آگاهی از این که سرطان دارید، طبیعتاً استرسزا و ترسناک است؛ اما به لطف پیشرفتهای چشمگیر، این موضوع به معنای پایان راه نیست. خوشبختانه تلفات ناشی از سرطان در ۲۰ سال اخیر کاهش فراوانی داشته است زیرا تشخیص زودهنگام و درمانهای نوآورانه کمک میکنند که عمر طولانیتری داشته باشید. در مسیر مبارزه با سرطان، لازم است بدانید چه انتظاراتی باید داشته باشید، از تستهای تشخیصی گرفته تا مراحل درمان.
آزمایش های هورمونی تومور مارکر و تشخیص سرطان
سرطان نوعی بیماری شایع است و زمانی رخ میدهد که بروز بعضی تغییرات در یک گروه از سلولهای طبیعی در بدن، منجر به رشد کنترلنشده و غیرطبیعی آنها میشود که تودهای به نام تومور را شکل میدهد.
وقتی پزشکان احتمال سرطان را ارزیابی میکنند، سرطان گزینه پیشفرض آنها نیست؛ پزشکان ابتدا علل احتمالی دیگر را رد میکنند.
تومور مارکر مادهای است که در خون، ادرار، مدفوع، خودِ تومور، و یا بافتهای بدن فرد سرطانی یافت میشود و انواع مختلفی دارد.
شاید تصور کنید همه تومورهای خوشخیم، بیضررند، و فقط تومورهای بدخیم “خطرناک” هستند، اما مسئله به این سادگی نیست…
کلمات کلیدی مرتبط با تومور مارکر و تشخیص سرطان
تومور یک توده جامد است و زمانی شکل میگیرد که سلولهای غیرطبیعی در کنار هم تجمع میکنند. امکان دارد این تودهها در هر یک از تریلیونها سلول موجود در بدن ما شروع شوند. تومورها میتوانند بر استخوانها، پوست، بافت، اندامها و غدد تأثیر بگذارند. تومورها بسته به اینکه سرطانی (بدخیم)، غیرسرطانی (خوشخیم) یا پیشسرطانی (پیشبدخیم) باشند، رفتارهای متفاوتی دارند.
بسیاری از تومورها سرطانی نیستند اما همچنان ممکن است نیاز به درمان داشته باشند. تومورهای سرطانی یا بدخیم میتوانند تهدید کننده زندگی باشند و باید بهموقع درمان شوند.
تومور خوشخیم، از نوع سرطانی نیست؛ یعنی به بافتهای نزدیک حمله نمیکند و برخلاف سرطان، به سایر قسمتهای بدن گسترش نمییابد. در بیشتر موارد، چشمانداز تومورهای خوشخیم بسیار خوب است. اما تومورهای خوشخیم میتوانند جدی و مشکلآفرین باشند اگر این نوع تومورها بر روی ساختارهای حیاتی مانند رگهای خونی یا اعصاب فشار بیاورند. بنابراین، گاهی اوقات نیاز به درمان دارند و گاهی نه.
علت تشکیل تومور خوشخیم اغلب ناشناخته است اما ممکن است با این عوامل در ارتباط باشد:
- سموم محیطی، مانند قرار گرفتن در معرض تشعشعات
- ژنتیک
- رژیم غذایی
- استرس
- تروما یا آسیب موضعی
- التهاب یا عفونت
تومورهای بدخیم از سلولهای سرطانی ساخته شدهاند که میتوانند به طور غیرقابلکنترل رشد کنند و به بافتهای نزدیک حمله کنند. سلولهای سرطانی در تومور بدخیم غیرطبیعی و بسیار متفاوت از بافت طبیعی اطراف هستند.
تومورهای سرطانی میتوانند در هر نقطه از بدن رخ دهند. بیشترین تومورهای بدخیم تشخیصدادهشده عبارتند از:
- سرطان پستان
- سرطان ریه
- سرطان روده بزرگ
- سرطان پروستات
- سرطان معده
بیوپسی یکی از راههایی است که پزشکان به کمک آنها سعی میکنند متوجه شوند چه اتفاقاتی در بدن شما میافتد. در بیوپسی، یک نمونه از بافت، سلولها یا مایعات بدن شما برداشته میشود تا یک پاتولوژیست بتواند آنها را از نظر علائم بیماری بررسی کند. پزشکان ممکن است بیوپسی را برای تشخیص یا نظارت بر شرایط پزشکی یا برنامهریزی درمان توصیه کنند.
