خطرات درد لگن در دوران بارداری

برخی از خانم‌ها در دوران بارداری دچار عوارضی جدی می‌شوند که باعث ایجاد انواع مختلف درد می‌شود. در صورتی که درد لگن با علائم خاصی از قبیل تب و خون‌ریزی همراه است، حتماً در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. در ادامه، به دلایل جدی‌تر درد لگن در دوران بارداری می‌پردازیم.

زایمان زودرس

در صورتی که دچار کمردرد مداوم و درد لگن هستید، ممکن است زایمان زودرس داشته باشید. دکتر مریل ناچ می‌گوید که اگر ۴ یا بیشتر از ۴ انقباض شکمی در ساعت دارید و هر انقباض هم تا دو ساعت ادامه پیدا می‌کند، باید تحت معاینه قرار بگیرید. اگر این علائم، قبل از هفته ۳۷ رخ دهند، زایمان زودرس دارید.

سقط جنین

هنگامی که خانم‌ها در سه‌ماهۀ اول بارداری دچار درد شکمی می‌شوند، حتماً باید احتمال سقط جنین را هم مدنظر قرار داد. ۱۵ تا ۲۰ درصد از بارداری‌ها به سقط جنین ختم می‌شوند. علائم سقط جنین شامل خون‌ریزی، ترشح بافت یا مایع از واژن، انقباضات شکمی، درد شکمی و کمردرد است.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

بارداری خارج‌رحمی

در صورتی که تخمک لقاح‌یافته در هر جای دیگری غیر از رحم جایگزین شود، بارداری خارج‌رحمی اتفاق می‌افتد. از نظر آماری‌، حدود ۱ از هر ۵۰ بارداری‌ در خارج‌ از رحم‌ رخ‌ می‌دهد. در حالت عادی، بعد از بارورشدن تخمک، به حرکت خود که از تخمدان شروع شده بود، ادامه می‌دهد تا از لوله فالوپ به رحم برسد و بر روی دیواره رحم جایگزین شود و حدود ۶ تا ۷ روز بعد از لقاح، در رحم لانه‌گزینی کند. در صورتی که به دلایل مختلف، مثل تنگی لوله‌های رحمی بر اثر چسبندگی ناشی از عفونت یا جراحی‌های شکمی، این حرکت متوقف شود، تخم لقاح‌یافته ممکن است در محل تنگی، لانه‌گزینی کرده و به رشد خود ادامه دهد.

از آن‌جا که بیشتر بارداری‌های خارج‌رحمی در یکی از لوله‌های رحم رخ می‌دهند، بارداری لوله‌ای نیز نامیده می‌شود. با احتمال بسیار کم ممکن است بارداری خارج‌رحمی در محل‌های دیگری نیز دیده شود. سایر مکان‌های احتمالی جایگزینی عبارتند از : تخمدان، دهانه رحم و یا بخش‌های دیگر شکم. در موارد نادر، همراه با یک بارداری رحمی، یک تخم دیگر نیز در جایی خارج از رحم جایگزین می‌شود؛ البته این اتفاق در IVF که تخمک‌ها به‌طور مصنوعی لقاح یافته و به داخل رحم تزریق می‌شوند، دیده می‌شود.

هیچ راهی برای جابجایی محل تخم و انتقال و کاشتن آن در رحم وجود ندارد. بنابراین تنها راه درمان، ختم بارداری است. اگر بارداری خارج‌رحمی به موقع تشخیص داده نشود و مورد درمان قرار نگیرد، با رشد سلولی و بزرگ‌شدن جنین، احتمال پارگی لوله‌های رحمی وجود دارد. این واقعه با درد شدید و خون‌ریزی همراه است و یک وضعیت اورژانسی محسوب می‌شود.

