زایمان زودرس به تولد نوزادی گفتهمیشود که قبل از هفتهی ۳۷ام بارداری رخ بدهد. نزدیک به ۸نوزاد از هر ۱۰۰نوزاد بهصورت زودرس بهدنیا خواهندآمد.
در صورتی که بارداری شما کمتر از ۳۷هفته بوده و دارای علائم زیر هستید با ماما و یا بخش زنان زایمان تماس بگیرید:
نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟
همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.
همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه بهصورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.
ماما یا بیمارستان برای بررسی موارد زیر آزمایشها و تستهایی انجام میدهند:
این تستها شامل معاینه واژن، آزمایشهای خون، تست ادرار و کاردیوتوکوگرافی (Cardiotocography) برای بررسی انقباضات و ضربان قلب جنین است. آنها باید شما و جنین بررسی کنند تا ببینید آیا در مرحلهی زایمان هستید یا نه و گزینههای مراقبتی را با خودِ شما در میان بگذارند.
زایمان زودرس برنامهریزیشده
در برخی موارد، زایمان قبل از موعود و بهصورت برنامهریزیشده تحریک میشود چرا که متولد شدن نوزاد در این حالت امنتر از بهدنیا آمدن در زمان موعود خود است.
این ممکن است به دلیل بیماری مادر (مثل پرهاکلامپسی) و یا نوزاد باشد. ماما و پزشک در مورد مزایا و معایت این تصمیم با شما صحبت خواهندکرد.
شما در این شرایط همچنان قادر به ایجاد برنامه و صحبت در مورد خواستههای خود با پارتنر، پزشک یا ماما خواهیدبود.
در صورت پاره شدن کیسهی آب
در صورت پاره شدن کیسهی آب ( که به آن پارگی زودرس پیش از ترم کیسهی آب نیز گفتهمیشود P-PROM) احتمال بروز عفونت برای مادر و جنین بسیار بالاست. در این شرایط موارد زیر توصیه میشود:
P-PROM لزوماً به معنی زایمان نیست بلکه بستری شدن به مدت چندروز در بیمارستان مفید خواهدبود. بههنگام برگشت به خانه، در صورت تجربهی موارد زیر سریعاً با ماما یا پزشک خود تماس بگیرید:
در صورتی که زایمان زودرس شما برنامهریزیشده و یا غیربرنامهریزیشده باشد یا کیسهی آب پاره شود، در این شرایط تزریق استروئید توصیه خواهدشد.
در صورت عدم پارگی کیسهی آب
پزشک یا ماما باید در مورد نشانههای زایمان زودرس یا شما صحبت کرده و اجتمال وقوع این حادثه برای شما را بررسی کنند. این تستها شامل سوال کردن در مورد سابقهی بیماری و بارداری و وجود نشانههای زایمان مثل علائم زیر است:
- انقباضات- مدت زمان آغاز آنها، شدت و طول انقباضات
- وجود هر گونه درد
- نشتی هر گونه مایع از واژن
در این شرایط، معاینهی واژن انجام گرفته و نبض، فشار خون و دمای بدن نیز بررسی میشوند.
پزشک یا ماما، جنین را نیز کنترل میکنند. آنها با ضربههای جنین قادر به تشخیص موقعیت جنین و فاصلهی سر او از لگن هستند.
آنها در مورد حرات جنین در ۲۴ساعت اخیر نیز سوال میکنند. در صورتی که این سوال از شما نشد، حتماً خودتان این موضوع را ذکر کنید.
در صورت تجربهی زایمان زودرس
پزشک یا ماما موارد زیر را توصیه خواهدکرد:
کاهش سرعت زایمان و یا به تعویق انداختن آن در هر شرایطی مناسب نیست، پزشک یا ماما در مورد شرایط با شما صحبت خواهندکرد. آنها موارد زیر را در نظر خواهندگرفت:
در صورت زایمان زودرس، دوز مشخصی از استروئید برای کمک به ریههای جنین به منطور تنفس راحتتر تزریق میشود.
استروئیدها معمولاً بعد از هفتهی ۳۶بارداری تزریق نمیشوند چرا که ریهها، خود آمادگی برای تنفس را دارند.
در صورت تجربهی زایمان زودرس بین هفتههای ۲۴ تا ۲۹بارداری، منیزیمسولفات پیشنهاد میشود. این به رشد مغزی جنین کمک خواهدکرد. همچنین احتمالاً در هفتههای ۳۰ تا ۳۳بارداری نیز این پیشنهاد میشود. این ماده از بروز مشکلات ناشی از متولد شدن زود مثل فلج مغزی جلوگیری میکند.
در صورت مصرف منیزیمسولفات به مدت بیشتر از ۵ تا ۷روز و یا مصرف مکرر در طی بارداری، جنین به بررسی بیشتری نیاز پیدا خواهدکرد، زیرا مصرف مدام منیزیمسولفات در بارداری برخی اوقات با مشکلات مربوط به استخوانها در نوزادان مرتبط است.
روش درمانی برای جلوگیری از زایمان زودرس
در صورت تجربهی موراد زیر، برخی روشها برای جلوگیری از بروز زایمان زودرس توصیه میشود:
دو روش درمانی
پزشک یا ماما هر دوی این روشها را توصیه کرده و در مورد مزایا یا معایت هر یک با شما بحث خواهدکرد.
چه خطراتی در زایمان زودرس، جنین را تهدید میکند؟
نوزادانی که قبل از زمان عادی (قبل از ۳۷هفتگی) متولد میشوند، نسبت به مشکلاتی زایمان زودرس آسیبپذیرتر هستند. هر چه نوزاد زودتر بهدنیا بیاید، احتمال آسیبدیدگی آن نیز بیشتر خواهدبود.
احتمال زنده ماندن نوزاد در صورت متولد شدن در هفتهی ۲۴بارداری وجود دارد.
نوزادانی که تا این حد زود به دنیا میآیند، به مراقبت ویژهای نیاز دارند که به بخش مرقبتهای ویژه بردهمیشوند. احتمال وجود مشکل سلامتی و یا رشد در آنها وجود دارد چرا که بهصورت کامل در رحم رشد نکردهاند.
در صورتی که احتمال زایمان زودرس زیاد شود، بهتر است نوزاد در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان بستری شود. هر بیمارستانی تجهیزات و امکانات لازم برای مراقبت از نوزادان زودرس را ندارد بنابراین احتمال انتقال مادر و نوزاد به بیمارستان دیگر وجود دارد.
دوقلو یا چندقلو
دوقلوها و سهقلوها اغلب به صورت زودرس بهدنیا میآیند. در صورت وجود دلیلی بر زایمان زودرس حتماً به صورت مستقیم با بیمارستان تماس بگیرید.
دانستنیهای بیشتر درباره
زایمان و وضع حمل
همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند
بارداری، دورانی شگفتانگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود بههمراه دارد.
اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.
همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.