حاملگی بعد از سقط جنین

حاملگی می‌تواند زمانی پر از لذت باشد اما از طرفی می‌تواند از اضطراب و غم هم پر شود، مخصوصا اگر قبلا یکبار سقط جنین را تجربه کرده باشید.
طبیعی است که احساسات مختلفی را بعد از دست دادن، حس کنید. و هرچند شاید نشنوید که دوستانتان در حین قهوه‌خوردن درباره‌ی این موضوعات صحبت کنند، اما درواقع سقط جنین نسبتا شایع است. پس در احساساتتان تنها نیستید.
البته خبرهای خوشی هم هست. اکثر زنانی که سقط جنین را تجربه می‌کنند، ادامه خواهند داد و یک فرزند سالم خواهند داشت.
این مسیر همیشه یک مسیر مستقیم نیست اما در ادامه آنچه که برای بچه‌دارشدن مجدد و داشتن یک حاملگی سالم بعد از سقط جنین، نیاز دارید بدانید آمده است.

درک‌کردن سقط

تقریبا ۱۰ الی ۱۵ درصد حاملگی‌ها در سه‌ماهه‌ی اول یا قبل از هفته‌ی ۱۲ حاملگی، به سقط جنین ختم می‌شوند. ۱ تا ۵ درصد دیگر از زنان هم در سه‌ماهه‌ی دوم یعنی مابین هفته‌های ۱۳ تا ۱۹ دچار سقط جنین می‌شوند.

حتی ممکن است ادعا شود که تا ۵۰ درصد بارداری‌ها به سقط جنین ختم می‌شوند اما خیلی از این‌ها حتی قبل اینکه مادر بفهمد حامله است اتفاق می‌افتند.

سقط توسط عواملی مانند اینها اتفاق می‌افتد:

  • list
    مشکلات مربوط به کروموزوم‌های بچه (بارداری پوچ، حاملگی مولار، جابجایی‌های کروموزومی )
  • list
    مشکلات مربوط به رحم یا گردن رحم (رحم دیواره‌دار، بافت جوشگاهی، فیبرویید )
  • list
    مشکلات مربوط به سلامت مادر (بیماری خودایمنی، عدم تعادل هورمونی)
  • list
    عفونت‌ها (بیماری‌های منتقله از راه جنسی، لیستریوز)

برخی از سقط‌ها ناگهانی اتفاق می‌افتند (ممکن است خون ببینید و سپس به سرعت بافت‌های بارداری بیرون بیایند). بقیه، مانند سقط‌هایی که متوجه‌ آنها نمی‌شوید ممکن است بدون علامت خاصی اتفاق بیافتند. ممکن است متوجه مشکلی نشوید تا زمانی که برای وقت اولتراساند به دکتر خود مراجعه می‌کنید.
فرقی نمی‌کند که چگونه اتفاق می‌افتد، در هر حال شما احتمالا احساسات بسیار شدید سوگ، خشم و یا غم را تجربه می‌کنید. حتی ممکن است در ابتدا بی‌حسی بشوید اما در ادامه احساست متنوعی را تجربه بکنید.
احتمالا چند هفته‌ای تا چند ماهی و یا حتی بیشتر طول بکشد تا بدنتان بعد سقط بهبودی پیدا کند. خط زمانی اتفاقات منحصر به هر فرد است و به نوع سقط جنینی که تجربه کرده‌اید بستگی دارد که آیا به مداخلات پزشکی مثل اتساع دادن یا کورتاژ (D و C) برای بیرون آمدن جنین نیاز پیدا کردید یا خیر.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

پس از سقط جنین بعد از چه مدتی می‌توانید دوباره حامله شوید؟

بدون هیچ وقفه‌ای.

شاید برایتان عجیب باشد که بدانید می‌توانید بعد از یک سقط جنین حتی بدون گذشتن یک دوره‌ی ماهانه‌ی عادی هم دوباره باردار شوید. چگونه؟

درواقع بعد از سقط جنین، بدنتان به روتین تولیدمثلی معمول خود برمی‌گردد. یعنی قبل از پریود، تخمک‌گذاری اتفاق می‌افتد.

