بعد از زایمان در بیمارستان چه اتفاقی می‌افتد؟

اکثر مادران وقتی برای به‌دنیاآوردن فرزندشان آماده می‌شوند، فقط فرایند زایمان را درنظر می‌گیرند و برای آن برنامه‌ریزی می‌کنند تا به بهترین حالت انجام شود. زایمان یک چالش بزرگ است و طبیعی است که برای رسیدن به بهترین نتیجه تلاش و برنامه‌ریزی کنید. اما لازم است برای اتفاقاتی که بعد از زایمان می‌افتند نیز خود را آماده کنید.

اگر در بیمارستان زایمان می‌کنید، لازم است تا اطلاعاتی در مورد نحوه اقامت خود در بیمارستان، مدت‌زمان بستری، چالش‌هایی که ممکن است با آن‌ها مواجه شوید و اقداماتی که برای مراقبت از شما و نوزادتان انجام می‌شود، داشته باشید.

اولین ساعت پس از زایمان

در طول بستری‌شدن در بیمارستان اتفاقات زیادی می‌افتد، اما اولین ساعت پس از زایمان معمولاً شلوغ ترین و پرحادثه‌ترین ساعت است. در زیر به اتفاقاتی که رخ می‌دهد اشاره می‌کنیم:

ساعت اول پس از تولد اغلب به عنوان ساعت طلایی شناخته می‌شود. زیرا در ساعت اول، نوزاد معمولاً به طور طبیعی بیدار و هوشیار است، که باعث می‌شود زمان بسیار خوبی برای پیوند و تلاش برای اولین بار شیردهی باشد.

تماس نزدیک با نوزاد حس بسیار خوبی دارد و همچنین فواید زیادی را برای نوزاد و مادر به دنبال دارد که شامل موارد زیر است:

  • list
    موفقیت‌آمیز بودن شیردهی به نوزاد
  • list
    کاهش استرس مادر
  • list
    افزایش ترشح اکسی‌توسین که باعث تحریک تولید شیر می‎شود
  • list
    تنظیم دمای بدن نوزاد
  • list
    کاهش بی‌تابی و گریه نوزاد
  • list
    تنظیم تنفس و ضربان قلب نوزاد
  • list
    افزایش سطح اکسیژن خون نوزاد
  • naNO-ATTENTION

    اگر مادر و نوزاد سالم باشند و به مراقبت‌های پزشکی نیاز نداشته باشند، بعد از زایمان طبیعی و همچنین سزارین باید نوزاد در آغوش مادر قرار گرفته و تماس نزدیکی با یکدیگر برقرار کنند

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

حمایت اولیه برای شیردهی

در اولین ساعت پس ازتولد نوزاد، ممکن است تجربه کافی برای شیردهی نداشته باشید. در این زمان پرستار به شما کمک خواهد کرد. به یاد داشته باشید که این جلسات اولیه شیردهی در مورد یادگیری است و به شما و کودکتان امکان می دهد با یکدیگر آشنا شوید با گذشت زمان تجربه کافی را بدست می‌آورید. در صورت نیاز می‌توانید از مشاور شیردهی کمک بگیرید.

زایمان جفت

به طور معمول در عرض ۵ تا ۳۰ دقیقه پس از زایمان، جفت خارج می‌شود. خروج جفت ممکن است با یک یا دو انقباض همراه باشد، اما معمولا به راحتی خارج می‌شود. (زایمان جفت اصلا شبیه به زایمان نوزاد نیست). اگر زایمان جفت بیش از ۳۰ دقیقه طول بکشد پزشک یا ماما برای خروج جفت اقداماتی را انجام می‌دهند.

به زودی پس از زایمان، انقباضات بعد از زایمان احساس می‌شود، این انقباض‌ها طبیعی بوده و به معنی کوچک‌شدن رحم و برگشت آن به اندازه طبیعی است. این انقباض‌ها چند روز بعد نیز ممکن است وجود داشته‌باشند. گاهی اوقات بسیار دردناک هستند و باید از داروهای مسکن استفاده کرده و در صورت نیاز به پزشک مراجعه کنید.  

مراقبت از واژن پس از زایمان

پس از زایمان طبیعی، پزشک یا ماما ناحیه واژن و پرینه را از نظر پارگی بررسی می‌کند. اگر پارگی زیاد باشد، بخیه می‌زنند. برای این کار از بی‌حسی موضعی استفاده می‌کنند تا کمترین درد را احساس کنید.

پارگی در حین زایمان طبیعی بسیار رایج است، به خصوص اگر نوزاد بدنیا آمده وزن بالایی داشته باشد، زایمان طولانی باشد یا زایمان با فورسپس یا وکیوم انجام شود، شدت پارگی بیشتر خواهد بود. اکثر پارگی‌های واژن یک یا دو هفته طول می‌کشد تا بهبود یابد.

