آزمایش های هورمونی غدد فوق کلیوی (آدرنال)

غدد فوق‌کلیوی، غده‌های مثلثی‌شکلی هستند که بر روی کلیه‌ها قرار دارند. این غده‌های کوچک، مسئولیت‌های مهمی بر عهده دارند و کارخانه تولید هورمون‌های قدرتمندی نظیر کورتیزول، آلدوسترون و آدرنالین هستند که بسیاری از عملکردهای بدن مانند متابولیسم، سیستم ایمنی، فشار خون، پاسخ به استرس و … را تنظیم می‌کنند. مقادیر بیش از حد بالا یا پایینِ این هورمون‌ها، بدن را دچار مشکلات زیادی می‌کند؛ از این رو، سنجش این هورمون‌ها، نقش مهمی در سلامتی دارد.

وقتی صحبت از غدد فوق‌کلیوی یا آدرنال می‌شود، معمولا کلمه “استرس” به ذهن افراد می‌رسد؛ که صد البته تصویر درستی است. این دو غده، بیشتر با ترشح آدرنالین شناخته می‌شوند؛ اما این تمام ماجرا نیست…

ناهنجاری در مقادیر هورمون‌های کورتیزول و آلدوسترون می‌تواند مؤید بیماری آدیسون، سندروم کوشینگ یا نارسایی آدرنال باشد.

کورتیزول یک هورمون استروئیدی است که به بدن کمک می‌کند تا به استرس پاسخ دهد و گاهی هورمون استرس نیز نامیده می‌شود.

سلامتی غدد آدرنال بر فعالیت‌های مهمی مانند پاسخ به استرس، متابولیسم گلوکز، کاهش التهاب و کنترل فشار خون اثرگذار است.

کلمات کلیدی مرتبط با غدد فوق کلیوی

کاتکولامین‌ها، دسته‌ای از هورمون‌ها شامل دوپامین و آدرنالین هستند که مغز، بافت‌های عصبی و غدد فوق‌کلیوی تولید می‌کنند. آنها مسئول پاسخ “مبارزه یا فرار” بدن هستند.

دوپامین، آدرنالین و نورادرنالین همگی از دسته کاتکولامین هستند. بدن در پاسخ به استرس عاطفی یا جسمی، هورمون‌های کاتکولامین آزاد می‌کند.

مقادیر بیش از حد بالا یا پایین هر یک از کاتکولامین‌ها می‌تواند باعث بروز مشکلاتی در بدن شود. مقادیر بالا یا پایینِ چند کاتکولامین مختلف معمولا نشان‌دهنده یک مشکل جدی است.

سندروم کوشینگ بیماری است که در آن، بدن بیش از حد کورتیزول تولید می‌کند. کورتیزول استروئیدی است که توسط غدد فوق‌کلیوی ساخته می‌شود. کورتیزول برای زندگی روزمره ضروری است و به بدن کمک می‌کند تا به حوادث استرس‌زا پاسخ دهد، چرخه خواب و بیداری را تنظیم می‌کند، و به تنظیم پاسخ بدن به التهاب کمک می‌کند.

بخش خاصی از مغز به نام هیپوفیز هورمونی به نام هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک (ACTH) تولید می‌کند که آزاد شدن کورتیزول از غدد فوق‌کلیوی را کنترل می‌کند. اگرچه کورتیزول برای زندگی ضروری است، اما مقادیر بالای کورتیزول به‌طور مداوم می‌تواند به کل بدن آسیب برساند.

پانکراس (لوزالمعده) غده بزرگی در پشت شکم و بخشی از سیستم گوارش و سیستم غدد درون‌ریز است. لوزالمعده یک عضو دوگانه است، مانند یک کارخانه با دو خط تولید برای ترشح دو نوع مواد شیمیایی:

  • آنزیم‌هایی که به هضم کمک می‌کنند
  • هورمون‌هایی که مقدار قند در جریان خون را کنترل می‌کنند

 

پرولاکتین (که همچنین با نام‌های لاکتوتروپین و PRL شناخته می‌شود) هورمونی است که مسئول شیردهی و رشد بخش‌هایی از بافت پستان است و به صدها فرآیند دیگر بدن کمک می‌کند. میزان پرولاکتین به‌طور معمول در آقایان و خانم‌هایی که در دوره شیردهی و بارداری نیستند، پایین است و معمولا در بارداری و شیردهی بالا می‌رود.

