آن‌چه پدران باید در مورد دوران بارداری همسرشان بدانند!

مخاطب این مطلب، آقایانی هستند که قرار است به زودی طعم شیرین پدرشدن را بچشند. تولد نوزاد می‌تواند برای پدر و مادر واقعه‌ای هیجان‌انگیز و در عین حال، نگران‌کننده باشد. همسرتان در این دوره بیش از هر زمان دیگری به حضور شما در کنار خود نیاز دارد. شما به عنوان یک پدر می‌توانید با حضور پررنگ خود و حمایت‌های بیشتر، در سلامت مادر و جنین نقش مهمی داشته باشید.

پدر می‌تواند نقش بسیار مهمی در سلامت بارداری همسر خود ایفا کند. وظیفه شما به عنوان پدر، تنها مربوط به دوران بعد از زایمان نیست، بلکه از مدت‌ها قبل از تولد نوزاد شروع می‌شود. براساس نتایج تحقیقات منتشرشده، خانم‌های بارداری که از حمایت همسرشان برخوردارند، بارداری سالم‌تری داشته و نسبت به تغییرات ایجادشده در بدن نیز حس بهتری دارند.

مواردی که قبل از تولد نوزاد باید در مورد آن‌ها فکر کنید!

  • list-items

    آیا می‌خواهید بند ناف را قطع کنید؟ ممکن است از شما پرسیده شود که آیا می‌خواهید بند ناف را بعد از زایمان قطع کنید یا خیر. بهتر است در این مورد با همسرتان و پزشک متخصص مشورت کنید.

  • list-items

    آیا از خواسته‌های همسرتان در مورد چگونگی تسکین درد در حین فرآیند زایمان آگاهی دارید؟ شما و همسرتان می‌توانید از قبل در مورد گزینه‌های احتمالی صحبت کنید

  • list-items

    آیا قصد دارید بعد از تولد نوزاد در زایشگاه با همسرتان بمانید؟ اگر فرزندان دیگری در منزل دارید، می‌توانید به یکی از بستگان اطلاع دهید که از آن‌ها مراقبت کند. 

  • list-items

    آیا مسیر رسیدن به زایشگاه را بلد هستید؟ تمام مسیرهای مختلفی که به زایشگاه می‌رسند را یاد بگیرید. 

  • naNO-ATTENTION

    هنگامی که وارد هفته‌های ۳۸ تا ۴۰ می‌شوید، زایمان همسرتان می‌تواند در هر لحظه اتفاق بیفتد. راهکارهای زیادی وجود دارد که می‌توانید با انجام آن‌ها، فرآیند زایمان را برای همسرتان تسهیل کنید.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

  • nano-p-tests-i-warning-1

    پیشنهاد می‎شود که همۀ خانم‌های باردار، آزمایش ویروس نقص ایمنی انسانی یا همان ایدز را انجام دهند. 

مراقبت‌های دوران بارداری

همسر شما در طول دوران بارداری، به صورت منظم توسط پزشک ویزیت خواهد شد. در هر جلسۀ ملاقات، سلامت همسر و نوزاد شما بررسی می‌شود. برای بیشتر خانم‌های باردار، جلسات ویزیت به صورت ماهانه برگزار می‌شود. در سه‌ماهۀ سوم بارداری، تعداد جلسات ویزیت بیشتر خواهد شد.

در صورتی که همسرتان موافق باشد، می‌توانید شما هم در برخی از جلسات ویزیت قبل از زایمان شرکت کنید. در یکی از نخستین جلسات ویزیت، از شما و همسرتان در مورد سوابق پزشکی خودتان و خانواده‌های‌تان سؤال می‌شود. برخی از بیماری‌ها ژنتیکی بوده و از والدین به فرزند منتقل می‌شوند. در صورتی که سابقۀ بیماری ژنتیکی در خانوادۀ شما وجود داشته باشد، ممکن است ژن ایجادکننده بیماری به فرزندتان منتقل شود. در صورتی که شما قادر به حضور در مطب پزشک نیستید، حتماً اطمینان حاصل کنید که همسرتان، سوابق بیماری‌های ژنتیکی خانوادگی‌تان را برای پزشک شرح دهد. در مورد برخی از بیماری‌های ژنتیکی، آزمایش‌هایی خاص انجام می‌شود تا پزشک تشخیص دهد که بیمار تحت‌تاثیر قرار گرفته است یا خیر.

 

اندازه‌گیری فشار خون

معاینۀ کامل لگن

معاینۀ فیزیکی کامل

  • naNO-ATTENTION

    آزمایش غربالگری سیفلیس نیز انجام می‎شود. به تشخیص پزشک، برخی از خانم‌ها نیز باید آزمایش‌ غربالگری بیماری‌های مقاربتی را انجام دهند.