پارگی‌های شدیدتر (پارگی‌های درجه ۳ یا ۴) مدت بیشتری طول می‌کشد تا بهبود یابند و ممکن است نیاز به درمان بعدی باشد. استفاده از کیسه یخ و حمام نشیمن می‌تواند بسیار آرام‌بخش باشد زیرا باعث بهبودی واژن می‌شود. برای اینکه هنگام دفع مدفوع فشاری بر بخیه‌ها وارد نشود، از زور زدن خودداری کنید.برای جلوگیری از یبوست داروهای مسهل‌کننده توسط پزشک تجویز می‌شود تا حرکات روده را افزایش دهد.

مراقبت‌های بعد از زایمان سزارین

پس از زایمان سزارین، جفت نیز توسط پزشک و با جراحی از رحم خارج می‌شود.  پس از زایمان جنین و جفت، مدتی طول‌می‌کشد تا  پزشک محل مورد نظر را بخیه بزند. یک ساعت یا بیشتر پس از زایمان باید تحت مراقبت باشد. سپس اگر نوزاد و مادر سالم باشند، مادر می‌تواند به نوزاد شیر بدهد.

بررسی نوزاد

بلافاصله پس از زایمان، نوزاد تمیز شده، وزن و  قد او اندازه گیری می‌شود. برخی از والدین درخواست می‌کنند که حمام نوزاد بعد از شیردهی اولیه انجام شود.  در ریه برخی از نوزادان هنگام تولد مایع اضافی وجود دارد، در این صورت از ساکشن بینی و گلو استفاده می‌کنند تا نوزاد راحت‌تر نفس بکشد.

 یک آزمایش برای بررسی رفلکس‌ها و علائم‌حیاتی کودک انجام می‌شود و نمره آپگار (Apgar score) به‌دست می‌آید. نمره آپگار موارد زیر را اندازه‌گیری می‌کند:

  • list
    واکنش‌های غیرارادی
  • list
    رنگ‌پوست
  • list
    ضربان قلب
  • list
    تنفس
  • list
    حجم عضلات
  • naNO-ATTENTION

    نوزادان با سطوح پایین ویتامین K به دنیا می‌‌آیند. این ویتامین به لخته‌شدن خون کمک می‌کند، در نتیجه به نوزاد ویتامین K داده می‌شود تا در برابر خون‌ریزی خطرناک محافظت شود. همچنین از پماد آنتی‌بیوتیکی بر روی چشم‌ها استفاده می‌کنند، تا باکتری‌های مضری که هنگام عبور از کانال زایمان با نوزاد برخورد کرده‌اند، به او آسیبی نرسانند.

     اثر کف پای نوزاد در پرونده او ثبت می‌شود. در این روش پاهای نوزاد تازه متولد شده، را به استامپ زده و سپس بر روی کاغذ قرار می‌دهند، اثر پای نوزاد بدین ترتیب ثبت می‌شود.

در طول مدت اقامت در بیمارستان چه اتفاقی می‌افتد؟

پس از ۱ تا ۲ ساعت پس از زایمان، احتمالاً از بخش زایمان به بخش مراقبت‌های عمومی بیمارستان منتقل خواهید شد. با این حال، برخی از بیمارستان‌ها اتاق زایمان را با اتاق‌ پس از زایمان ترکیب می‌کنند و نیازی به انتقال نیست. جهت بهبودی کامل و آمادگی برای نگهداری از نوزاد، چند روز را در بیمارستان بستری می‌شوید.

چه مدت در بیمارستان بستری خواهید بود؟

مدت اقامت در بیمارستان به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله مقررات بیمارستان، قوانین شرکت بیمه‌ای که باید هزینه بیمارستان را پرداخت کند، نوع زایمان و هر گونه عوارض پس از زایمانی که ممکن است تجربه کنید، تعداد روزهای لازم برای بستری در بیمارستان را مشخص می‌کنند.
در زایمان طبیعی (واژینال) اگر عارضه یا مشکلی نداشته باشید، حداقل ۲۴ ساعت و حداکثر دو روز در بیمارستان می‌مانید. اگر زایمان سزارین باشد، در بیشتر موارد مدت زمان بستری‌بودن سه تا چهار روز خواهد بود. اگر فردی عارضه پزشکی خاصی را تجربه کند، باید مدت بیشتری تحت مراقبت باشد.

