معاینه دندانپزشکی قبل از بارداری

دستگاه تولیدمثل، تنها قسمتی از بدن نیست که پیش از دوران بارداری نیاز به توجه دارد؛ بلکه به دندانها نیز باید توجه داشته باشید. بنابراین بهتر است پیش از دوران بارداری، حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید تا وضعیت سلامت دندانها به طور کامل بررسی شود.

مرور کلی

ممکن است یک دندان پوسیده در دهان تا مدت‌ها شما را دچار مشکل نکند اما باید توجه داشته باشید که پس از بارداری، همه‌چیز تغییر خواهد کرد. افزایش ترشح برخی هورمون‌ها در دوران بارداری، منجر به تشدید مشکلات دندان‌ها و بروز عفونت‌های گسترده در دهان می‌شود. این امر می‌تواند سلامت جنین و مادر را به خطر بیندازد. همۀ مواردی که ذکر شد، دلایلی هستند برای این که مراجعه به دندانپزشک را نیز به چک‌لیست اقداماتی که باید پیش از بارداری انجام ‌دهید، اضافه کنید.

بچه‌دارشدن قطعا حسی سرشار از لذت است. اما پیش از آن، باید اطمینان حاصل کنید که که لثه و مروارید‌های زیبا و سفید داخل دهان از سلامت کامل برخوردار باشند. سلامت دندان‌ها و بارداری با یکدیگر در ارتباط بوده و در عین این‌که بارداری می‌تواند بر سلامت دهان و دندان تأثیرگذار باشند، دندان‌ها نیز در صورتی که دچار مشکل شوند، می‌توانند بر سلامت بارداری تأثیر بگذارند.

چرا باید پیش از بارداری به دندانپزشک مراجعه کرد؟

آیا شما نیز مدت‌هاست که مراجعه به دندانپزشک برای انجام معاینات سالانه را به تعویق انداخته‌اید؟ اگر چنین است، بهتر است در اسرع وقت با دندانپزشکی تماس گرفته و یک نوبت برای معاینۀ دندان‌های‌تان رزرو کنید. همان‌طور که می‌دانید خانم‌های باردار تا حد امکان نباید در معرض اشعه‌های خطرناک قرار بگیرند. اولین مزیت معاینات دندانپزشکی قبل از بارداری این است که به شما این امکان را می‌دهند که در صورت نیاز به عکس‌برداری با اشعۀ X، این کار را در زمان مناسب انجام دهید؛ قطعاً شما نمی‌خواهید کودک‌تان در معرض حتی دوزهای بسیار پایین اشعۀ X قرار گیرد. مزیت دوم این است که با انجام معاینات دندانپزشکی می‌توانید مشکلات دندان‌های‌تان را برطرف کنید (ترمیم لثه و پرکردن حفره‌های موجود در دندان‌ها). اگرچه انجام درمان‌های دندانپزشکی در دوران بارداری با توجه به انجام اقدامات احتیاطی، تا حدود زیادی ایمن هستند اما مطمئناً اگر این‌کار پیش از بارداری صورت بگیرد، هوشمندانه‌تر است. هم‌چنین اگر دندان‌های شما دارای جرم باشند، دندانپزشک با جرم‌گیری عمقی دندان‌ها، مانع از بروز مشکل و عفونت در لثه‌ها می‌شود.

دلیل دیگری که برای انجام معاینات دندانپزشکی پیش از بارداری وجود دارد، به هورمون‌های بارداری مربوط است.  هورمون‌‌های بارداری می‌توانند بر دهان و دندان‌ها نیز تأثیر بگذارند. این هورمون‌ها، دندان‌های شما را در برابر پوسیدگی آسیب‌پذیرتر می‌کنند. از طرف دیگر، لثه‌های شما مانند سایر غشاهای مخاطی بدن در زمان بارداری، متورم شده و به‌راحتی مستعد خون‌ریزی و التهاب هستند. حساسیت و تورم لثه‌ها، آن‌ها را مستعد ابتلا به پلاک و باکتری می‌کند و در برخی‌از زنان منجر به التهاب لثه (ژینژویت) می‌شود. التهاب درمان‌نشدۀ لثه می‌تواند به بیماری جدی‌تری به نام پریودنتیت تبدیل شود. پریودنتیت نیز می‌تواند منجر به انواع عوارض بارداری از جمله زایمان زودرس، پره‌اِکلامپسی و دیابت بارداری شود. به همین دلیل است که برطرف‌کردن زودتر یک مشکل پیش از بدترشدن وضعیت، کاری منطقی است. بهتر است قبل از اقدام برای بارداری، در مورد سلامت دندان‌ها با دندانپزشک مشورت کنید. اگر مشکلات دندانپزشکی زیادی دارید که نیازمند درمان هستند، مطمئن شوید که قبل از بارداری، زمان کافی برای برطرف‌کردن آن‌ها در اختیار دارید.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

مراقبت از دندان‌ها، قبل و بعد از بارداری

برای محافظت از دندان های خود، پیش از بارداری و در دوران بارداری، حتماً به طور منظم از نخ دندان استفاده کرده  و مسواک بزنید. برای محافظت بیشتر در برابر ایجاد حفره‌ و پوسیدگی در دندان‌ها، از خمیردندان‌های حاوی فلوراید استفاده کنید و زبان خود را نیز مسواک بزنید؛ این کار باعث می‌شود تا باکتری‌های موجود در دهان به حداقل برسند. در صورتی که نمی‌توانید بعد از مصرف غذا مسواک بزنید، از یکی از روش‌های مقابل استفاده کنید: یک آدامس بدون قند که با زایلیتول شیرین شده است را بجوید (جویدن هر آدامسی باعث افزایش بزاق شده و دندان‌ها را شستشو می‌دهد؛ ضمناً آدامس حاوی زایلیتول می‌تواند از پوسیدگی دندان‌ها جلوگیری کند، شیر بنوشید ،پنیر بخورید و یا برخی از آجیل‌ها را با دندان خرد کنید (هر سه موردی که گفته شد، می‌توانند به خنثی‌سازی اسیدهایی که باعث پوسیدگی می‌شوند، کمک کنند). ضمناً مراقب آن‌چه در بین روز و در طول وعده‌های غذایی می‌خورید هم باشید. مصرف قندهای ساده (مانند آبنبات و نوشابه) را کاهش دهید، از غذاهای سرشار از ویتامین C (برای تقویت لثه‌ها و کاهش احتمال خون‌ریزی) و غذاهای حاوی ویتامین D و کلسیم (برای تقویت استخوان‌ها  و مینای دندان) استفاده کنید. حتی اگر در جلسۀ معاینۀ  قبل از بارداری، همۀ دندان‌ها به طور کامل بررسی شده‌اند، می‌توانید نوبت دیگری را رزرو کنید تا پزشک دندان‌های شما را جرم‌گیری کرده و یک‌بار دیگر بررسی کند. قطعاً زمانی که بخواهید اولین عکس مادر و فرزندی را بگیرید، تمایل دارید که لبخندی زیبا داشته باشید.

دانستنی‌های بیشتر درباره

آمادگی‌های لازم پیش از بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.