در جلسات ویزیت بعدی، ممکن است موارد زیر انجام شود:

اندازه‌گیری ابعاد رحم

فشار خون مادر

ضربان قلب نوزاد

  • naNO-ATTENTION

    برخی از آزمایشات در زمان‌های خاصی انجام می‌شوند. به عنوان مثال، در هفته‌های ۱۸ تا ۲۰، معمولاً یک معاینه سونوگرافی برای بررسی رشد کودک انجام می‌شود. 

سایر آزمایشات:

غربالگری استرپتوکوک

آزمایش دیابت

غربالگری جنین

  • naNO-ATTENTION

    علاوه بر آزمایشات گفته‌شده، بسته به وضعیت شخص باردار ممکن است آزمایش‌های دیگری نیز انجام شود. پزشک معالج در مورد آزمایشات ضروری به شما توضیحات لازم را خواهد داد.

بارداری و رابطۀ جنسی

بسیاری از زوج‌ها نگران این مسئله هستند که آیا داشتن رابطۀ جنسی در دوران بارداری بی‌خطر است یا خیر. در صورتی که پزشک متخصص، شما را از داشتن رابطۀ جنسی منع نکرده باشد، می‌توانید در تمام ۹ ماه، سکس داشته باشید. داشتن رابطۀ جنسی، آسیب‌رسان نیست؛ زیرا جنین در داخل رحم محافظت می‌شود. ممکن است در برخی مواقع، همسرتان برای سکس آمادگی نداشته باشد. باید با امتحان‌کردن پوزیشن‌های مختلف، مناسب‌ترین و راحت‌ترین وضعیت برای انجام رابطۀ جنسی را پیدا کنید.

در صورتی که پزشک متخصص، شما را از داشتن سکس منع کند، راه‌های دیگری برای ارضای جنسی وجود خواهد داشت. در آغوش‌گرفتن، بوسیدن، نوازش‌کردن، خودارضایی متقابل و رابطۀ جنسی دهانی می‌توانند گزینه‌های جایگزین باشند.

تغییر در سبک زندگی

بسیار مهم است که همسر شما در دوران بارداری از یک سبک زندگی سالم پیروی کند. شما و همسرتان می‌توانید عادات ناسالم را حذف کرده و رژیم غذایی متعادل، استراحت کافی و ورزش رادر دوران بارداری و شیردهی، همسر شما نباید سیگار بکشد یا الکل بنوشد. شما و اطرافیان نیز زمانی که در اطراف وی هستید، نباید از دخانیات استفاده کنید؛ زیرا مواد شیمیایی موجود در دود دخانیات، می‌‌تواند به جنین آسیب برساند. حتی پس از تولد نوزاد نیز نباید در معرض دود سیگار قرار بگیرد؛ نوزادانی که در معرض دود سیگار قرار می‌گیرند، خطر ابتلا به آسم و سندروم مرگ ناگهانی در آن‌ها افزایش می‌یابد.

 

خطرات

بیشتر بارداری‌ها به طور طبیعی و بدون هیچ مشکلی و با تولد نوزاد سالم به پایان می‌رسند. با این حال، گاهی اوقات، برخی از بیماری‌ها می‌توانند باعث افزایش خطر عوارض بارداری برای مادر و نوزاد شوند. به عنوان مثال، خانم‌های باردار مبتلا به دیابت، در معرض خطر بیشتر سقط جنین، تولد نوزاد داری نقایص مادرزادی و سنگین‌وزن هستند. فشار خون بالای قبل از دوران بارداری نیز ممکن است بر رشد جنین تأثیر بگذارد.

هم‌چنین برخی از خانم‌ها برای اولین بار در دوران بارداری دچار فشار خون بالا یا دیابت می‌شوند. در این حالت، وضعیت همسر شما در دوران بارداری به صورت منظم توسط پزشک بررسی خواهد شد.به‌عنوان یک پدر، باید اطمینان حاصل کنید که همسرتان به صورت منظم در تمامی جلسات ویزیت شرکت کند و لازم است که همه دستورالعمل‌های متخصص را مدنظر قرار دهید.

