تومورهای خوش‌خیم، پیش‌بدخیم و بدخیم چه تفاوتی دارند؟

به‌طور کلی باید بدانیم چیزی به اسم «تومور خوب» وجود ندارد. این توده‌های متشکل از سلول‌های جهش‌یافته و ناکارآمد، می‌توانند باعث درد و تغییر شکل شوند، به اندام‌ها حمله کنند و به‌طور بالقوه در سراسر بدن گسترش یابند. اما همه تومورها بدخیم یا سرطانی نیستند، و همه آنها تهاجمی نیستند.

تومور مجموعه‌ای از سلول‌هایی است که بافت توده غیرطبیعی را تشکیل می‌دهند. اگر تومور در بدن شما تشخیص داده شود، پزشک ابتدا مشخص می‌کند که آیا تومور خوش‌خیم است یا بدخیم.

شاید فکر کنید می‌توان همه تومورهای خوش‌خیم را تومورهای بی‌ضرر دانست، و تومورهای بدخیم را به عنوان توده‌های مضر دسته‌بندی کرد؛ اما مسئله به این سادگی نیست. قائل شدن تمایز بین این دو، همیشه با قطعیت همراه نیست. در عین حال، تشخیص این دو از همدیگر بسیار حیاتی است.

تعریف تومور

یک تومور زمانی ایجاد می‌شود که سلول‌ها خیلی سریع تکثیر می‌شوند.

مؤسسه ملی سرطان آمریکا، «تومور» را به این شکل تعریف می‌کند: یک توده غیرطبیعی از بافت، که زمانی تشکیل می‌شود که سلول‌ها بیش از آنچه باید، تقسیم و تکثیر می‌شوند؛ و یا وقتی سلول‌ها در زمانی که انتظار می‌رود، نمی‌میرند.

تومورها بسته به نوع آنها ممکن است از نظر اندازه متفاوت باشند: از یک غده کوچک تا یک توده بزرگ. این بافت‌ها تقریباً در هر نقطه‌ای از بدن ظاهر می‌شوند.

دسته‌بندی و انواع تومورها

سه نوع اصلی تومور وجود دارد:

  • خوش‌خیم: این تومورها سرطانی نیستند. آنها به بافت‌های نزدیک حمله نمی‌کنند و به سایر قسمت‌های بدن گسترش نمی‌یابند. اگر پزشک آنها را با جراحی از بدن شما خارج کند، معمولا عود نمی‌کنند.
  • پیش‌بدخیم: در این تومورها، سلول‌ها هنوز سرطانی نیستند، اما به‌طور بالقوه می‌توانند بدخیم شوند.
  • بدخیم: تومورهای بدخیم، سرطانی هستند. این سلول‌ها می‌توانند رشد کنند و به سایر قسمت‌های بدن گسترش یابند.

همیشه معلوم نیست که تومور در آینده چه رفتاری خواهد داشت؛ بعضی از تومورهای خوش‌خیم می‌توانند پیش‌بدخیم و سپس بدخیم شوند. به همین دلیل، بهتر است هر گونه غده و تومور در بدن خود را کنترل کنید.

تفاوت‌های اصلی بین اکثر تومورهای خوش‌خیم و بدخیم شامل موارد زیر است.

 

تومورهای خوش‌خیم تومورهای بدخیم
سرطانی نیست سرطانی است
به بافت‌های اطراف حمله نمی‌کند ممکن است به بافت‌های اطراف حمله کند
به قسمت‌های دیگر بدن گسترش پیدا نمی‌کند احتمال دارد به سایر قسمت‌های بدن گسترش یابد
آهسته رشد می‌کند رشد سریعی دارد
به احتمال زیاد عود نمی‌کند احتمال عود آن بیشتر است
شکل صاف و منظمی دارد ممکن است شکل ناهمواری داشته باشد
وقتی فشار می‌دهید، حرکت می‌کند وقتی فشار می‌دهید، ثابت می‌ماند
احتمال دارد نیاز به درمان داشته باشد یا نباشد نیاز به درمان دارد

تومور / کیست

تومورها و کیست‌ها (Cyst) می‌توانند مشابه یکدیگر به نظر برسند؛ هر دوی آنها تقریباً در هر قسمتی از بدن تشکیل می‌شوند.

