بارداری چندقلو و تولد: دوقلوها، سه قلوها و چندقلوها

چند قلوزایی امروزه نسبت به گذشته بسیار شایع‌تر است. بر طبق بخش سلامت و خدمات انسانی آمریکا، نرخ دوقلوزایی نسبت به سال ۱۹۸۰ تا ۷۵% افزایش یافته است و سه قلوزایی، چهارقلوزایی و چندقلوزایی های بیشتر حتی با نرخ بیشتری افزایش داشته‌اند. امروزه بخشی از افزایش چندقلوزایی‌ها به خاطر خانم‌هایی است که تحت درمان ناباروری هستند که خطر چندقلوزایی را به دنبال دارد. با این حال از زمان اولین انتشار راهنمای طب باروری در سال ۱۹۹۸ توسط انجمن آمریکایی درباره‌ی تعداد رویان‌های منتقل شده، تعداد بارداریهای مرتبط با درمان با سه قلوها و بیشتر به طور چشمگیری کاهش یافته است. همچنین زنان بیشتری منتظر دوره‌های بعدی زندگیشان برای بارداری می‌مانند و زنان مسن‌تر احتمال بیشتری نسبت به زنان جوان‌تر در چندقلوزایی به خصوص با درمان‌های ناباروری دارند. با وجودی‌که پیشرفت‌های مهم پزشکی نتایج چندقلوزایی‌ها را بهبود بخشیده است، چندقلوزایی هنوز با مخاطرات پزشکی مهم و عوارضی برای مادر و نوزادان همراه است. اگر شما در خطر چندقلوزایی هستید، این کتابچه به شما کمک می‌کند تا یاد بگیرید چطور و چرا بارداری‌های چندگانه رخ می‌دهند و مسائل خاص مرتبط در مورد بارداری و زایمان چندقلوها را بیان می‌کند.

دوقلوها—رایجترین چندقلوزایی

ممکن است شما کسی را بشناسید که دوقلو داشته باشد، اما آیا می‌دانید چطور دوقلوها ایجاد می‌شوند و چطور رشد می‌کنند؟ دو نوع دوقلو وجود دارند: همسان و غیر‌همسان.

دوقلوهای همسان زمانی ایجاد می‌شوند که رویان تک که از ترکیب اسپرم و تخمک ایجاد شده، به دو رویان تقسیم می‌شود. هر رویان مشتق از تخمک واحدی است که به صورت ژنتیکی مشابه هستند و هر دو رویان جنیست یکسانی دارند. بر حسب زمان تقسیم، دوقلوهای همسان ممکن است جفت‌ها و کیسه‌های بارداری جداگانه‌ای داشته باشند یا ‌‌ممکن است جفت یکسانی داشته باشند، ولی کیسه‌های جداگانه‌ای داشته باشند. در موارد نادری، دوقلوهای همسان ممکن است در کیسه‌ی آمنیوتیک یکسانی باشند.

دوقلوهای غیر همسان زمانی رخ می دهند که دو تخم جداگانه هر کدام توسط اسپرم جداگانه ای بارور می‌شوند. دو رویانی که تشکیل می شوند، مشتق از دو تخمک جداگانه هستند و به صورت ژنتیکی همسان نیستند و می‌توانند جنسیت یکسان یا متفاوتی داشته باشند. بیشتر اوقات، این نوع دوقلوزایی است که به دنبال روش‌های باروری حمایتی رخ می‌دهد.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

عوامل خطر بارداری چندگانه

به طور طبیعی دوقلوزایی در هر یک مورد از ۲۵۰ بارداری، سه قلوزایی در هر یک مورد از ۱۰۰۰۰ بارداری و چهارقلوزایی در هر یک مورد از ۷۰۰۰۰۰ بارداری رخ می‌دهد. عامل اصلی که شانس داشتن چندقلوزایی را افزایش می‌دهد، استفاده از درمان ناباروری است، اما فاکتورهای دیگری هم وجود دارند.

نژاد، سن، ارث یا تاریخچه‌ی بارداری‌های گذشته شانس داشتن دوقلوهای یکسان را برای شما بالا نمی‌برد، اما باعث بالا رفتن شانس داشتن دوقلوهای ناهمسان می‌شود.