 

باید منتظر چه چیزی باشم؟

هنگامی که فرآیند زایمان همسرتان شروع می‌شود، نقش شما پررنگ‌تر می‌شود. هر بارداری، ویژگی‌های متفاوتی دارد و هیچ راهی برای دانستن مدت زمان زایمان همسرتان وجود ندارد. زایمان در سه مرحله اتفاق می‌افتد. ممکن است بین ۱۰ تا ۲۰ ساعت به طول بیانجامد. برای برخی از افراد، مدت زمان آن بسیار بیشتر است؛ در حالی که برای برخی دیگر از خانم‌ها بسیار کوتاه‌تر است. نقش شما در این زمان این است که به همسرتان آرامش بدهید و از او حمایت کنید.در صورتی که در حین زایمان، مورد اورژانسی رخ دهد، از شما خواسته می‌شود که فوراً اتاق زایمان را ترک کنید. بهتر است درخواست پرستاران را پذیرفته و اتاق را ترک کنید. این کار به این معنا نیست که نمی‌خواهند شما در جریان باشید. پس از پایدارشدن شرایط، پزشک به شما علت این کار را توضیح خواهد داد.

در برخی موارد، نوزادان به روش سزارین به دنیا آورده می‌شوند. سزارین، نوعی زایمان غیرطبیعی است که در آن نوزاد با ایجاد برشی در دیوارۀ شکم و رحم مادر خارج می‌شود. در شرایط ویژه‌ای که زن باردار به دلایل پزشکی توانایی یک زایمان طبیعی را نداشته باشد، از روش سزارین که نوعی عمل جراحی بزرگ است، استفاده می‌شود تا زایمان میسر گردد. اگرچه برخی از سزارین‌ها از قبل برنامه‌ریزی شده‌اند، اما بسیاری از آن‌ها به طور غیرمنتظره‌ای اتفاق می‌افتند. در صورتی که نوزاد از طریق سزارین متولد شود، همسر شما به زمان بیشتری برای بهبودی نیاز دارد.

بعد از زایمان در بیمارستان و منزل

زمانی که از دورۀ پس از زایمان صحبت می‌کنیم، منظورمان ۶ هفتۀ بعد از تولد نوزاد است. بدن همسرتان در این دوره، تغییرات چشمگیری را تجربه خواهد کرد.پس از تولد نوزاد، به احتمال زیاد، همسرتان بعد از ۱ تا ۲ روز از زایشگاه ترخیص می‌شود. توجه داشته باشید که اگر نوزاد از طریق سزارین به دنیا آمده باشد، همسرتان باید مدت زمان بیشتری در زایشگاه بماند.می‌توانید در این زمان، خبر تولد نوزاد را به دوستان و آشنایان بدهید. هنگامی که زمان ترخیص فرا برسد، باید از قبل، صندلی نوزاد را در خودرو نصب کرده باشید.

بیشتر خانم‌ها، چند روز تا چند هفته بعد از زایمان، احساس خستگی و درد دارند. خانم‌هایی که تحت سزارین قرار گرفته‌اند، بهبودی آن‌ها مدت بیشتری به طول می‌انجامد. حضور عضوی جدید در خانواده می‌تواند استرس‌زا باشد. به تدریج شما، همسرتان و سایر اعضای خانواده به حضور وی و سبک زندگی جدید عادت خواهید کرد. می‌توانید در مورد نگرانی‌های‌تان با یکدیگر صحبت کرده و آرامش دهید. هم‌چنین می‌توانید با سایر افرادی که به تازگی زایمان کرده‌اند، مشورت کنید.

افسردگی پس‌از زایمان

در صورت مشاهدۀ علائم زیر در خانمی که به تازگی زایمان کرده است، احتمالاً می‌توان گفت که به افسردگی پس‌از زایمان مبتلا شده است و یا در معرض ابتلا قرار دارد:
  • to-do-list
    نگرانی بیش‌از حد در مورد نوزاد و یا بی‌علاقگی به وی

  • to-do-list

    گریه‌کردن مداوم و یا این‌که بیشتر وقت‌ها در آستانۀ گریه است.

  • to-do-list

    بی‌علاقگی یا لذت نبردن از فعالیت‌ها و سرگرمی‌های معمول خود

  • to-do-list

    حملات عصبی ( ممکن است مادر از تنهاماندن با کودک بترسد)

  • to-do-list
    مشکل در انجام وظایف منزل و محل کار
  • to-do-list
    وسواس بیش‌از حد
  • to-do-list
    ناتوانی در مراقبت از خود و کودک
  • to-do-list
    دشواری در به خواب‌رفتن در آغاز شب
  • to-do-list
    از دست دادن اشتها یا خوردن بیش از حد
  • to-do-list
    در فکر آسیب‌رساندن به خود و خودکشی است.

