برای بارداری خود برنامه‌ریزی کنید

با انجام کارهایی که در ادامه گفته شده است،‌‌ می‌توانید ‌‌شانس ‌خود ‌ر‌ا برای‌‌‌ بار‌دار‌شدن و‌ داشتن ‌یک‌‌ بارداری ‌سالم ‌افزایش‌ ‌دهید‌.

از قرص‌های مکمل اسید‌فولیک (ویتامین B9) استفاده کنید

توصیه می‌شود که در دوران بارداری و حتی پیش از اقدام برای بارداری، به صورت روزانه از قرص‌های مکمل اسیدفولیک استفاده کنید.

در دوران قبل از بارداری، روزانه یک قرص مکمل ۴۰۰ میکروگرم اسید‌فولیک مصرف کنید؛ مصرف روزانۀ قرص را تا هفتۀ ۱۲ بارداری ادامه دهید.

میکروگرم، ۱/( ۱۰۰۰)  میلی‌گرم است؛ به عبارت دیگر، یک میکروگرم، ۱۰۰۰ برابر کوچک‌تر از یک میلی‌گرم است.  گاهی اوقات، میکروگرم با نماد یونانی μ و به دنبال آن حرف g (گرم) نوشته می‌شود.

اسیدفولیک، خطر تولد نوزاد دارای نقص لولۀ عصبی (مانند اسپینا بیفیدا؛ نوعی بیماری مادرزادی است که در اثر آن ستون فقرات جنین به درستی توسعه پیدا نمی‌کند) را کاهش می‌دهد. نقص لوله عصبی (NTD)، زمانی رخ می‌دهد که نخاع جنین (بخشی از سیستم عصبی بدن) از بدو ایجاد به طور طبیعی شکل نگیرد.

در صورتی که یکی از موارد ‌‌زیر ‌‌‌در ‌‌‌مورد‌‌‌‌ شما ‌‌صدق ‌‌می‌کند‌‌، ممکن است پزشک به شما توصیه کند که از قرص‌های مکمل ۵ میلی‌گرم اسیدفولیک به صورت روزانه استفاده کنید:

  • ‌در بارداری قبلی، فرزندی با نقایص مادرزادی به دنیا آورده‌اید

  • به بیماری دیابت مبتلا هستید

  • ‌شما یا همسرتان، دارای نقص مادرزادی در مغز، ستون فقرات یا نخاع هستید

  • ‌‌شما یا همسرتان دارای سابقۀ خانوادگی نقص لولۀ عصبی هستید

  • داروهای ضد‌صرع مصرف می‌کنید

در صورتی که فکر می‌کنید به قرص‌های مکمل ۵ میلی‌گرم اسیدفولیک نیاز دارید، بهتر است با پزشک مشورت کنید. وی در صورتی که تشخیص دهد به مقادیر بیشتری اسیدفولیک نیاز دارید، برای شما تجویز خواهد کرد.

می‌توانید قرص‌های مکمل اسیدفولیک که برندهای تجاری مختلفی هم دارند را از داروخانه‌‌ها تهیه کنید.

اگر بارداری شما به صورت ناگهانی اتفاق افتاد و پیش از آن مکمل اسیدفولیک مصرف نمی‌کردید، نگران نشوید؛ به محض اطلاع از بارداری، مصرف اسیدفولیک را تا هفتۀ ۱۲ بارداری ادامه دهید.

استعمال دخانیات ممنوع!

سیگارکشیدن در دوران بارداری می‌تواند عوارض مختلفی را به دنبال داشته باشد؛ از جمله:

  • وزن ‌کم نوزاد هنگام تولد

  • سقط ‌‌جنین‌

  • زایمان زودرس

  • سندرم مرگ ناگهانی نوزاد یا SIDS

  • مشکلات تنفسی‌‌‌‌‌ یا ‌خس‌خس‌ سینه‌ در‌ ۶ ‌ماهۀ ‌اول

  • naNO-ATTENTION

    مرگ نابه‌هنگام نوزادان در خواب بدون هیچ‌گونه پیش‌بینی قبلی پزشکی و بدون‌ برجای‌گذاشتن هیچ‌گونه عارضه‌ای در بدن نوزاد که در حین کالبدشکافی قابل تشخیص باشد‌. به‌ این بیماری مرگ ‌تختخواب نیز اطلاق می‌شود؛ زیرا اغلب در کودکان در تختخواب روی می‌دهد. این بیماری ‌در نوزادان پسر شایع‌تر است.

ترک سیگار ‌کار سختی است؛ هر قدر که نیاز به حمایت داشته باشید، می‌توانید روی نهادها و موسسات حمایتی حساب باز کنید.

دود ناشی از سیگار دیگران نیز می‌تواند به نوزاد آسیب برساند؛‌‌ بنابراین از همسر،‌ خانواده و ‌‌دوستان‌‌ خو‌د ‌بخواهید ‌که در نزدیکی شما سیگار‌ نکشند‌.

مصرف مشروبات الکلی ممنوع!

در صورتی که می‌خواهید باردار شوید و یا باردار هستید، از مصرف مشروبات الکلی خودداری کنید. الکل می‌تواند به نوزادی که در رحم شماست، آسیب برساند.