نژاد. نرخ کلی دوقلوزایی برای تمام نژادها در ایالت متحده‌ی آمریکا به طور تقریبی ۳۳ مورد از ۱۰۰۰ تولد نوزاد زنده است. زنان سیاه پوست و سفید پوست غیر لاتین تبار نرخ دوقلوزایی یکسانی دارند، در حالیکه زنان سفید پوست لاتین تبار کمتر در معرض این احتمال هستند.

وراثت. تاریخچه‌ی مادر خانواده ممکن است مهمتر از پدر باشد. خانمهایی که دوقلوی غیر همسان بوده‌اند، دوقلوهایی با نرخ یک جفت در ۶۰ زایمان دارند. با این حال، مردانی که دوقلوی غیر همسان هستند، پدر دو قلوهایی با نرخ ۱ جفت در هر ۱۲۵ تولد هستند. 

سن مادری و سابقه‌ی بارداری‌های گذشته. فراوانی دوقلوها با سن مادری و تعداد بارداری‌ها زیاد می‌شود. خانمهایی با سن بین ۳۵ تا ۴۰ سال که دارای ۴ فرزند یا بیشتر هستند، نسبت به خانمی زیر ۲۰سال که فرزندی ندارد،۳ برابر احتمال بیشتری دارد که دوقلو داشته باشند.

قد و وزن مادر. دوقلوهای غیر همسان در خانمهایی با جثه بزرگ و قد بلند نسبت به خانم‌های کوچک جثه شایع‌تر هستند. این امر ممکن است بیشتر مرتبط با تغذیه باشد تا اندازه‌ی بدن به تنهایی. در طی جنگ جهانی دوم، شیوع دوقلوزایی غیر همسان در اروپا با فقدان غذای در دسترس کاهش یافت.

داروهای باروری و تکنولوژی بارداری حمایتی. بارداری چندگانه بیشتر در خانمهایی شایع‌تر است که از داروهای باروری برای القای تخمک گذاری یا تخمک گذاری چندگانه استفاده می‌کنند. از خانم‌هایی که با داروی کلومیفن سیترات موفق به بارداری می‌شوند، به طور تقریبی ۵% تا ۱۲% دو قلو می‌آورند و کمتر از ۱% سه قلو و بیشتر دارند. استفاده از داروها برای القای تخمک گذاری چندگانه باعث افزایش گسترده‌ی چندقلوها شده است.

به طور تقریبی ۳۰% بارداریهای منتج از گنادوتروپین‌ها منجر به چندقلوزایی می‌شوند. در حالی‌که بیشتر این بارداریها دوقلو هستند، تا ۵% آنها به خاطر آزاد سازی تخمک‌های بیشتر از انتظار، سه قلو یا بیشتر هستند.

روش‌های تکنولوژی حمایتی تولید مثلی (ART) نظیر باروری در محیط آزمایشگاهی (IVF) نیز در افزایش نرخ چندقلوزایی سهیم هستند. خطر بارداری چندگانه با افزایش تعداد رویان‌های انتقال داده شده زیاد می‌شود.

سندروم محو شوندگی یکی از دوقلوها

گاهی در آغاز بارداری دوقلوها، یکی از جنینها «محو می‌شود»، به این حالت «سندروم محو شوندگی یکی از دو قلوها» گفته می‌شود. حتی بعد از اینکه در اولتراسونوگرافی حرکت قلب دوقلوها نشان داده می‌شود، از بین رفتن خود به خودی یکی از رویان‌ها در بیش از ۲۰% بارداریهای دوقلوها رخ می‌دهد. از بین رفتن خود به خودی در بارداری‌های سه قلوها و چهار‌قلوها حتی از این مقدار هم بیشتر است. نرخ چهل درصدی از دست رفتن رویان ممکن است در بارداریهای سه قلو و بیشتر رخ دهد. وقتی یک رویان در سه ماهه‌ی اول از بین می‌رود، سایر رویان یا رویان‌ها به طور کلی به صورت طبیعی به رشد خود ادامه می‌دهند، با این وجود خونریزی واژینال ممکن است رخ بدهد.