رابطۀ جنسی

مدت زمان مشخصی برای این‌که زن بتواند بعد از زایمان، مجدداً رابطه جنسی داشته باشد، وجود ندارد. برخی از متخصصان توصیه می‌کنند که بین ۴ تا ۶ هفته صبر کنید. احتمال بروز مشکلی مانند خون‌ریزی یا عفونت پس از حدود ۲ هفته از زایمان، اندک است.در صورتی که همسر شما در حین زایمان طبیعی، تحت اپیزیوتومی قرار گرفته باشد، احتمالاً محل برش در حدود یک هفته درد داشته باشد و ممکن است به او گفته شود که برای مدتی رابطۀ جنسی نداشته باشد. اپیزیوتومی، بریدگی جراحی در ناحیه میان‌دوراه (ناحیه بین واژن و مقعد) است تا مدخل واژن را بزرگ‌تر کند. این کار زایمان نوزاد را آسان‌تر می‌کند. بهتر است در مورد زمان از سرگیری رابطۀ جنسی با پزشک متخصص مشورت کنید.

همسرتان در این زمان کمتر به رابطۀ جنسی تمایل دارد؛ بنابراین صبور باشید و برخی واقعیت‌ها را در این زمینه بپذیرید. چون زنان شیرده میزان استروژن کمتری دارند، ممکن است رطوبت واژن کمتری نیز داشته باشد. این می‌تواند باعث ناراحت بودن یا دردناک‌بودن رابطۀ جنسی برای آن‌ها شود. بنابراین، به جای این‌که فرض کنید همسرتان دیگر علاقه‌ای به رابطۀ جنسی با شما ندارد، ابتدا تا زمان مناسب بعد از زایمان یعنی حدود شش هفته صبر کنید و مقداری روان‌کننده واژن بر پایۀ آب را برای زمانی که خود همسرتان تمایل دارد و آماده است، در خانه داشته باشید.

حتی در صورتی که زن پریود نشده باشد و یا در حال شیردهی باشد، باز هم می‌تواند باردار شود. طبق نتایج تحقیقات انجام‌شده، بارداری مجدد در فاصلۀ کمتر از ۶ ماه از زایمان قبلی، می‌تواند خطر برخی مشکلات مانند زایمان زودرس را افزایش دهد. هنگامی که پس از زایمان، رابطۀ جنسی را از سر می‌گیرید، باید از روش‌های پیشگیری از بارداری کنید.

چگونه می‌توانم به همسرم کمک کنم؟

اگرچه که همسر شما زایمان را انجام می‌دهد، اما کارهای زیادی می‌توانید برای کمک به او در حین زایمان و در اتاق زایمان انجام دهید:

  • check-box
    در زمان خروج نوزاد از بدن با کلام‌تان به او آرامش دهید.
  • check-box
    پیاده‌روی کوتاهی با همسرتان داشته باشید؛ مگر این‌که پزشک منع کرده باشد.
  • check-box
    با تکنیک‌های آرام‌سازی که در جلسات قبل از زایمان فرا گرفته‌اید، به او کمک کنید.
  • check-box
    در مرحله اول زایمان، سعی کنید حواس همسرتان را پرت کنید. به موسیقی گوش دهید یا فیلم تماشا کنید.
  • check-box
    در صورتی که همسرتان مایل باشد، پشت و شانه‌های او را در زمان بین انقباضات ماساژ دهید.

شیردهی

مسافرت‌های طولانی‌مدت و بیش از ۴ ساعت، خطر ابتلا به ترومبوز وریدی عمقی را افزایش می‌دهند.به حز چند مورد خاص، شیردهی بهترین راه برای تغذیه نوزاد در نظر گرفته می‌شود. شیر مادر دارای مقادیر مناسبی از تمام مواد مغذی موردنیاز کودک مانند قند، پروتئین، ویتامین‌ها و چربی است. ضمن این‌که پیوند عاطفی بین مادر و نوزاد را تقویت می‌کند.

بسیاری از تازه‌پدرها متوجه می‌شوند که پس‌از به دنیاآمدن نوزاد، احساس‌شان در مورد تغذیه با شیر مادر تغییر می‌کند. موضوع این نیست که پدران از شیردهی و مزایای آن حمایت نمی‌کنند، بلکه فقط شیردهی باعث می‌شود آن‌ها کمی احساس طرد‌شدن داشته باشند.در چنین لحظه‌ای است که شما به عنوان یک پدر ، بهتر است از خودتان بپرسید که سهم شما در مورد شیردهی چیست؟

برخی از راهکارهایی که باعث می‌شوند احساس بهتری داشته باشید، عبارتند از:

  • check-box
    پس از کثیف‌شدن لباس کودک، آن را تعویض کنید.
  • check-box
    نوزاد را در آغوش بگیرید و تکان دهید تا بخوابد.
  • check-box
    نوزاد را برای شیرخوردن به نزد مادر بیاورید.
  • check-box
    با شیر مادر به کودک شیر بدهید.
دانستنی‌های بیشتر درباره

روش‌های مراقبت بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.