تخمک‌گذاری می‌تواند حتی به زودی ۲ هفته بعد از سقط جنین اتفاق بیافتد. اگر در جریان این اولین تخمک‌گذاری حامله بشوید، تست مثبت بارداری خود را زودتر از آنچه که فکر می‌کردید ممکن است، مشاهده می‌کنید.

مطالعات متعددی وجود دارند که این نظر را حمایت می‌کنند که ۱ تا ۳ ماه بعد از سقط جنین باید باردار شد.

یک مطالعه در سال ۲۰۱۷، نشان داد که اگر در طی ۳ ماه بعد از سقط جنین باردار بشوید نسبت به اینکه بیشتر از این صبر کنید، نتایج بهتری خواهید داشت (یعنی ریسک کمتری از سقط جنین مجدد). یک تئوری این است که حاملگی قبلی، بدن را برای پذیرفتن حاملگی بعدی‌اش آماده می‌کند.

البته با وجود تمام این بحث‌ها، ممکن است پزشکتان دستورالعمل‌های خاص سلامت و سقط جنین خود شما را به شما بدهد که باید آنها را پیگیری کنید.

برای مثال اگر یک فرآیند D and C داشتید، پزشکتان به شما توصیه می‌کند که چند ماه صبر کنید و سپس دوباره تلاش کنید تا پوشش رحمتان دوباره تا سطوح طبیعی‌اش ساخته شود.

از نظر احساسی شاید احساس آمادگی برای تلاش مجدد بعد از تجربه‌ی ازدست‌دادن نداشته باشید. بنابراین، هرچند که از نظر جسمانی می‌توانید فورا دوباره حامله شوید، وضعیت‌های مختلفی وجود دارند که شما را مجاب به صبر کردن کنند.

در نهایت باید صبر کنید تا هم از نظر جسمی و هم از نظر روحی احساس آمادگی بکنید اما پس از اینکه از پزشکتان اجازه گرفتید، دلیلی برای صبرکردن بیشتر وجود ندارد.

ریسک یک سقط دیگر چقدر است؟

اکثر زنان پس از تجربه‌ی اولین سقط، بارداری‌های سالمی را در ادامه خواهند داشت. درواقع ریسک کلی سقط (۲۰ درصد) بعد از یکبار سقط افزایش پیدا نمی‌کند.
هرچند در حدود ۱ درصد زنان پدیده‌ای به نام سقط‌های تکرارشونده را تجربه می‌کنند یعنی دو سقط پشت‌سرهم یا بیشتر.
سقط‌های تکرارشونده می‌توانند توسط عواملی مانند مشکلات لخته‌شدن خون، مشکلات هورمونی، اختلالات خودایمنی مشخصی، قند خون بالا و سندرم تخمدان پلی‌سیستیک اتفاق بیافتند.
بر اساس گفته‌های مایو کلینیک اگر قبلا دو سقط داشته‌اید، احتمال یک سقط دیگر تا ۲۸ درصد افزایش می‌یابد. بعد از ۳ سقط پشت‌سرهم، ریسک سقط بعدی تا ۴۳ درصد افزایش می‌یابد.
به همین دلیل کالج زنان و زایمان آمریکا پیشنهاد می‌دهد اگر ۳ سقط پشت‌سر هم یا بیشتر داشته‌اید، آزمایشات مربوطه را انجام بدهید.

اگر دوباره جنین سقط شود، چه اتفاقی می‌افتد؟

اگر ازدست دادن بارداری‌ تکرار شونده را تجربه می‌کنید، مطمئن باشید که با پزشک خود در تماس هستید.

هرچند که تا ۷۵ درصد سقط‌های تکراری علل شناخته‌نشده‌ای دارند، وضعیت‌های سلامتی خاصی وجود دارند که ممکن است شما را در خطر بزرگ‌تری برای سقط قرار دهند. اگر بتوانید بفهمید که این‌ها چه هستند، درمان دلیل زیربنایی می‌تواند به شما کمک کند که باردار بشوید و به بارداری ادامه دهید.

آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • تست‌های خون برای بررسی سطح هورمون‌ها (تیرویید و پروژسترون)، اختلالات لخته‌شدن خون یا بیماری‌های خودایمنی
  • تست‌های ژنتیک (کاریوتایپ کردن) برای پیدا کردن تنوع ژنتیکی در هر کدام از والدین که کروموزوم‌ها را در زمان تشکیل جنین تحت تاثیر قرار می‌دهد
  • اولتراساند (ترانس‌واژینال یا ابدامینال) برای بررسی رحم، تخمدان‌ها و لوله‌های رحمی (لوله‌های فالوپ)
  • هیستروسالپینگوگرام فرآیندی برای به تصویر کشیدن رحم و لوله‌های فالوپ که در آن به داخل رحم مایعی برای عکس‌برداری ایکس-ری تزریق می‌شود.
  • هیستروسکوپی فرآیندی برای به تصویرکشیدن رحم و گردن رحم که در آن یک لوله‌ی نازک و دارای چراغ (هیستروسکوپ) به داخل واژن وارد می‌شود.
  • لاپاروسکوپیفرآیندی برای به تصویر کشیدن نمای خارجی رحم، لوله‌های رحمی و تخمدان‌ها که در آن یک دوربین خاص (اندوسکوپ) توسط یک برش بر روی شکم، وارد بدن می‌شود.

بازهم تاکید می‌شود که شاید حتی بعد آزمایشات هم نتوانید علت دقیق سقط‌های خود را بیابید.

هرچند که این ممکن است نگران‌کننده و ناراحت‌کننده باشد، خبر خوش اینکه حتی بعد از سه سقط با علت نامشخص، حدود ۶۵ زن و شوهرها یک بارداری موفق خواهند داشت.

دیگر چه کار می‌توانید بکنید؟

مهم است که درک کنید الزاما نمی‌توانید از سقط جنین پیشگیری کنید. حدود ۵۰ درصد سقط‌ها به علت پدیده‌هایی به نام ناهنجاری‌های کروموزومی اتفاق می‌افتند.

زنان بالای ۳۵ سال هم احتمال سقط بیشتری دارند چراکه تخمک‌ها با گذر سن ناهنجاری‌های کروموزومی بیشتری پیدا می‌کنند.

و بازهم دنبال کردن یک سبک‌زندگی سالم می‌تواند کمک کند تا بارداری سالمی داشته باشید.

  • سعی کنید آب زیاد بنوشید و یک رژیم غذایی متعادل را دنبال کنید. متخصصان پیشنهاد می‌کنند که زنان با شروع سه ماهه‌ی دوم در جهت حمایت از حاملگی، روزانه ۱۰ لیوان آب بنوشند و ۳۰۰ کالری بیشتر بخورند.
  • در زمانی که حامله هستید، حتما روزانه یک مولتی‌ویتامین حاوی فولیک اسید بخورید تا در حفظ ذخایر مواد مغذی بدن کمک کند.
  • به اندازه‌ی متوسط ورزش کنید، چیزی در حدود ۱۵۰ دقیقه در هفته. پیاده روی، شنا، یوگا و پیلاتس انتخاب‌های خوبی می‌باشند. و باید از برخی فعالیت‌ها دوری کنید مثل ورزش‌هایی که در آنها در تماس با بقیه قرار می‌گیرید، فعالیت‌هایی با خطر افتادن یا فعالیت‌هایی مانند یوگای داغ که در آن بیش از حد گرم می‌شوید. (و برای دستورالعمل‌های مخصوص سلامت و بارداری خودتان با دکتر خود در تماس باشید.)
  • از موادی مانند الکل، نیکوتین و مواد مخدر دوری کنید. کافئین هم چیز دیگری است که باید بررسی شود. مشکلی ندارد که قهوه بنوشید اما سعی کنید فقط یک لیوان ۱۲ اونسی (۲۰۰ میلی‌گرم) از هر نوعی از نوشیدنی‌های دارای کافئین بنوشید.
  • قرارهای ویزیت پیش از زایمان خود را مرتبا دنبال کنید و با دکتر خود برای هر نگرانی که در ارتباط با سلامت خود یا فرزندتان دارید تماس بگیرید.
  • بقیه‌ی ابعاد سلامتتان را هم در نظر داشته باشید، یعنی اگر بیماری مزمنی دارید آن را مدیریت کنید و دارو‌های خود را طبق دستور دکتر مصرف کنید.