معاینات اولتراسونوگرافی که در هفته‌ی پنجم آغاز بارداری انجام می‌شوند، ممکن است نتوانند تمام رویان‌ها را تشخیص دهند. «یک رویان نوظهور» ممکن است پس از هفته‌ی پنجم در ۱۰% دوقلوهای ناهمسان و یا بارداری‌های چندگانه و در ۸۰% موارد در دوقلوهای همسان یافت شود. پس از ۶ تا ۸ هفته، اولتراسونوگرافی ارزیابی دقیقی از تعداد جنین‌ها ارائه می‌دهد.

مدت زمان بارداریهای چندگانه

مدت زمان بارداری طبیعی یک قلو از ۳۷ هفته تا ۴۲ هفته از آخرین دوره‌ی قاعدگی می‌باشد. بارداری‌های دوقلوها گاهی تا ۴۰ هفته طول می‌کشد، ولی اکثر اوقات زایمان زودتر رخ می‌دهد. با افزایش تعداد رویان‌ها، مدت زمان مورد انتظار بارداری کاهش می‌یابد. میانگین مدت زمان ۳۵ هفته برای دوقلوها، ۳۳ هفته برای سه قلوها و ۳۰ هفته برای چهارقلوها می‌باشد.

نوع بارداری متوسط زمان بارداری در زمان زایمان متوسط وزن تولد
تک عددی ۳۸٫۶ هفته ۷٫۳ پوند (۳٫۳۰۰ گرم)
دو قلو ۳۵ هفته ۵٫۱ پوند (۲٫۳۰۰ گرم)
سه قلو ۳۲ هفته ۳٫۷ پوند (۱٫۶۶۰ گرم)
چهارقلو ۳۰ هفته ۲٫۹ پوند (۱٫۳۰۰ گرم)

عوارض بارداریهای چند گانه

عوارض با افزوده شدن هر رویان در بارداری چندگانه زیاد می شوند و شامل مسایل پزشکی زیادی می شوند که در ادامه مورد بحث قرار می‌گیرند. علاوه بر این‌ها، رخداد بیشتر سرگیجه و تهوع شدید، جراحی سزارین یا زایمان با کمک پنس‌ها وجود دارد. اگر شما دوقلو یا تعداد بیشتر باردار هستید، یا اگر در خطر چندقلوزایی هستید، بهتر است به این عوارض و سایر مشکلات بالقوه که ممکن است تجربه کنید، آگاه باشید.

زایمان زودرس

زایمان و تولد زودرس بیشترین خطر بارداری چندگانه است. شصت درصد چند قلوها به صورت نارس متولد می‌شوند، (کمتر از ۳۷ هفته) در مقایسه با ۱۰% بارداری‌های تک عددی. امکان زایمان واژینال به اندازه، موقعیت و سلامت نوزادان در کنار اندازه و شکل استخوان‌های لگن مادر بستگی دارد. جراحی سزارین اغلب برای بارداری‌های دوقلوها لازم است و برای زایمان سه قلوها مورد انتظار است.
از آنجایی که زایمان و تولد زودرس این‌چنین عوارض جدی را ایجاد می‌کند، مادر باردار باید علایم هشدار‌دهنده زایمان زودرس را درک کند. فشار لگنی، درد قسمت پایین کمر، افزایش ترشحات واژنی یا تغییر در فراوانی دردهای «زایمان کاذب» بهتر است به پزشک گزارش داده شوند.
گاهی زایمان زودرس اگر زود تشخیص داده شود، می تواند در حد چند روز یا بیشتر به تاخیر انداخته شود. هر روزی که حفظ شود، باعث رشد و تکامل ارزشمند جنین می شود. وقتی خانمی در مرحله ی پیشرفته ی زایمان است، زایمان را نمی توان متوقف کرد. در موارد نادری، زایمان نوزاد دوم می تواند به تاخیر انداخته شود. این تاخیر، اگر ممکن باشد، شرایط رشد را در محیط محافظت شده ی رحم ممکن می سازد. در حال حاضر درمان‌های موثری برای پیشگیری از زایمان زودرس چندقلوها وجود ندارد.

