بواسیر (هموروئید) بعد از زایمان

بواسیر سیاهرگ‌هایی متورم و آغشته به خون است (رگ‌های واریسی) که بسیاری از خانم‌ها برای اولین بار به دلیل افزایش هورمون‌ها، فشار داخلی و یبوست، در دوران بارداری یا پس از زایمان، آن را تجربه می‌کنند. شدت بواسیر متغیر است و می‌تواند کمی آزاردهنده تا بسیار دردناک باشد. اما در بیشتر موارد خطر جدی ندارد و با درمان‌های خانگی از بین می‌رود.

انواع بواسیر و علائم آن

این بافت‌های متورم در ناحیه مقعد ظاهر می‌شوند و اندازه آن‌ها متغیر است. بواسیر داخلی سیاهرگ‌های داخل اسپنکتر- ماهیچه‌ای اسکلتی(مخطط) که مقعد را می‌بندد- را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در بواسیر خارجی سیاهرگ‌های آسیب دیده از دهانه مقعد بیرون زده‌اند.

 بواسیر گاهی فقط یک خارش جزئی را به دنبال دارد ولی ممکن است بسیار دردناک نیز باشد. در برخی موارد، به ویژه پس از دفع مدفوع، باعث خونریزی مقعدی می‌شود. اگر قبل از بارداری بواسیر داشتید،  این احتمال وجود دارد که بعد از زایمان دوباره عود کند.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

علت بواسیر

در خانم‌های باردار یا پس از زایمان، بواسیر اغلب به دلیل فشار و کشش وارد شده به ناحیه پرینه (ناحیه میان واژن و مقعد در خانم‌ها) در ماه‌های قبل و حین زایمان ایجاد می‌شود. سیاهرگ‌ها مانند دریچه‌هایی عمل می‌کنند که خون را به سمت قلب برمی‌گردانند، و زمانی که این دریچه‌ها ضعیف شوند و عملکرد خود را به خوبی انجام ندهند، می‌توانند به دلیل تجمع خون متورم شوند.

احتمالاً می توانید تصور کنید که چگونه فشار ناشی از حمل نوزاد و سپس خروج نوزاد از واژن در هنگام زایمان طبیعی می‌تواند باعث بیرون زدن رگ‌ها شود.علاوه‌براین، تمام هورمون‌هایی که در دوران بارداری و تولد نوزاد در بدن شما حضور دارند بر نحوه عملکرد این رگ‌ها تأثیر می‌گذارند. در خانم‌های باردار تولید هورمون پروژسترون افزایش پیدا می‌کند که باعث گشادشدن رگ‌ها می‌شود.

به دلایل متعدد، مادرانی که به تازگی زایمان کرده‌اند، مستعد ابتلا به یبوست هستند. در یبوست، یک چرخه معیوب آغاز می‌شود. به این صورت که برای خروج مدفوع فشار زیادی لازم است که این فشار و کشش باعث شدیدتر شدن بواسیر شده و به دلیل درد ناشی از آن، فرد در زمان‌های دیگر از رفتن به دستشویی اجتناب کرده و مدفوع در روده‌ها باقی می‌ماند. مدفوع به دلیل عدم دفع به مرور سفت می‌شود در نتیجه این چرخه معیوب ادامه خواهد داشت.

درمان‌های خانگی برای درمان بواسیر

روش‌های زیادی برای درمان بواسیر در خانه وجود دارد:

 

روی بواسیر یخ قرار دهید:

  • یخ را در یک پارچه پیچیده و حدود ۱۰ دقیقه روی محل مورد نظر قرار دهید. اگر در بیمارستان زایمان کرده باشید کمپرسر یخ به شما داده خواهد شد تا به خانه بیاورید و برای درمان بواسیر از آن استفاده کنید.  

از پزشک در مورد تاثیر درمان‌های بدون نسخه سوال کنید:

  • پمادها و شیاف‌های موضعی ممکن است تسکین دهنده باشند. در مورد مدت زمان استفاده از یک محصول  از پزشک سوال کنید زیرا معمولا نباید بیشتر از یک هفته استفاده شوند. فقط از محصولی استفاده کنید که توسط پزشک تایید می‌شود. اگر اپیزیوتومی یا پارگی داشته باشید، این موضوع اهمیت دارد.

ناحیه مورد نظر را به آرامی، اما به طور کامل تمیز کنید: از یک بطری پر از آب گرم استفاده کنید. به جای استفاده از دستمال توالت خشک، آن ناحیه را با دستمال مرطوب تمیز کنید. پدهای بواسیر نیز اغلب توصیه می‌شود.

تا جایی که می توانید دراز بکشید:

  • فشار را از پشت و اطراف مقعد بردارید.

استامینوفن و ایبوپروفن مصرف کنید:

  • هر دو دارو اگر در دوزهای مناسب مصرف شوند مسکن‌های بی‌خطری برای مادران شیرده هستند.  

از حمام سیتز (حمام نشیمن) استفاده کنید:

  • از حمام سیتز چندین بار در روز استفاده کنید. به جای آن، می‌توانید به سادگی در وان حمام نیز غوطه‌ور شوید. به طور متناوب از آب گرم و سرد در داخل حمام‌نشیمن استفاده کنید.

از محصولات بهداشتی بدون بو و رنگ استفاده کنید:

  • این محصولات شامل دستمال توالت، پدهای قاعدگی است.

از محصولات غذایی غنی از فیبر استفاده کنید:

  • مقدار زیادی میوه، سبزیجات و سایر غذاهای حاوی فیبر مصرف کنید.  فیبر به افزایش حرکات روده کمک کرده و از یبوست جلوگیری می‌کند.
یخ قرار دهید
استفاده از حمام نشیمن
ناحیه مدنظر را تمیز کنید
قرص tylenol یا motrin استفاده کنید
استفاده از پماد یا شیاف
دراز بکشید
برای درمان سریع‌تر می‌توان از راهکارهای زیر نیز استفاده کرد:
  • list
    جلوگیری از یبوست و یا درمان یبوست
  • list
    انجام تمرین‌های کگل برای تقویت ناحیه پرینه
  • list

    به دلیل درد ناشی از حضور بواسیر در مقعد، از نگهداری مدفوع خودداری کنید. مدفوع هر چه بیشتر مدفوع در روده‌ باقی بماند سفت تر می‌شود و بواسیر را شدیدتر می‌کند. همچنین تا حدامکان هنگام دفع مدفوع از زور زدن خودداری کنید

چه زمانی لازم است با پزشک تماس بگیرید؟

اگر درمان‌های خانگی را انجام دهید، بعد از گذشت چند هفته بواسیر به تدریج بهبود پیدا می‌کند. با این حال، اگر بواسیر همچنان وجود دارد و خون‌ریزی مقعدی را تجربه می‌کنید، باید به پزشک یا متخصص زنان مراجعه کنید. در موارد شدید و نادر، ممکن است نیاز نیاز به جراحی داشته باشید.
به عنوان یک مادر، هموروئید آخرین چیزی است که می‌خواهید با آن مقابله کنید، اما با کمی مراقبت به مرور زمان احساس بهتری خواهید داشت.

 

دانستنی‌های بیشتر درباره

مراقبت‌های پس از زایمان

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.