با این حال، تومورها توده‌های بافت جامد هستند، در حالی که کیست‌ها، کیسه‌هایی هستند که حاوی مواد دیگر مانند مایعات یا هوا هستند. کیست‌ها به دلیل محتویاتشان، احتمالا در هنگام لمس، نرم‌تر از تومورها به نظر می‌رسند، در حالی که تومورها معمولا سفت به نظر می‌آیند. با این حال، برخی از تومورهای خوش‌خیم نیز می‌توانند نرم باشند.

تومورهای خوش‌خیم

بیشتر تومورهای خوش‌خیم مضر نیستند و بعید است که بر سایر قسمت‌های بدن تأثیر بگذارند.

با این حال، اگر این توده‌ها به اعصاب یا رگ‌های خونی فشار بیاورند یا تولید بیش از حد هورمون‌ها را (مانند سیستم غدد درون‌ریز) تحریک کنند، احتمال دارد باعث درد یا مشکلات دیگری شوند.

نمونه‌هایی از تومورهای خوش‌خیم عبارتند از:

آدنوم‌ها

آدنوم‌ها در بافت اپیتلیال غدد ایجاد می‌شوند، غشای نازکی که غدد، اندام‌ها و سایر ساختارهای بدن را پوشش می‌دهد.

نمونه‌هایی از این موارد عبارتند از:

  • پولیپ روده بزرگ
  • فیبروآدنوما، یک شکل رایج تومور خوش‌خیم پستان
  • آدنوم کبدی که در کبد رخ می‌دهد

آدنوم‌ها به شکل سرطان شروع نمی‌شوند. با این حال، احتمال دارد بعضی از آنها تغییر کرده و به آدنوکارسینوم تبدیل شوند، که سرطانی است.

فیبروم

فیبروم‌ها نوعی تومورهای خوش‌خیم هستند که می‌توانند روی بافت فیبری یا همبند در هر عضو بدن رشد کنند. یک نوع شایع آن، فیبروم رحِم است که گاهی می‌تواند باعث مشکلات زیر گردد:

  • خونریزی واژن
  • درد یا ناراحتی لگن
  • بی‌اختیاری ادرار

فیبروم‌ها می‌توانند نرم یا سفت باشند، بر اساس این که نسبت الیاف به سلول‌های تومور چقدر است.

انواع مختلفی از فیبروما وجود دارد، از جمله آنژیوفیبروما، که می‌تواند به عنوان توده‌های کوچک قرمز روی صورت ظاهر شود، و دِرماتوفیبروما، که روی پوست ظاهر می‌شود، اغلب در بخش‌های پایین پاها.

برخی از فیبروم‌ها می‌توانند علائمی ایجاد کنند و احتمال می‌رود نیاز به جراحی باشد. در موارد نادر، ممکن است فیبروم‌ها تغییر کنند و به فیبروسارکوم تبدیل شوند. این نوع تومورها، سرطانی هستند.

همانژیوم

همانژیوم‌ها تومورهای خوش‌خیمی هستند که وقتی رگ‌های خونی بیش از حد رشد می‌کنند، تشکیل می‌شوند.

آنها می‌توانند به شکل علائم تغییر رنگ روی پوست ظاهر شوند، یا در داخل بدن ایجاد شوند. آنها اغلب در هنگام تولد وجود دارند و در دوران کودکی ناپدید می‌شوند.

همانژیوم‌ها معمولا به درمان نیاز ندارند، اما اگر خودبه‌خود از بین نروند، جراحی لیزر و سایر گزینه‌ها در دسترس هستند.

لیپوما نوعی تومور بافت نرم است و از سلول‌های چربی تشکیل شده است. احتمال دارد این تومورها در هر سنی ظاهر شوند، اما اغلب افراد ۴۰ تا ۶۰ ساله را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند و بعید است که سرطانی شوند.

بیشتر لیپوماها کوچک، بدون درد، لاستیکی، نرم و متحرک هستند. آنها اغلب در پشت، شانه‌ها، بازوها، باسن و بالای پاها ظاهر می‌شوند.

انواع لیپوما شامل فیبرولیپوما است که حاوی سلول‌های چربی و بافت همبند فیبروز است، و آنژیولیپوما که زیر پوست ظاهر می‌شود.

تومورهای پیش‌بدخیم

این نوع تومور سرطانی نیست، اما پزشکان آنها را برای بررسی تغییرات احتمالی،‌ تحت نظر قرار می‌دهند. نمونه‌هایی از این موارد عبارتند از:

کراتوز آکتینیک

این نوع تومور شامل لکه‌های پوسته‌ای و ضخیم در پوست است.

