توان نوزاد شما را از نظر ابتلا به بیماری سلول داسی‌شکل تا چند روز بعد از تولد غربالگری کرد.

آیا همه می‌توانند آزمایش غربالگری بیماری سلول داسی‌شکل و تالاسمی بدهند؟

هر چند که آزمایش‌های غربالگری این دو بیماری در دوران بارداری به افراد باردار پیشنهاد می‌شود، اما هر کسی می‌تواند در هر زمانی که بخواهد، آزمایش‌های غربالگری را انجام بدهد. در صورتی که شما و همسرتان با توجه به سابقۀ فامیلی، نگران ناقل‌بودن هستید، می‌توانید قبل از اقدام برای باردارشدن این آزمایش‌ها را انجام بدهید. بدین ترتیب، می‌توان از احتمال ابتلای نوزاد به این بیماری آگاه شد و برای یک بارداری سالم‌تر با پزشک متخصص مشورت کرد.

در صورتی که مشخص شود شما یا همسرتان، ناقل بیماری هستید، بهتر است به متخصص ژنتیک مراجعه کنید.

دانستنی‌های بیشتر درباره

آزمایش‌ها و مراقبت‌های پزشکی در بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.