آزمایش پروستات (PSA)

آنتی‌ژن اختصاصی پروستات (PSA) نوعی پروتئین است که توسط سلول‌های پروستات تولید می‌شود. پروستات یک غده تولیدمثلی کوچک است که به ساخت اسپرم کمک می‌کند، مایعی که اسپرم را از بیضه‌ها از طریق آلت تناسلی در طول انزال حمل می‌کند. پروستات‌های سالم، میزان کمی PSA ایجاد می‌کنند. میزان بالای PSA ممکن است مؤید مشکل پروستات باشد.

تست PSA از نمونه خون برای اندازه‌گیری میزان PSA استفاده می‌کند. در برخی از بیماران، ممکن است آزمایش PSA برای غربالگری سرطان پروستات استفاده گردد. آزمایش PSA همچنین به تشخیص سرطان پروستات و بیماری پروستات غیرسرطانی کمک می‌کند، و برای نظارت بر بیماری در افرادی که قبلا بیماری آنها تشخیص داده شده است.

هدف از انجام آزمایش PSA

آزمایش PSA می‌تواند تعیین کند که آیا میزان بالایی از PSA در خون شما وجود دارد یا خیر. به‌طور معمول، PSA در غده پروستات تولید و آزاد می‌شود، جایی که به تولید منی کمک می‌کند و نقش مهمی در باروری دارد. در افراد سالم فقط مقادیر کمی از PSA از پروستات به خون منتقل می‌شود.

با این حال، بیماری‌های پروستات می‌تواند باعث افزایش میزان PSA در خون شود. پزشک ممکن است به چند دلیل آزمایش PSA را تجویز کند:

  • غربالگری سرطان: اگر سرطان پروستات دارید، اغلب میزان PSA در خون شما بالاست، اما مقادیر بالاتر در افراد بدون سرطان پروستات نیز دیده می‌شود. تصمیم‌گیری در مورد این‌که آیا آزمایش PSA برای غربالگری سرطان پروستات انجام دهید یا نه، بستگی به عوامل خطر و سابقه سلامت شما دارد. در این خصوص لازم است از یک پزشک متخصص نظر بخواهید.
  • تشخیص: اگر علائم بیماری پروستات دارید یا غده پروستات شما در طول معاینه فیزیکی طبیعی نیست، پزشک ممکن است آزمایش PSA را توصیه کند. افزایش میزان PSA ممکن است نشان‌دهنده مشکلات پروستات مانند سرطان پروستات، هیپرپلازی خوش‌خیم پروستات (BPH) یا التهاب پروستات باشد. این مسئله ممکن است منجر به لزوم آزمایش‌های تکمیلی برای تعیین تشخیص شود.
  • نظارت و پیگیری: اگر سرطان پروستات یا BPH تشخیص داده شده، پزشک شما احتمالا آزمایش‌های PSA را برای نظارت بر اثرات درمان تجویز نماید. برای کسانی که درمان سرطان پروستات را به پایان رسانده‌اند، از آزمایش PSA برای بررسی علائم بازگشت سرطان استفاده می‌گردد.

آنچه در آزمایش PSA اندازه‌گیری می‌شود

آزمایش PSA میزان آنتی‌ژن خاص پروستات را در خون اندازه‌گیری می‌کند و نتایج نشان می‌دهد که مقدار PSA در حجم خاصی از خون وجود دارد.

آنتی‌ژن خاص پروستات توسط سلول‌های غده پروستات (هم سلول‌های طبیعی و هم سلول‌های سرطانی) ساخته می‌شود. PSA بیشتر در مایع منی است، اما مقدار کمی نیز در خون یافت می‌شود.

میزان PSA در خون در واحدهایی به نام نانوگرام در میلی‌لیتر ng/mL اندازه‌گیری می‌شود. احتمال ابتلا به سرطان پروستات با افزایش میزان PSA افزایش می‌یابد، اما هیچ نقطه تشخیصی قطعی وجود ندارد که بتواند به‌صورت قاطع تشخیص دهد که آیا فرد سرطان پروستات دارد یا نه.

