بارداری بدون علامت امکان‌پذیر است؟

حالت تهوع صبحگاهی، سوزش سر دل، ویارهای غذایی و حساسیت پستان از علائم بارز بارداری هستند اما تنها علائم بارداری نیستند. بارداری هر شخص مانند اثر انگشت او با بقیه متفاوت است؛ به عبارت دیگر، علائم بارداری، مدت‌زمان و شدت آن‌ها از فردی به فرد دیگر متفاوت است. حتی ممکن است شخص در هر بار بارداری، علائمی متفاوت داشته باشد.

هر چند بسیاری از افراد باردار این علائم و سایر علائم رایج را تجربه می‌کنند، اما بدون وجود این علائم هم می‌توان یک بارداری سالم داشت. در این‌جا دربارۀ نشانه‌های بارداری سالم بحث خواهد شد و هم‌چنین خواهیم گفت که در صورت عدم وجود علائم، نیازی به نگرانی هست یا خیر.

شروع، تعداد و شدت علائم بارداری

سه‌ماهۀ اول بارداری (تا هفتۀ ۱۳)، بازه‌ای است که بیشتر افراد علائم رایجی مانند خستگی، حالت تهوع صبحگاهی، حساسیت به بوها و درد پستان را تجربه می‌کنند. به طور کلی، علائم اولیۀ بارداری در حدود پنج تا شش هفته پس از اولین روز از آخرین قاعدگی خود را نشان می‌دهند.

حساسیت سینه می‌تواند در عرض یک یا دو هفته پس از لقاح دیده شود. هم‌چنین ممکن است متوجه تغییراتی در وزن‌تان نیز بشوید (برخی از افراد در دوران بارداری خود، زودتر از دیگران اضافه‌وزن پیدا می‌کنند). بسیاری از علائم شدید بارداری (مثل حالت تهوع صبحگاهی)، معمولاً در سه‌ماهۀ دوم شروع به برطرف‌شدن می‌کنند.

بروز تغییرات طبیعی در علائم بارداری

علائم بارداری در خانم­‌های مختلف متفاوت است. به عنوان مثال، در حالی که برخی از خانم‌­های باردار هرگز حالت تهوع صبحگاهی را تجربه نمی­کنند اما برخی دیگر برای ماه‌ها حالت تهوع دارند.

همین امر در مورد سایر علائم رایج (خصوصاً در سه‌­ماهۀ اول) نیز صدق می­کند. این علائم عبارتند از: حساسیت پستان، تکرر ادرار، گرفتگی عضله، جوش‌­های پوستی، ویارهای غذایی، نفخ، سرگیجه، نوسانات خلقی، کمردرد و یبوست.

برای هر کسی متفاوت است

همان‌گونه که علائم بارداری از فردی به فرد دیگر متفاوت است، تعداد و مدت‌زمان علائم نیز متفاوت است. با گذشت روزها و هفته‌ها، آن‌چه تجربه خواهید کرد، اغلب با تغییراتی که در بدن رخ می‌دهد، تغییر خواهد کرد. بعضی‌از روزها ممکن است دچار گرفتگی عضله یا تکرر ادرار شوید. ممکن است یبوست یا نوسانات خلقی به سراغ شما بیاید. از طرفی هم ممکن است در بعضی از روزها، هیچ علامتی از بارداری نداشته باشید.

nano-call-(2)
  • naNO-ATTENTION

    هنگام بحث در مورد نوع و شدت علائم بارداری، هیچ تعریف واحدی برای «طبیعی­‌بودن علائم» وجود ندارد.

بارداری بدون علامت

برخی از افراد باردار، علائم کمی دارند یا هیچ علامتی ندارند. در این بین، افرادی هستند که فقدان علائم، باعث نگرانی آن‌ها در خصوص عدم سلامت بارداری و سقط جنین می‌شود‌. اگر هیچ‌گونه علامتی ندارید، اگرچه که حالتی شایع نیست اما غیرممکن هم نیست.

