واکسیناسیون در دوران بارداری

تزریق برخی از واکسن‌ها مانند واکسن‌های غیرفعال‌شدۀ‌ آنفولانزای فصلی و سیاه‌سرفه در دوران بارداری برای محافظت از سلامت مادر و نوزاد توصیه می‌شود. واکسن غیرفعال‌شده یا واکسن کشته‌شده، شامل ذرات بیماری‌زایی است که تحت شرایط کنترل‌شده در محیط کشت، تکثیر شده و پس از آن برای ممانعت از بیماری‌زایی، کشته شده‌اند. در مقابل، واکسن‌های زنده از عوامل بیماری‌زایی استفاده می‌کنند که هنوز زنده هستند اما بسیار ضعیف شده‌اند.

برخی از واکسن‌ها مانند واکسن کزاز (در صورت لزوم) در دوران بارداری کاملاً ایمن و بی‌خطر هستند.ایمن‌بودن یا نبودن واکسن بستگی به نوع آن دارد. به عنوان مثال، واکسن‌های اِم‌اِم‌آر (MMR) و تب زرد (طاعون زرذ) خطرات بالقوه‌ای دارند و قبل از تزریق واکسن، باید با ماما یا پزشک خود مشورت کنید.

واکسن‌های زنده

واکسن‌های زنده عبارتند از:

  • list-items

    واکسن تب زرد

  • list-items

    واکسن خوراکی حصبه

  • list-items

    واکسن خوراکی فلج اطفال

  • list-items

    واکسن سِل یا ب‌ث‌ژ (BCG)

  • list-items

    واکسن سرخک، اوریون و سرخجه یا اِم‌اِم‌آر (MMR)

     

  • naNO-ATTENTION

    گاهی اوقات و در صورتی که خطر عفونت بیشتر از خطر واکسیناسیون باشد، ممکن است در دوران بارداری از واکسن‌های زنده استفاده شود. پزشک معالج یا ماما می‌توانند اطلاعات بیشتری در این خصوص به شما بدهند.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

واکسن‌هایی که به طور معمول در دوران بارداری توصیه نمی‌شوند (واکسن‌های زنده)

  • nano-p-tests-i-warning-1

    در صورتی که بخواهید واکسن زنده (مانند اِم‌اِم‌آر) تزریق کنید، معمولاً به شما توصیه می‌شود که تا زمان تولد نوزادتان صبر کنید؛ چرا که ممکن است واکسن‌های زنده باعث بروز عفونت در نوزاد متولدنشده شوند. هیچ‌گونه شواهد قطعی مبنی‌بر افزایش خطر تولد نوزاد دارای نقایص مادرزادی بر اثر تزریق واکسن‌های زنده به مادر وجود ندارد.

واکسن‌های توصیه‌شده در دوران بارداری

در دوران بارداری، سیستم ایمنی بدن به منظور محافظت از بارداری تضعیف می‌شود. این امر بدین معناست که قدرت بدن برای مبارزه با عفونت‌ها کاهش می‌یابد. با رشد و بزرگ‌ترشدن کودک، تنفس برای مادر سخت‌تر شده و خطر ابتلا به عفونت‌هایی مانند ذات‌الریه افزایش می‌یابد.تغییراتی که با پیشرفت بارداری ایجاد می‌شوند، خطر ابتلای مادر به آنفلونزا را افزایش می‌دهند. خانم‌های باردار بیش‌تر از خانم‌های غیرباردار، در معرض خطر عوارض ناشی از آنفلونزا هستند و احتمال بیشتری برای بستری‌شدن آن‌ها در بیمارستان وجود دارد. تزریق واکسن آنفولانزا به این معنی است که احتمال ابتلا به آنفولانزا در شخص کمتر است.

سیاه‌سُرفه، نوعی بیماری باکتریایی است که به علّت حملات شدید سرفه می‌تواند منجر به کبودی گردد. نوزادان تازه‌متولدشده بیشتر در معرض خطر هستند. بیشتر نوزادان مبتلا به سیاه‌سرفه در بیمارستان بستری می‌شوند.هنگامی که واکسن سیاه‌سرفه در دوران بارداری تزریق شود، سیستم ایمنی بدن مادر به منظور محافظت از بدن، اقدام به ساخت آنتی‌بادی می‌کند. این آنتی‌بادی‌ها به نوزاد منتقل شده و تا زمانی که واکسیناسیون سیاه‌سرفه برای وی در ۸ هفتگی انجام شود، از او محافظت می‌کند.

