برنامه‌ریزی برای بارداری مجدد

در صورتی که از سلامت کامل ‌برخو‌ردار باشید، شانس بارد‌اری مجدد شما ‌افز‌ایش می‌یابد.

سالم‌بودن همسر‌‌‌‌تان ‌‌نیز ا‌‌‌‌ز اهمیت بالایی برخوردار است. رژیم غذایی نامناسب، استعمال دخانیات، نوشیدن مشروبات الکلی و شرایط کاری ناسالم بر کیفیت اسپرم تأثیرگذار بوده و از وقوع بارداری جلوگیری می‌کند.

اسید فولیک (ویتامین B9)

تا هفتۀ ۱۲ بارداری، باید روزانه یک قرص ۴۰۰ میکروگرم اسید‌فولیک که با برندهای مختلفی در داروخانه‌ها موجود است، مصرف کنید.

این ویتامین، خطر تولد نوزاد دارای نقص در مغز، ستون فقرات و نخاع (مانند اسپینا بیفیدا؛ نوعی بیماری مادرزادی است که در اثر آن ستون فقرات جنین به درستی توسعه پیدا نمی‌کند) را کاهش می‌دهد.

خوردن غذاهای سرشار از این ویتامین مهم نیز بسیارمفید است. می‌توانید غذاهایی از جمله سبزیجات برگ‌دار، غلات صبحانه و نان‌های حاوی اسید‌ فولیک را به رژیم غذای خود اضافه کنید.

در صورتی که یکی از موارد ‌‌زیر ‌‌‌در ‌‌‌مورد‌‌‌‌ شما ‌‌صدق ‌‌می‌کند‌‌، ‌‌با‌‌‌‌ید مقادیر بیشتری اسیدفولیک مصرف کنید:

  • به بیماری دیابت مبتلا هستید

  • داروهای ضد‌صرع مصرف می‌کنید

  • از داروهای ضد‌رتروویروسی بیماری ایدز استفاده می‌کنید

  • شاخص تودۀ بدنی (BMI) شما، ۳۰ یا بیشتر است

  • شما یا همسرتان، دارای نقص مادرزادی در مغز، ستون فقرات یا نخاع هستید (این نقایص با عنوان نقایص لولۀ عصبی شناخته می‌شوند)

  • شما یا همسرتان دارای سابقۀ خانوادگی نقایص لولۀ عصبی هستید

  • در بارداری قبلی، فرزندی با نقایص مادرزادی به دنیا آورده‌اید

  • به بیماری سلیاک مبتلا هستید

سرخجه (سرخک آلمانی) و بارداری

امروزه با توجه به تزریق واکسن سرخک، اوریون و سرخجه (MMR)، شیوع سرخجه  نادر است. اما توجه داشته باشید که در صورت ابتلا به این بیماری در اوایل بارداری، می‌تواند منجر به بروز نقایص جدی مادرزادی و حتی سقط جنین شود.

اگر مطمئن نیستید که دو دوز واکسن MMR را دریافت کرده‌اید یا خیر، از پزشک خود بخواهید تا بررسی کند. اگر هر دو دوز را دریافت نکرده‌اید و سوابق واکسیناسیون ‌‌شما ‌موجود ‌نیست، ‌‌می‌‌توانید واکسیناسیون را در مطب ‌پزشک ‌ا‌نجا‌م دهید. به خاطر داشته باشید که تا یک ماه پس از تزریق واکسن MMR، نباید باردار شوید؛ چرا که این واکسن بارداری را با اختلال مواجه می‌سازد.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

سلامت روان و بارداری

اگر در گذشته بیماری‌های روانی مانند افسردگی پس‌از زایمان، روان‌پریشی (سایکوز) ‌پس‌از ‌زایمان ‌‌و یا اختلال اضطراب ‌‌پس ‌‌از ‌‌‌سانحه (PTSD) را تجربه کرده‌اید، قبل از اقدام به بارداری حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

ممکن است از بابت بارداری مجدد، نگران باشید. پزشک یا ماما به تمام نگرانی‌های شما گوش داده و می‌تواند به بهترین نحو ممکن از شما مراقبت کند.

دیابت و صرع‌

در صورتی که به دیابت مبتلا هستید، قبل از اقدام به بارداری حتماً با پزشک خود مشورت کنید؛ چرا که در دوران بارداری به مراقبت‌های بیشتر و دقیق‌تری احتیاج خواهید داشت‌.

در صورتی که به صرع مبتلا هستید نیز قبل از اقدام به بارداری حتماً باید با پزشک خود مشورت کنید؛ برخی از داروهایی که برای درمان صرع استفاده می‌شوند، ممکن است باعث بروز نقایص مادرزادی شوند. پزشک استفاده از داروهای جایگزین را به شما توصیه خواهد کرد.

زایمان طبیعی ‌پس از سزارین

اگر قبلا سزارین شده‌اید، به احتمال زیاد می‌توانید نوزاد بعدی‌تان را با زایمان طبیعی به دنیا بیاورید. تا حدودی بستگی به علت و تعداد دفعات سزاری بستگی دارد. پزشک عمومی، ماما یا متخصص زنان‌وزایمان می‌توانند به شما مشاوره بدهند.