ممکن است وقتی اصطلاح “بیوپسی” را بشنوید مستقیماً به “سرطان” فکر کنید، اما بیوپسی برای تشخیص بسیاری از بیماریهای دیگر هم انجام میشود، مانند:
- اختلالات التهابی مانند کلیه (نفریت) یا کبد (هپاتیت)
- عفونتهایی از قبیل سل
- اختلالات ایمنی مانند پانکراتیت مزمن
- بیماری زخم معده
- اندومتریوز
“پیشآگهی” احتمال درمان یک بیماری است. پیشآگهی برای یک بیمار سرطانی، شانس درمان موفقیتآمیز سرطان و بهبود بیمار در نظر گرفته میشود.
از جمله مهمترین عوامل تأثیرگذار بر پیشآگهی سرطان میتوان به نوع و محل سرطان، مرحله بیماری (میزان گسترش سرطان در بدن) و درجه سرطان (اینکه سلولهای سرطانی در زیر میکروسکوپ چقدر غیرطبیعی به نظر میرسند) اشاره کرد.
دیگر عوامل موثر بر پیشآگهی شامل سن بیمار و سلامت عمومی کلی و میزان واکنش سرطان بیمار به درمان، و در نهایت خواص بیولوژیکی و ژنتیکی سلولهای سرطانی است، که بیومارکر یا تومور مارکر نامیده میشوند. این شاخصها را میتوان توسط تستهای تخصصی آزمایشگاهی و تصویربرداری تعیین نمود.
آنکولوژی یک تخصص پزشکی است که اختصاص به تحقیق، تشخیص و درمان افراد مبتلا به سرطان و یا مشکوک به سرطان دارد، شامل روشهای پزشکی پیشگیرانه، آنکولوژی پزشکی (شیمیدرمانی، ایمونوتراپی، هورموندرمانی و سایر روشهای دارویی درمان سرطان)، آنکولوژی اشعه (پرتودرمانی برای درمان سرطان)، جراحی آنکولوژی (جراحی برای برداشتن یا درمان سرطان)، و طب تسکینی.
“آنکولوژیست” یک پزشک آموزشدیده در تشخیص و درمان سرطان است. این افراد بخشی از یک تیم درمانی هستند که با همکاری و هماهنگی سایر متخصصان، به درمان بیمار کمک میکنند. آنکولوژیستها نه تنها در مراقبتهای بالینی نقش دارند، بلکه به تحقیقات سرطان (از جمله درمان، بیولوژی، اپیدمیولوژی و تحقیقات نتایج بالینی)، و آموزش پزشکی نیز کمک میکنند. برخی از آنکولوژیستها در نوع خاصی از درمان سرطان تخصص دارند.
معرفی برخی از پرکاربردترین
تست های هورمونی تومورمارکر
آلفا فتوپروتئین (AFP) به عنوان یک تومور مارکر، برای کمک به شناسایی و تشخیص سرطان کبد، بیضهها و تخمدانها کاربرد دارد.
AMH نقشهای مختلفی در آقایان و خانمها دارد. اندازهگیری میزان AMH میتواند اطلاعاتی درباره انواع مشکلات باروری ارائه دهد.
تست آنتیژن سرطان ۱۵-۳ برای نظارت بر پاسخ به درمان سرطان پستان و کمک به مراقبت از عود سرطان پستان استفاده میشود.
بیومارکر CA 72-4 اغلب همراه با بیومارکر سرطان تخمدان CA 125 برای تأیید تشخیص و ارزیابی روند سرطان تخمدان تجویز میگردد.
CA 19-9 در اثر سرطان لوزالمعده و سایر سرطانهای گوارشی و همچنین در بیماریهای غیرسرطانی مانند زخم کبد افزایش مییابد.
CA-125 در اثر چندین بیماری و انواع سرطان میتواند افزایش یابد، اما این تست معمولا اختصاص به بیماران سرطان تخمدان دارد.
از این تست برای تشخیص استفاده نمیشود ولی در تعیین پیشآگهی سرطان، بررسی اثربخشی درمان و نیز عود بیماری کاربرد دارد.
تست HE4 همراه با آزمایش CA-125 برای نظارت بر خانمهایی که برای سرطان تخمدان اپیتلیال درمان شدهاند، به کار میرود.
تست PSA برای تشخیص سرطان پروستات و بیماریهای پروستات غیرسرطانی، و نظارت بر بیماری در افراد تحتدرمان تجویز میشود.
