همه آنچه درباره سرطان باید بدانید
سرطان نوعی بیماری شایع است و زمانی رخ میدهد که بروز بعضی تغییرات در یک گروه از سلولهای طبیعی در بدن، منجر به رشد کنترلنشده و غیرطبیعی میشود که تودهای به نام تومور را تشکیل میدهد؛ این در مورد همه سرطانها به جز لوسمی (سرطان خون) صدق میکند. اگر تومورها درمان نشوند، میتوانند رشد کنند و به بافتهای طبیعیِ اطراف، و یا به سایر قسمتهای بدن از طریق جریان خون و سیستمهای لنفاوی گسترش یابند. تومور میتواند سیستمهای گوارشی، عصبی و گردش خون را تحتتأثیر قرار دهد، یا هورمونهایی را آزاد کند که بر عملکرد طبیعی بدن اثر میگذارند.
بیش از ۲۰۰ نوع سرطان شناختهشده وجود دارد.
تعریف «سرطان»
«سرطان» یک اصطلاح گسترده است، و نوعی بیماری را توصیف میکند که در آن، تغییرات سلولی باعث رشد و تقسیم کنترلنشدهی بعضی از سلولها میشود.
برخی از انواع سرطان باعث رشد سریعتر سلولها میشوند، در حالی که برخی دیگر باعث رشد و تقسیم سلولها با سرعت کمتری میشوند.
بعضی سرطانها منجر به رشد تودههای قابلمشاهده به نام تومور میشود، در حالی که برخی دیگر، مانند لوسمی، چنین کارکردی ندارند.
بیشتر سلولهای بدن دارای عملکردهای خاص و طول عمر ثابت هستند. مرگ سلولی، بخشی از یک پدیده طبیعی و مفید است که متخصصان آن را آپوپتوز (Apoptosis) مینامند.
دستور مُردن به این دلیل به یک سلول داده میشود که بدن بتواند آن را با یک سلول جدیدتر جایگزین کند که کارایی بهتری دارد. سلولهای سرطانی فاقد اجزایی هستند که به آنها دستور میدهد تقسیم را متوقف کنند و بمیرند.
در نتیجه، این سلولها در بدن تجمع مییابند، با مصرف اکسیژن و مواد مغذی که برای تغذیه سلولهای دیگر باید به کار میرفت. سلولهای سرطانی میتوانند تومورها را تشکیل دهند، سیستم ایمنی بدن را مختل کنند و تغییرات دیگری را ایجاد کنند که از عملکرد منظم بدن جلوگیری میکند.
سلولهای سرطانی ممکن است در یک ناحیه از بدن ظاهر شوند و سپس از طریق غدد لنفاوی، گسترش یابند. غدد لنفاوی خوشههایی از سلولهای ایمنی هستند که در سراسر بدن قرار دارند.
سرطان / تومور
آیا تومور همیشه سرطانی است؟
خیر. برخی از تومورها خوش خیم (غیر سرطانی) هستند. این نوع تومورها معمولا به مکانهای دیگر بدن گسترش نمییابند. از طرف دیگر، همه سرطانها باعث تومور نمیشوند. برای مثال، تومورها معمولا با سرطان خون رخ نمیدهند. در این دسته از سرطانها، سلولهای سرطانی از طریق جریان خون در اطراف بدن حرکت میکنند.
تومور چیست؟
«تومور» رشد کنترلنشده سلولهایی است که به یک توده تبدیل میشوند که ممکن است سرطانی باشد یا نباشد. این تودهها میتوانند در هر جایی شکل بگیرند، اما معمولا در بافت جامد مانند استخوان، عضله یا اندامها ایجاد میشوند. آنها با «کیست» متفاوت هستند: کیسههای کوچک پر از هوا، مایعات یا مواد جامد که عمدتاً خوش خیم (غیر سرطانی) هستند.
تومورها میتوانند خوش خیم یا بدخیم (سرطانی) باشند.
تومورهای خوش خیم
این تومورها به طور معمول آهسته رشد کرده، دارای مرزهای واضح هستند و به بافتهای دیگر گسترش نمییابند یا در مناطق دیگر بدن ظاهر نمیشوند (متاستاز نمیشوند). بیشتر تومورهای خوش خیم تهدیدکننده زندگی نیستند. در عین حال، یک تومور خوش خیم میتواند روی بافتهای سالم اطراف فشار بیاورد، که میتواند منجر به درد یا عوارض دیگر سلامتی شود.