 

مشکلات جفتی

جفت به دیواره ی رحم متصل است و جنین از طریق بند ناف به جفت متصل است. جفت خون، اکسیژن و مواد مغذی را برای جنین از طریق بند ناف فراهم می کند.
احتمال عملکرد غیر طبیعی جفت در بارداری چندگانه محتمل تر است. اگر جفت قادر به تامین اکسیژن و مواد مغذی کافی برای جنین نباشد، جنین نمی تواند به صورت مناسبی رشد کند. جفت در وضعیت نارس است و به خصوص در اواخر سه ماهه ی آخر ممکن است باعث کندی رشد جنین بشود. دوقلوها و چندقلوهایی که بیشتر از ۳۰% کمتر از وزن طبیعی را در اندازه گیری‌های اولتراسونوگرافی نشان می دهند، در خطر بیشتری برای عوارض هستند و نرخ مرگ و میر تا ۲۵% دارند.
مشکل جفتی دیگر که شرایط تهدیدکننده‌ی زندگی در دوقلوهای همسان است، انتقال از یک نوزاد به نوزاد دیگر در دوقلوها است. این انتقال زمانی که خون از یک جنین به جنین دیگر از طریق ارتباط با جفت مشترک جریان می یابد، رخ می دهد. رشد کم در نوزاد «دهنده» رخ می دهد و مایع فراوانی در نوزاد «گیرنده» جمع می شود. آمنیوسنتز درمانی و انعقاد لیزری رگهای خونی که گردش خون را به دوقلوها در جفت(ها) مرتبط می کند، ممکن است عوارض انتقال نوزاد به نوزاد را کاهش دهد.

اکلامپسی اولیه

اکلامپسی اولیه که با نام توکسمی هم شناخته می شود، در باردای‌های چندگانه ۲ تا ۵ برابر غالب‌تر است. ۱۵ تا ۲۰% خانم‌هایی با بارداری دوقلوها اکلامپسی اولیه را تجربه خواهند کرد و حتی درصد بیشتری در بارداریهای سه قلوها و بیشتر دارد. اکلامپسی اولیه وقتی که فشار خون مادر اندازه گیری می شود و در ادرار پروتیین شناسایی می شود، تشخیص داده می شود. شرایط ممکن است پیشروی کند و سلامت مادر و نوزاد را تهدید کند. وقتی شدید شود، مادر ممکن است دچار تشنج و حمله قلبی بشود و یا سایر عوارض تهدید کننده‌ی زندگی محتمل هستند.

دیابت

خانم‌هایی با بارداری چندگانه محتمل‌تر است که در حین بارداری مبتلا به دیابت بارداری بشوند. نوزادان مادران دیابتی محتمل‌تر است که سختی تنفسی یا سایر عوارض نوزاد تازه متولد شده را تجربه کنند. با این حال، دیابت بارداری حتی در بارداری‌های تک نوزادی هم شایع است و درمان آن به خوبی گسترش یافته و موثر است.