سؤالات متداول
آیا میتوان از تست تومور مارکر برای غربالگری سرطان استفاده کرد؟
در حالت ایدهآل، تومور مارکرها میتوانند به عنوان یک آزمایش غربالگری برای عموم مردم استفاده شوند. هدف از آزمایش غربالگری این است که سرطان را در همان اوایل شکلگیری، زمانی که هنوز علائمی ندارید، یعنی زمانی که بیماری در قابلدرمانترین حالت است، و قبل از رشد و گسترش آن پیدا کنید. تا کنون، تنها تومور مارکری که به عنوان یک ابزار غربالگری استفاده میشود، آنتیژن پروستات (PSA) برای سرطان پروستات است، اگرچه این تست نیز باید با در نظر گرفتن مشاهدات دیگر تفسیر گردد.
نگرانی اصلی در مورد تومور مارکرها این است که به اندازه کافی اختصاصی نیستند. این تستها درصد بالایی از نتایج مثبتهای کاذب دارند. این بدان معنی است که حتی وقتی سرطان وجود ندارد، میزان یک تومور مارکر بالاست.
نگرانی دیگر این است که در بعضی موارد، میزان تومور مارکر در مراحل اولیه سرطان بالا نیست، بنابراین نمیتوان سرطان را زودتر از زمانی که علائم شروع میشود پیدا کرد. همچنین، برخی از مواد شناختهشده تحتعنوان نشانگرهای تومور بهطور معمول در بدن ساخته میشوند و بازه “نرمال” آنها همیشه صفر نیست.
آیا آزمایشهای دیگری نیز برای غربالگری سرطان وجود دارد؟
علاوه بر تستهای تومور مارکر، اَشکال دیگری از تستهای غربالگری سرطان وجود دارد، شامل:
- ماموگرافی: غربالگری برای سرطان پستان، مناسب برای خانمهای بالای ۵۰ سال
- آزمایش خون پنهان مدفوع: آزمایشی برای سنجش سرطان روده بزرگ، مناسب برای بزرگسالان بالای ۵۰ سال
- آزمایش پاپ اسمیر برای سرطان دهانه رحم، مناسب برای خانمهای بالای ۲۵ سال
برای دانستن اینکه آیا نیاز به آزمایش نشانگر تومور یا تستهای گفتهشده دارید، لازم است که با یک پزشک مشورت کنید تا مشخص شود آیا این آزمایشها برای شما مناسب است یا خیر.
چگونه میتوان سرطان را قبل از شروع مشکلات جدی تشخیص داد؟
بعضی از سرطانها علائم اولیهای ایجاد میکنند، اما برخی دیگر تا زمانی که پیشرفتهتر نشوند علائمی نشان نمیدهند. بسیاری از این علائم اغلب ناشی از علل غیرمرتبط با سرطان است.
بهترین راه برای تشخیص زودهنگام سرطان این است که هرگونه علائم غیرمعمول و مداوم را به پزشک گزارش دهید تا در مورد هر آزمایشی که ممکن است مورد نیاز باشد، به شما مشاوره دهد.
آیا همه انواع سرطان، تومور مارکر خود را دارند؟
هیچ نشانگر تومور شناختهشدهای که مشترک بین همه انواع سرطان باشد، وجود ندارد. حتی اگر یک نوع سرطان دارای تومور مارکر (یا همان نشانگر تومور) باشد، ممکن است میزان آن بالا نباشد، بنابراین برای همه بیماران کاربردی نیست. بهعنوان مثال، آنتیژن CEA یک نشانگر تومور است که در سرطان روده بزرگ استفاده میشود، اما تنها ۷ تا ۸ مورد از ۱۰ بیمار مبتلا به سرطان روده بزرگ، CEA ایجاد میکنند. این بدان معنی است که ۳ نفر از هر ۱۰ نفر مبتلا به سرطان روده بزرگ، میزان CEA بالایی نخواهند داشت. تنها یکچهارم سرطانهای روده بزرگ در مراحل اولیه دارای CEA بالاتر از حد معمول هستند. به همین دلیل، CEA همیشه نمیتواند به یافتن سرطان روده بزرگ در مراحل اولیه کمک کند، زمانی که بهترین شانس برای درمان وجود دارد.
نشانگرهای تومور میتوانند در بررسی پاسخ بدن شما به درمان، و در برخی موارد، بررسی احتمال بازگشت سرطان بسیار مفید باشند. با این حال، نتیجه این تستها باید همراه با معاینه پزشک، علائم و نتایج تصویربرداری (سیتیاسکن، امآرآی، پتاسکن و غیره) استفاده شوند.
