آزمایش‌ها و چکاپ‌های قبل از زایمان

در دوران بارداری، چکاپ‌ها و آزمایش‌های مختلفی از قبیل آزمایش خون و سونوگرافی به شما پیشنهاد می‌شود. این آزمایش‌ها با اهداف زیر انجام می‌شوند:

  • افزایش ایمنی و سلامت بارداری
  • بررسی و ارزیابی سلامتی و میزان رشد جنین
  • غربالگری جنین از نظر ابتلا به بیماری‌ها و اختلالات خاص

به هیچ عنوان مجبور به انجام این آزمایش‌ها نیستید و تصمیم‌گیرندۀ نهایی برای انجام یا عدم انجام آن‌ها خود شما هستید. با این حال، بسیار مهم است که با جزئیات این آزمایش‌ها آشنا باشید تا بتوانید آگاهانه‌ترین تصمیم‌ ممکن را بگیرید. در این مطلب، به معرفی برخی از آزمایش‌ها و چکاپ‌ها می‌پردازیم. در صورتی که نیازمند اطلاعات بیشتری بودید، می‌توانید با پزشک یا ماما صحبت کنید.

بررسی وزن و قد

در اولین جلسه از ویزیت‌های دوران بارداری روی وزنه می‌روید و وزن شما مشخص می‌شود. در سایر جلسات ویزیت، ممکن است این کار انجام نشود. هدف از اندازه‌گیری قد و وزن، محاسبۀ شاخص تودۀ بدنی (BMI) است.

در صورتی که اضافه‌وزن داشته باشید، خطر بروز برخی مشکلات در دوران بارداری افزایش می‌یابد.

به طور معمول، بعد از هفتۀ بیستم بارداری، در حدود ۱۰ تا ۱۲.۵ کیلوگرم اضافه‌وزن را تجربه خواهید کرد. بیشتر وزن اضافه‌شده ناشی از جنین در حال رشد است؛ اما بدن نیز برای تولید شیر پس از زایمان، اقدام به ذخیرۀ چربی می‌کند.

در صورتی که در خصوص وزن خود نگران هستید، با پزشک یا ماما مشورت کنید. پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و سالم و ورزش‌کردن به صورت منظم در دوران بارداری به کنترل وزن کمک زیادی می‌کند.

آزمایش ادرار

به طور معمول، در جلسات ویزیت قبل از زایمان از شما خواسته می‌شود که آزمایش ادرار بدهید؛ این کار بدین منظور انجام می‌شود تا پزشک بتواند چندین مورد از جمله وجود یا عدم وجود پروتئین در ادرار را بررسی کند. در صورت وجود در پروتئین ادرار، ممکن است به عفونت ادراری مبتلا شده باشید؛ ضمن این‌که وجود پروتئین در ادرار، یکی از نشانه‌های مهم پره‌اکلامپسی است.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

سنجش فشار خون

فشار خون شما در تمامی جلسات ویزیت قبل از زایمان سنجیده می‌شود. افزایش فشار خون در اواخر دوران بارداری می‌تواند یکی از نشانه‌های پره‌اکلامپسی باشد.

کمتربودن فشار خون در اواسط دوران بارداری نسبت به سایر زمان‌ها طبیعی است و نیازی به نگرانی نیست. به خاطر داشته باشید که اگر به صورت ناگهانی و سریع تغییر وضعیت بدهید (از ایستاده به نشسته یا بالعکس)، ممکن است دچار احساس سرگیجه شوید.

آزمایش خون و سونوگرافی

آزمایش‌های خون و سونوگرافی‌های متعدد جزو مراقبت‌های دوران بارداری درنظر گرفته می‌شوند. برای برخی از افراد که در معرض خطر بیشتری از نظر ابتلا به عفونت یا بیماری خاص هستند، تعداد دفعات آزمایش و سونوگرافی بیشتر خواهد بود.

این آزمایش‌ها و سونوگرافی‌ها برای بررسی سلامت شما و جنین انجام می‌شوند و در صورتی که تمایلی نداشته باشید، می‌توانید آن‌ها را انجام ندهید.

تعیین گروه خونی و عامل Rh

در اوایل بارداری، برای تعیین نوع گروه خونی و تعیین وضعیت Rh (رزوس) باید خون شما آزمایش شود. Rh، پروتئینی است که بیشتر افراد بر روی سطح گلبول‌های قرمز خون خود دارند. در صورتی که عامل Rh در خون شما وجود داشته باشد، وضعیت Rh شما مثبت خواهد بود. در صورتی که این عامل در خون شما وجود نداشته باشد، وضعیت Rh شما منفی است و باید اقدامات احتیاطی مشخصی را در دوران بارداری خود انجام دهید.

