آشنایی با نشانه‌ها و علائم اولیۀ بارداری

بسیاری از افراد، پریودنشدن را اولین علامت بارداری می‌دانند؛ این در حالی است که علائم دیگری نیز وجود دارد. از جملۀ این علائم می‌توان به حالت تهوع صبحگاهی، جوش‌های پوستی، درد پستان‌ها و نوسانات خلقی اشاره کرد. بارداری هر فرد همانند اثر انگشت او با سایرین متفاوت است؛ بنابراین هر یک از این علائم می‌توانند در افراد مختلف با شدت‌ها و شکل‌های گوناگون بروز یابند.

پریود غیرعادی یا پریودنشدن

می‌توان گفت که پریودنشدن یکی از قابل‌اطمینان‌ترین علائم نشان‌دهندۀ بارداری است. با این حال، همیشه نمی‌توان گفت که بارداری، دلیل پریودنشدن است. به همین دلیل است که تاریخ اولین روز از آخرین قاعدگی طبیعی (LMP ) از شما پرسیده می‌شود. ضمن این‌که این تاریخ در صورت بارداری، به تعیین تاریخ زایمان نیز کمک می‌کند.

اگرچه برخی از افراد، تقریباً در زمان پریود خود، خون‌ریزی ناشی از لانه‌گزینی را تجربه می‌کنند، اما معمولاً این خون‌ریزی با حجم و مدت‌زمان کمتر از پریود عادی آن‌ها و به صورت لکه‌بینی است. چرخۀ قاعدگی برخی از افراد ممکن است در دوران بارداری هم ادامه داشته باشد؛ اگرچه این حالت خیلی نادر است.

اگر به طور معمول دارای چرخه‌های قاعدگی نامنظم باشید، این که متوجه پریودنشدن و یا یک چرخۀ قاعدگی غیرعادی بشوید، کمی سخت خواهد بود. در این حالت، انجام آزمایش بارداری و سپس معاینۀ لگن ضروری به نظر می‌رسد. در صورتی که پزشک تشخیص دهد که علت پریودنشدن، بارداری نیست، اقدامات لازم را برای یافتن سایر علل احتمالی انجام خواهد داد.

علائم اولیۀ بارداری

انجام آزمایش بارداری و سونوگرافی، تنها راه‌هایی هستند که می‌توانند بارداری یا عدم بارداری را با قطعیت تایید کنند. در عین حال، برخی علائم اولیه نیز نشان‌دهندۀ بارداری هستند.

ممکن است یک هفته پس از لقاح یا چند هفته پس از آخرین قاعدگی، متوجه این علامت‌ها بشوید. برخی از افراد، هیچ‌کدام از این علامت‌ها را تجربه نمی‌کنند و برخی نیز تنها یک سری علائم موقتی دارند که با علائم قاعدگی اشتباه گرفته می‌شوند.

نگران نباشید؛ زیرا بیشتر افرادی که این علائم را ندارند، باز هم بارداری سالمی خواهند داشت. اگر دیده‌نشدن علائم، شما را نگران می‌کند، حتماً از پزشک‌تان در مورد وضعیت خود سوال کرده و از او بخواهید که به شما کمک کند.

ضمناً هرگونه سوالی که به ذهن‌تان می‌رسد را در جلسات ویزیت قبل از زایمان با پزشک مطرح کنید. اگر هر درد ناگهانی را خطرناک تصور می‌کنید، نگران نباشید؛ چرا که این وضعیت در خانم‌های باردار، طبیعی است. پزشک، وضعیت شما را بررسی کرده و به شما اطمینان می‌دهد که نیازی به نگرانی نیست؛ اگر هم مشکلی وجود داشته باشد، راه‌حل‌های لازم را برای شما بیان خواهد کرد.

حالت تهوع صبحگاهی

تهوع صبحگاهی با شدت‌های مختلف در حدود نیمی از بارداری‌ها دیده می‌شود. برخی افراد در روز و برخی دیگر، صرفاً در شب دچار این وضعیت می‌شوند. بعضی از افراد نیز الگویی منحصر‌به‌فرد دارند. این وضعیت ممکن است همراه با استفراغ یا بدون آن باشد.

این وضعیت بر اثر افزایش سریع میزان استروژن (تولیدشده توسط جنین و جفت) ایجاد می‌شود. از آن‌جایی که حس بویایی فرد در دوران بارداری حساس‌تر و قوی‌تر می‌شود، بوی غذاها، عطرها و دود می‌تواند باعث بروز حالت تهوع صبحگاهی شود.