عوارض جنین و نوزاد تازه متولد شده

هر چند در زایمان‌های دوقلوزایی شایع نیست، حدود ۲۰% بارداری‌های سه قلوها به زایمان حداقل یک کودک با معلولیت جدی طولانی مدت منجر می شود. زایمان زودرس نوزاد را در خطر عوارض شدید یا مرگ سریع قرار می دهد. ریه ها، مغز، دستگاه گردش خون، دستگاه گوارش و چشم‌ها در نوزاد ممکن است به طور کامل رشد نیافته باشند.
از کودکان نارسی که می میرند، ۵۰% به خاطر سندرم سختی تنفس از پا در می آیند که به علت ریه های رشد نیافته ایجاد می‌شود. آسیب به مغز مسئول ۱۰% مرگ‌های نوزادان نارس است. نارس بودن همچنین ممکن است منجر به نقص در بینایی یا کوری بشود. نقایص تولد و مرده‌زایی مسئول ۳۰% مرگ‌ها در بارداری‌های دوقلوها و چندقلوها است. پذیرش بخش مراقبت ویژه نوزادان برای یک چهارم دوقلوها و سه چهارم زایمان‌های سه قلوها نیاز است.
با وجود این اعداد، مهم است که به یاد داشته باشید که اکثریت نوزادان چندقلو زنده می مانند. مرگ جنین در ۱٫۶% دوقوها و ۲٫۷% سه قلوها رخ می دهد. علاوه بر این، در مقایسه با بارداری‌های تک فرزندی با وزن تولد مشابه، هیچ افزایش چشمگیری در شیوع بیماری ریوی مزمن یا مشکلات مغزی، چشمی یا گوارشی در نوزادان چندقلو دیده نمی شود.
وزن تولد کمتر از ۵٫۵ پوند (۲۵۰۰ گرم) در بیشتر از نصف دوقلوها رخ می دهد. میانگین وزن تولد به طور تقریبی ۴ پوند (۱۶۶۰ گرم) برای سه قلوها و ۳ پوند (۱۳۰۰ گرم) برای چهارقلوها است. به عنوان نتیجه ی نارسی، خطر فلج مغزی در دوقلوها ۴ برابر احتمال بیشتری دارد. درصدها در سه قلوها و چندقلوها از این مقدار هم بیشتر هستند. نرخ زنده مانی کلی ۸۵% برای تازه متولدین بالای ۲ پوند (۱۰۰۰گرم) است، اما کمتر از ۴۰% برای نوزادانی با وزن کمتر از ۲ پوند (۱۰۰۰گرم) است. وزن تولد همچنین به طور نزدیکی به وخامت ناتوانی در سال‌های کودکی وابسته است. ناتوانی به طور تقریبی در ۲۵% کودکانی با وزن تولد کمتر از ۲ پوند (۱۰۰۰گرم) رخ می دهد. همانطور که در بالا اشاره شد، میانگین وزن تولد حتی برای چهارقلوها به روشنی بیشتر از این عدد است.

 

پیشگیری از چندقلوزایی

پیشگیری در طی درمان ناباروری بهترین روش برای پرهیز از بارداری چندقلوها است. در چرخه های ART، محدود کردن تعداد رویانهای منتقل شده روش موثری است. گزارش مشاوره با کمیته ی عملی ASRM با نام راهنمای تعداد رویان منتقل شده برای توصیه بر اساس تعداد بهینه ی رویان منتقل شده بر اساس سن بیمار، کیفیت رویان و سایر معیارها است.

در آمریکا، پزشکان و بیماران در اتحاد با هم تصمیم گرفتند که چند عدد رویان را انتقال بدهند. با این حال، در انگلیس بیشتر از دو رویان در بیشتر موارد ممکن نیست منتقل شود. در کانادا، بیشینه ی سه رویان برای انتقال توصیه می شود.

هدف نهایی ART رسیدن به نرخ بارداری بالا در انتقال رویان تکی است. در حالی‌که پزشکان می توانند دو رویان انتقال دهند و همچنان در نرخ بارداری قابل قبول بمانند، انتقال یک رویان با نرخ بارداری خوبی در گروه‌های خاصی از بیماران همراه است و به موجب آن مشکل بارداری‌های چندقلوها در نتیجه ی انتقال چند رویان حل می شود. به طور تقریبی ۱۰% انتقال‌های رویان در آمریکا در حل حاضر با استفاده از انتقال رویان تکی انتخابی صورت می گیرد.

بارداری‌های چندقلوها عارضه ی شناخته شده ی داروهای محرک تخمک گذاری هستند. بیشتر پزشکان، بر بیماران با معاینات اولتراسونوگرافی و آزمایشهای خون نظارت دارند. خانمی با تعداد فولیکول‌های تخمدانی زیاد یا سطوح بالای هورمونی خطر بیشتری برای بارداری چندقلوها دارد و چرخه ممکن است برای پرهیز از این خطر لغو شود. هیچ راه ثابت شده ای در کاهش بارداریهای چندقلوها با القای تخمک گذاری در چند تخمک شناخته نشده است، با این حال پیشگیری از باروری با تکامل بیش از سه فولیکول برای کاهش بارداری چندقلوها کمک کننده است.         