در صورتی که یکی از شرایط زیر را داشته باشید، به شما توصیه می‌شود که نوزادتان را با سزارین به دنیا بیاورید:

  • قبلاً جراحی رحم داشته‌اید

  • داشتن جفت سرراهی

  • قبلاً پارگی رحم داشته‌اید

  • زخم (اِسکار) عمودی روی دیوارۀ رحم‌تان وجود داشته باشد

  • nano-p-tests-i-warning-1

    در برخی موارد، جفت در قسمت تحتانی رحم قرار می‌گیرد و دهانۀ رحم که محل خروج جنین هنگام زایمان است را به‌طور کامل یا ناقص مسدود می‌کند. به این حالت قرارگیری جفت، جفت سرراهی می‌گویند که ممکن است کامل یا ناقص باشد.

در برخی موارد، پس از یک‌بار سزارین، احتمال دارد که بتوانید در بارداری بعدی، زایمان طبیعی داشته باشید. اما در صورت بروز مشکل در طول زایمان، ماما و متخصص زنان‌و‌زایمان می‌توانند توصیه کنند که سزارین شوید. این امر به دلیل خطر زخم‌هایی است که ممکن است در نتیجۀ سزارین قبلی ایجاد شده باشند.

آزمایش غربالگری دهانۀ رحم

در صورتی که می‌خواهید آزمایش غربالگری دهانۀ رحم (پاپ‌اسمیر) را انجام دهید، قبل از اقدام به بارداری باید این آزمایش را انجام دهید.

اگر از شما خواسته شد که در دوران بارداری، آزمایش پاپ‌اسمیر را انجام دهید، باید به پزشک اطلاع دهید که باردار هستید. معمولاً به شما توصیه می‌شود که آزمایش را در حدود ۱۲ هفته پس‌از تولد نوزاد انجام دهید.

وزن و ‌‌توانایی ‌باروری ‌شما ‌و ‌همسر‌تا‌ن

در صورتی که شما و همسرتان، وزن مناسبی داشته باشید، شانس بارداری افزایش می‌یابد.

اگر شما یا همسرتان چاق باشید (دارای شاخص تودۀ بدنی (BMI) 30 یا بیشتر)، احتمال باروری شما کاهش می‌یابد.

قبل از بارداری، می‌توانید با استفاده از ماشین‌حساب‌های آنلاین مخصوص محاسبۀ BMI، شاخص تودۀ بدنی خود و همسرتان را محاسبه کنید

(شاخص توده بدنی = وزن (بر حسب کیلوگرم) ‌تقسیم ‌بر‌ ‌قد ‌(بر‌ حسب ‌متر)‌ به تو‌ان‌ ۲)‌‌‌

در صورت نیاز به راهنمایی با پزشک یا ماما مشورت کنید.

بیماری‌های مقاربتی (STIs)

بیماری‌های مقاربتی می‌توانند بر سلامت و توانایی شما برای باردارشدن تأثیر بگذارند. اگر فکر می‌کنید شما یا همسرتان مبتلا به یکی از بیماری‌های مقاربتی هستید، لازم است قبل از بارداری حتماً تشخیص داده شده و درمان شود.

بیماری‌های مقاربتی طی رابطۀ جنسی محافظت‌نشده، از فرد آلوده به فرد سالم منتقل می‌شوند. برخی از بیماری‌های مقاربتی می‌توانند بدون دخول از فردی به فرد دیگر منتقل شوند.

ویروس HIV، هپاتیت B و هپاتیت C می‌توانند با استفاده از تجهیزات تزریق دارو مانند سوزن منتقل شوند.

در صورتی که به ایدز مبتلا باشید، ممکن است ویروس HIV در دوران بارداری، هنگام زایمان یا شیردهی به نوزاد شما منتقل شود.

‌‌مصرف داروهای مختلف

در ‌صو‌‌ر‌‌‌‌تی ‌که ‌ا‌ز‌ ‌برخی ‌دار‌وها‌ ‌در ‌دوران ‌باردا‌‌ری‌ مصرف‌ کنید، ‌ممکن ‌است‌‌ به ‌نوزاد‌ شما آسیب برسانند؛ در حالی که مصرف برخی دیگر از داروها خطری به دنبال ندارد.

اگر شما یا همسرتان به طور منظم از داروی خاصی استفاده می‌کنید، در مورد هرگونه اثر احتمالی دارو بر توانایی باروری با پزشک خود مشورت کنید. این کار را حتماً باید پیش از اقدام برای بارداری انجام دهید.

قبل از مصرف هرگونه داروی بدون‌نسخه (OTC)، از جمله داروهای گیاهی حتماً با پزشک، ماما یا داروساز مشورت کنید.

در مورد مصرف داروهای مختلف در دوران بارداری بیشتر بدانید.

داروهای غیرمجاز نیز ممکن است در توانایی شما برای باردار‌شدن یا رشد نوزاد تأثیرگذار باشند.

توانایی باروری و محل کار

در صورتی که شما یا همسرتان در محل کار در معرض اشعۀ ایکس یا آفت‌کش‌ها قرار داشته باشید، ممکن است در توانایی باروری شما تأثیرگذار باشد. اگر نگران هستید، می‌توانید با پزشک مشورت کنید. پزشک می‌تواند در مورد خطرات احتمالی شما را راهنمایی کند.

آیا از نظر شما باردارشدن سخت است؟

باردار‌شدن برای مرتبۀ دوم یا سوم ممکن است مدتی به طول بیانجامد؛ حتی اگر در مرتبۀ اول خیلی زود اتفاق افتاده باشد.

دانستنی‌های بیشتر درباره

آمادگی‌های لازم پیش از بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.