بروز این وضعیت، بین چهار تا هشت هفتۀ اول بارداری بسیار رایج است، اما ممکن است تنها در دو هفتۀ اول بارداری دیده شود.

برخی از افراد ممکن است دچار نوع شدیدی از حالت تهوع صبحگاهی به نام حالت تهوع شدید بارداری (Hyperemesis Gravidarum) شوند. این وضعیت می‌تواند منجر به بروز کم‌آبی در بدن و مشکلات دیگر شود. پزشک می‌تواند به شما در یافتن راه‌حل کمک کند.

افزایش دمای پایۀ بدن

دمای پایه بدن (BBT )، همان دمای بدن به محض بیدار‌شدن از خواب است و تحت‌تأثیر هورمون‌ها قرار دارد. افزایش دمای پایۀ بدن می‌تواند اولین نشانۀ بارداری باشد؛ حتی پیش از مثبت‌شدن نتیجۀ آزمایش بارداری.

برخی از افراد در صورتی که قصد بارداری داشته باشند، به‌طور مداوم اقدام به ثبت دمای پایۀ بدن خود می‌کنند. اگر دما در نمودار BBT به خط مبنا و زیر آن نرسد، نشان‌دهندۀ بارداری شخص است. خط مبنا، خطی افقی در نمودار BBT است که دقیقاً بالای آخرین دما قبل از اولین افزایش دمای بدن رسم می‌شود.

تکرر ادرار

افزایش تعداد دفعات ادرارکردن می‌تواند نشانۀ بارداری باشد. تکرر ادرار در روزهای نخست سه‌ماهۀ اول و سپس در سه‌ماهۀ سوم به دلیل رشد رحم شایع است.

نمی‌توان کارهای زیادی برای کمک به این وضعیت انجام داد؛ جز این‌که بدانید سرویس‌های بهداشتی در کجا قرار دارند. ضمناً باید مراقب باشید که بدن‌تان دچار کم‌آبی نشود.

درد پستان‌ها

درد پستان‌ها، معمولاً یکی از اولین علائم فیزیکی بارداری است و غالباً در سه ماهۀ دوم از بین می‌رود. این علامت نیز توسط هورمون‌ها ایجاد می‌شود. با آماده‌شدن پستان‌ها برای شیردهی، میزان ترشح هورمون‌های استروژن و پروژسترون افزایش یافته و باعث ایجاد حساسیت می‌شود.

احساس سرگیجه

افزایش تعداد رگ‌های خونی و حجم خون ممکن است باعث بروز سرگیجه در افراد باردار شود.

معمولاً فقط در سه ماهۀ اول، این احساس را خواهید داشت. اگر این وضعیت در دوران بارداری شدت پیدا کرد، حتماً با پزشک‌تان مشورت کنید.

خستگی

عدم توانایی در باز نگه‌داشتن چشم‌ها و چرت‌زدن منظم نیز از دیگر علائم بارداری است. خستگی برای برخی از خانم‌ها بسیار زود شروع می‌شود؛ زیرا بدن برای آماده‌سازی خود به منظور حمل نوزاد، دچار تغییرات متعددی می‌شود. علاوه بر این، پروژسترون اضافی که نوعی افسرده‌کننده درنظر گرفته می‌شود، به خواب‌آلودگی کمک می‌کند. چرت‌زدن به رفع خستگی کمک می‌کند.

جوش‌های پوستی

ایجاد جوش و سایر تغییرات پوستی نیز می‌تواند یکی از علائم بارداری باشد. مراقب باشید که از چه داروهایی برای درمان جوش و مشکلات پوستی استفاده می‌کنید. برخی از داروها مانند راکوتان (ایزوترتینویین) و داروهای دارای میزان بالای ویتامین A، می‌توانند باعث بروز نقایص مادرزادی در نوزاد شوند. بهتر است در مورد مصرف هرگونه دارو در دوران بارداری با پزشک متخصص مشورت کنید.

گرفتگی عضلات

احتمالاً گرفتگی عضلات را به عنوان علامتی برای قاعدگی در نظر بگیرید و نه علامت اولیۀ بارداری. برخی از افراد همزمان با شروع کشش و ایجاد تغییرات در رحم، گرفتگی زودرس عضلۀ رحم را تجربه می‌کنند.

