آمنیوسنتز یا آزمایش کاریوتایپ مایع آمنیوتیک

آمنیوسنتز یک روش مورد استفاده برای گرفتن یک نمونه کوچک از مایع آمنیوتیک برای آزمایش است. این مایع در زن باردار، اطراف جنین را فرا گرفته ­­است. مایع آمنیوتیک، یک مایع زرد و شفاف است که:

  • از جنین در مقابل جراحت محافظت می ­کند
  • از جنین در مقابل عفونت محافظت می ­کند
  • به نوزاد امکان حرکت و رشد مناسب می­ دهد
  • به کنترل دمای جنین کمک می­ کند
  • naNO-ATTENTION

    همراه با انواع آنزیم­ها، پروتئین­ها، هورمون­ها و سایر مواد، مایع آمنیوتیک حاوی سلول­هایی است که توسط جنین به درون مایع ریخته می­شود. این سلول­ها حاوی اطلاعات ژنتیک هستند که می­توان از آن­ها برای تشخیص اختلال­های ژنتیک و نواقص لوله باز عصبی (ONTDs) مثل مهره شکاف­دار، استفاده کرد. این تست براساس سابقه تاریخی، برای بررسی نواقص ارثی ژن و اختلالات متابولیک نیز انجام می­شود. مایع آمنیوتیک حاوی سایر مواد نیز است که اطلاعاتی درباره جنین ارائه می­دهد. این روش در اواخر بارداری برای بررسی سلامتی جنین و مشکلات سلامتی جنین مثل عفونت انجام می­شود. اگر پیش­بینی شود یک نوزاد زودتر به­دنیا می­آید، ممکن است از روش آمنیوسنتز برای بررسی رشد شش جنین استفاده شود. مایع به آزمایشگاه فرستاده می­شود تا سلول­ها رشد کنند و آنالیز شوند. اغلب نتایج آزمایش بسته به آزمایشگاه، پس از ۱۰ تا ۱۴ روز آماده می­شود. نتایج تست بلوغ شش جنین در چند ساعت آماده می­شود.

چرا ممکن است به تست آمنیوسنتز نیاز داشته باشیم؟

برای زنانی که بیشتر در معرض زایمان ناقص هستند در هفته پانزدهم و بیستم بارداری، تست آمنیوسنتز پیشنهاد می­شود. همچنین وقتی تست قبلی مشکلی داشته باشد ممکن است تست دوباره انجام شود. در بعضی شرایط نیز از تست آمنیوسنتز برای تست ژنتیک و کروموزوم در سه­ماهه دوم بارداری استفاده می­شود که این شرایط شامل موارد ذیل است:

  • list
    داشتن سابقه خانوادگی یا بچه مبتلا به به بیماری ژنتیک یا اختلال متابولیک مثل سندروم دان، فیبروز کیستیک یا تای ساکس
  • list
    خطر بروز نواقص لوله عصبی باز مثل مهره شکاف
  • list
    تست غربال‌گری مادر غیرنرمال
  • list
    خطر ابتلا به بیماری ژنتیکی مرتبط با جنسیت
آمنیوسنتز در سه­ماهه سوم بارداری برای بررسی مواد ذیل استفاده می­شود:
  • list

    بلوغ شش (ریه) جنین در زمانی­که احتمال زایمان زودرس است

  • list
    عفونت رحم
  • list
    بیماری Rh

پزشک مراقب شما ممکن است به دلایل دیگر پیشنهاد تست آمنیوسنتز دهد

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

خطرات تست آمنیوسنتز چیست؟

خطر سقط جنین پس از انجام آزمایش آمنیوسنتز در سه‌ماهه دوم بارداری، کمتر از ۱% است. که کمی بیشتر از حد نرمال خطر سقط جنین در این دوره از بارداری است.

فاکتورها یا شرایط خاص ممکن است با آمنیوسنتز تداخل داشته‌باشد. این فاکتورها شامل موارد ذیل است:

  • list

    بارداری زودتر از ۱۴ هفته

  • list
    موقعیت بچه، جفت، مقدار مایع یا آناتومی مادر
  • list
    بیماری Rh

در زنان دارای دو یا چندقلو، برای مطالعه هر بچه، نمونه­برداری مایع از هر کیسه آمنیوتیک ضروری است.

باتوجه به شرایط شما ممکن است خطرات دیگری نیز وجود داشته باشد. قبل از انجام آزمایش در مورد هر مسئله نگران­کننده­ای با پزشک مراقب خود صبحت کنید.

چگونه برای یک تست آمنیوسنتز آماده شوم؟

  • list

    بارداری زودتر از ۱۴ هفته

  • list
    از شما خواسته می‌شود تا رضایت‌نامه را امضا کنید که به شما اجازه می‌دهد این آزمایش انجام شود. فرم رضایت‌نامه را به دقت بخوانید و اگر چیزی مبهم است بپرسید
  • list
    معمولا، محدودیتی برای رژیم غذایی یا فعالیت قبل از تست آمنیوستیک وجود ندارد
  • list
    اگر نسبت به دارو، دستکش لاستیکی، نوار چسب یا بیهوشی حساسیت دارید به پزشک مراقب خود اطلاع دهید
  • list
    همه داروهای پزشکی (با نسخه یا بدون نسخه)، داروهای گیاهی، ویتامین‌ها و مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید را به پزشک اطلاع دهید
  • list
    اگر سابقه اختلال خونریزی دارید یا مصرف هرنوع داروی ضدانعقاد خون (رقیق‌کننده خون)، آسپرین یا هر داروی دیگری که بر لخته خون اثر می‌گذارد را به پزشک مراقب خود اطلاع دهید
  • list

    اگر خون شما از نوع Rh منفی است به پزشک مراقب خود اطلاع دهید. در حین آمنیوسنتز، سلول­های خونی مادر می­تواند با سلول­های خونی جنین مخلوط شود. بنابراین اگر خون شما Rh منفی و خون بچه شما از نوع Rh مثبت باشد، منجر به حساسیت Rh می­شود و سلول­های قرمز خونی جنین، تجزیه می­شوند.