بسیاری از پزشکان هنگام تصمیم‌گیری در مورد این که آیا بیمار نیاز به آزمایش بیشتر دارد یا نه، نقطه تشخیصی قطعی را ۴ ng/mL یا بالاتر در نظر می‌گیرند؛ پزشکان دیگر ممکن است آن را از مقادیر پایین‌تر مانند ۲٫۵ یا ۳ شروع کنند. بعضی از پزشکان نیز از نقاط قطع مخصوص سنین متفاوت استفاده می‌کنند.

چه زمانی باید تست PSA را انجام داد؟

انتخاب در مورد انجام این تست با شما و پزشک معالج شماست که تست PSA برای غربالگری سرطان انجام دهید یا نه. خطر ابتلا به سرطان پروستات در موارد زیر بیشتر است:

  • سن. خطر ابتلا به سرطان پروستات پس از ۵۰سالگی افزایش می‌یابد
  • سابقه سلامت خانوادگی. اگر اعضای خانواده شما سرطان پروستات داشته باشند، احتمال بروز آن برای شما بیشتر از متوسط جامعه است.

همچنین ممکن است تست PSA در شرایط زیر تجویز گردد:

  • علائم بیماری پروستات. مانند ادرار دردناک یا مکرر، وجود خون در ادرار یا مایع منی، درد لگن و یا کمر.
  • نظارت بر سرطان پروستات. برای نظارت بر وضعیت شما یا بررسی این که درمان تا چه حد موفق بوده است.

مراحل انجام آزمایش پروستات

این تست نیاز به گرفتن نمونه خون دارد که در اغلب موارد از بازوی شما در آزمایشگاه و یا در خانه توسط پرسنل آزمایشگاه نانو گرفته می‌شود.

آمادگی‌های قبل از آزمایش

قبل از آزمایش PSA باید چندین نکته را در نظر بگیرید. به دلیل این که برخی داروها می‌توانند باعث افزایش میزان PSA شوند، باید با پزشک‌تان در مورد داروهای مصرفی خود صحبت کنید. همچنین مشکلات یا پروسه‌های درمانی اخیر که بر سیستم ادراری شما تأثیر می‌گذارد (از جمله آسیب‌ها، جراحی‌ها و عفونت ها) را به پزشک اطلاع دهید.

احتمالا به شما توصیه خواهد شد ۲۴ ساعت قبل از نمونه‌گیری، از رابطه جنسی یا خود-ارضایی بپرهیزید. میزان PSA می‌تواند پس از آزاد شدن اسپرم افزایش یابد، بنابراین نداشتن فعالیت جنسی به‌مدت یک روز می‌تواند تضمین کند که دقیق‌ترین نتایج را دریافت می‌کنید.

در حین انجام آزمایش

نمونه‌گیر آزمایشگاه نانو، نمونه خون را از رگ بازوی شما خواهد گرفت. وی احتمالا یک نوار در اطراف بازوی شما خواهد بست و ناحیه‌ای را که سوزن در پوست شما قرار می‌گیرد ضدعفونی خواهد نمود. سپس مقدار کمی خون به یک لوله کشیده می‌شود. وقتی سوزن وارد پوست شما می‌شود ممکن است احساس سوزش خفیف داشته باشید.

پس از انجام تست

پس از برداشتن سوزن، از شما خواسته خواهد شد با بانداژ یا یک قطعه گاز استریل، فشار ملایمی را به محل نمونه‌گیری وارد کنید. این کار به جلوگیری از خون‌ریزی کمک می‌کند و می‌تواند مانع از کبودی شود. سپس محل نمونه‌گیری بانداژ خواهد شد. در اکثر موارد پس از تکمیل آزمایش می‌توانید به فعالیت‌های روزمره خود بازگردید.

گرفتن نمونه خون، یک روش بسیار کم‌خطر است. گاهی ممکن است در محل نمونه‌گیری، کبودی خفیف ملاحظه کنید.

انجام آزمایش PSA در خانه

اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونه‌گیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، به‌راحتی می‌توانید این آزمایش را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.

پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.

تماس تلفنی

شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳

تماس تلفنی

واتساپ

ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴

واتساپ

سفارش آنلاین

ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت

سفارش آنلاین

لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کرده‌اید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.

برای درخواست نمونه‌گیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایش‌های اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.