هر گونه وضعیت شدیدی باید فوراً به پزشک اطلاع داده شود. اگر گرفتگی با خون‌ریزی همراه باشد، حتماً پزشک را مطلع سازید.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

ترشحات واژن

ترشحات واژن (بدون خارش و سوزش) می­توانند نشانه بارداری باشند و در همان روزهای آغازین بارداری دیده شوند. در طی بارداری مادۀ مخاطی تشکیل شده و در دهانۀ رحم قرار می‌گیرد تا مجرای آن را مسدود کند. این کار به محافظت از نوزاد در برابر باکتری‌ها و عوامل بیماری‌زا کمک می‌کند.

در طول بارداری، ممکن است متوجه افزایش اندکی در ترشحات واژن شوید.

سردرد

با توجه به تغییرات هورمونی دوران بارداری، سردردها نسبتاً شایع هستند. سردرد ممکن است علامتی برای بارداری باشد اما باید توجه داشته باشید که بسیاری از عوامل دیگر مانند استرس نیز می‌توانند باعث بروز سردرد شوند.

سردرد می‌تواند در هر زمانی از دوران بارداری رخ دهد اما بیشتر در سه­‌ماهۀ اول بارداری شایع است. در صورتی که تحمل درد برای شما سخت شد، با پزشک خود در مورد داروهای مسکن بی­‌خطر مشورت کنید.

  • naNO-ATTENTION

    ترشحات واژن نباید بودار و همراه با سوزش یا خارش باشند؛ این­ علائم، نشان­‌دهنده‌ی بروز عفونت هستند و نیاز به درمان دارند.‌

نفخ و بزرگ‌شدن شکم

برخی از افراد، نفخ و بزرگ‌شدن شکم را به‌عنوان علامت بارداری در نظر می‌گیرند. این اتفاق ناشی از عوامل مختلفی از جمله ترشح هورمون پروژسترون، تورم رحم، یبوست و سایر موارد است.

افزایش وزن در سه‌ماهۀ اول معمولاً چندان محسوس نیست و حدوداً نیم تا یک کیلوگرم خواهد بود. حتی ممکن است به خاطر تنفر نسبت به برخی از غذاها و پیروی از رژیم‌های غذایی سالم، دچار کاهش وزن نیز بشوید.

ویار حاملگی

در مورد ویارهای عجیب دوران بارداری، مطالب مختلفی را شنیده‌اید. در واقع ممکن است در اوایل و در طول دوران بارداری، نسبت به بعضی غذاها علاقه داشته باشید یا از بعضی غذاها متنفر باشید؛ به ویژه غذاهای دارای بوی قوی‌تر و غذاهای ناسالم.

یبوست

هورمون پروژسترون در بدن بر فرآیندهای مختلفی از جمله هضم غذا تأثیر می‌گذارد. افزایش سطح این هورمون باعث کند‌شدن روند هضم غذا و در نتیجه بروز یبوست می‌شود.

اگر‌ در دوران بارداری به این مشکل دچار شدید، ورزش و رژیم غذایی غنی از فیبر می‌تواند به شما کمک کند. هم‌چنین، زمانی که شروع به مصرف ویتامین‌های دوران بارداری می‌کنید ، آهن موجود در آن‌ها می‌تواند یبوست را تشدید کند. احتمالاً چندین نوع داروی مختلف را باید امتحان کنید تا در نهایت به مناسب‌ترین دارو برسید.

نوسانات خُلقی

هورمون‌ها، مسئول بروز احساسات در افراد هستند. اگر ناگهان اشک می‌ریزید و احساسات شدیدی (غم، شادی، ترس و هر نوع احساس دیگر) را تجربه می‌کنید، شگفت‌زده یا ناراحت نشوید؛ چرا که کاملاً طبیعی است.

حاملگی و سندرم پیش از قاعدگی (PMS)

بسیاری از افراد، علائم بارداری را با سندرم پیش‌از قاعدگی اشتباه می‌گیرند. حتی این احتمال وجود دارد که تغییرات، به‌قدری جزئی باشند که شما اصلاً متوجه آن‌ها نشوید.

کمی احساس نفخ دارید؟ باید توجه داشته باشید که بسیاری از افراد در دوران قاعدگی خود این مشکل را تجربه می‌کنند. همین نکته در مورد مواردی مانند کمردرد و گرفتگی عضلات نیز صدق می‌کند.

  • naNO-ATTENTION

    تنها راهی که می‌توان از بارداری یا عدم بارداری مطمئن شد، انجام آزمایش بارداری یا مراجعه به پزشک است. این کار، نگرانی‌های شما را نیز برطرف خواهد کرد.

