استفراغ و حالت تهوع صبحگاهی

استفراغ و حالت تهوع در دوران بارداری که اغلب با عنوان تهوع صبحگاهی شناخته می‌شود، در اوایل بارداری بسیار شایع است.

برای برخی از خانم‌های باردار، این علائم در صبح بدتر و در طول روز بهتر می‌شود، اما هر لحظۀ دیگری نیز می‌تواند شروع شود و در تمام طول روز ادامه یابد. حالت تهوع صبحگاهی، وضعیتی ناخوشایند است و می‌تواند به طور قابل‌توجهی بر زندگی روزمره شخص تأثیرگذار باشد.

برخی از خانم‌ها صرفاً حالت تهوع دارند، اما برخی از آن‌ها حالت تهوع و استفراغ را با هم تجربه می‌کنند. این مشکل معمولاً در حدود هفتۀ ششم بارداری شروع می‌شود، اما برخی از خانم‌های باردار ممکن است از هفتۀ چهارم نیز این مشکل را داشته باشند و در ماه‌های بعدی علائم شدیدتر شوند. این وضعیت به طور معمول در هفته‌های ۱۶ تا ۲۰ بارداری برطرف می‌شود.

این احتمال وجود دارد که خانم باردار به نوع شدیدی از حالت تهوع صبحگاهی به‌نام هایپرامسیس گراویداروم مبتلا شود. این بیماری می‌تواند خطرناک باشد و مانع از رسیدن آب و مواد مغذی به اندازه کافی به بدن شود. در صورت ابتلا به این بیماری، پزشک توصیه می‌کند که برای مدتی در بیمارستان بستری شوید تا تحت درمان‌های ویژه قرار بگیرید.

در برخی موارد، عفونت‌های مربوط به مجاری ادراری نیز می‌توانند باعث بروز حالت تهوع و استفراغ شوند. عفونت‌های ادراری به طور معمول، مثانه را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند اما می‌توانند کلیه‌ها را نیز درگیر کنند.

در صورتی که استفراغ می‌کنید و یکی از ویژگی‌های زیر را هم دارید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید:
  • list-items
    تب
  • list-items
    وجود خون در استفراغ
  • list-items
    کاهش وزن قابل‌توجه
  • list-items
    تیره‌شدن رنگ ادرار
  • list-items
    عدم دفع ادرار به مدت ۸ ساعت
  • list-items
    احساس ضعف شدید، سرگیجه و غش در هنگام ایستادن
  • list-items
    درد در ناحیه شکم

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

درمان تهوع صبحگاهی

متأسفانه باید گفت که هیچ‌گونه درمان تضمینی و سریع برای حالت تهوع صبحگاهی وجود ندارد که برای همه افراد موثر باشد؛ اما می‌توان با ایجاد یک سری تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی، علائم این عارضه را کاهش داد.

در صورتی که راهکارهای زیر موثر واقع نشد و یا علائم‌‌تان تشدید شد، به پزشک مراجعه کنید. پزشک می‌تواند با تجویز دارو به بهبود علائم کمک کند.

راهکارهایی که خودتان می‌توانید امتحان کنید

در صورتی که تهوع صبحگاهی شما خیلی شدید نباشد، پزشک در ابتدا به شما توصیه می‌کند که تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید. این تغییرات، عبارتند از:

استراحت کافی داشته باشید

از غذاها یا بوهایی که حال شما را بد می‌کنند، بپرهیزید

ناشتا، نان خشک یا یک بیسکویت ساده بخورید

وعده‌های غذایی را افزایش و حجم هر وعده را کاهش دهید

غذاهای سرد یا هم‌دما با دمای اتاق بخورید

مایعات مانند آب مصرف کنید

زنجبیل استفاده کنید

استفاده از طب فشاری

داروهای ضدتهوع

در صورتی که حالت تهوع شدید دارید و پس از انجام راهکارهای بالا هم تغییری حاصل نشد، پزشک می‌تواند به شما توصیه کند که برای مدت کوتاهی از داروهای ضدتهوع استفاده کنید؛ دارویی برای شما تجویز خواهد شد که سلامت شما و نوزادتان را به خطر نیندازد.

در اغلب موارد، داروی تجویزشده، نوعی آنتی‌هیستامین است که معمولاً برای درمان آلرژی استفاده می‌شود اما به عنوان دارویی برای متوقف‌کردن حالت تهوع نیز عمل می‌کند.

معمولاً داروهای ضدتهوع به صورت خوراکی (قرص) تجویز می‌شوند؛ اما در صورتی که قادر به بلع قرص نباشید، از سایر شکل‌های دارو مانند شکل تزریقی و شیاف استفاده می‌شود.

باز هم تاکید می‌کنیم که نباید خودسرانه اقدام به مصرف داروهای ضدتهوع کنید و حتماً باید پیش از مصرف هرگونه دارو، با پزشک مشورت کنید.

عوامل خطر حالت تهوع صبحگاهی

عوامل خطر، مواردی هستند که احتمال ابتلا به یک عارضه را افزایش می‌دهند. چنین تصور می‌شود که احتمالاً تغییرات هورمونی در ۱۲ هفته اول بارداری، یکی از دلایل حالت تهوع صبحگاهی هستند.

در موارد زیر، احتمال بروز حالت تهوع صبحگاهی بیشتر است:

  • list
    حالت تهوع در برخی از خانم‌های باردار ممکن است پاسخ غیرعادی به استرس آن‌ها باشد
  • list
    چاقی (BMI برابر با ۳۰ یا بیشتر)
  • list
    اولین بارداری
  • list
    مصرف داروهای ضدبارداری حاوی استروژن
  • list
    سابقه حالت تهوع صبحگاهی در بین اعضای خانواده
  • list
    سابقۀ سردردهای میگرنی
  • list
    سابقۀ تهوع ناشی از ماشین‌زدگی
  • list

    سابقه حالت تهوع و استفراغ در بارداری قبلی

  • list
    بارداری دو یا چندقلو
دانستنی‌های بیشتر درباره

مشکلات رایج دیگر در بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.