مراقبت‌های پزشکی بارداری دوقلویی

با وجود بیش‌از یک نوزاد در شکم و صرف‌نظر از این‌که چقدر سالم هستید، بارداری شما به عنوان یک بارداری پرخطر درنظر گرفته می‌شود. بارداری دوقلو هم‌زمان دو فرزند را نصیب‌ شما می‌کند، اما باید توجه داشته باشید که خطرات آن نیز بیشتر از بارداری یک نوزاد است.

انتظار برای تولد نوزاد، انتظار شیرینی است؛ به خصوص، اگر که منتظر دو نوزاد بامزه باشید. بارداری دوقلو در مقایسه با بارداری‌های تک‌قلو به نظارت و کنترل بیشتری نیاز دارد. در صورت بارداری دو یا چندقلویی، حتماً باید در تمامی جلسات ویزیت شرکت کنید تا سلامت شما و نوزادان توسط پزشک متخصص زنان‌وزایمان مجرب به صورت مرتب بررسی شود.

آزمایش های چکاپ و سونوگرافی در بارداری دوقلویی

تعداد آزمایشات و دفعات سونوگرافی در بارداری دوقلویی و بسته به شرایط شخص باردار متفاوت است. خانم‌هایی که چندقلو باردار هستند، باید بین هفتۀ ۱۱ تا ۱۴ برای انجام سونوگرافی اقدام کنند. تاکید می‌کنیم که حتماً باید سونوگرافی بین هفتۀ ۱۱ تا ۱۴ را انجام بدهید.

این بازه، بهترین زمان برای تشخیص نوع جفت، نوع دوقلوها و بررسی تاریخ سررسید احتمالی زایمان است. هم‌چنین در صورت تمایل می‌توانید از پزشک متخصص بخواهید که غربالگری سندروم داون (تست ترکیبی یا همان سونوگرافی شفافیت نوکال) را نیز انجام دهد.

سونوگرافی آنومالی نیز نوعی سونوگرافی دقیق است که در سه‌ماهۀ دوم بارداری انجام می‌شود. این سونوگرافی معمولاً در هفته‌های ۱۸ تا ۲۲ بارداری انجام می‌شود. سونوگرافی آنومالی به همۀ مادران پیشنهاد می‌شود و مادر باردار در صورت تمایل، می‌تواند آن را انجام دهد. در سونوگرافی آنومالی، رشد جنین بررسی می‌شود.

انواع مختلف دوقلوها

در علم پزشکی، ۳ نوع دوقلو وجود دارد. این انواع در مورد سه‌قلوها نیز صدق می‌کنند؛ اما باید توجه داشت که بارداری سه‌قلویی پیچیده‌تر از دوقلویی است. حالا بیایید به بررسی انواع دوقلوها بپردازیم:

  • دوقلوهای دی‌کوریونیک دی‌آمنیوتیک (DCDA)؛ هر یک از نوزادان دارای جفت جداگانه به همراه غشای داخلی (آمنیون) و غشای خارجی (کوریون) جداگانه است.
  • دوقلوهای مونوکوریونیک دی‌آمنیوتیک (MCDA)؛ نوزادان دارای یک جفت و یک غشای خارجی (کوریون) مشترک هستند و هر کدام، یک غشای داخلی (آمنیون) مشترک دارند.
  • دوقلوهای مونوکوریونیک مونوآمنیوتیک (MCMA)؛ نوزادان دارای جفت، غشای داخلی و خارجی مشترک هستند.

همه دوقلوهای غیرهمسان، جزو دستۀ DCDA هستند و یک سوم از دوقلوهای همسان هم جزو این دسته هستند.

دوسوم دیگر دوقلوهای همسان، MCDA هستند و از هر ۱۰۰ دوقلوی همسان، فقط ۱ مورد MCMA است.

آمار دقیقی از درصد دوقلوهای همسان و غیرهمسان متولدشده در ایران منتشر نشده است اما می‌توان گفت که در حدود یک سوم از دوقلوهای متولدشده، همسان هستند.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

مراقبت‌های ویژۀ مادران دوقلو زا

در صورتی که دوقلوهای شما جزو دستۀ دوم یعنی MCDA باشند، نیازمند نظارت و بررسی بیشتری از سوی پزشک هستید؛ چرا که این نوع دوقلوها بالاترین خطر ابتلا به سندرم انتقال خون دوقلوها (TTTS) را دارند. در ادامه به این عارضه نیز خواهیم پرداخت.

اگر دوقلوهای شما جزو دستۀ سوم یا MCMA باشند، باز هم نیازمند نظارت و سونوگرافی‌های مکرر خواهید بود. در این نوع دوقلوها، اغلب بند ناف دچار پیچ‌خوردگی می‌شود که می‌تواند باعث بروز عوارض شود. این نوع دوقلوها، بسیار نادر هستند.