همزمان با اینکه مراقب سلامت جسمانی خود هستید، حتما سلامت روانی خود را هم چک کنید. کاملا طبیعی است که احساسات مختلفی را در بارداری بعد از سقط تجربه کنید.

و هرچند که هیچ احساس درست یا غلطی وجود ندارد، اگر اضطراب یا افسردگی دارید، شاید بد نباشد از دیگران کمک بجویید.

یک تراپیست دارای گواهی می‌تواند به شما کمک کند احساسات زیادی را که تجربه می‌کنید کند و کاو کنید و به شما ابزارهایی برای کنار آمدن با آنها بدهد. همچنین می‌توانید این بحث‌ها را با همسر خود یا یک دوست صمیمی یا یک عضو خانواده ادامه دهید.

چیزهایی که باید در نظر داشته باشید

بارداری بعد از سقط شاید چیزی نباشد که انتظارش را داشته باشید. شاید بخواهید که هیجان‌زده و خوشحال بشوید اما در عوض احساس غم و گناه می‌کنید. شاید پر از نگرانی یک سقط دیگر باشید. یا شاید همه‌ی اینها را هر کدام در روزی تجربه می‌کنید.
هر چه که احساس می‌کنید، راحت باشید و کمی نسبت به خود رحم داشته باشید.
برخی از زنان با دادن نام فرزند رنگین‌کمانی به بارداری و فرزند جدید خود، احساس آرامش می‌کنند. این اصطلاحی است که مدتی است بوجود آمده و در فضای آنلاین و شبکه‌های اجتماعی معروف شده است.
اگر بخواهیم خلاصه بگوییم: فرزند رنگین‌کمانی، نوری رنگین است بعد از زمان سیاه و طوفانی سقط. استفاده از این اصطلاح شاید به شما کمک کند تجربه‌ی خود را بازنگری کنید و همزمان هم به فرزندی که از دست دادید و هم به فرزندی که الان حامله هستید، افتخار کنید.
البته که شاید کمی احساس گناه یا درد در خوشحالی از به دنیا آوردن یک فرزند رنگین‌کمانی داشته باشید. احساسات در هم آمیخته حتما بخشی از این تجربه‌اند. و لازم نیست تنهایی این بار را بر دوش بکشید. باور کنید!
ریسک اضطراب و افسردگی به خصوص افسردگی پس از زایمان به مقدار کمی بعد از سقط افزایش می‌یابد. این قضیه خیلی برای پردازش ذهنی بزرگ است، پس کمک بجویید اگر لازم دارید.

 

سخن آخر

یادتان باشد: هیچ احساس درست یا غلطی وجود ندارد.
این قضیه برای بارداری بعد از سقط هم صادق است.
برای اکثر زنان، احتمالات برای کامل کردن بارداری و رسیدن به فرزند رنگین‌کمانی خود خوب هستند. و مهم نیست که چه اتفاقی می‌افتد، یادتان باشد که تنها نیستید. زمانی که نیاز دارید، از دوستان و خانواده کمک بخواهید.
و اگر سقط‌های تکرارشونده را تجربه کردید، با پزشک خود در تماس باشید. شاید مشکل سلامتی زیربنایی داشته باشید که نیاز به درمان داشته باشد.

دانستنی‌های بیشتر درباره

مراقبت‌های سقط جنین

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.