تومورهای خوش خیم که باعث چنین عوارضی میشوند، و همچنین آنهایی که احتمال دارد در نهایت بدخیم شوند، معمولا در صورت امکان از طریق جراحی برداشته میشوند و اکثراً دوباره بازنمیگردند.
تورموهای بدخیم
تومورهای بدخیم معمولا مرزهای ناصاف دارند. آنها میتوانند به بافتهای نزدیک را با متاستاز (گسترش) از طریق جریان خون یا سیستم لنفاوی و تشکیل تومورهای ثانویه نفوذ کنند.
درمان این نوع تومورها به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله نوع و اندازه تومور، و اینکه آیا به سایر مناطق بدن گسترش یافته یا خیر. اگر تومور بدخیم محدود به یک ناحیه باشد، گاهی اوقات جراحی ممکن است یک گزینه درمانی باشد. اگر سرطان گسترش یافته باشد و یا تنها با جراحی قابل درمان نباشد، ممکن است گزینههای درمانی تکمیلی پیشنهاد شود، از جمله شیمیدرمانی، پرتودرمانی یا سایر درمانهای دارویی.
چگونه به سرطان مبتلا میشویم؟
متخصصان هنوز پاسخ همه سؤالات در مورد علت سرطان را ندارند. با این حال، ویژگیهای خاصی به نام «عوامل خطر» وجود دارد که میتواند احتمال ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
شما میتوانید برخی از عوامل خطر مثل سیگار کشیدن را کنترل کنید، اما برخی دیگر مانند نژاد یا سن، خارج از کنترل شماست. علاوه بر این، برخی از سرطانها میتوانند توسط عوامل محیطی ایجاد شوند، مانند قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش (UV) موجود در نور خورشید. و تعداد کمی از عوامل ممکن است مرتبط با عفونت اولیه در اثر ویروس یا باکتری باشد.
علاوه بر این عوامل خطر، برخی از سرطانها نیز به ارث میرسند، به این معنی که از طریق خانواده به شما منتقل میشوند. طبق گزارش انجمن سرطان آمریکا، حدود ۵ تا ۱۰ درصد از کل سرطانها از نقص ژنتیکی (جهش) به ارث میرسند.
در برخی موارد، محققان ژنهای دقیقی را کشف کرده اند که احتمالا باعث سرطان میشوند. اما سرطانهای دیگر ناشی از جهشهایی است که با گذشت زمان در بدن فرد اتفاق میافتد.
یک روش مهم برای تشخیص زودهنگام سرطان، انجام غربالگری سرطان است، تشخیص بهموقع یعنی زمانی که درمان آن آسانتر است. از طریق غربالگری، پزشکان افرادی را که لزوماً هیچ نشانهای از سرطان ندارند، بررسی میکنند. بسته به سن، جنسیت یا سایر عوامل خطر، پزشک شما ممکن است توصیه کند که برای بررسی وجود برخی سرطان ها، آزمایش غربالگری انجام دهید.
از کجا میتوانید بفهمید که کاندیدای خوبی برای غربالگری سرطان هستید؟ در صورت داشتن این شرایط، ممکن است نیاز به غربالگری برای انواع خاصی از سرطان داشته باشید:
- قبلا سرطان داشتهاید
- در یکی از اعضای خانواده شما، سرطان تشخیص داده شده است
- دخانیات مصرف کردهاید یا با مواد شیمیایی خاصی کار کردهاید
- جهش ژنتیکی خاصی دارید که مرتبط با سرطان است
- لخته خون بدون دلیل دارید
سرطان و ژنتیک
آیا سرطان ارثی است؟ بله و نه. والدین نمیتوانند بهطور مستقیم سرطان را به فرزندانشان منتقل کنند، اما به نظر میرسد برخی از سرطانها در یک خانواده بیشتر وجود دارد، و مواردی وجود دارد که تغییرات ژنتیکی ارثی میتواند خطر سرطان را افزایش دهد.
ژنها نقشه ای را حمل میکنند که بدن بر اساس آن، پروتئینهایی را که رشد سلول را کنترل میکنند، تولید میکند. برخی جهشهای ژنتیکی میتوانند باعث تقسیم کنترلنشده سلولها شوند. آنها همچنین میتوانند باعث ایجاد مشکلاتی در پروتئینهای مسئول ترمیم سلول شوند.