جدا‌شدگی جفت یا دکولمان جفت

جداشدگی جفت یا دکولمان، یکی از عوارض غیرمعمول اما خطرناک بارداری است. جفت در طول دوره بارداری در رحم رشد می‌کند. جفت به دیواره رحم می‌چسبد و اکسیژن و مواد مغذی جنین را تامین می‌کند. جداشدگی جفت، زمانی اتفاق می‌‌افتد که جفت قبل از تولد نوزاد، به‌طور جزئی یا کامل از دیواره داخلی رحم جدا می‌شود. چنین شرایطی می‌تواند مسیر تامین اکسیژن و مواد مغذی جنین را مسدود کند و باعث خون‌ریزی شدید در مادر شود.

دکولمان جفت اغلب به صورت ناگهانی اتفاق می‌افتد و در صورت عدم درمان، سلامت مادر و جنین را به خطر می‌اندازد. علت اصلی جداشدگی جفت، در بیشتر مواقع نامشخص است. عوامل احتمالی شامل آسیب و صدمه به شکم، برای مثال آسیب ناشی از تصادف با ماشین یا افتادن، یا از دست‌دادن سریع و ناگهانی مایع احاطه‌کننده جنین (مایع آمونیوتیک) در داخل رحم می‌شود. خانم‌های بارداری که سابقه جداشدگی جفت در بارداری‌های قبلی، فشار خون بالا و پره‌اکلامپسی دارند، بیشتر در معرض خطر جداشدگی جفت هستند.

فیبروم رحم

فیبروم‌، به تومورهایی گفته می‌شود که در بافت ماهیچه‌ای رحم شروع به رشد می‌کنند. این تومورها، خوش‌خیم هستند. فیبروم‌ها می‌توانند به اندازه نخودفرنگی، کوچک باشند و یا بزرگ‌تر از یک پرتقال باشند. فیبروم، لیومیوم یا میوم نیز نامیده می‌شود.

فیبروم‌ها، معمولاً قبل از بارداری ایجاد می‌شوند و اغلب تا زمانی‌که فرد سونوگرافی رحمی انجام ندهد، متوجه آن نخواهد شد. در صورتی که فرد قبل از بارداری از وجود آن مطلع شود، بهتر است دربارۀ نوع و اندازۀ آن و مشکلات احتمالی‌ که در دوران بارداری ایجاد می‌کند، از پزشک خود مشورت بگیرد. بیشتر خانم‌های بارداری که دارای یک یا چند فیبروم بودند، بارداری بدون عارضه‌ای را سپری کردند. در صورت تشخیص پزشک، فیبروم طی عمل جراحی برداشته می‌شود.

پارگی رحم

پارگی رحم، عارضه‌ای نادر اما جدی است که می‌تواند در هنگام زایمان طبیعی رخ دهد. این عارضه باعث پارگی رحم مادر می‌شود و در نتیجه جنین به داخل شکم مادر سُر می‌خورد. این رویداد می‌تواند باعث خون‌ریزی شدید مادر شده که می‌تواند منجر به خفگی جنین شود. البته پارگی رحم، کمتر از یک درصد خانم‌های باردار را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. این عارضه بیشتر در خانم‌هایی که دارای زخم رحم بر اثر سزارین یا جراحی‌های قبلی رحم هستند، روی می‌دهد. خطر پارگی رحم با هر بار سزارین افزایش می‌یابد؛ به همین دلیل پزشکان ممکن است توصیه کنند که مادرانی که قبلاً زایمان سزارین داشته‌اند، در بارداری‌های بعدی از زایمان طبیعی در آن‌ها جلوگیری شود. زایمان طبیعی پس از سزارین امکان پذیر است؛ اما این‌گونه مادران در معرض خطر بالاتری قرار دارند و باید به دقت تحت نظر قرار بگیرند.

پره‌اکلامپسی

پره‌اکلامپسی، یکی از عوارض بارداری است که موجب فشارخون بالا و آسیب‌رسیدن به اندام‌های بدن (معمولا کبد و کلیه‌ها) می‌شود. به طور معمول، پره‌اکلامپسی پس از هفتۀ بیستم بارداری در خانم‌هایی بروز می‌کند که پیش از آن، فشار خون آن‌ها طبیعی بوده است. عدم درمان پره‌اکلامپسی در بارداری می‌تواند منجر به عوارض خطرناک و حتی مرگباری برای مادر و کودک شود.

