سونوگرافی‌های دوران بارداری

سونوگرافی که گاهی اوقات اسکن سونوگرافی نیز گفته می‌شود، یکی از روش‌های تصویربرداری در پزشکی است. در این روش، از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از نوزاد درون رحم استفاده می‌شود. این امواج واقعاً صدا هستند اما به علت بالابودن فرکانس، قابل‌شنیدن توسط انسان نیستند.

سونوگرافی، روشی است که هیچ‌گونه دردی ندارد و شخص در حین انجام آن احساس درد نمی‌کند. ضمن این‌که سونوگرافی هیچ‌گونه عارضۀ جانبی شناخته‌شده‌ای برای مادر و جنین به دنبال ندارد؛ زیرا در این روش برخلاف تصویربرداری اشعۀ ایکس از تابش اشعه استفاده نمی‌شود.

این روش در هر زمان از دوران بارداری قابل‌انجام است. در صورتی که هرگونه نگرانی یا ابهامی در خصوص این روش دارید، با پزشک متخصص زنان و زایمان یا متخصص سونوگرافی صحبت کنید.

به طور معمول، مراجعه برای انجام سونوگرافی، اتفاق خوشایندی است؛ چرا که می‌توانید نشانه‌های حیات را در جنین خود مشاهده کنید. با این حال، ممکن است برخی از اختلالات جدی در جنین در حین سونوگرافی تشخیص داده شود؛ بنابراین خود را برای چنین اتفاقی هم آماده کنید.

سونوگرافی چگونه انجام می‌شود؟

سونوگرافی توسط متخصص رادیولوژی‌سونوگرافی و یا متخصص زنان‌وزایمان آموزش‌دیده انجام می‌شود. به طور معمول، سونوگرافی در در محیطی کم‌نور انجام می‌شود تا طی سونوگرافی تصویر بهتری از اندام‌های جنین به دست بیاید.

ابتدا روی تخت دراز کشیده و لباس‌های خود را بالا می‌کشید تا شکم به طور کامل ظاهر شود. سپس، متخصص یا دستیار وی، شکم شما را به ژل آغشته می‌کند. ژل‎ سونوگرافی ماده رسانایی است که به منظور ایجاد پل ارتباطی بین پوست بیمار و پروب سونوگرافی مورد استفاده قرار می‎گیرد. هدف از استفاده این ژل‏، انتقال امواج فراصوت از پروب به بافت بدن است.

در این زمان، پروب سونوگرافی توسط متخصص بر روی شکم قرار داده می‌شود. با این کار، تصاویر سیاه‌وسفیدی از اندام‌های جنین بر روی مانیتور سونوگرافی ظاهر می‌شود.  سونوگرافی، آسیبی به شما و جنین نمی‌زند، اما ممکن است برای بهترشدن تصاویر اندام‌های جنین در هنگام سونوگرافی، فشار جزئی بر شکم شما وارد شود.

سونوگرافی چقدر طول می‌کشد؟

سونوگرافی به طور معمول در حدود ۲۰ دقیقه طول می‌کشد. در صورتی که جنین موقعیت نامناسبی داشته باشد یا وزن مادر زیاد باشد، ممکن است سونوگرافی به راحتی انجام نشود؛ نیازی نیست که نگران باشید. در این صورت، یا سونوگرافی تکرار می‌شود و یا این‌که مدت بیشتری به طول می‌انجامد.

آیا سونوگرافی به مادر و جنین آسیبی می‌رساند؟

همان‌طور که در ابتدا هم اشاره شد، سونوگرافی هیچ‌گونه خطر و عارضۀ جانبی شناخته‌شده‌ای برای مادر و جنین به همراه ندارد. اما به هر حال بهتر است که با آگاهی کامل تصمیم به انجام یا عدم انجام سونوگرافی بگیرید. چرا که سونوگرافی می‌تواند شما را در جریان مشکلاتی قرار دهد که مستلزم تصمیم‌گیری از سوی شما هستند. به عنوان مثال، ممکن است بعد از سونوگرافی و مشکوک‌‌شدن پزشک متخصص، به شما پیشنهاد شود که آزمایش تشخیصی مانند آمنیوسنتز انجام دهید که خطر سقط جنین را به دنبال دارد.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

زمان انجام سونوگرافی

به طور معمول، حداقل دو مرتبه سونوگرافی در دوران بارداری به شما پیشنهاد می‌شود:

  • بین هفتۀ ۱۰ تا ۱۴ بارداری
  • بین هفتۀ ۱۸ تا ۲۱ بارداری

در اولین سونوگرافی (بین هفتۀ ۱۰ تا ۱۴)، متخصص می‌تواند سررسید تخمینی زایمان یا همان موعد تقریبی زایمان (EDD) را براساس ابعاد جنین به شما اعلام کند. در صورتی که بخواهید غربالگری سندرم داون نیز انجام شود، در همین سونوگرافی، شفافیت نوچال (NT) نیز ارزیابی می‌شود که که بخشی از تست غربالگری سندرم داون است.