  • list

    ممکن است از شما خواسته شود قبل از شروع آزمایش مثانه خود را تخلیه کنید و یا اینکه نیاز نباشد. در اوایل بارداری، مثانه پر به حرکت رحم به موقعیت بهتر کمک می‌کند. در اواخر بارداری، مثانه باید تخلیه شود تا از خطر سوراخ شدن با سوزن آمنیوسنتز جلوگیری شود

  • list

    هر دستورالعملی که پزشک مراقب به شما می­دهد انجام دهید تا آماده آزمایش شوید

در هنگام آزمایش آمنیوسنتز چه اتفاقی می‌افتد؟

آزمایش آمنیوسنتز ممکن است به‌­صورت سرپایی یا حین بستری در بیمارستان انجام شود. فرآیند آزمایش شاید با توجه به شرایط شما و اقدامات پزشک، متفاوت باشد.

به­طور کلی فرآیند آمنیوسنتز به‌­صورت ذیل است:

  1. باید لباس را به­طور کامل یا از کمر به پایین در بیاورید و لباس بیمارستان را بپوشید.
  2. از شما خواسته می­شود روی میز آزمایش بخوابید و دست­ها را پشت سر قرار دهید.
  3. فشارخون، نرخ قلب و تنفس بررسی می­شود.
  4. با استفاد از یک سونوگرافی، نرخ قلب جنین، موقعیت جفت، جنین و بندناف بررسی می­شود و همچنین برای یافتن کیسه مایع آمنیوتیک از سونوگرافی استفاده می­شود.
  5. شکم شما با یه ضدعفونی­کننده تمیز می­شود. به شما گفته می­شود که حین آزمایش قسمت استریل شده روی شکم را لمس نکنید. اگر یک داروی بی­حسی از طریق سوزن تزریق شود، کمی احساس سوزش خواهید کرد.
  6. وقتی پوست بی حس شود، با کمک سونوگرافی، یک سوزن بلند و باریک و توخالی از طریق رحم به درون کیسه آمنیوتیک وارد می­شود که ممکن است کمی دردناک باشد. وقتی سوزن وارد رحم می­شود شاید کمی احساس گرفتگی کنید. پزشکی مقداری از مایع آمنیوتیک را به درون سرنگ می­کشد. میزان مایع به نوع آزمایش بستگی دارد اما معمولا بیشتر از یک­بار نیست. بدن شما مقدار مایع از دست رفته را جایگزین می­کند. وقتی کمی مایع آمنیوتیک از بدن شما خارج می­شود احساس کشیده­شدن مایع را متوجه می­شوید.
  7. سوزن دور انداخته می­شود
  8. مایع آمنیوتیک درون یک ظرف شفاف مخصوص قرار داده می شود و به آزمایشگاه ارسال می­شود.
  9. بر روی ناحیه­ای که سوزن وارد شده، باند گذاشته می­شود.
  10. نرخ قلب جنین و علائم حیاتی شما بررسی می­شود.
  11. اگر خون شما از نوع Rh منفی باشد، ممکن است به شما آمپول روگام داده شود که می­تواند از حمله آنتی­بادی­های مادر با خون Rh منفی به سلول­های خونی جنین دارای Rh مثبت جلوگیری می­کند.

پس از تست آمنیوسنتز چه اتفاقی می‌‌افتد؟

پس از آزمایش، شما و جنین شما به­صورت دوره­ای کنترل می­شوید. علائم حیاتی شما و نرخ قلب جنین به­صورت دوره­ای به مدت یک­ساعت یا بیشتر، بررسی می­شود. نمونه مایع آمنیوتیک به آزمایشگاه ژنتیک ارسال می­شود. برای رد نقص لوله عصبی باز مثل مهره شکاف­دار، مقدار آلفا- فتوپروتئین ( یک پروتئین موجود در مایع که توسط جنین ساخته می­شود) اندازه­گیری می­شود. سایر مواد مربوط به شرایط متابولیک و ژتیک نیز تست می­شوند. باتوجه به نتایج تست، توصیه می­شود با یک متخصص ژنتیک مشورت کنید. پس از آزمایش ممکن است کمی احساس گرفتگی داشته باشید. اگر احساس سرگیجه یا حالت تهوع دارید به پرستار اطلاع دهید. شاید به شما گفته باشند که به سمت چپ بخوابید. بعد از تست، حداقل برای ۲۴ ساعت یا تا زمان ملاقات پزشک مراقبف در خانه استراحت کنید و از انجام هرگونه فعالیت شدید پرهیز کنید.

اگر هرکدام از موارد ذیل اتفاق افتاد به پزشک مراقب اطلاع دهید:
  • list

    هرگونه خونریزی یا خروج مایع آمنیوتیک از محل سوراخ سوزن یا از طریق واژن

  • list
    تب و لرز
  • list

    تغییر در سطح فعالیت جنین شما ( اگر شما ۲۰ تا ۲۴ هفته از بارداری را پشت سر گذاشته باشید)

  • list

    درد شدید و یا گرفتگی شکم

ممکن است پزشک مراقب براساس وضعیت شما، سایر دستورالعمل­های پس از آزمایش را به شما بدهد.

دانستنی‌های لازم درباره

آزمایش‌ها و مراقبت‌های پزشکی در بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.