واکسن سیاه‌سرفه

واکسن آنفولانزا

واکسن‌های مسافرتی در دوران بارداری

هنگامی که باردار هستید، بهتر است از سفرکردن به کشورها یا مناطقی که واکسیناسیون برای ورود به آن‌ها ضروری است، خودداری کنید.ممکن است بنا به دلایل خاص، سفرنکردن به مناطقی که نیاز به واکسیناسیون دارند، در دوران بارداری امکان‌پذیر نباشد. اگر چنین است، بهتر است که با پزشک معالج و ماما مشورت کنید. آن‌ها می‌توانند شما را از فواید و خطرات واکسن‌های مختلف آگاه کنند.

اگر خطر ابتلا به عفونت در منطقه‌ای که به آن سفر می‌کنید زیاد است، تزریق واکسن، منطقی‌تر از تزریق‌نکردن آن است؛ زیرا بیشتر بیماری‌ها برای نوزادتان مضرتر از واکسن هستند.به عنوان مثال، تب زرد (طاعون زرد) ویروسی است که توسط پشه‌ها انتقال می‌یابد. بیشتر مبتلایان به نوع شدید این بیماری، جان خود را از دست می‌دهند. واکسن تب زرد، نوعی واکسن زنده است. اما اگر به مناطقی سفر می‌کنید که تب زرد در آن‌جا شایع است، ممکن است انجام واکسیناسیون ضروری باشد؛ زیرا خطر ابتلا به تب زرد بسیار بالا است.

محافظت در برابر مالاریا

اگر باردار هستید، باید مواظب باشید که توسط حشرات گزیده نشوید:
  • check-box
    پوست خود را بپوشانید. شلوار و تیشرت آستین بلند بپوشید.
  • check-box

    در زیر پشه‌بند بخوابید؛ پشه‌بندها، به‌خصوص آن‌هایی که به حشره‌کش آغشته‌اند، می‌توانند برای جلوگیری از گزیدگی توسط پشه در هنگام خواب مفید باشند.

  • check-box

    از دافع حشرات بر روی پوست و لباس خود استفاده کنید. اسپری‌های حاوی DEET برای پوست و اسپری‌های حاوی پرمترین (Permethrin) برای لباس مناسب هستند.

بارداری و مالاریا

در صورت امکان، در دوران بارداری از سفر به این مناطق خودداری کنید. اگر هم نمی‌توانید سفر خود را لغو یا به تعویق بیندازید، بهتر است از درمان‌های پیشگیرانه مانند قرص‌های ضدمالاریا برای کاهش خطر ابتلا استفاده کنید.داروی ضدمالاریایی که مصرف می‌کنید، بستگی به کشور مقصد، مرحلۀ بارداری شما و این‌که آیا به بیماری دیگری مبتلا هستید یا خیر، بستگی دارد. توجه داشته باشید که در برخی مناطق، برخی از داروهای ضدمالاریا اثربخشی ندارند؛ زیرا انگل مالاریا در برابر آن‌ها مقاوم شده است.

برخی از داروهای ضدمالاریا بر جنین در حال رشد تأثیر می‌گذارند. به عنوان مثال، اگر خانم بارداری بعد از ۱۲ یا ۱۳ هفتۀ اول بارداری، داکسی‌سایکلین را مصرف کند، رنگ دندان‌های شیری کودک تغییر می‌کند.سایر داروهای ضدمالاریا به اندازۀ کافی مورد مطالعه قرار نگرفته و لازم است که تحقیقات بیشتری بر روی آن‌ها انجام شود.

این نکته را به خاطر داشته باشید که خطر آسیب ناشی از ابتلا به مالاریا، احتمالاً بسیار بیشتر از هر خطر احتمالی ناشی از مصرف داروهای ضدمالاریا است.در مورد داروهای ضدمالاریا (کلروکین، مفلوکین و پروگوانیل) و امکان استفاده از آن‌ها در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید.خانم‌های باردار به میزان زیادی مستعد ابتلا به مالاریا هستند. در صورت ابتلا به نوع شدید این بیماری، می‌تواند برای مادر و نوزاد بسیار کشنده باشد. مالاریا عمدتاً در مناطق زیر مشاهده می‌شود:

 

  • check-box
    آفریقا
  • check-box
    آمریکای جنوبی و آمریکای مرکزی
  • check-box
    آسیا
  • check-box
    خاورمیانه
دانستنی‌های بیشتر درباره

روش‌های مراقبت بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.