دومین سونوگرافی به طور معمول بین هفتۀ ۱۸ تا ۲۱ بارداری انجام می‌شود که گاهی اوقات به آن، سونوگرافی اواسط بارداری نیز گفته می‌شود. در این سونوگرافی، وجود ۱۱ اختلال فیزیکی در نوزاد بررسی می‌شود.

با توجه به وضعیت شما و جنین، ممکن است بیش از دوبار سونوگرافی به شما پیشنهاد شود.

زمان آماده‌شدن نتیجه

متخصص می‌تواند در همان زمان انجام سونوگرافی، نتیجه را به شما اعلام کند.

آیا انجام سونوگرافی الزامی است؟

هیچ اجباری برای انجام سونوگرافی وجود دارد و تصمیم‌گیرندۀ نهایی، خود شما هستید. برخی از افراد تمایل دارند که از احتمال ابتلای نوزادشان به برخی اختلالات آگاه شوند، در حالی‌که برخی افراد مایل نیستند. در صورتی که تمایلی به انجام سونوگرافی نداشته باشید، به تصمیم شما احترام گذاشته می‌شود و سایر مراقبت‌های دوران بارداری طبق روال قبلی ادامه می‌یابد.

 

کاربردهای سونوگرافی در بارداری

از سونوگرافی می‌توان برای موارد زیر استفاده کرد:

  • بررسی اندازۀ کودک:

سونوگرافی انجام‌شده در هفتۀ ۱۲، می‌تواند با دقت بالا مشخص کند که چند هفته از بارداری شما گذشته است. تاریخ سررسید تخمینی زایمان که در واقع بر مبنای اولین روز از آخرین قاعدگی محاسبه می‌شود، تحت‌تاثیر این سونوگرافی می‌تواند با دقت بالاتری تخمین زده شود.

  • تشخیص بارداری چندقلویی
  • تشخیص برخی بیماری‌ها و اختلالات
  • موقعیت قرارگیری جفت و جنین:

به عنوان مثال، براساس موقعیت قرارگیری جفت و جنین در اواخر بارداری، ممکن است پزشک به شما سزارین را توصیه کند.

  • بررسی رشد طبیعی جنین:

در مواردی که مادر سابقۀ مشکل در بارداری قبلی داشته و یا بارداری دوقلویی دارد، این مورد بسیار مهم است.

آیا شخص در زمان انجام سونوگرافی می‌تواند همراه داشته باشد؟

سونوگرافی برای بررسی تعیین سلامت جنین انجام می‌شود و ممکن است شخص مایل باشد که هنگام انجام سونوگرافی، همسر یا یکی از دوستان را به عنوان همراه و همدل در کنار خود داشته باشد که چنین کاری امکان‌پذیر است.

اما برخی از مراکز سونوگرافی به دلیل نداشتن امکانات کافی، اجازه نمی دهند که کودکان در هنگام سونوگرافی حضور داشته باشند، در چنین مواردی بهتر است که پیش از مراجعه، تدابیر لازم را اندیشیده باشید.

اگر همه چیز نرمال باشد، چه اتفاقی می‌افتد؟

در بیشتر سونوگرافی‌ها مشاهده می‌شود که جنین به صورت طبیعی رشد می‌کند و هیچ‌ گونه مشکلی وجود ندارد؛ چرا که بیشتر نوزادان با سلامت کامل به دنیا می‌آیند.

در صورت تشخیص مشکل در جنین چه اتفاقی می‌افتد؟

در صورت تشخیص مشکل در جنین در حین انجام سونوگرافی، ممکن است پزشک از همکار خود بخواهد که او هم نظر خود را اعلام کند. ممکن است به شما توصیه شود که آزمایش دیگری انجام دهید تا از وجود یا عدم وجود مشکل در جنین اطمینان حاصل شود.

در صورتی که آزمایش دیگری به شما توصیه شود، اطلاعات کاملی در خصوص آن آزمایش توسط پزشک یا ماما به شما داده خواهد شد تا آگاهانه‌ترین تصمیم ممکن را بگیرید.

در صورت لزوم، ممکن است به متخصص یا مرکز درمانی دیگری ارجاع داده شوید.

آیا می‌توان جنسیت نوزاد را در سونوگرافی تشخیص داد؟

برخی از والدین به علت ذوق زیاد نمی‌توانند تا به دنیا آمدن کودک صبر کنند تا بفهمند که نوزادشان پسر است یا دختر؛ اما برخی دیگر از والدین ترجیح می‌دهند دانستن جنسیت کودک را تا زمان تولد به تعویق بیندازند.

در صورتی که می‌خواهید جنسیت کودک را بدانید، در ابتدای سونوگرافی هفتۀ ۲۰ به متخصص اعلام کنید.

با این حال، توجه داشته باشید که ممکن است متخصص سونوگرافی در خصوص جنسیت جنین مطمئن نباشد. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که جنین در وضعیت نامناسب قرار گرفته باشد.

دانستنی‌های بیشتر درباره

آزمایش‌ها و مراقبت‌های پزشکی در بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.