مزایای انجام آزمایش در

آزمایشگاه نانو ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجان‌غربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهره‌گیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیب‌شناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمال‌غرب و کشورهای همجوار است.

تحلیل نتایج آزمایش پروستات

جواب آزمایش PSA باید با احتیاط و تحت راهنمایی پزشک تفسیر گردد. در درک نتایج آزمایش، پزشک شما عوامل مختلفی را در نظر خواهد گرفت، از جمله سن، نژاد و داروهایی که مصرف می‌کنید. علاوه بر این، پزشکان به‌ندرت تصمیمات بالینی را بر اساس یک نتیجه آزمایش PSA بالا می‌گیرند.

پزشکان به دنبال روند تغییرات در میزان PSA شما در طول زمان هستند و علاوه بر آن، به نتایج تشخیصی دیگر اتکا می‌کنند.

  • غربالگری سرطان: اگر نتیجه PSA بالا از غربالگری دریافت کنید، پزشک ممکن است آزمایش‌های تکمیلی را برای کمک به تشخیص علت توصیه کند. آزمایش‌های تکمیلی احتمالا شامل آزمایش ادرار برای بررسی عفونت دستگاه ادراری و معاینه فیزیکی پروستات باشد که به آن معاینه “رکتوم دیجیتال” گفته می‌شود. ممکن است تکرار آزمایش PSA برای بررسی تغییرات توصیه شود.
  • تشخیص: نتیجه PSA بالا همچنین می‌تواند منجر به تجویز بیوپسی در صورت مشکوک بودن به سرطان شود. اما اکثر افرادی که برای بیوپسی بر اساس میزان PSA بالا ارجاع داده می‌شوند سرطان ندارند. افزایش میزان PSA اغلب نشانه‌ای از بیماری‌های غیرسرطانی مانند عفونت دستگاه ادراری، پروستاتیت یا هیپرپلازی خوش‌خیم پروستات (BPH) است. این بیماری‌ها با سرطان پروستات ارتباطی ندارند.
  • نظارت و پیگیری: در صورت دریافت نتیجه آزمایش PSA بالا در طول درمان سرطان پروستات یا پس از آن، مهم است که با پزشک خود صحبت کنید. اگر در حال حاضر تحت‌درمان سرطان پروستات هستید، افزایش مداوم میزان PSA ممکن است نمایانگر نیاز به ارزیابی مجدد درمان، یا عود سرطان باشد.

پس از انجام و دریافت نتیجه این تست، می‌توانید این سؤالات را با پزشک خود مطرح کنید:

  • در چه فواصل زمانی باید تست PSA را انجام دهم؟
  • آیا اگر میزان PSA من بالا باشد یا در حال افزایش باشد، نیاز به آزمایش تکمیلی دارم؟
  • آیا عاملی غیر از سرطان وجود دارد که باعث شود PSA من بیشتر از حد معمول باشد؟
  • اگر PSA من پس از درمان سرطان پروستات بالا باشد چه باید کرد؟
  • nano-l-hormonal-p-test-i2-1
    نام‌های دیگر این آزمایش

    Prostate Blood Test, Free PSA, Total PSA

  • nano-l-hormonal-p-test-i2-2
    سایر آزمایش‌های مرتبط

    Tumor Markers, PCA3

راهنمای کامل آشنایی با

تست‌های هورمونی آزمایشگاه نانو

هورمون‌ها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که به‌عنوان پیام‌رسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات می‌توانند حرکت اندام‌های بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمون‌ها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحت‌کنترل نگه می‌دارند.

آزمایش‌های هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایش‌ها می‌توان علت طیف وسیعی از بیماری‌ها را یافته و در اغلب موارد به‌راحتی مدیریت نمود.

آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایش‌های هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمون‌ها و تست‌های کلیدیِ آنها به زبان ساده است.

پاسخ سؤال خود را نیافته‌اید؟

اگر درباره جزئیات این آزمایش، نحوه نمونه گیری و انجام آن، و یا شرایط خود سؤالی دارید، می‌توانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:

همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.

لطفاً توجه داشته باشید

محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با علل تجویز و روند انجام این تست طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماری‌ها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تست‌های تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدم‌وجود آن تشخیص داده شود.