کاهش بارداری چند رویانی

وقتی که بارداری سه قلو یا چندقلو رخ می دهد، کاهش بارداری چند جنینی ممکن است برای افزایش شانس زنده مانی جنین‌ها مد نظر باشد. در حالیکه کاهش بارداری چند جنینی خطر سقط کامل را دارد، شانس تولد نوزاد به شدت نارس را کاهش می‌دهد. برای اطلاعات بیشتر، صفحه‌ی گزارش بیمار ASRM را با عنوان چالش‌های والدی چندقلوها را ببینید.

حفظ بارداری چندقلوها

برای کسب بهترین نتایج در بارداری چندقلوها، مادر آبستن باید به عنوان عضوی از تیم مراقبت از سلامت فعالیت کند. تغییر کلی نسبی در سبک زندگی به خصوص بعد از ۲۰ هفته در بارداری مورد انتظار است.

ملاحظات متابولیک و تغذیه ای

افزایش نیاز مادر به مواد غذایی در بارداری‌های چندقلوها وجود دارد. مادر آبستن نیاز به کسب وزن بیشتری در بارداری چندقلوها دارد، به خصوص اگر او بارداری را با کسر وزن شروع کرده باشد. با بارداری چندقلوها، اضافه کردن وزن به طور تقریبی بین ۳۷ تا ۵۴ پوند برای خانم‌هایی با وزن نرمال توصیه می شود. الگوی افزایش وزن نیز مهم است. وزن‌های نوزادان سالم به احتمال زیاد زمانی حاصل می شود که مادر حدود یک پوند در هفته در ۲۰ هفته ی اول کسب کند. افزایش رشد جنینی با تغذیه ی مناسب و کسب اضافه وزن ممکن است به طور مطلوبی نتایج بارداری را با کمترین هزینه بهبود ببخشد.‌

احتیاطات فعالیتی

بسیاری از پزشکانی که بارداری‌های چندقلوها را مدیریت می کنند، بر این باورند که کاهش فعالیت و افزایش استراحت، باعث طولانی شدن این بارداری‌ها و بهبود نتایج می‌شوند. با این حال، بستری روزمره برای استراحت در تخت در بارداری چندقلوها نشان داده نشده است که در پیشگیری از زایمان زودرس موثر باشد. به طور معمول به خانم‌هایی با بارداری‌های چندقلوها توصیه می شود که از فعالیت دشوار و کار در هفته های بین ۲۰ تا ۲۴ هفته پرهیز کنند. استراحت در تخت جریان خون رحمی را بهبود می‌بخشد و ممکن است برای مشکلات رشد جنین کمک کننده باشد. رابطه ی جنسی به طور کلی در زمان استراحت در تخت تشویق نمی شود.  

نظارت بر بارداری چندقلویی

از آن‌جایی که تولد نوزاد نارس و اختلالات رشد مهم‌ترین عوامل در مرگ نوزادان و ناتوانی چندقلوها هستند، معاینات تولیدمثلی مکرر و نظارت دقیق بر بارداری مورد نیاز هستند.
تشخیص پیش از تولد با استفاده از طیفی از روش‌های جدید نزدیک به انتهای سه ماهه‌ی اول برای غربالگری سندرم داون و سایر ناهنجاری‌های ژنتیکی می توانند انجام شوند. آمنیوسنتز ممکن است بین هفته های ۱۶ تا ۲۰ انجام شود. آمنیوسنتز ممکن است در دوقلوها و سه قلوها پیچیده و دشوار شود و ممکن است در بارداری‌های چند قلوها میسر نباشد. با این حال، داده های مستدل برای استفاده از غربالگری سرم در شرایط بارداری‌های چندقلوها وجود دارد و می تواند ابزار مفیدی برای ارزیابی خطر این وضعیت و سایر شرایط باشد.
پزشکان زیادی معاینات گردن رحم را هر هفته یا هر دو هفته در آغاز بارداری شروع می کنند تا تعیین کنند که گردن رحم بلافاصله باریک یا باز می شود. اگر یک معاینه یا اولتراسونوگرافی نشان دهد که گردن رحم در حال باریک شدن است یا بلافاصله شروع به اتساع کرده است، بخیه گردن رحم ممکن است از اتساع زودرس پیشگیری کند یا آن را به تاخیر بیندازد. با این حال نشان داده نشده است که بخیه ی پیشگیرانه از زایمان زودرس در دوقلوها یا سه قلوها پیشگیری می کند.
مواد توکولیتیک داروهایی هستند که ممکن است زایمان زودرس را کند یا متوقف کنند. این داروها در بیمارستان در بخش «فوریتها» در تلاش برای توقف زایمان زودرس داده می شوند. مهم است که برای تاخیر زایمان برای کاهش خطرات زایمان زودرس تلاش کرد. معاینات اولتراسونوگرافی در سه ماهه ی دوم می توانند بعضی از نقایص جنین را شناسایی کنند. ارزیابی رشد جنین با اولتراسونوگرافی هر ۳ تا ۴ هفته در طی نیمه ی دوم آبستنی به طور شایعی انجام می شود.
هر بارداری چندقلویی بهتر است در خطر بالا در نظر گرفته شود و متخصصان زنان و زایمانی که در مدیریت زایمان‌های چندقلوها کسب تجربه می کنند، بهتر است مراقبت لازم را انجام دهند. بخش پرستاری مراقبت ویژه نوزادان بهتر است در دسترس باشد تا حمایت سریع و جامعی را برای تازه متولدین نارس فراهم کنند.