اگر سلولهای اسپرم یا تخمک این جهشها را حمل کنند، گاهی اوقات ممکن است از والدین به فرزند منتقل شوند، و در همه سلولهای بدن کپی شوند. تخمین زده میشود که جهشهای ژن ارثی در ۵ تا ۱۰ درصد از کل سرطانها نقش دارند.
البته به ارث بردن جهش ژن، تضمین نمیکند که روزی فرزند یک فرد به سرطان مبتلا شود، اما ممکن است خطر ابتلا به آن را افزایش دهد. به عنوان مثال، کودک ممکن است یک ژن BRCA1 یا BRCA2 معیوب را از والدین خود به ارث ببرد و خطر ابتلا به چندین سرطان در وی افزایش یابد.
انواع سرطانها
شایعترین انواع سرطان در ایران، سرطان پستان، معده و روده بزرگ است. همهساله بسیاری از هموطنانمان برای بررسی این نوع سرطانها مورد آزمایش قرار میگیرند:
- مثانه
- روده بزرگ و مقعد
- اندومتریال
- کلیه
- لوسمی
- کبد
- ملانوم
- لنفوم غیر هودجکین
- پانکراس
- تیروئید
اَشکال دیگر سرطان، شیوع کمتری دارند.
مزایای انجام آزمایش در
آزمایشگاه نانو ارومیه
آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجانغربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهرهگیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیبشناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمالغرب و کشورهای همجوار است.
آزمایش در خانه
اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونهگیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، بهراحتی میتوانید آزمایشهای تجویز شده را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.
پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.
تماس تلفنی
شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳
واتساپ
ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴
سفارش آنلاین
ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت
← لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کردهاید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.
← برای درخواست نمونهگیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایشهای اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.
علائم سرطان
برخی از علائم و نشانههای سرطان در همه انواع سرطانها و بیماران شایع است. این علائم لزوماً نشاندهنده سرطان نیستند، اما اگر شما بخشی از این علائم را تجربه میکنید و بهبود نیافتهاند یا بدتر شدهاند، با پزشک خود صحبت کنید تا علت را شناسایی کنید. علائم احتمالی سرطان بهصورت کلی شامل این موارد است:
- خستگی شدید
- کاهش ناخواسته وزن، بیشتر از ۵ کیلوگرم
- از دست دادن اشتها
- دردهای جدید و غیرقابلتوضیح
- تغییرات پوستی (زخم، زردی)
- سرفه مداوم و گرفتگی صدا
- خونریزی یا کبودی غیرقابلتوضیح
- تغییرات مثانه و روده
- سردرد
- مشکلات بینایی و شنوایی
برخی از علائم سرطان در خانمها عبارتند از:
- خونریزی غیرطبیعی از واژن
- مشکل در غذا خوردن یا احساس سریع سیری هنگام غذا خوردن
- درد شکم یا کمر
- درد در لگن
- احساس نیاز مکرر به ادرار
- یبوست
- حساسیت، درد، سوزش یا خارش واژن
- بروز تغییرات در پوست واژن
علائم شایع سرطان بیضه عبارتند از:
- تورم بیضه
- بروز توده در بیضه
- بزرگ شدن سینه یا درد سینه
مراحل و شدت بیماری سرطان
پزشک شما احتمالا سرطان شما را با اشاره به مرحلهی آن توصیف میکند. مرحله سرطان شما میتواند به شما و تیم درمانی شما در مورد بیماریتان اطلاعاتی بدهد، از جمله:
- شدت سرطان
- روشهای درمانی بهتر
- احتمال بهبودی پس از درمان
- احتمال بازگشت (عود) سرطان
تیم درمانی شما برای تعیین مرحله سرطان ممکن است نیاز به انجام آزمایشهای خاصی مانند سیتیاسکن داشته باشد.
همه سرطانها با یک سیستم واحد طبقهبندی نمیشوند. با این وجود، رایجترین نوع طبقهبندی سرطان به این شکل است:
- مرحله صفر: سلولهای سرطانی در همان جایی که شروع کردند باقی مانده، و رشد یا گسترش نیافتهاند.
- مرحله ۱: سرطان به بافتها یا غدد لنفاوی نزدیک پخش نشده است.
