دردهای شکمی در دوران بارداری

دردهای شکمی از جمله عوارض شایع دوران بارداری هستند که دلایل مختلفی دارند. این دردها در اغلب موارد طبیعی هستند اما گاهی اوقات می‌توانند نشان‌دهندۀ مشکلی جدی و خطرناک باشند.
در صورتی که درد شکم، خفیف باشد و با تغییر وضعیت بدن، استراحت و دفع گاز از بین برود، خطری به دنبال نخواهد داشت. با این حال، اگر وجود درد در ناحیۀ شکم باعث نگرانی شما شده است، می‌توانید با پزشک خود مشورت کنید.

علل درد شکم زمان بارداری

  • info

    کشیده شدن رباط‌های موجود در اطراف رحم با افزایش اندازۀ رحم

  • info

    یبوست که در دوران بارداری، بسیار شایع است

  • info

    نفخ معده و روده (تجمع گاز در معده و روده)

  • warning

    در صورتی که درد شکمی دارید و دچار یکی از موارد زیر هم هستید، فوراً با پزشک یا ماما تماس بگیرید:

  • list
    درد شدیدی که پس از ۳۰ تا ۶۰ دقیقه استراحت از بین نمی‌رود
  • list
    درد یا سوزش در هنگام ادرار

  • list
    کمردرد
  • list
    خون‌ریزی یا لکه‌بینی

  • list
    گرفتگی‌های عضلانی مستمر
  • list
    ترشحات غیرمعمول در ناحیۀ واژن
  • هر یک از موارد بالا می‌توانند زنگ خطری برای عوارض جدی‌تر باشند.

دلایل احتمالی درد شکمی شدید

برخی از مواردی که باعث بروز دردهای شکمی می‌شوند، باید به سرعت توسط پزشک بررسی شوند؛ در ادامه به برخی از دلایل احتمالی دردهای شکمی شدید می‌پردازیم:

  • number-one

    بارداری خارج‌رحمی

در بارداری طبیعی یکی از تخمدان‌ها، تخمکی درون لولۀ متصل‌کنندۀ تخمدان به رحم آزاد می‌کند که در صورت لقاح تخمک با اسپرم، سلول تخم ایجاد می‌شود. سپس سلول تخم به سمت رحم حرکت می‌کند تا به مدت ۹ ماه در داخل رحم مراحل تکامل خود را طی کند. در بارداری خارج‌رحمی، تخمک به جای رحم، در لوله‌های رحمی و یا حفره‌های شکمی جای می‌گیرد. در چنین شرایطی گفته می‌شود که بارداری در خارج از رحم رخ داده است. در این نوع بارداری، نوزادی به دنیا نخواهد آمد و جنین باید با استفاده از دارو یا از طریق جراحی، برداشته شود.

علائم بارداری خارج‌رحمی معمولاً بین ۴ تا ۱۲ هفتۀ اول بارداری ظاهر شده و شامل موارد زیر است:

درد در ناحیۀ کتف و شانه‌ها

درد در هنگام ادرارکردن

درد شکم و خو‌ن‌ریزی از ناحیۀ واژن

  • number-3-1

    پرهاکلامپسی

به وضعیتی در خانم‌های باردار گفته می‌شود که با فشار خون بالا، دفع پروتئین در ادرار و تورم پاها و دست‌ها همراه است. شدت آن می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. درد در زیر دنده‌‎ها در اواخر بارداری با توجه به افزایش اندازۀ نوزاد و رحم، امری شایع است.

  • number-2-1

    سقط جنین

گرفتگی عضلات شکمی و خون‌ریزی از ناحیۀ واژن پیش از هفتۀ ۲۴ بارداری، می‌تواند نشانه سقط جنین یا احتمال سقط جنین باشد.

در صورتی که درد ناشی از پرهاکلامپسی شدید و مداوم باشد (خصوصاً در سمت راست بدن)، ممکن است نشانۀ پره‌اکلامپسی باشد. پره‌اکلامپسی معمولاً بعد از هفتۀ ۲۰ بارداری یا دقیقاً بعد از زایمان ایجاد می‌شود.

علائم بارداری خارج‌رحمی معمولاً بین ۴ تا ۱۲ هفتۀ اول بارداری ظاهر شده و شامل موارد زیر است:

سردرد شدید

مشکلات بینایی

تورم پا، دست و صورت

در صورتی که پزشک تشخیص بدهد، ممکن است شخص برای دریافت‌‎ مراقبت‌های بیشتر در بیمارستان بستری شود.
  • number-5

    پرهعفونت ادراری

عفونت ادراری در دوران بارداری، شایع بوده و در اغلب موارد، به راحتی قابل‌درمان است. این عفونت‌ها می‌توانند باعث دردهای شکمی و در برخی موارد، منجر به بروز درد در هنگام ادرارکردن شوند.

  • number-four

    زایمان زودرس

در صورتی که پیش از هفتۀ ۳۷ بارداری قرار دارید و دچار دردها و انقباضات شکمی مداوم می‌شوید، با پزشک یا ماما تماس بگیرید. انقباضات منظمی که موجب بازشدن دهانۀ رحم و زایمان پیش از هفتۀ ۳۷ بارداری می‌شوند را «زایمان زودرس» می‌گویند.

این دردها و انقباضات می‌توانند نشانۀ زایمان زودرس باشند و بهتر است در بیمارستان، تحت‌نظر قرار بگیرید.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

  • six

    جداشدن جفت

دکولمان جفت یا کندگی جفت، به معنی جداشدن ناگهانی جفت از دیوارۀ داخلی رحم است. چون در این حالت، خون مادر به جفت نمی‌رسد، جنین دچار مشکل شده و اگر زایمان به سرعت (اغلب با روش سزارین) انجام نشود، جنین قطعاً می‌میرد.

در این حالت، شخص باردار دچار خون‌ریزی و درد شدیدی می‌شود که مانند دردهای انقباضی، موقتی نیست.

جداشدن جفت از رحم اغلب در ماه‌های آخر بارداری رخ می‌دهد. تاخیر در درمان، خصوصاً زمانی که جفت به طور کامل جدا می‌شود، موجب مرگ نوزاد خواهد شد و شخص باردار باید سریعاً تحت عمل سزارین قرار گیرد.

دانستنی‌های بیشتر درباره

مشکلات رایج دیگر در بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.