پرولاکتین اکثراً از غده هیپوفیز می‌آید که این هورمون را تولید و آزاد می‌کند.

سپسیس یک بیماری جدی است که در آن بدن به‌طور نامناسب به عفونت پاسخ می‌دهد و فرآیندهای مبارزه با عفونت باعث می‌شود اندام‌ها ضعیف کار کنند.

سپسیس ممکن است به شوک سپتیک منتهی شود، یعنی کاهش چشمگیر فشار خون که احتمال دارد به ریه‌ها، کلیه‌ها، کبد و سایر اندام‌ها آسیب برساند. اگر آسیب شدید باشد، ممکن است این حالت منجر به مرگ شود.

درمان زودهنگام سپسیس، شانس زنده ماندن را بهبود می‌بخشد.

 

اگر فئوکروموسیتوم‌ها در خارج از غدد فوق‌کلیوی قرار بگیرند، پاراگانگلیوم نامیده می‌شود. در خارج از غدد فوق‌کلیوی، این تومورها را می‌توان در هر نقطه‌ای در امتداد زنجیره عصبی همدردی یافت. شایع‌ترین محل خارج از آدرنال، نقطه‌ای در آئورت شکمی (بزرگترین شریان در شکم) به نام اندام زوکرکندل است.

معرفی برخی از پرکاربردترین

تست های هورمونی غدد فوق کلیوی

آزمایش خون ACTH همراه با آزمایش کورتیزول برای تشخیص بیماری‌های مرتبط با مقادیر غیرطبیعی کورتیزول به کار می‌رود.

بیشترین کاربرد این آزمایش‌ها در تشخیص یکی از دلایل اصلی فشار خون بالا و شناسایی برخی از مشکلات غدد فوق‌کلیوی است.

آزمایش‌های پپتید ناتریورتیک مغزی BNP و NT-proBNP اغلب برای تعیین این مسئله تجویز می‌شود ‌که آیا بیمار نارسایی قلبی دارد.

آزمایش کاتکول‌آمین‌ها معمولا برای کمک به تأیید یا رد وجود تومورهای نادر به نام فئوکروموسیتوما و پاراگانگلیوم‌ها تجویز می‌گردد.

کورتیزول را می‌توان در نمونه خون، ادرار یا بزاق اندازه‌گیری کرد. این تست در تشخیص بیماری‌های مؤثر بر غدد فوق‌کلیوی کاربرد دارد.

آزمایش پپتید C به ارزیابی تولید انسولین در سلول‌های بتا در پانکراس، و تعیین علت قند خون پایین (هیپوگلیسمی) کمک می‌کند.

تست هورمون رشد (Growth Hormone) اکثراً برای تشخیص کمبود هورمون رشد و ارزیابی عملکرد غده هیپوفیز به کار می‌رود.

فاکتور رشد شبه‌انسولین ۱ (IGF-1) نوعی هورمون است که همراه با هورمون رشد، به رشد استخوان و بافت‌های بدن کمک می‌کند.

این تست برای تشخیص وجود تومور تولید کننده انسولین در سلول‌های جزیره‌ای پانکراس (انسولینوم)، علت کاهش قند خون …

آزمایش پروکلسی‌تونین همراه با سایر تست‌ها برای تشخیص یا رد سپسیس در یک فرد به‌شدت بیمار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تست پرولاکتین معمولا برای کمک به تشخیص علائم ناشی از پرولاکتین بیش از حد بالا یا بیش از حد پایین به کار گرفته می‌شود.

آزمایش PTH هورمونِ آزاد شده توسط غده پاراتیروئید را می‌سنجد تا نشان دهد که آیا کلسیم بسیار کم یا زیاد در خون وجود دارد.