- مرحله ۲: سرطان به بافتهای نزدیک و احتمالا غدد لنفاوی نزدیک گسترش یافته است.
- مرحله ۳: سرطان به بافتهای نزدیک عمیق تر نفوذ کرده و ممکن است به غدد لنفاوی نزدیک گسترش یافته باشد، اما به قسمتهای دوردست بدن نرفته است.
- مرحله ۴: سرطان به سایر اندامها یا قسمتهای بدن گسترش یافته است. این مرحله، سرطان متاستاتیک یا پیشرفته نیز نامیده میشود.
علاوه بر سیستم طبقهبندی فوق، برخی از سرطانها را میتوان با استفاده از درجهای توصیف کرد که نشان میدهد سلولهای سرطانی در زیر میکروسکوپ، در مقایسه با سلولهای سالم چگونه به نظر میرسند. سلولهای یک تومورِ با درجهی پایین، تفاوت چندانی از نظر ظاهری با سلولهای سالم ندارند، در حالی که سلولهای یک تومورِ درجه بالا، بسیار متفاوت به نظر میرسند و ممکن است سریعتر رشد و گسترش یابند.
تشخیص سرطان
تشخیص زودهنگام در مورد بسیاری از بیماریها و علیالخصوص سرطان، کلید دستیابی به نتایج بهتر است. با این حال، همه سرطانها قبل از رشد قابلشناسایی نیستند. در نتیجه، پزشکان نیاز به راههایی برای تعیین میزان بیماری نیاز دارند؛ درجهبندی و طبقهبندی که قبلتر توضیح داده شد، یکی از روشهای این کار است.
زمانی که یک بیمار علائم سرطان را گزارش میکند و یا یکی از آزمایشهای او نمایانگر شواهد مشکوک به سرطان است، نیاز به روشهایی برای تشخیص سرطان داریم. در چنین شرایطی، مرحله بعدی ممکن است شامل تستهای آزمایشگاهی و انواع تصویربرداری باشد.
در یک تستهای آزمایشگاهی، نمونه ای از خون، ادرار، سایر مایعات بدن، و یا بافت بدن برای تجزیه و تحلیل جمعآوری میشود. برخی از آزمایشها میتوانند اطلاعات خاصی در مورد دغدغههای بیمار ارائه دهند. بعضی دیگر از تستها فقط یک تصویر کلی از مشکلات زیربنایی که میتواند باعث علائم بیمار باشد ارائه میدهند. برخی از آزمایشهای مورد استفاده در تشخیص سرطان عبارتند از:
- آزمایش خون: مقدار مواد خاصی را که در خون گردش میکنند تعیین میکند.
- آزمایش جهش ژن سرطان: مشخص میکند که آیا یک فرد، جهشهای ژنتیکی را به ارث برده است که میتواند منجر به سرطان شود یا خیر.
- تست شمارش کامل خون (CBC): مقدار انواع خاصی از سلولهای خونی مانند پلاکتها، سلولهای سفید خون یا سلولهای قرمز خون را میسنجد؛ یا مقدار هموگلوبین را کنار سایر فاکتورها اندازهگیری میکند.
- تجزیه و تحلیل سیتوژنتیک: تغییرات در ساختار یا تعداد کروموزومهای خون را ارزیابی میکند.
- سیتولوژی خلط: سلولهای غیرطبیعی در مخاط و سایر مواد گرفته شده از سرفه را تشخیص میدهد.
- آزمایشهای تومور مارکر: آزمایش تومور مارکر میتواند مواد ساخته شده توسط سلولهای سرطانی در مقادیر زیاد را شناسایی کند. این نشانگرها اطلاعاتی در مورد تومور، نوع سرطان و نیز گزینههای درمانی ممکن ارائه میدهند.
- تست آنالیز ادرار: رنگ و محتویات ادرار، از جمله انواع سلولهای خونی موجود در خون را ارزیابی میکند.
- سیتولوژی ادرار: به شناسایی وجود سلولهای سرطانی در دستگاه ادراری کمک میکند.