باتوجه به این‌که احتمال مثبت‌بودن Rh جنین بالاست، در خانم‌های بارداری که Rh خون آن‌ها منفی است، احتمال ناسازگاری خون مادر با خون جنین زیاد است. باید توجه داشت که تا زمان تولد نوزاد، نمی‌توان وضعیت Rh او را تعیین کرد ولی برای ایمنی بیشتر، باید فرض شود که Rh خون جنین مثبت است.

در بارداری اول، ناسازگاری Rh مادر و جنین، آسیبی به جنین نمی‌رساند. اما اگر مقداری از خون جنین به بدن مادر وارد شود (که در طول بارداری و در زمان زایمان، احتمال این اتفاق بالاست)، سیستم ایمنی بدن مادر شروع به تولید آنتی بادی‌هایی علیه خون وارد شده با Rh مثبت می‌کند. اگر این اتفاق بیفتد، بدن مادر نسبت به Rh حساس شده و در صورتی که در بارداری بعدی، Rh خون جنین مثبت باشد، این آنتی بادی‍‌ها ممکن است به خون جنین حمله کنند.

البته نیازی به نگرانی نیست؛ در هنگامی که احتمال واردشدن خون جنین به خون مادر وجود داشته باشد، با تزریق دارویی به نام ایمونوگلوبولین Rh (روگام)، می‌توان از حساس‌شدن به Rh جلوگیری کرد.

کم‌خونی ناشی از فقر آهن (IDA)

این نوع کم‌خونی یکی از شایع‌ترین انواع کم‌خونی است. فقر آهن زمانی ایجاد می‌شود که آهن کافی به بدن نرسد. بدن برای ساخت هموگلوبین به آهن نیاز دارد. در دوره بارداری، عدم وجود آهن کافی برای مادر و جنین موجب بروز کم‌خونی از نوع فقر آهن می‌شود. می‌توان با مصرف مواد غذایی مانند گوشت گاو، صدف‌های خوراکی، اسفناج، و عدس آهن موردنیاز را به دست آورد.

ممکن است پزشک در اولین جلسۀ ویزیت و هم‌چنین در ویزیت هفتۀ ۲۸، آزمایش غربالگری کم‌خونی ناشی از فقر آهن را به شما پیشنهاد دهد. در صورتی که مشخص شود دچار این عارضه هستید، مکمل آهن و اسیدفولیک برای شما تجویز خواهد شد.

دیابت بارداری

در صورتی که یک یا چند مورد از موارد زیر در مورد شما صدق کند، به میزان بیشتری در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری هستید.

  • اضافه‌وزن
  • سابقۀ ابتلا به دیابت بارداری در بارداری قبلی
  • سابقۀ تولد نوزاد با وزن ۴.۵ کیلوگرم و بیشتر
  • بستگان نزدیک مبتلا به دیابت

در صورتی که در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری قرار داشته باشید، ممکن است آزمایش OGTT یا همان تحمل گلوکز خوراکی توسط پزشک به شما پیشنهاد شود. آزمایش OGTT، تست قابل‌اطمینانی است که می‌تواند میزان قند خون را در دوران بارداری به خوبی نشان دهد.

برای انجام این آزمایش نیاز به سه مرتبه خون‌گیری وجود دارد. ابتدا قند خون ناشتا اندازه‌گیری می‌شود. سپس، به فرد ۷۵ گرم گلوکز (قند) داده می‌شود. پس از یک ساعت و نیز دو ساعت بعد از مصرف گلوکز، قند خون فرد سنجیده می‌شود.

به طور معمول، این آزمایش بین هفتۀ ۲۴ تا ۲۸ بارداری انجام می‌شود. در صورتی که سابقۀ ابتلا به دیابت بارداری داشته باشید، موارد زیر به شما پیشنهاد خواهد شد:

  • اندازه‌گیری مستمر قند خون
  • انجام آزمایش OGTT یک‌بار در اوایل بارداری، یک‌بار بلافاصله بعد از اولین جلسۀ ویزیت و یک‌بار هم در حدود هفتۀ ۲۴ تا ۲۸ بارداری
دانستنی‌های بیشتر درباره

آزمایش‌ها و مراقبت‌های پزشکی در بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.