رایج‌ترین هدف تست تروپونین تعیین ارتباط علائم بیمار با مشکل قلبی، و ارزیابی بیماران پس از جراحی‌های اثرگذار بر قلب است.

از آزمایش خون ویتامین D می‌توان برای بررسی مقدار آن در بیمار استفاده نمود تا در صورت نیاز، نارسایی یا کمبود آن اصلاح شود.

آزمایش VMA، همراه با سایر تست‌های کاتکولامین‌ها و متابولیت‌های آنها، برای کمک به تشخیص وجود نوروبلاستوم کاربرد دارد.

سؤالات متداول

آزمایش آدرنال چیست؟

آزمایش‌های آدرنال برای اندازه‌گیری میزان هورمون‌های تولید شده توسط غدد فوق‌کلیوی و هیپوفیز انجام می‌شود. میزان کورتیزول به‌ویژه زمانی افزایش می‌یابد که غده هیپوفیز بیمار، هورمون دیگری به نام هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک را آزاد کند که با نام ACTH شناخته می‌شود. این هورمون‌ها عملکردهای زیادی را انجام می‌دهند، از جمله تنظیم گلوکز (شکر) و چربی فرد برای استفاده از آن برای انرژی (متابولیسم) و همچنین کمک به فیزیولوژی فرد برای مدیریت استرس. میزان این هورمون‌ها می‌تواند تحت‌تأثیر شرایط متعددی از جمله استرس جسمی و عاطفی، ورزش شدید یا سایر فعالیت‌ها، عفونت‌ها و یا آسیب قرار گیرد.

چه کسانی ممکن است نیاز به آزمایش آدرنال داشته باشند؟

آزمایش‌های آدرنال معمولا برای بیمارانی انجام می‌شود که در غدد هیپوفیز یا آدرنال خود مشکل دارند، مانند تولید بیش از اندازه بالا یا پایینِ هورمون‌های مرتبط. بیمارانی که در مورد رشد استخوان، فشار خون، عملکرد سیستم ایمنی بدن، متابولیسم مواد مغذی لازم، عملکرد سیستم عصبی و واکنش به استرس با مشکل مواجه هستند، احتمالا برخی از این آزمایش‌ها را انجام خواهند داد. همچنین برای بیمارانی که به سندروم کوشینگ یا بیماری آدیسون مبتلا هستند، احتمالا به‌طور نیمه‌منظم آزمایش‌های آدرنال تجویز می‌گردد.

تست آدرنال در چه شرایطی توصیه می‌شود؟

تست‌های عملکرد آدرنال می‌تواند به کشف علت این نوع مشکلات کمک کند:

  • خستگی
  • افزایش وزن
  • فیبرومیالژیا
  • مه مغزی
  • اختلال حافظه
  • افسردگی، اضطراب یا تغییر خُلق‌و‌خو
  • درد مزمن، خستگی یا نوروپاتی
  • میل جنسی کم
  • عفونت‌های مکرر

واکنش "مبارزه یا فرار" چیست؟

غده فوق‌کلیوی در پاسخ به استرس‌های جسمی یا عاطفی، هورمون‌هایی را آزاد می‌کند که “غریزه‌های بقا” را تحریک می‌کنند. عبارت “مبارزه یا فرار” به‌طور کلی به گزینه‌های یک فرد اشاره دارد، زمانی که به‌طور بالقوه با یک عامل خطر مواجه می‌شود.

این هورمون‌های “مبارزه یا فرار” پالس‌های عصبی را از طریق مغز به سراسر بدن می‌فرستند؛ نتایج این کار شامل باریک شدن رگ‌های خونی، افزایش ضربان قلب، و جمع‌آوری منابع بدن برای مقابله با تهدیدات حاد احتمالی است.

بخشی از این فرآیند همچنین شامل تقویت انرژی است. برای مثال، تغییر مسیر جریان خون به گروه‌های عضلانی اصلی ممکن است به معنای کاهش موقت کارکرد سیستم ایمنی و سیستم گوارش باشد که در چنین شرایطی، دارای فوریت کمتر هستند.