اگر باردار هستید، به خاطر داشته باشید که بیشتر این علائم طبیعی هستند. این موارد، صرفاً در صورتی که شدید باشند یا زندگی روزمره و سلامت شما را مختل کنند، مشکل محسوب می‌شوند؛ ضمناً اگر علائم بارداری داشته باشید اما به طور کامل و یک‌شبه ناپدید شوند، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.

زمان انجام آزمایش بارداری

اگر مشکوک به بارداری هستید، آزمایش بارداری بدهید. آزمایش بارداری بر اساس اندازه‌گیری میزان هورمون گنادوتروپین کوریونی انسانی(hCG) در ادرار کار می‌کند. این هورمون، به عنوان هورمون بارداری شناخته می‌شود؛ زیرا توسط سلول‌هایی که جفت را تشکیل می‌دهند و برای رویان در حال رشد غذا فراهم می‌کنند، تولید می‌شود. میزان هورمون قابل‌تشخیص توسط هر آزمایش ممکن است بسیار متفاوت باشد. افراد مختلف نیز مقادیر مختلفی هورمون hCG ترشح می‌کنند؛ بنابراین این آزمایشات، کاملاً دقیق نیستند.

آزمایش‌های باکیفیت‌تر موجود در بازار (برای استفادۀ خانگی)، قادر به اندازه‌گیری ۲۵ تا ۵۰ میلی‌واحد بین‌المللی بر میلی‌لیتر (mIU/mL) هورمون hCG هستند. این مقدار hCG در ادرار، معمولاً مقدار موجود بین هفته‌های چهارم و پنجم بارداری است. سطح hCG در ادرار، متفاوت از سطح hCG موجود در خون خواهد بود.

همواره ادرار در اول صبح، دارای بالاترین غلظت hCG است. با این حال، اکثر آزمایشات، الزامی برای استفاده از ادرار ابتدای صبح ندارند. پس از آخرین ادرار، ۴ ساعت صبر کرده و سپس آزمایش را انجام دهید؛ این کار باعث می‌شود تا غلظت hCG افزایش یابد.

نتیجه‌ای منفی که بعداً مشخص می‌شود اشتباه بوده، ‌معمولاً به این دلیل است که آزمایش خیلی زود انجام شده است. از طرف دیگر، نتیجۀ مثبت کاذب نیز ممکن است نشان‌دهندۀ سقط زودهنگام باشد.

اگر در مورد آزمایشات بارداری سؤالی دارید، با پزشک‌تان مشورت کنید. هم‌چنین می‌توانید با شرکت سازندۀ کیت آزمایش بارداری تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.

دقیق‌ترین آزمایش برای تشخیص بارداری، آزمایش خون است و می‌تواند ۷ تا ۱۰ روز پس از تخمک‌گذاری انجام شود. هم‌چنین ممکن است از آزمایشات خون برای بررسی سلامت مادر و جنین در زمان بارداری استفاده کرد. برای انجام این آزمایشات باید به پزشک خود مراجعه کنید.

چه زمانی باید با پزشک یا ماما تماس گرفت؟

اگر سوالی دارید، می‌توانید با پزشک یا مامای خود تماس بگیرید. حتی اگر قرار ملاقات هم نداشته باشید، آن‌ها می‌توانند نگرانی‌های شما را برطرف کرده و به شما اطمینان دهند که نیازی به نگرانی نیست.

آن‌ها متوجه هستند که سؤالات زیادی برای شما ایجاد می‌شود و تمایل دارند به سوالات‌تان پاسخ دهند. بسیاری از پزشکان، شخصی را مسئول این کار قرار می‌دهند تا در طول روز، صرفاً به سوالات بیماران پاسخ دهد.

ممکن است پاسخی که به سوال شما داده می‌شود، سؤال دیگری را برای شما ایجاد کند. حتماً هر سؤالی برای‌تان پیش می‌آید بپرسید. این افراد با آرامش به سوالات شما پاسخ خواهند داد.

نکته آخر

به خاطر داشته باشید که ممکن است علائم بارداری در اوایل دوران بارداری مشاهده شوند اما برخی از آ‌ن‌ها نیز مدتی طول می‌کشد تا ظاهر شوند. ضمناً این‌که هیچ چیزی احساس نکنید نیز می‌تواند امری کاملاً عادی باشد.

اگر فکر می‌کنید که ممکن است باردار باشید، آزمایش بارداری بدهید. اگر از نتایج خود مطمئن نیستید، با پزشک یا مامای خود مشورت کنید.

دانستنی‌های بیشتر درباره

علائم اولیه و تشخیص بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.