پایین آمدن میزان تومور مارکر چه مفهومی دارد؟
اگر مقدار نشانگرهای تومور در نتیجه آزمایش جدید پایین بیاید، میتواند به این معنی باشد که درمان شما بهدرستی کار میکند. امکان دارد تومور مارکرها با گذشت زمان -حتی در طول درمان شما- بالا و پایین بروند. به همین دلیل، اندازه گیری مداوم آنها میتواند دشوار باشد. به همین دلیل است که پزشکان از آزمایشهای تومور مارکر در ترکیب با سایر روشهای تشخیصی استفاده میکنند.
بالا بودن تومور مارکر به چه معناست؟
مقادیر بالای نشانگر تومور میتواند وجود سرطان را نشان دهد. همچنین ممکن است نشان دهد که سرطان پیشرفت کرده یا گسترش یافته است (متاستاز شده است). اما این تستها به تنهایی برای تشخیص سرطان کافی نیستند. اگر نتایج آزمایش شما بالا باشد، پزشک شما توضیح خواهد داد که این اعداد چه معنایی دارند. همچنین امکان دارد آزمایشهای تکمیلی انجام دهند.
آیا امکان دارد تومور خوشخیم تبدیل به نوع بدخیم شود؟
تومورهای خوشخیم بهندرت به تومورهای بدخیم تبدیل میشوند. با این حال، بعضی تومورهای خاص میتوانند با گذشت زمان بدخیم شوند.
پولیپ روده بزرگ یکی از نمونه هاست. این تومورهای خوشخیم را میتوان در طی کولونوسکوپی قبل از بدخیم شدن در صورت شناسایی و درمان زودهنگام، جراحی کرد. از بین بردن پولیپ یکی از راههای پیشگیری از سرطان روده بزرگ است.
همچنین ممکن است توموری که در ابتدا تصور میشد خوشخیم است، با رشد و گسترش مشخص شود که بدخیم بوده است.
مرحله سرطان به چه معناست؟
وقتی سرطان در بدن یک فرد شناسایی میشود، آزمایشهایی انجام میشود تا مشخص گردد سرطان چقدر بزرگ است و آیا از جایی که شروع شده است، به نقاط دیگر گسترش یافته یا خیر. این مرحله، سرطان نامیده میشود.
مراحل پایینتر (مانند مرحله ۱ یا ۲) به این معنی است که سرطان چندان گسترش نیافته است. یک عدد بالاتر (مانند مرحله ۳ یا ۴) به این معنی است که بیماری شما بیشتر گسترش یافته است. مرحله ۴ بالاترین مرحله است.
مرحله سرطان در تعیین پیشآگهی و انتخاب بهترین روش درمان ممکن برای فرد بسیار مهم است.
آیا افراد مبتلا به سرطان میتوانند عمر طولانی داشته باشند؟
چشمانداز بقای هر فرد، بسته به نوع سرطان و عوامل دیگر مانند سلامت کلی آنها، و اینکه آیا بیماری گسترش یافته یا خیر، متفاوت است.
با این حال، تحقیقات نشان میدهد که میزان کلی مرگومیر ناشی از سرطان در سی سال اخیر، به میزان ۳۳% کاهش یافته است.
چه مدت میتوان بدون دانستن وجود سرطان، به زندگی ادامه داد؟
برخی از انواع سرطان در مراحل اولیه، علائمی ایجاد نمیکنند؛ بنابراین ممکن است فرد نداند که با این بیماری زندگی میکند، تا زمانی که به مراحل پیشرفتهتری برسد.
برای مثال، تحقیقات نشان میدهد که تومورهای سرطانزا ممکن است تا سالها هیچ علائمی نداشته باشند.
راهنمای کامل آشنایی با
تستهای هورمونی آزمایشگاه نانو
هورمونها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که بهعنوان پیامرسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات میتوانند حرکت اندامهای بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمونها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحتکنترل نگه میدارند.
آزمایشهای هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایشها میتوان علت طیف وسیعی از بیماریها را یافته و در اغلب موارد بهراحتی مدیریت نمود.
قسمتی که در حال مطالعه آن هستید، بخشی از مجله آزمایشهای هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمونها و تستهای سنجش آنها به زبان ساده است.
انجام آزمایشهای هورمونی در
آزمایشگاه نانو ارومیه
آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجانغربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهرهگیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیبشناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمالغرب و کشورهای همجوار است.