در صورتی که دوقلوهای شما جزو دستۀ اول یا DCDA هستند، خطر کمتری متوجه آن‌هاست. معمولاً هر ۴ هفته یک‌بار سونوگرافی برای شما انجام خواهد شد.

باز هم تاکید می‌کنیم که بسیار مهم است در تمامی جلسات ویزیت شرکت کنید تا در صورت وجود مشکل، در سریع‌ترین زمان ممکن شناسایی و درمان شود.

خطرات بارداری دوقلویی

هر چند بیشتر بارداری‌های چند قلویی به سلامت به پایان رسیده و منجر به تولد نوزادان سالم می‌شوند، اما خطراتی هم برای این نوع بارداری وجود دارد.

در صورت بارداری دوقلویی، خطر بیشتری از نظر بروز عوارض بارداری مانند کم‌خونی، پره‌اکلامپسی و دیابت بارداری شما را تهدید می‌کند.

در صورت شرکت در تمامی جلسات ویزیت قبل از زایمان، وجود هر گونه مشکلی در سریع‌ترین زمان ممکن تشخیص داده شده و برای درمان آن اقدام می‌شود.

زایمان زودرس

احتمال زایمان زودرس در بارداری دوقلویی بسیار بیشتر از بارداری تک‌قلویی است. مادرانی که تک‌قلو باردار هستند، در ۴۰ هفتگی زایمان می‌کنند. دوقلوها و سه قلوها در معرض خطر بیشتر زایمان زودرس (قبل از هفتۀ ۳۷) و داشتن وزن کم در هنگام تولد (کمتر از ۲٫۵ کیلوگرم) هستند. تقریباً ۶۰ درصد بارداری‌های دوقلویی کاملاً رسیده به دنیا می‌آیند، در حالی که ۹۰ درصد بارداری‌های سه‌قلویی زایمان زودرس دارند. در بیشتر مواقع زایمان زودرس در نتیجۀ پاره‌شدن زودرس پرده‌های جنین اتفاق می‌افتد.

باید این نکته را در نظر داشته باشید که تولد نوزاد پس از ۳۴ هفتگی باعث بروز مشکلات زیادی نمی‌شود. این کودکان در بیشتر موارد سالم هستند اما به هر حال، نارس محسوب می‌شوند و به مراقبت‌های ویژه‌ نیاز دارند.

زایمان برنامه‌ریزی‌شده

در صورتی که دو یا سه‌قلو باردار باشید، زایمان برنامه‌ریزی‌شده در موارد زیر به شما پیشنهاد خواهد شد:

  • هفتۀ ۳۷ برای دوقلوها با جفت جداگانه
  • هفتۀ ۳۶ برای دوقلوهای همسان که جفت مشترک دارند
  • هفتۀ ۳۵ برای بارداری‌های سه‌قلویی بدون مشکل
  • هفته ۳۲-۳۳ برای دوقلوهای دستۀ MCMA

ادامه بارداری دوقلویی و سه‌قلویی بعد از تاریخ زایمان برنامه‌ریزی‌شده می‌تواند خطرناک باشد. در صورتی که پیشنهاد زایمان برنامه‌ریزی‌شده را نپذیرید، باید به صورت هفتگی به متخصص مراجعه کرده و سونوگرافی انجام دهید.

سندرم انتقال خون دوقلوها (TTTS)

سندرم انتقال خون دوقلوها یا انتقال خون قُل‌به‌قُل که اختصاراً TTTS نامیده می‌شود، بر دوقلوهای همسانی که جفت مشترک دارند (مونوکوریونیک)، تأثیر می‌گذارد. سندرم TTTS، وضعیت خطرناکی است که در دوقلوها در زمان جنینی ممکن است اتفاق بیفتد. در این وضعیت یکی از قل‌ها خون بیشتری دریافت می‌کند و قل دیگر خون کمتری نسبت به حالت عادی دریافت می‌کند.

خطر بروز این سندروم در دوقلوهای دستۀ MCDA بیشتر است، اما ممکن است در دوقلوهای دستۀ MCMA نیز رخ دهد. همان‌طور که گفته شد، علت این عارضه، عدم تعادل در ارتباط عروق خونی بین جفت و دوقلوها است.

این سندروم، ۱۰ تا ۱۵ درصد از دوقلوهای دارای جفت مشترک (مونوکوریونیک) را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و می‌تواند عوارض جدی در پی داشته باشد.

دانستنی‌های بیشتر درباره

آزمایش‌ها و مراقبت‌های پزشکی در بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.