مطالعات انجام‌شده نشان داده‌اند که حدود ۱ زن در هر ۴۷۵ زن، برای اولین‌بار در ماه پنجم (هفتۀ ۲۰) برای اولین‌بار متوجه بارداری خود می‌شوند. «بارداری پنهان یا بدون علامت» می‌تواند به علل زیادی از جمله سندرم تخمدان پلی‌کیستیک رخ دهد. گاهی اوقات‌، شخص تا اواسط دوران بارداری خود، متوجه این وضعیت نمی‌‌شود.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

تغییر در علائم بارداری و ناپدیدشدن علائم

اگر نگران علائم بارداری (یا عدم وجود آن‌ها) هستید، بهتر است نگرانی‌های خود را با پزشک یا ماما مطرح کنید. به طور خاص، دو موقعیت نگران‌کننده وجود دارد:

  •  تغییر در میزان حرکت جنین
  • ناپدیدشدن ناگهانی علائم بارداری

تغییر در میزان حرکت جنین

در حالی که شدت برخی علائم با گذشت روزها کاهش پیدا می‌کند، میزان حرکت جنین نباید کاهش یابد. در برخی روزها، نوزاد آرام‌تر است اما اگر به طور ناگهانی، حرکت نوزاد متوقف شود یا میزان فعالیت او از زیاد به کم تغییر کند، نگران‌کننده است.

بیشتر افراد باردار در حدود هفتۀ ۱۶ بارداری، حرکت نوزاد را در رحم خود احساس می‌کنند. به خاطر داشته باشید که زمان احساس حرکت نوزاد برای اولین‌بار، بستگی به این دارد که قبلاً باردار شده‌اید یا خیر (در مرتبۀ دوم احتمال بیشتری وجود دارد که آن را تشخیص دهید).

  • nano-p-tests-i-warning-1
    اگر تا پایان هفتۀ ۲۰، اصلا حرکتی از جنین احساس نکردید، حتماً به پزشک یا ماما اطلاع دهید.

از حدود هفتۀ ۲۸ به بعد، شمارش روزانۀ لگدهای جنین توصیه می‌شود. اگر نوزاد شما زیاد حرکت نمی‌کند یا حرکاتش کمتر شده است، بهتر است برای بررسی بیشتر به پزشک یا ماما اطلاع دهید.

در برخی موارد، کاهش یا عدم حرکت جنین دلیل مشخصی دارد و نیازی به نگرانی نیست. ممکن است جنین در یک «چرخه خواب» قرار داشته باشد که در این زمان، حرکات کمتری خواهد داشت. از طرفی هم ممکن است جفت در دیوارۀ جلویی رحم قرار داشته باشد؛ این موقعیت مکانی باعث می‌‌شود که به میزان کمتری، حرکات نوزاد را احساس کنید.

حرکات جنین در هنگام فشرده‌شدن بند ناف می‌تواند کاهش یابد؛ هر چند خیلی شایع نیست.. پیچیدن بند ناف به دور گردن جنین نیز می‌تواند حرکات وی را کاهش دهد. پزشک یا ماما می‌تواند بند ناف را با استفاده از سونوگرافی بررسی کند.

ناپدیدشدن ناگهانی علائم بارداری

ناپدید‌شدن ناگهانی علائم بارداری (به ویژه هنگامی که در سه‌ماهۀ اول بارداری اتفاق بیفتد) می‌تواند نگران‌کننده باشد. توقف ناگهانی علائم بارداری می‌تواند نشان‌دهندۀ سقط جنین باشد؛ در صورتی که این اتفاق افتاد، حتماً در سریع‌ترین زمان به پزشک یا ماما اطلاع دهید.

نکته آخر

برای برخی از افراد باردار، علائم معمولی بارداری مانند حالت تهوع صبحگاهی و خستگی می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. برخی از افراد نیز زمانی نگران می‌شوند که تنها برخی از علائم را در خود می‌بینند. بارداری برای هر فردی متفاوت است و حتی ممکن است بارداری‌های مختلف یک شخص نیز متفاوت باشد.

اگر نگران علائمی هستید که در هر مرحله از بارداری خود دارید (یا ندارید)، حتماً با پزشک یا ماما صحبت کنید. اطمینان خاطر آن‌ها می‌تواند استرس شما را کاهش داده و بارداری شما را سالم و لذت‌بخش کند.

دانستنی‌های بیشتر درباره

علائم اولیه و تشخیص بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.