چه عواملی باعث افزایش میزان کورتیزول می‌شود؟

بدن شما به‌طور مداوم میزان کورتیزول را کنترل می‌کند، زیرا مقادیر بالاتر یا پایین‌تر از حد طبیعیِ کورتیزول می‌تواند به بدن شما آسیب برساند. عوامل خاصی باعث افزایش میزان کورتیزول در بدن شما می‌شوند که شامل موارد زیر است:

  • استرس: استرس و کورتیزول با هم مرتبط هستند. استرس مداوم می‌تواند باعث افزایش میزان کورتیزول شود زیرا احساس می‌کنید دائماً تحت حمله هستید و بدن همیشه در آماده‌باش به سر می‌برد.
  • مصرف داروها: داروهای خاصی مانند کورتیکواستروئیدها که برای درمان آسم، آرتریت و برخی سرطان‌ها کاربرد دارند، اگر در دوزهای بالا برای مدت طولانی مصرف شوند، باعث افزایش میزان کورتیزول می‌شوند.
  • تومورهای غده فوق‌کلیوی: تومورهای غده فوق‌کلیوی می‌توانند سرطانی یا غیرسرطانی باشند و ممکن است مقادیر بالایی از کورتیزول تولید کنند.
  • تومورهای نورواندوکرین: شکل‌گیری تومورهای نورواندوکرین در سایر اندام‌ها مانند ریه‌ها نیز می‌تواند باعث افزایش میزان کورتیزول در بدن شما شود.
  • مشکلات غده هیپوفیز: غده هیپوفیز در پایه مغز قرار دارد. بیماری‌های مربوط به غده هیپوفیز، مانند تومورها، می‌تواند غدد فوق‌کلیوی را به آزاد کردن کورتیزول اضافی سوق دهد.

آیا "خستگی آدرنال" یک عارضه واقعی است؟

امروزه برخی افراد از اصطلاح “خستگی آدرنال” برای توصیف گروهی از علائم استفاده می‌کنند: مشکل در خوابیدن یا بیدار شدن، کم‌انرژی بودن، میل به شکر و نمک، و نیاز به کافئین برای گذراندن روز، که در نتیجه استرس ذهنی، عاطفی یا جسمی طولانی‌مدت رخ می‌دهد.

خستگی آدرنال عارضه‌ای نیست که توسط جامعه پزشکی به رسمیت شناخته شده باشد. هیچ‌گونه مستندات علمی برای تأیید این ادعا وجود ندارد که استرس طولانی‌مدت، غدد فوق‌کلیوی را از کار می‌اندازد تا جایی که قدرت عملکرد ندارند. در واقع، غدد فوق‌کلیوی وقتی با استرس بیشتری مواجه می‌شوند، به چالش می‌افتند و هورمون‌های استرس بیشتری را پمپ می‌کنند. این استرس مزمن ممکن است اثرات منفی داشته باشد، اما بر توانایی عملکرد آدرنال‌ها تأثیر نخواهد گذاشت.

آیا نارسایی آدرنال و بیماری آدیسون یکسان هستند؟

نارسایی آدرنال یک اختلال غیرمعمول است که توسط غدد آدرنال ایجاد می‌شود وقتی هورمون‌های خاصی را به اندازه کافی تولید نمی‌کنند. این عارضه چند شکل مختلف دارد. نارسایی اولیه آدرنال، که به عنوان بیماری آدیسون نیز شناخته می‌شود، یکی از اَشکال این بیماری است.

دو دسته اصلی نارسایی آدرنال وجود دارد: نارسایی آدرنال اولیه و نارسایی آدرنال ثانویه. نارسایی اولیه آدرنال زمانی رخ می‌دهد که غدد فوق‌کلیوی، بیمار شده یا آسیب دیده باشند. در اکثر موارد، این به شکل یک بیماری مزمن، یعنی بیماری آدیسون است و زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به بافت‌های غدد فوق‌کلیوی حمله می‌کند و آنها را از بین می‌برد.