این آزمایشها به تنهایی قادر به ارائه جزئیات کامل از سرطان نیستند. مطالعات تصویربرداری میتواند یک تصویر دقیقتر از وضعیت بیماری ارائه نماید، شامل:
- سیتیاسکن
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
- پت اسکن (PET scan)
- اسکن استخوان
- اشعه ایکس
- سونوگرافی
- بیوپسی سرطان
درمان سرطان
گزینههای درمانی بستگی به نوع سرطان، مرحله پیشرفت آن، گسترش سرطان، و وضعیت سلامت عمومی شما دارد. هدف از درمان سرطان، کُشتن تعداد سلولهای سرطانی تا جای ممکن است، در حالی که آسیب به سلولهای طبیعی در نزدیکی محل سرطان به حداقل برسد. امروزه پیشرفت در تکنولوژیهای درمانی، این امکان را تا حد زیادی فراهم میکند.
سه روش اصلی درمان عبارتند از:
- جراحی: برداشتن مستقیم تومور
- شیمیدرمانی: استفاده از مواد شیمیایی برای از بین بردن سلولهای سرطانی
- پرتودرمانی: استفاده از اشعه برای از بین بردن سلولهای سرطانی
یک نوع سرطان در یک فرد، میتواند بسیار متفاوت از همان نوع سرطان در فرد دیگر باشد. در یک نوع سرطان مانند سرطان پستان، محققان زیرگونههایی را شناسایی میکنند که هر کدام نیاز به رویکرد درمانی متفاوتی دارند.
آنکولوژی چیست؟
شاخه پزشکی که به تشخیص، درمان و تحقیق در مورد سرطان اختصاص داده شده است، با نام آنکولوژی شناخته میشود. پزشکی که در این زمینه کار میکند، آنکولوژیست نامیده میشود. برخی از آنکولوژیستها فقط بر روی برخی انواع یا درمانهای خاص سرطان تمرکز میکنند. بسته به نوع، مرحله و محل سرطان، ممکن است چندین متخصص سرطان در مراقبت از یک بیمار نقش داشته باشند. رشته سرطانشناسی دارای سه تخصص اصلی-پزشکی، جراحی و تشعشع—و زیر تخصصهای متعدد است.
متخصص سرطان، یک پزشک (معمولا تحصیلکرده در رشته داخلی) است که در زمینه تشخیص، مرحلهبندی و درمان سرطان آموزش دیده است. این متخصص همچنین برنامه درمانی بیماران سرطانی را هدایت میکند که میتواند شامل جراحی، شیمیدرمانی، ایمونوتراپی، درمان هدفمند (تارگتتراپی) یا هورموندرمانی باشد، و ممکن است در این مسیر با سایر متخصصان سرطان و پزشکان دیگر هماهنگ باشد. آنکولوژیست پزشکی است که یک بیمار سرطانی پس از درمان برای معاینات طولانیمدت به او مراجعه خواهد کرد.
متخصص آنکولوژیست جراحی، یک پزشک جراح است که در انجام بیوپسی و برداشتن تومورهای سرطانی و بافت اطراف، و همچنین سایر جراحیهای مرتبط با سرطان تخصص دارد.
متخصص آنکولوژیست رادیولوژی، در درمان سرطان با رادیوتراپی برای کوچک کردن یا از بین بردن سلولهای سرطانی یا کاهش علائم مرتبط با سرطان تخصص دارد.
بسیاری از انواع سرطان توسط یک فوقتخصص آنکولوژی درمان میشوند. مثلا آنکولوژیست زنان برای درمان سرطانهای دستگاه تناسلی خانمها -مانند سرطانهایی که رحم، دهانه رحم یا تخمدان را تحتتأثیر قرار میدهند- آموزش دیده است. آنکولوژیست هماتولوژیک در تشخیص و درمان سرطان خون (لوسمی، لنفوم و میلوما چندگانه) تخصص دارد.
راهنمای کامل آشنایی با
تستهای هورمونی آزمایشگاه نانو
هورمونها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که بهعنوان پیامرسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات میتوانند حرکت اندامهای بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمونها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحتکنترل نگه میدارند.
آزمایشهای هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایشها میتوان علت طیف وسیعی از بیماریها را یافته و در اغلب موارد بهراحتی مدیریت نمود.
آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایشهای هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمونها و تستهای کلیدیِ آنها به زبان ساده است.
پاسخ سؤالات خود را بیابید
اگر درباره آزمایشهای هورمونی، نحوه نمونهگیری و انجام آنها، و یا شرایط خود سؤالی دارید، میتوانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:
همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.
لطفاً توجه داشته باشید
محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این موضوع طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماریها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تستهای تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدموجود آن تشخیص داده شود.