پره اکلامپسی هم‌چنین خطر جداشدگی جفت را افزایش می‌دهد؛ در این حالت، جفت قبل از زایمان از دیواره رحم جدا می‌شود. هنگامی که پره‌اکلامپسی شدید است‌، می‌تواند با درد در قسمت بالا و سمت راست شکم و هم‌چنین حالت تهوع، سردرد و اختلالات بینایی (از دست‌دادن موقت بینایی و تاری دید) همراه باشد. سایر علائم پره‌اکلامپسی عبارتند از: وجود پروتئین بیش‌از حد در ادرار، کاهش تولید ادرار، اختلال در عملکرد کبد و تنگی نفس ناشی از وجود مایع در ریه‌ها. در صورتی که مشکوک به پره‌اکلامپسی هستید، فوراً به اورژانس بیمارستان مراجعه کنید.

پیچ‌خوردگی تخمدان

یکی دیگر از دلایل غیرمحتمل اما خطرناک درد لگن، پیچ‌خوردگی تخمدان است. پیچ‌‌خوردگی تخمدان می‌تواند در هر زمان از دوران بارداری رخ بدهد اما به احتمال زیاد در مراحل اولیه بارداری رخ می‌دهد. تخمدان های شما می توانند پیچ ​​خورده شوند. در صورت پیچ‌خوردگی تخمدان، جریان خون در آن متوقف می‌شود. یک عامل خطر برای پیچ‌خوردگی تخمدان، القای تخمک‌گذاری است؛ زیرا می‌تواند باعث بزرگ‌شدن تخمدان‌ها شود. علائم پیچ‌خوردگی تخمدان شامل درد زیر شکم، حالت تهوع و تب است.

 

سنگ کلیه

سنگ کلیه در دوران بارداری می‌تواند بسیار دردناک باشد. در صورتی که سنگ باعث انسداد مجرای ادراری نشود و با عفونت همراه نباشد، برای بارداری خطری ندارد. بهترین راه برای جلوگیری از سنگ کلیه در دوران بارداری، تقویت عملکرد طبیعی کلیه‌ها با حفظ وزن سالم، نوشیدن مایعات فراوان و رژیم غذایی مناسب است.

آپاندیسیت

حتی اگر باردار هم باشید، ممکن است آپاندیسیت یا همان التهاب آپاندیس را تجربه کنید. آپاندیسیت، باعث ایجاد درد در قسمت پایین و سمت راست شکم می‌شود. با پیشرفت بارداری، آپاندیس به سمت بالا حرکت می‌کند و ممکن است در قسمت‌های بالاتر احساس درد کنید. آپاندیسیت نیاز به عمل جراحی فوری برای برداشتن آپاندیس دارد تا از خطر پارگی جلوگیری شود.

روش‌های تسکین علائم

برای تسکین درد لگن از روش‌های زیر استفاده کنید:

  • to-do-list
    ورزش کردن به طور منظم 
  • to-do-list
    به صورت سریع و ناگهانی نچرخید
  • to-do-list
    استفاده از کفش‌های پاشنه‌کوتاه 
  • to-do-list
    استفاده از شکم‌‌بند الاستیکی
  • to-do-list
    حمام با آب گرم 
  • to-do-list
    ماساژ قبل از زایمان 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟

در صورت داشتن علائم زیر، فوراً با پزشک تماس بگیرید:

درد لگن

درد لگن

خون‌ریزی

خون‌ریزی

تب و لرز

تب و لرز

سردرد شدید

سردرد شدید

سرگیجه

سرگیجه

تورم ناگهانی صورت، دست‌ها و پاها

تورم ناگهانی صورت، دست‌ها و پاها

حالت تهوع و استفراغ مداوم

حالت تهوع و استفراغ مداوم

بیش از چهار انقباض در یک ساعت

بیش از چهار انقباض در یک ساعت

ترشحات آبکی خونی یا مایل به سبز

ترشحات آبکی خونی یا مایل به سبز
دانستنی‌های بیشتر درباره

مشکلات رایج دیگر در بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.