 

بررسی نوزاد در بیمارستان

در طول بستری‌بودن در بیمارستان، علائم حیاتی نوزادتان به‌طور دوره‌ای بررسی می‌شود. برای اطمینان از اینکه نوزاد به خوبی تغذیه می‌کند یا نه، پرستار نوزاد را معاینه می‌کند. اگر درمورد شیردهی نگرانی یا ابهامی دارید، از پرستار در مورد آن سوال کنید.

قبل از اینکه نوزاد از بیمارستان مرخص شود، موارد زیر اتفاق می‌افتد:
  • check-box
    نوزاد باید تحت غربالگری قرار بگیرد. آزمایش‌های غربالگری توسط خون‌گیری از پاشنه‌پا انجام می‌شوند.غربالگری می‌تواند چندین اختلال متابولیکی از جمله فنیل کتونوریا (PKU)، گالاکتوزمیا، بیماری شربت‌افرا، سایر بیماری‌های ژنتیکی و مادرزادی را تشخیص دهد.
  • check-box
    قد و وزن نوزاد مجددا اندازه‌گیری می‌شود
  • check-box
    اگر نوزاد پسر باشد، می‌تواند در بیمارستان ختنه شود
  • check-box
    نوزاد واکسن هپاتیت B را دریافت می‌کند

مراقبت‌های پس از زایمان

پس از زایمان، ممکن است تعادل کافی نداشته باشید. پس آهسته حرکت کنید یا از کسی کمک بخواهید. اولین دفع مدفوع پس از زایمان نیز کمی مشکل خواهد بود. لازم است از مایعات استفاده کنید تا دچار یبوست نشوید.
برخی از افراد پس از زایمان احساس خوبی دارند و سرشار از انرژی هستند. با این حال، لازم است با احتیاط کارهای خود را انجام دهید. به یاد داشته باشید که بدن باید بهبود پیدا کند و از همان ابتدا باید مراقب سلامتی خود باشید.

اگر زایمان سزارین انجام داده‌اید، باید بیشتر مراقبت کنید.برای کاهش درد ناشی از جراحی، مسکن تجویز خواهد شد. ممکن است در ابتدا برای دوش گرفتن به کمک نیاز داشته باشید، و در مورد نحوه حرکت و نشستن ایمن، پزشک توصیه‌هایی خواهد داشت. برای بهبودی کامل باید استراحت کافی داشته باشید و در صورت نیاز از پرستار یا سایر کارکنان بیمارستان کمک بخواهید.

در طول حضور در بیمارستان، علائم حیاتی به‌صورت دوره‌ای اندازه‌گیری می‌شود. برای اطمینان از اینکه رحم به اندازه اصلی خود برگشته و به درستی منقبض می‌شود، همچنین عدم وجود عفونت و خونریزی پس از زایمان طبیعی، معاینه خواهید شد. در مورد نحوه صحیح شیردهی به نوزاد و تمیزکردن ناحیه واژینال و پرینه در زمان بهبودی، توصیه‌هایی به شما خواهد شد.

آیا در بیمارستان نوزاد و مادر در یک اتاق نگهداری می‌شوند؟

معمولا در مدت‌زمان بستری در بیمارستان، نوزاد و مادر در اتاق مشترک نگهداری می‌شوند.در این حالت امکان برقراری رابطه با نوزاد فراهم می‌شود و مادر از بودن با نوزاد خود لذت می‌برد. همچنین هر زمانی که نوزاد گرسنه باشد، بلافاصله مادر به او شیر می‎دهد.

با این حال، اگر احساس خستگی می‌کنید و می‌خواهید برای چند ساعت شخص دیگری از نوزادتان مراقبت کند، باید از یک پرستار بخواهید تا او را به اتاق مخصوص نوزادان ببرد. اگر نوزاد گرسنه شود پرستار او را به اتاق شما می‌آورد.

درمورد ملاقات کنندگان

بسته به مقررات بیمارستان، هر زمانی که احساس کردید که برای روبروشدن با افراد دیگر آماده هستید، می‌توانید دو یا سه ملاقاتی داشته باشید.

برخی از افراد دوست دارند افراد زیادی به ملاقات آن‌ها بیایند، اما گاهی اوقات ملاقات‌کنندگان موجب ناراحتی و اذیت هستند و زمانی که شما احتیاج به خواب و استراحت دارید، مجبور می‌شوید با آن‌ها صحبت کنید. باید دقت کنید برای تکمیل روند بهبودی‌تان باید به اندازه کافی استراحت کنید و آرامش داشته باشید. همچنین شیردادن به نوزاد در حضور جمع می‌تواند برایتان مشکل باشد، در این مواقع از دوستان و آشنایان بخواهید اتاق را ترک کنند تا بتوانید استراحت کنید.

