غربالگری هپاتیت B، سیفلیس و HIV

به طور معمول، در طول دوران بارداری به شما توصیه می‌شود که به منظور غربالگری سه تا از بیماری‌های عفونی (هپاتیت B، سیفلیس و HIV) آزمایش خون انجام دهید. این آزمایش‌ بخشی از غربالگری‌های معمول قبل از زایمان است که برای همۀ افراد باردار توصیه می‌شود.

در صورتی که از قبل می‌دانید که به HIV، سیفلیس یا هپاتیت B مبتلا هستید، به ماما یا متخصص زنان و زایمان اطلاع دهید تا شما را به متخصص مربوطه ارجاع دهند؛ در چنین مواردی، لازم است که پیش از اقدام به بارداری تحت مراقبت‌های خاص قرار بگیرید. اگر همسرتان هم به یکی از بیماری‌های گفته‌شده مبتلاست، حتماً به پزشک اطلاع دهید.

هر سه بیماری گفته‌شده می‌توانند در دوران بارداری و در حین زایمان به نوزاد منتقل شده و او را آلوده کنند.

هپاتیت B

هپاتیت B، کبد را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. هپاتیت B می‌تواند به عنوان عفونتی کوتاه‌مدت شروع شود و فرد را تنها به مدت چند هفته بیمار کند (هپاتیت B حاد). اما در بعضی افراد، ویروس در بدن باقی مانده و باعث عفونت مزمن یا مادام‌العمر خواهد شد (هپاتیت B مزمن).

این بیماری به طور کلی از طریق تماس با خون و یا سایر مایعات بدن فرد آلوده، داشتن رابطۀ جنسی با فرد آلوده، استفاده از سرنگ مشترک، خالکوبی و پیرسینگ در مراکز غیرمجاز انتقال می‌یابد.

علائم هپاتیت B در حدود ۳ ماه بعد از ابتلا به عفونت ایجاد می‌شود و می‌تواند خفیف تا شدید باشد. برخی از علائم این بیماری عبارتند از: درد شکمی، تب، درد مفاصل، ضعف و خستگی، ادرار تیره، زردی پوست و سفیدی چشم‌ها.

در صورتی که به هپاتیت B مبتلا باشید، به شما توصیه می‌شود که تحت مراقبت‌های تخصصی قرار بگیرید. اگر دورۀ کامل واکسیناسیون در طی اولین سال تولد برای نوزاد انجام شود، خطر ابتلا به هپاتیت B تا حد زیادی کاهش می‌یابد.

HIV

HIV یا همان ویروس نقص ایمنی انسانی، ویروسی است که به سیستم ایمنی بدن حمله کرده و سبب ضعیف‌شدن آن می‌شود. به راحتی می‌توان HIV و ایدز را با هم اشتباه گرفت؛ HIV، ویروسی است که می‌تواند منجر به بیماری به نام ایدز شود که به عنوان مرحلۀ HIV 3 نیز شناخته می‌شود.

پس توجه داشته باشید که برای ایجاد ایدز، فرد باید مبتلا به HIV شود. اما ابتلا به HIV، لزوماً به معنای ابتلا به بیماری ایدز نیست.

HIV، از طریق تماس جنسی با فرد آلوده، خون و فرآورده‌های خونی آلوده و استفاده از سرنگ مشترک منتقل می‌شود. ضمن این‌که HIV می‌تواند در دوران بارداری، حین زایمان و در دوران شیردهی (در صورت عدم درمان) از مادر به نوزاد منتقل شود.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

سیفلیس

به طور معمول، لمس‌کردن زخم‌های موجود در غشاهای مخاطی (مانند دهان و واژن) و پوست بریده یا خراشیدۀ فرد آلوده منجر به ابتلا به بیماری سیفلیس می‌شود. این بیماری می‌تواند در دوران بارداری از مادر آلوده به نوزاد منتقل شود.

در صورت عدم درمان، سیفلیس می‌تواند باعث بروز مشکلات جدی در کودک شود و یا در موارد شدید منجر به سقط جنین و مرده‌زایی شود.

این بیماری با آنتی‌بیوتیک قابل‌درمان است؛ توجه داشته باشید که هرچه زود‌تر درمان شود، احتمال انتقال آن به نوزاد کاهش می‌یابد.

نحوۀ انجام آزمایش غربالگری

یک نمونه خون از بازو گرفته می‌شود. این خون‌گیری هیچ‌گونه آسیبی برای شما و نوزادتان ندارد.

آیا انجام غربالگری الزامی است؟

به هیچ‌ وجه؛ در این خصوص، کاملاً حق انتخاب دارید و هیچ‌کس شما را مجبور به انجام غربالگری نمی‌کند.

توجه داشته باشید که غربالگری بدین منظور انجام می‌شود تا با تشخیص زودهنگام بیماری، درمان به‌موقع را آغاز کنید. ضمن این‌که با تشخیص زودهنگام بیماری، احتمال انتقال عفونت به نوزاد و سایر اعضای خانواده کاهش می‌یابد.