احتمال بروز این تومورها در افراد با پوست روشن بیشتر است و قرار گرفتن در معرض آفتاب، خطر آن را افزایش می‌دهد.

گاهی اوقات، کراتوز اکتینیک به سرطان سلول‌های اسکواموس تبدیل می‌شود؛ بنابراین پزشکان معمولا درمان آن را توصیه می‌کنند.

دیسپلازی دهانه رحم

در دیسپلازی دهانه رحم، تغییراتی در سلول‌هایی که دهانه رحم را پوشش می‌دهند رخ می‌دهد. پزشک ممکن است این سلول‌ها را در طی آزمایش پاپ‌اسمیر پیدا کند. دیسپلازی دهانه رحم اغلب ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است که یک عفونت رایج است.

گرچه این سلول‌ها سرطانی نیستند، اما ممکن است ۱۰ تا ۳۰ سال بعد بدخیم شوند، که منجر به سرطان دهانه رحم می‌شود.

پزشک جراح ممکن است این سلول‌ها را با روش‌های مختلف از بدن خارج کند.

متاپلازی ریه

این نوع توده‌‌ها در برونش رخ می‌دهد، لوله‌هایی که هوا را به ریه‌ها می‌برند.

پوشش برونش‌ها حاوی سلول‌های غددی است. در برخی افراد، از جمله افراد سیگاری، این سلول‌ها می‌تواند تغییر کند و به سلول‌های اسکواموس یا سرطان تبدیل شود.

لوکوپلاکیا

لکوپلاکیا باعث ایجاد لکه‌های سفید ضخیم در دهان می‌شود. احتمال دارد این لکه‌ها:

  • بدون درد باشند
  • شکل نامنظم داشته باشند
  • لبه‌های بالا داشته باشند
  • امکان پاک کردن ندارند

اگر این نوع لکه‌ها با گذشت زمان از بین نرود، لازم است به پزشک مراجعه کنید. همچنین باید این لکه‌ها را از نظر تغییرات احتمالی تحت‌نظر داشته باشید و مصرف دخانیات را ترک کنید.

اگر پزشک معتقد باشد که این لکه‌ها می‌توانند سرطانی شوند، ممکن است از لیزر یا جراحی برای برداشتن آنها استفاده کند.

تومورهای بدخیم

تومورهای بدخیم، سرطانی هستند و وقتی سلول‌ها به‌طور غیرقابل‌کنترل رشد می‌کنند، ایجاد می‌شوند. اگر سلول‌ها به رشد و گسترش خود ادامه دهند، این بیماری می‌تواند تهدید کننده زندگی باشد.

تومورهای بدخیم می‌توانند به‌سرعت رشد کنند و در فرایندی به نام متاستاز به سایر قسمت‌های بدن گسترش یابند. با این حال، همه تومورهای بدخیم به سرعت رشد نمی‌کنند؛ برخی با گذشت زمان و بسیار کُندتر بزرگ می‌شوند.

سلول‌های سرطانی که به سایر قسمت‌های بدن منتقل می‌شوند از جنس همان سلول‌های اصلی هستند، اما می‌توانند به اندام‌های دیگر حمله کنند. برای مثال اگر سرطان ریه به کبد گسترش یابد، سلول‌های سرطانی در کبد، همچنان از جنس سلول‌های سرطانیِ ریه هستند.

انواع تومورهای بدخیم از انواع مختلف سلول‌ها سرچشمه می‌گیرند. نمونه‌هایی از این موارد عبارتند از:

  • سرطان: این تومورها از سلول‌های اپیتلیال تشکیل می‌شوند که در پوست و بافتی که اندام‌های بدن را پوشش می‌دهد وجود دارد. سرطان‌ها می‌توانند در معده، پروستات، پانکراس، ریه، کبد، روده بزرگ یا پستان رخ دهند و یک نوع رایج تومور بدخیم هستند.
  • سارکوم: سارکوم‌ها در بافت همبند مانند غضروف، استخوان، چربی و اعصاب شروع می‌شوند. آنها از سلول‌های خارج از مغز استخوان سرچشمه می‌گیرند. اکثر سارکوم‌ها بدخیم هستند.
  • تومور سلول‌های جنینی: این تومورها در سلول‌هایی که اسپرم و تخمک تولید می‌کنند ایجاد می‌شوند. آنها معمولا در تخمدان‌ها یا بیضه‌ها رخ می‌دهند اما ممکن است در مغز، شکم یا قفسه سینه نیز ظاهر شوند.
  • بلاستوم: این تومورها از بافت جنینی یا سلول‌های در حال رشد تشکیل می‌شوند. بلاستوم در کودکان بسیار شایع‌تر از بزرگسالان است. آنها می‌توانند منجر به شکل‌گیری تومور در مغز، چشم یا سیستم عصبی شوند.
  • مننژیوم: این تومورها از شایع‌ترین انواع تومورهای مغزی هستند و گاهی در صورت ایجاد علائم، نیاز به جراحی یا درمان دارند.
مزایای انجام آزمایش در

آزمایشگاه نانو ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجان‌غربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهره‌گیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیب‌شناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمال‌غرب و کشورهای همجوار است.

آزمایش در خانه

اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونه‌گیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، به‌راحتی می‌توانید آزمایش‌های تجویز شده را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.

پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.

تماس تلفنی

شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳

تماس تلفنی

واتساپ

ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴

واتساپ

سفارش آنلاین

ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت

سفارش آنلاین

لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کرده‌اید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.

برای درخواست نمونه‌گیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایش‌های اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.

تشخیص نوع تومور

گاهی اوقات فرد بیمار می‌تواند تومور را ببیند یا احساس کند، اما بعضی از تومورها فقط در آزمایش‌های تصویربرداری مانند ماموگرافی یا MRI دیده می‌شوند. آزمایش‌های غربالگری مانند کولونوسکوپی و پاپ‌اسمیر نیز می‌تواند تومورهای بدخیم و پیش‌سرطانی را تشخیص دهد.

برای تعیین نوع توده ممکن است نیاز به انجام بیوپسی باشد؛ در این پروسه، پزشک یک نمونه کوچک از بافت می‌گیرد و آن را به آزمایشگاهی می‌فرستد تا در زیر میکروسکوپ بررسی شود.

تهیه نمونه لازم برای این کار ممکن است در مطب پزشک، یا در طی عمل جراحی انجام بگیرد.

اگر پزشک مشکوک به بدخیم بودن تومور یا فشار بر روی عصب یا ایجاد مشکلات دیگر باشد، ممکن است تصمیم به انجام جراحی بگیرد.

جمع‌بندی

بسیاری از تومورهای خوش‌خیم هیچ خطری برای سلامتی ندارند. با این حال، پزشکان ممکن است توصیه کنند که آنها را بردارند.

درمان تومور بدخیم می‌تواند چالش برانگیزتر باشد، اما درمان مؤثر معمولا در مراحل اولیه امکان‌پذیر است. به همین دلیل است که انجام منظم معاینات عمومی سلامت مهم است، زیرا در این صورت تشخیص زودهنگام در اغلب موارد ممکن می‌شود.

اگر توده، غده یا تغییر غیرمعمولی در بدن خود مشاهده کردید حتماً باید به پزشک مراجعه کنید. اگرچه در بسیاری از موارد جای نگرانی نیست، اما بهتر است آنها را به کمک یک پزشک بررسی کنید.

برای انجام آزمایش‌های تومورمارکر در ارومیه و یا سؤال درباره آنها، همکاران ما با تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ آماده پاسخگویی هستند.

راهنمای کامل آشنایی با

تست‌های هورمونی آزمایشگاه نانو

هورمون‌ها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که به‌عنوان پیام‌رسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات می‌توانند حرکت اندام‌های بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمون‌ها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحت‌کنترل نگه می‌دارند.

آزمایش‌های هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایش‌ها می‌توان علت طیف وسیعی از بیماری‌ها را یافته و در اغلب موارد به‌راحتی مدیریت نمود.

آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایش‌های هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمون‌ها و تست‌های کلیدیِ آنها به زبان ساده است.

پاسخ سؤالات خود را بیابید

اگر درباره آزمایش‌های هورمونی، نحوه نمونه‌گیری و انجام آنها، و یا شرایط خود سؤالی دارید، می‌توانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:

همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.

لطفاً توجه داشته باشید

محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این موضوع طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماری‌ها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تست‌های تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدم‌وجود آن تشخیص داده شود.