نوشیدن مشروبات الکلی در دور‌ان ‌باردار‌ی‌‌ می‌تواند منجر به آسیب طولانی‌مدت به جنین شود؛ هرچه بیشتر از مشروبات الکلی مصرف کنید، خطر بیشتری سلامت نوزادتان را تهدید می‌کند.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

وزن مناسب

در صورتی که اضافه‌وزن دارید، ممکن است در بارداری با مشکل روبرو شوید. ضمناً توجه داشته باشید که احتمال اثربخشی روش‌های درمان ناباروری در صورتی که اضافه‌وزن داشته باشید، کاهش می‌یابد.

اضافه‌وزن (BMI بالای ۲۵) و چاقی (BMI بالای ۳۰)، خطر بروز برخی از عوارض بارداری مانند فشار خون بالا، ترومبوز سیاهرگی عمقی، سقط جنین و دیابت بارداری را افزایش می‌دهند.

قبل از بارداری می‌توانید با استفاده از ماشین‌حساب‌های آنلاین مخصوص، BMI خود را محاسبه کنید (نحوۀ محاسبۀ BMI= وزن (بر حسب کیلوگرم) ‌تقسیم ‌بر‌ ‌قد ‌(بر‌ حسب ‌متر)‌ به تو‌ان‌ ۲). در صورتی که باردار باشید، BMI به‌دست‌آمده دقیق نخواهد بود؛ بنابراین بهتر است با ماما یا پزشک مشورت کنید.

پیروی از رژیم غذایی سالم و انجام تمرینات ورزشی غیرسنگین در دوران بارداری توسط متخصصان توصیه می‌شود؛ نباید وزن‌‌تان خیلی افزایش یابد. شما می‌توانید با پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و انجام منظم تمرینات ورزشی، وزن خود را حفظ کنید.

داروهایی که مصرف‌شان برای شما منعی ندارد را بشناسید

همۀ داروها در زمان بارداری یا اقدام برای بارداری، ایمن نیستند؛ فرقی هم نمی‌کند که این داروها جزو داروهای بدون نسخه (OTC) باشند و یا توسط پزشک تجویز شوند. در صورتی که قصد باردار‌شدن دارید، پیش از تجویز دارو توسط هر پزشکی که به وی مراجعه می‌کنید، او را مطلع سازید. ضمناً مصرف داروهای تجویزشده را بدون مشورت با پزشک متوقف نکنید.

انجام واکسیناسیون آنفولانزا و سیاه‌سرفه

در صورتی که در دوران بارداری به برخی از بیماری‌ها مانند سرخجه (سرخک آلمانی) مبتلا شوید، می‌توانند به کودک شما آسیب برسانند.

اگر مطمئن نیستید که دو دوز واکسن MMR را دریافت کرده‌اید یا خیر، از پزشک خود بخواهید تا بررسی کند.

اگر هر دو دوز را تزریق نکرده‌اید و سوابق واکسیناسیون ‌‌شما ‌هم موجود ‌نیست، ‌‌می‌‌توانید واکسیناسیون را در مطب ‌پزشک ‌ا‌نجا‌م دهید.

به خاطر داشته باشید که تا یک ماه پس از تزریق واکسن MMR نباید باردار شوید؛ چرا که این واکسن بارداری را با اختلال مواجه می‌سازد؛ بنابراین در این مدت از یکی از روش‌های مطمئن پیشگیری از بارداری استفاده کنید.

در مورد بیماری‌‌های مزمن با پزشک مشورت کنید

              

اگر به نوعی بیماری مزمن مانند صرع یا دیابت مبتلا هستید، بارداری و زایمان برای شما کمی متفاوت خواهد بود؛ به عنوان مثال، شاید نیاز باشد زایمان شما در زایشگاه خاصی انجام شود.

بهتر است قبل از بارداری با متخصص مشورت کنید.

در صورت مصرف ‌دارو‌ برای‌ بیماری‌های‌ مختلف‌‌، بدون‌ مشورت‌ با ‌پزشک، ‌مصرف‌ آن‌ را ‌متوقف ‌نکنید.

آزمایش‌های غربالگری کم‌خونی داسی‌شکل و تالاسمی

کم‌خونی داسی‌شکل‌‌ و تالاسمی،‌‌ از جمله‌‌‌ اختلالات خونی ارثی هستند؛ این بیماری‌ها عمدتاً افرادی را که اجداد آن‌ها از آفریقا، ‌کارائیب، مدیترانه، هند، پاکستان، جنوب و جنوب شرقی آسیا و خاورمیانه هستند،‌ تحت‌تأثیر قرار می‌دهند.‌

در صورتی که باردار هستید و در ایران زندگی می‌کنید، بهتر است آزمایش‌های غربالگری مربوط به این بیماری‌ها را انجام دهید. این آزمایش‌ها را می‌توانید هر زمان که مایل باشید، انجام دهید.

در صورتی که شما یا همسرتان، سابقۀ خانوادگی ابتلا به یکی از بیماری‌های گفته‌شده را دارید، ممکن است ناقل باشید؛ بنابراین لازم است که حتماً آزمایش‌های غربالگری را انجام دهید.

می توانید آزمایش‌های غربالگری مربوط به این بیماری‌ها را به صورت رایگان در مراکز بهداشت انجام دهید.

دانستنی‌های بیشتر درباره

آمادگی‌های لازم پیش از بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.