در صورتی که نتیجۀ یکی از آزمایش‌های غربالگری شما برای بیماری‌های هپاتیت B، سیفلیس و HIV مثبت باشد، پزشک به همسر و سایر اعضای خانواده‌تان نیز پیشنهاد می‌کند که آن‌ها نیز آزمایش بدهند.

اگر تمایلی به انجام آزمایش خون برای غربالگری بیماری‌های گفته‌شده در اوایل بارداری نداشته باشید، قبل از هفتۀ بیستم باز هم به شما توصیه می‌شود که غربالگری را انجام بدهید. ماما در مورد مزایای غربالگری با شما صحبت خواهد کرد.

در صورتی که به هر دلیلی این احتمال را می‌دهید که ممکن است به یکی از بیماری‌های عفونی گفته‌شده مبتلا شده باشید، می‌توانید در هر زمانی که بخواهید آزمایش غربالگری را انجام بدهید.

نتیجۀ آزمایش

به طور معمول، ظرف یک هفته نتیجۀ آزمایش به شما اعلام می‌شود. در صورت مثبت‌بودن نتیجه، به متخصص بیماری‌های عفونی ارجاع داده می‌شوید. ممکن است به شما توصیه شود که آزمایش‌های بیشتری انجام بدهید. متخصص عفونی و متخصص زنان‌ و زایمان، اقدامات احتیاطی را برای شما توضیح خواهند داد.

تیم مراقبت تخصصی آزمایشات و معاینات بیشتری را برای ارزیابی کامل وضعیت شما و درمان و مراقبتی که نیاز دارید به شما پیشنهاد می کند.

هپاتیت B

در صورتی که طبق نتیجۀ آزمایش مشخص شود که به هپاتیت B مبتلا هستید، در دوران بارداری و پس از زایمان تحت مراقبت‌های خاص قرار خواهید گرفت. ممکن است پزشک بنا به صلاحدید به شما توصیه کند که همسر و سایر فرزندان‌تان نیز آزمایش بدهند و در صورت نیاز، واکسیناسیون برای آن‌ها انجام شود.

به منظور جلوگیری از ابتلای نوزاد به هپاتیت B، واکسیناسیون نوزاد باید در زمان‌های زیر انجام شود:

  • طی ۲۴ ساعت پس از تولد (تزریق آنتی‌بادی در صورت نیاز انجام خواهد شد)
  • ۴ هفته بعد از تولد
  • ۸ هفته بعد از تولد
  • ۱۲ هفته بعد از تولد
  • ۱۶ هفته بعد از تولد
  • ۱ سال بعد از تولد؛ در این زمان، آزمایش خون نیز به منظور بررسی وجود عفونت در نوزاد انجام می‌شود.

حتماً هر ۶ دوز واکسن بالا باید به نوزاد تزریق شود. سه دوزی که در هفته‌های ۸، ۱۲ و ۱۶ بعد از تولد تزریق می‌شود، برای نوزادانی که از مادران سالم به دنیا می‌آیند هم تزریق می‌شود.

 

HIV

خطر انتقال HIV از مادر آلوده به نوزاد را می‌توان تا حدود زیادی با اقدامات زیر کاهش داد:

  • مراقبت‌ها و درمان‌های تخصصی
  • مصرف پزشکی
  • مراقبت‌‎های برنامه‌ریزی‌شده در طول زایمان
  • عدم تغذیۀ نوزاد با شیر مادر

توجه به موارد بالا، خطر انتقال HIV از مادر به نوزاد را به میزان زیادی کاهش می‌دهد (از ۱ مورد در هر ۴ زایمان به کمتر از ۱مورد در هر ۱۰۰ زایمان)

سیفلیس

در صورتی که به سیفلیس مبتلا باشید، به متخصص بیماری‌های عفونی ارجاع داده می‌شوید. این متخصص، یک دوره مصرف آنتی‌بیوتیک برای شما تجویز می‌کند. ضمناً به شما توصیه می‌شود که همسرتان هم آزمایش بدهد تا در صورتی که او هم به سیفلیس مبتلا شده باشد، درمان برای هر دو نفرتان انجام شود.

ممکن است نوزاد پس از تولد نیاز به معاینه توسط پزشک و مصرف آنتی‌بیوتیک داشته باشد.

به خاطر داشته باشید که در دوران بارداری و بعد از دریافت نتیجۀ منفی، باز هم ممکن است به این عفونت‌ها مبتلا شوید. در صورتی که در دوران بارداری، رابطۀ جنسی محافظت‌نشده داشته باشید، امکان ابتلا به عفونت‌‌های مقاربتی وجود دارد.

هم‌چنین استفاده از سوزن و سرنگ مشترک و مراجعه به مراکز غیرمجاز برای انجام خالکوبی و پیرسینگ، شما را در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های عفونی قرار می‌دهد.

به یاد داشته باشید که در هر زمانی که مشکوک شدید، می‌توانید آزمایش غربالگری بیماری‌های عفونی گفته‌‌شده را انجام دهید.

دانستنی‌های بیشتر درباره

آزمایش‌ها و مراقبت‌های پزشکی در بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.