سلامت دهان و دندان در دوران بارداری

مراقبت از دندان‌ها در دوران بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است. بارداری باعث بروز تغییرات هورمونی در خانم‌ها می‌شود و این تغییرات می‌توانند احتمال ابتلا به بیماری‌های مربوط به دهان و دندان را افزایش دهند. بروز هر گونه بیماری در مادر می‌تواند سلامت نوزاد را به خطر بیندازد.

در ادامه، چند نکته برای کمک به حفظ سلامت دهان و دندان در طول دوران بارداری و بعد از آن آورده شده است.

مراقبت از دندان‌ها در دوران بارداری

توصیه‌های مراقبت از دندان‌ها در دوران بارداری :

  • list-items
    در صورتی که باردار هستید، دندانپزشک را در جریان قرار دهید.
  • list-items

    تصویربرداری با اشعه ایکس در دوران بارداری قابل انجام است و منعی ندارد. 

  • list-items
    به هر گونه تغییر در لثه در دوران بارداری توجه کنید و در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید.
  • list-items

     نوع و مقدار مصرف تمام داروهایی را که در دوران بارداری مصرف می‌کنید را به دندانپزشک بگویید. 

  • list-items

     توجه داشته باشید که نباید به دلیل بارداری از قرار ملاقات خود با دندانپزشک صرف‌‌نظر کنید.

  • list-items

    به منظورکاهش و پیشگیری از بروز مشکلات دهان و دندان‌، مسواک‌زدن (حداقل دو بار در روز)، استفاده از نخ دندان (یک‌بار در روز) و محلول‌های دهان‌شویه را فراموش نکنید. 

  • naNO-ATTENTION

    اگر قصد باردارشدن دارید، به دندانپزشک مراجعه کنید تا توصیه‌های لازم را در این زمینه در اختیارتان قرار دهد. در این قرار ملاقات، وضعیت دندان‌ها و لثه به دقت بررسی می‌شود و بدین ترتیب، می‌توان هر مشکلی را قبل از دوران بارداری درمان کرد.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

حالت تهوع صبحگاهی

بروز حالت تهوع صبحگاهی در دوران بارداری باعث می‌شود که بسیاری از خانم‌های باردار، قید مسواک‌زدن را بزنند. بهتر است در دوران بارداری از خمیر دندان‌هایی با رایحۀ ملایم استفاده کنید. دندانپزشک می‌تواند برای انتخاب مناسب‌ترین خمیر دندان، شما را راهنمایی کند.

 در صورتی که از حالت تهوع صبحگاهی رنج برده و استفراغ‌های مکرر دارید، دهان خود را با آب یا دهان‌شویه به صورت مرتب شستشو دهید؛ چرا که استفراغ مکرر باعث می‌شود سطح دندان به‌طور متناوب در معرض اسید معده قرار گیرد.

  • nano-p-tests-i-warning-1

    اگر در دوران بارداری دچار هرگونه التهاب لثه شدید، بلافاصله پس از زایمان به دندانپزشک ‌مراجعه کنید تا سلامت دهان و دندان را بررسی کند.

تغذیه مناسب به منظور حفظ سلامت کودک و دندان‌ها

مراجعه به دندانپزشک

رژیم غذایی سالم

دوری از شیرینیجات

  • naNO-ATTENTION

    رژیم‌ غذایی سالم حاوی محصولات لبنی، پنیر و ماست منبع خوبی از مواد معدنی ضروری مانند کلسیم هستند و برای رشد دندان‌ها، لثه‌ها و استخوان‌های نوزاد مفید هستند.

بیماری لثه و زایمان زودرس

طبق نتایج تحقیقات انجام‌شده، بین بیماری شدید لثه در خانم‌های باردار و زایمان زودرس، ارتباط وجود دارد. براساس مقاله‌ای که اخیراً در مجله انجمن دندانپزشکی آمریکا منتشر شد، خانم‌های باردار مبتلا به بیماری مزمن لثه، ۴ تا ۷ برابر بیشتر از خانم‌های بارداری که لثه‌های سالمی دارند، زایمان زودرس (قبل از هفته ۳۷) و نوزادان کم‌وزن دارند.

  • nano-p-tests-i-warning-1

    ‌خانم‌های باردار مبتلا به بیماری شدید لثه، بیشترین نرخ زایمان زودرس را در هفته ۳۲ بارداری داشتند. مشخص نیست که آیا درمان بیماری لثه، خطر زایمان زودرس را کاهش می‌دهد یا خیر.

تومورهای لثه در دوران بارداری

تومور لثه، نوعی تودۀ خوش‌خیم و بی‌خطر ولی گاهی اذیت‌کننده است که در بیشتر موارد، به دلیل تغییرات هورمونی و عدم رعایت بهداشت مناسب در دوران بارداری ایجاد می‌شود و به همین دلیل به تومور بارداری نیز معروف است. تومورهای لثه در بعضی از خانم‌های باردار ایجاد می‌شوند. این تومورها اغلب در سه‌ماهۀ دوم بارداری به شکل ضایعه‌ای قرمز یا ارغوانی‌رنگ در لثه و نزدیک به دندان‌های بالا ایجاد می‌شوند؛ اگرچه ممکن است در مناطق دیگر در دهان مثل لب‌ها و زبان هم ایجاد شوند. تومورهای لثه به وسیلۀ یک پایه به لثه وصل می‌شوند.

 شنیدن کلمه «تومور» نباید شما را نگران کند. این تومورها، سرطانی نیستند و نمی‌توانند گسترش پیدا کنند. تومور حاملگی، نوعی واکنش التهابی شدید به یک تحریک موضعی (مانند ذرات غذا یا پلاک) است. این تومورها در بیش از ۱۰ درصد از خانم‌های باردار و اغلب در افرادی که به ژنژیویت بارداری نیز مبتلا هستند، ایجاد می‌شوند. تومور لثه با نام‌های دیگری از جمله پیوژنیک گرانولوما، گرانولوم بارداری، همانژیوم مویرگی لوبولار و اپولید بارداری نیز شناخته می‌شود.

تومورهای بارداری معمولاً پس از تولد نوزاد به صورت خودبه‌خود ناپدید می‌شوند. با این حال، اگر تومور در غذاخوردن شخص اختلال ایجاد کند و یا دچار درد و خون‌ریزی مداوم باشد، طی عمل جراحی برداشته می‌شود. این عمل جراحی، جزئی و ساده بوده و با بی‌حسی موضعی انجام می‌شود.

به طور معمول، به دو دلیل جراحی تا بعد از زایمان به تعویق می‌افتد:
  • check-box
    اگر در زمان بارداری، جراحی انجام شود، ممکن است مجدداً ایجاد شود.
  • check-box
    بعد از زایمان به تدریج اندازۀ تومور کوچک شده و جراحی آن راحت‌تر است.
دانستنی‌های بیشتر درباره

روش‌های مراقبت بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.