کاهش خطر مرده‌زایی

مُرده‌زایی یا مرگ جنین در رحم، به شرایطی گفته می‌شود که جنین مُرده بعد از هفته ۲۴ بارداری به دنیا بیاید. در انگلستان در هر ۲۵۰ تولد، ۱ مورد مرده‌زایی مشاهده می‌شود. آمار دقیقی در مورد نرخ مرده‌زایی در ایران، از سوی وزارت بهداشت منتشر نشده است.

متاسفانه، در حال حاضر همۀ دلایل مرده‌زایی شناخته نشده‌اند و نمی‌توان همواره از بروز این عارضه جلوگیری کرد. اما خبر خوب این است که برخی از عواملی که خطر مرده‌زایی را افزایش می‌دهند، شناخته‌شده هستند و با انجام اقداماتی ساده می‌توان خطر بروز این عارضه را کاهش داد.

از مصرف برخی غذاها در دوران بارداری بپرهیزید

در صورت مشاهدۀ علائم زیر، فوراً با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید:

  • list-items
    خون‌ریزی از واژن
  • list-items
    خروج ترشحات غیرعادی از واژن
  • list-items
    تورم بدن، سردرد شدید و تاری دید
  • list-items
    خارش در هر نقطه‌ از بدن (در شب بدتر می‌شود)
  • list-items
    میزان حرکات کودک کاهش یافته یا تغییر قابل‌توجهی کرده است.

در تمام جلسات ویزیت قبل از زایمان شرکت کنید!

بسیار مهم است که در تمامی جلسات ویزیت قبل از زایمان شرکت کنید. با انجام برخی آزمایش‌ها و معاینات در این جلسات، مشکلات احتمالی شناسایی شده و می‌توان خطر بروز مرده‌زایی و هر عارضۀ جدی دیگری را کاهش داد. 

ورزش و رژیم غذایی سالم

سعی کنید از غذاهای ناسالم اجتناب کرده و از یک رژیم غذایی متعادل و سالم پیروی کنید. از فعالیت‌های ورزشی سبک و روزانه نیز غافل نشوید. اضافه‌وزن می تواند خطر بروز مشکلات جدی در دوران بارداری را افزایش دهد.بارداری، زمان مناسبی برای پیروی از رژیم‌های لاغری نیست؛ اما در صورتی که قبل از دوران بارداری، اضافه‌وزن داشته باشید، باید مراقب بود که وزن‌تان خیلی افزایش پیدا نکند.

سیگار، ممنوع!

در صورتی که سیگار می‌کشید، همین الان به شما توصیه می‌کنیم که ترک کنید. توقف استعمال سیگار و دخانیات در هر زمان از دوران بارداری به سلامت شما و جنین کمک می‌کند؛ هر چه زودتر، بهتر.

استعمال غیرفعال دخانیات و سیگار (استنشاق دود سیگار دیگران) نیز در دوران بارداری مضر است؛ بنابراین، تا حد ممکن از قرارگرفتن در معرض دود سیگار خودداری کنید. در صورتی که همسر و سایر اعضای خانواده شما سیگار می‌کشند، باید آسیب‌زابودن دود سیگار برای شما و نوزادتان را به آ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ن‌ها یادآوری کنید.

مشروبات الکلی، ممنوع!

در دوران بارداری، به شدت باید از مصرف مشروبات الکلی اجتناب کنید. در صورتی که ترک مصرف مشروبات الکلی برای شما سخت است، با پزشک یا ماما مشورت کنید. 

به پهلو بخوابید!

طبق نتایج تحقیقات انجام‌شده، خوابیدن به پشت، بعد از هفتۀ ۲۸ بارداری، خطر مرده‌زایی را دو برابر می‌کند. چنین تصور می‌شود که این امر ناشی از کاهش جریان خون و اکسیژن به نوزاد باشد.

ایمن‌‌ترین حالت، این است که به پهلو بخوابید؛ پهلوی چپ و راست تفاوتی ندارد. در صورتی که به پشت از خواب بیدار شدید، نگران نشوید؛ فقط به پهلو چرخیده و دوباره بخوابید.

  • naNO-ATTENTION

    در دوران بارداری باید از مصرف برخی غذاها بپرهیزید؛ زیرا خطر ابتلا به عفونت‌هایی مانند لیستریا و سالمونلا را افزایش می‌دهند.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

در مورد مصرف مواد مخدر، ماما را در جریان قرار دهید.

در صورت استفاده از مادۀ مخدر (مانند حشیش، کوکائین، اکستازی یا هروئین) یا هر مادۀ مخدر دیگری، به ماما اطلاع دهید. هر چه ماما از وضعیت شما اطلاع بیشتری داشته باشد، بیشتر می‌تواند به شما و نوزادتان کمک کند.از به اشتراک‌گذاشتن این اطلاعات نترسید. تمام اطلاعات شما محرمانه باقی مانده و صرفاً با متخصصان پزشکی در میان گذاشته می‌شود.