کمک گرفتن از پرستارها و کارکنان بیمارستان

گاهی اوقات محیط بیمارستان شلوغ است و به سختی می‌توانید آنچه را که نیاز دارید به دست آورید. با این حال، به یاد داشته باشید که کارکنان بیمارستان، حتی زمانی که از سایر بیمارها مراقبت می‌کنند، قصد کمک به شما را دارند.
فهرستی از مواد مورد نیاز یا سوالاتی که ممکن است در طول اقامت خود داشته باشید تهیه کنید و در یک زمان از پزشک یا پرستار در مورد آن‌ها سوال کنید.

چیزهایی که بعد از بدنیا آمدن نوزاد نیاز خواهید داشت

بطری پری (Peri bottle):

  • این بطری برای تمیزکردن واژن استفاده می‌شود و با بهبود پوست یا زخم، بسیار تسکین دهنده است.

پدهای بزرگ ماکسی و لباس زیر مشبک:

  • در ابتدا خونریزی بسیار کمی خواهید داشت و این‌ دو کمک کننده هستند.

بالش‌نشیمن مدل دونات:

  • این بالش می‌تواند پس از زایمان، نشستن را بسیار آسان‌تر کند. و هیچ دردی را در محل بخیه‌هایتان احساس نکنید.

کرم نوک پستان، برنامه‌ تغذیه‌ای، و سایر لوازم شیردهی:

  • این‌ها می‌توانند مفید باشند، اما اگر مشکلات شیردهی دارید که به راحتی نمی توانید آن را حل کنید، به پزشک مراجعه کنید.

پمپ پستان:

  • برای جمع‌آوری شیر از پستان استفاده می‌شود. پس از جمع‌آوری شیر، می‌توان بلافاصله  برای تغذیه کودک استفاده کرد و یا در  ظروف و کیسه‌های ذخیره سازی شیر مادر ذخیره شود تا بعدا مورد استفاده قرار بگیرد.

کلاه نوزادی:

  • این کلاه به تنظیم دمای بدن نوزاد کمک می‌کند.

تهیه پتو و پوشک:

  • در برخی از بیمارستان‌ها پتو و پوشک به عنوان هدیه به والدین تحویل داده می‌شوند.

آسپیراتور بینی:

  • موقع گرفتگی بینی، می‌توان مخاط را به آرامی از مجاری تنفسی نوزاد خارج کرد.

شیشه شیر و پستانک:

  • داشتن چند عدد اضافی می‌تواند مفید باشد.

شیر خشک:

  • در مورد ترکیبات شیر خشک و نحوه تهیه آن سوال کنید. اگر مدتی پس از شیردادن به نوزاد تصمیم گرفتید از شیر خشک استفاده کنید، باید بدانید کدام نوع شیر خشک برای نوزاد شما مناسب است.

چه زمانی باید برای چکاپ به پزشک کرد؟

وقتی از بیمارستان مرخص شده و به خانه برگشتید، ممکن است کمی احساس سردرگمی داشته باشید و در مورد سلامتی و بهبودی خود سوالاتی داشته باشید. اکثر والدین تا حدود شش هفته پس از تولد با پزشک یا مامای خود ملاقاتی ندارند، اما  اگر قبل از آن سوالی داشته باشید می‌توانید از پزشک یا مامای خود بپرسید.

 اگر علائم زیر را داشتید فورا به پزشک مراجعه کنید:

  • list
    سرگیجه یا تاری‌دید
  • list
    سردرد شدید
  • list
    سوزش هنگام ادرارکردن
  • list
    علائم افسردگی پس از زایمان
  • list
    احساس سنگینی در رحم
  • list
    درد یا حساسیت در پاها (علائم لخته شدن خون)
  • list
    تب
  • list
    قرمزی یا ترشح در محل سزارین
  • list
    باز شدن بخیه‌های محل سزارین
  • list
    علائم شبه آنفولانزا
  • list
    رگه‌های قرمز و یا درد  در پستان‌ها همراه با علائم شبیه آنفولانزا، که نشانه‌های عفونت سینه هستند
  • list
    خونریزی واژینال شدید

سخن پایانی

به یاد داشته باشید که حتی پس از آمدن به خانه نیز باید به مراقبت ادامه دهید. ممکن است کسی نباشد تا در کارهای روزمره به شما کمک کند و روند بهبودی‌تان را سریع‌تر کند، اما نباید کارهای سنگین انجام دهید. اگر کسی پیشنهاد کمک داد، آن را بپذیرید. بدنیا آوردن فرزند اتفاق کوچکی نیست و باید تلاش کنید تا بهبود پیدا کرده و از فرزند خود مراقبت کنید.

دانستنی‌های بیشتر درباره

مراقبت‌های پس از زایمان

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.