در نارسایی ثانویه آدرنال، غده هیپوفیز واقع در مغز، مقدار کافی هورمون به نام “هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک” را تولید نمی‌کند. این هورمون، غده فوق‌کلیوی را برای تولید کورتیزول تحریک می‌کند. اگر غده هیپوفیز به نوعی آسیب دیده یا تغییر یافته باشد، می‌تواند بر ترشح کورتیزول غده فوق‌کلیوی تأثیر بگذارد، حتی اگر غدد فوق‌کلیوی سالم باشند.

غده فوق‌کلیوی و فشار خون چه ارتباطی با هم دارند؟

غدد فوق‌کلیوی دو هورمون تولید می‌کنند که به فشار خون کمک می‌کند؛ آلدوسترون یکی از این هورمون‌ها است. وقتی فشار خون پایین می‌آید، میزان آلدوسترون بالا می‌رود و این روشی است که به تنظیم فشار خون کمک می‌کند. هورمون دیگری به نام کورتیزول وجود دارد که بر فشار خون نیز تأثیر می‌گذارد. وقتی فشار خون پایین می‌آید، کورتیزول شما بالا می‌رود.

اگر بدن فرد بیش از حد از این هورمون‌ها (به‌ویژه آلدوسترون) ترشح کند، فشار خون او می‌تواند بیش از حد بالا برود. و به ندرت، اگر فرد مقدار کمی از این هورمون‌ها تولید کند، ممکن است فشار خون پایین داشته باشد.

افراد زیر ۳۰ سال با فشار خون بالا باید برای هیپرآلدوسترونیسم غربالگری شوند. فردی که فشار خون بسیار بالا دارد، به این معنی که فشار او بیشتر از ۱۸۰ بر ۱۲۰ است، یا دچار فشار خون بالا است به‌نحوی که با داروهایی که قبلا سال‌ها آن را به خوبی کنترل کرده بودند پاسخ نمی‌دهد، بهتر است غربالگری هیپرآلدوسترونیسم انجام دهد.

اگر پتاسیم شما به‌طور مداوم پایین باشد و برای حفظ میزان طبیعی مواد معدنی به مکمل پتاسیم نیاز باشد، باید برای بررسی احتمال هیپرآلدوسترونیسم، غربالگری شوید.

چه نوع پزشکانی مشکلات غدد فوق‌کلیوی را درمان می‌کنند؟

متخصصین غدد معمولا خط مقدم تشخیص بیماری‌های آدرنال و تدوین برنامه درمانی برای این دسته از بیماری‌ها هستند. برخی از پزشکان غدد در یک غده خاص مانند غده فوق‌کلیوی تخصص و تجربه بیشتر دارند.

جراحی اغلب مؤثرترین درمان برای بیماری آدرنال است. جراحی فوق‌کلیوی توسط جراحان آموزش‌دیده در زمینه جراحی غدد درون‌ریز انجام می‌شود.

در طی روند درمان و بر اساس شرایط بیمار، بیماری‌های زمینه‌ای، و مراقبت‌های تکمیلی ممکن است از متخصصان سرطان، بیهوشی و متخصصان دیگر نیز استفاده شود.

راهنمای کامل آشنایی با

تست‌های هورمونی آزمایشگاه نانو

هورمون‌ها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که به‌عنوان پیام‌رسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات می‌توانند حرکت اندام‌های بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمون‌ها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحت‌کنترل نگه می‌دارند.

آزمایش‌های هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایش‌ها می‌توان علت طیف وسیعی از بیماری‌ها را یافته و در اغلب موارد به‌راحتی مدیریت نمود.

قسمتی که در حال مطالعه آن هستید، بخشی از مجله آزمایش‌های هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمون‌ها و تست‌های سنجش آنها به زبان ساده است.

انجام آزمایش‌های هورمونی در

آزمایشگاه نانو ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجان‌غربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهره‌گیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیب‌شناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمال‌غرب و کشورهای همجوار است.

پزشک و آزمایشگاه همکار

0

پزشک و آزمایشگاه همکار
نوع آزمایش قابل انجام

0+

نوع آزمایش قابل انجام
نفر تیم تخصصی

0

نفر تیم تخصصی
ظرفیت آزمایش در روز

0

ظرفیت آزمایش در روز