 

تزریق واکسن آنفولانزا

پس از مشورت با پزشک، حتماً نسبت به تزریق واکسن آنفلونزا اقدام کنید. خانم‌های باردار بیشتر از سایرین، در معرض خطر عوارض ناشی از آنفلونزا مانند برونشیت و ذات‌الریه هستند. این موارد می‌توانند به کودک شما آسیب برسانند.

خانم‌های بارداری که واکسن آنفلونزا را تزریق کنند، ایمنی حاصل از واکسن به نوزادشان نیز منتقل می‌شود؛ بدین‌معنا که کودک در چندماه اول پس از تولد، در برابر ابتلا به آنفلونزا مقاوم خواهد بود.

 

دوری از افراد بیمار

تا حد امکان از تماس با افرادی که علائم بیماری‌های عفونی از جمله اسهال، تب، حالت تهوع و استفراغ دارند، خودداری کنید. هم‌چنین باید از کودکان مبتلا به عفونت‌های رایج در دوران کودکی مانند آبله‌مرغان و سرخک نیز دوری کنید.در صورتی که با فرد مبتلا به بیماری‌های عفونی تماس داشته‌اید، با پزشک معالج مشورت کنید.

 

 

کاهش حرکات جنین

در صورتی که فکر می‌کنید که جنین کمتر از حد معمول حرکت می‌کند، فوراً به ماما یا پزشک اطلاع دهید؛ چرا که لازم است حرکات و ضربان قلب کودک بررسی شود.نباید تا فرارسیدن روز بعد یا قرار ملاقات بعدی صبر کنید؛ حتی اگر ساعت ۲ شب هم هست، فوراً با اورژانس تماس بگیرید.از کیت‌های مانیتورینگ خانگی (داپلر) برای بررسی ضربان قلب نوزاد استفاده نکنید.

این ابزارها، برای بررسی سلامت کودک قابل‌اعتماد نیستند. باید توجه داشته باشید که حتی اگر با استفاده از این ابزار، صدای ضربان قلب کودک را بشنوید، الزاماً به معنای ایمن‌بودن وضعیت نیست.

تهیه و نگهداری غذا به صورت ایمن

برای کاهش خطر عفونت، تهیه و نگهداری مواد غذایی به طور ایمن از اهمیت زیادی برخوردار است.

خون‌ریزی واژینال

خون‌ریزی واژینال ممکن است نشان‌دهندۀ یک مشکل جدی باشد.

ترشحات واژینال غیرمعمول

در صورت مشاهدۀ ترشحات واژینال غیرمعمول که حالت آبکی، شفاف یا رنگی دارند، به ماما اطلاع دهید. این ترشحات می‌توانند نشان‌دهندۀ بروز عفونت باشند.

دستان خود را بشویید!

در دوران بارداری نسبت به بهداشت عمومی حساس باشید. نیازی به وسواس نیست اما سعی کنید در فواصل کوتاه و در صورت تماس با هرگونه آلودگی، دستان خود را بشویید. در مواقع زیر، حتماً دستان خود را شستشو دهید:

  • check-box
    قبل از تهیۀ غذا
  • check-box
    بعد از رفتن به توالت
  • check-box
    پس از تعویض پوشک (اگر بچۀ کوچک دارید)

تورم بدن، سردرد شدید و تاری دید

تورم بدن، سردرد شدید و تاری دید می‌توانند نشانۀ پره‌اکلامپسی باشند. اگرچه به طور معمول، پره‌اکلامپسی خفیف است، اما در برخی از بارداری‌ها می‌تواند منجر به مشکلات تهدید‌کننده زندگی برای مادر و نوزاد شود.

در صورت بروز خارش در هر نقطه از بدن (حتی اگر خفیف است)، به ماما اطلاع دهید. بروز خارش در دوران بارداری برای بیشتر خانم‌های باردار طبیعی است، اما می‌تواند به این معنی باشد که شما نوعی اختلال کبدی به نام «کلستاز درون‌کبدی بارداری» دارید. در صورت عدم درمان، کلستاز می‌تواند منجر به زایمان زودرس شود و خطر مرده‌زایی را افزایش دهد.

علائم پره‌اکلامپسی عبارتند از:

  • check-box
    مشکلات بینایی، مانند تاری دید و دیدن لکه‌های نور
  • check-box
    سردرد شدید که بهتر نمی‌شود؛ گاهی همراه با استفراغ
  • check-box
    درد شدید دقیقاً زیر دنده‌ها
  • check-box
    خارش پوست؛ به خصوص در ناحیۀ دست‌ها و پاها
دانستنی‌های بیشتر درباره

روش‌های مراقبت بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.