روش زایمان

زایمان واژینال دوقلوها ممکن است در بعضی شرایط امن باشد. بسیاری از دوقلوها می توانند از طریق واژن به دنیا بیایند، اگر پایین‌ترین نوزاد در موقعیت سر در ابتدا باشد. بیشتر سه قلوها توسط جراحی سزارین زایمان می شوند. بیهوشی مناسب و حمایت نوزاد چه زایمان از طریق واژن انجام شود یا به جراحی سزارین نیاز داشته باشد، ضروری هستند. زایمان چندقلوها نیاز به برنامه ریزی توسط کل تیم پزشکی و در دسترس بودن مراقبت‌های ویژه به دنبال زایمان دارد.

تاثیرات روانی چندقلوها بر خانواده

با وجود اینکه بیشتر خانم‌ها در بارداریهای چندقلوها بسیار خوب عمل می کنند، خانواده‌های آنها ممکن است متحمل استرس زیادی بشوند. اگر بستری طولانی مدت نیاز باشد، آمادگی‌ها برای کار، خانه و مراقبت از خانواده باید فراهم شود.

حتی زمانی که مشکلات پزشکی حل می شوند و نوزادان بدون ناتوانی زنده می مانند، تاثیر تولد چندقلوها بر خانواده چشمگیر است. تاثیر تولد چندقلوها به وضوح بر والدین، نوزادان، سایر خواهرها و برادرها و بر خانواده ی گسترش یافته دیده می شود. استرس‌های مالی به خاطر هزینه‌های اضافی خوراک، پوشاک، مسکن و مراقبت از چندین نوزاد شایع هستند. افسردگی پس از زایمان همچنین بعد از زایمان چندقلوها در هر دو والد شایع است و ممکن است طولانی مدت بشود.

مشاوره‌های روانشناسی و گروه‌های حمایتی ممکن است برای والدین چندقلوها که ممکن است افسرده یا رها شده باشند، حمایت کننده باشند. بیشتر پزشکان می توانند مراجعه به متخصص سلامت روان یا گروه حمایتی را فراهم کنند. برای اطلاعات بیشتر، برگه ی گزارش بیمار ASRM را با عنوان چالش‌های والدی چندقلوها را ببینید.

 

نتیجه

هدف درمان ناباروری تولد یک نوزاد سالم است. در درصد کمی از بیماران، درمان منجر به بارداری چندقلوها می شود که ممکن است مادر و نوزادان را در خطر زیادی برای نتایج نامناسب قرار دهد. به این خاطر که بارداری‌های چندقلوها و عوارض آنها خطرات اجتناب ناپذیر درمان‌های ناباروری است، آموزش درباره ی این خطرات قبل از درمان ضروری است. در نهایت، پیشگیری کلید کاهش خطر بارداری چندقلوها است.       

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.