توبرکلوزیس (سل) در نوزادان

توبرکلوزیس (TB) یا سل یک عفونت واگیردار است که توسط نوعی باکتری به نام مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ایجاد می­ شود. اغلب ریه ها را آلوده می­ کند، اما می ­تواند به سایر قسمت­ های بدن مانند ستون فقرات، کلیه ها و مغز نیز حمله کند.

سل دو مرحله دارد:

مرحله ۲: بیماری سل

اگر نوزادی به بیماری سل مبتلا باشد، میکروب ها تکثیر شده و احتمال بروز علائم بیشتر می­شود. افراد مبتلا به بیماری سل می­توانند آن را به دیگران انتقال دهند (اگرچه نوزادان و کودکان خردسال معمولا منتقل نمی­کنند).

مرحله ۱: عفونت سل (یا سل نهفته)

اگر نوزادی به عفونت سل مبتلا باشد، تعداد کمی میکروب سل در بدنش وجود دارد، اما سیستم ایمنی او از ایجاد علائم جلوگیری می­کند. فرد آلوده به سل بدون علامت بیماری، نمی­تواند باکتری را به دیگران منتقل کند، اما باید برای جلوگیری از پیشرفت بیماری تحت درمان قرار گیرد.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

علائم سل در نوزادان

علائم بیماری سل در نوزادان و کودکان خردسال می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • list

    تحریک پذیری

  • list

    سرفه مداوم

  • list

    تنفس سنگین و سریع

  • list

    تورم غدد

  • list
    تب مداوم
  • list
    از دست دادن اشتها
  • list
    کاهش وزن
  • list
    ضعف
  • list
    تعریق شبانه

این علائم در سایر بیماری ها نیز رایج است، بنابراین برای تشخیص صحیح باید نوزاد خود را نزد پزشک ببرید.

چه چیزی باعث سل در نوزاد می شود؟

تنفس باکتری های موجود در هوا

نوزاد شما می تواند با استنشاق باکتری‌ها (که در هنگام سرفه یا عطسه فرد مبتلا به بیماری سل در هوا پراکنده می‌شوند) به سل مبتلا شود. کودکان معمولاً از بزرگسالان به سل مبتلا می‌شوند نه از کودکان دیگر. این به این دلیل است که ترشحات مخاطی کودکان به ندرت حاوی بسیاری از باکتری‌ها است و سرفه آنها به اندازه کافی قوی نیست که قطرات را در هوا پخش کند. همچنین، اشکال بیماری سل در کودکان معمولاً نسبت به بزرگسالان کمتر عفونت‌زا است.

قبل یا در حین تولد

نوزادان درصورتی که مادرانشان به این بیماری مبتلا شده باشند، می‌توانند در رحم یا در حین زایمان به سل مبتلا شوند. باکتری می تواند از جفت عبور کند، یا کودک می‌تواند در اثر خوردن مایع مجرای زایمان عفونی در حین تولد آلوده شود.

سل در نوزادان چقدر خطرناک است؟

خوشبختانه اکثر کودکان مبتلا به عفونت سل بیمار نمی‌شوند. با این حال، اگر آنها به بیماری سل مبتلا شوند، به ویژه برای نوزادان و کودکان خردسال خطرناک است. پس از استنشاق باکتری سل توسط کودک، آنها در ریه ها مستقر شده و رشد می‌کنند. سپس آنها می‌توانند از طریق جریان خون به کلیه‌ها، ستون مهره‌ها و مغز حرکت کنند. این گسترش در نوزادان و کودکان بیشتر از بزرگسالانی است که به این بیماری مبتلا می‌‎شوند.

کدام نوزادان در خطر ابتلا به سل هستند؟

نوزادان در معرض بالاترین خطر ابتلا به سل هستند اگر:

  • check-box
    از کشوری بازدید کرده‌اند که مبتلا به سل گسترده است و با افرادی که در آنجا زندگی می‌کنند در ارتباط باشند
  • check-box
    در جوامعی با مراقبت های بهداشتی ضعیف زندگی کنند
  • check-box
    در خانه ای با یک فرد بالغ که مبتلا به سل فعال است زندگی کنند
  • check-box
    سیستم ایمنی ضعیف یا بیماری نقص ایمنی مانند HIV داشته باشند
  • check-box
    در کشوری با نرخ بالای سل متولد شده‌ باشند

چگونه سل در نوزادان تشخیص داده می شود؟

اگر احتمال ابتلای کودک شما به سل وجود داشته باشد، پزشک:

آزمایش پوست انجام می­دهد. در آزمایشی که تست پوستی توبرکولین نامیده می­شود، پزشک عصاره باکتری سل را به ساعد کودک شما تزریق می­کند. سپس پزشک بعد از ۴۸ تا ۷۲ ساعت ناحیه مورد آزمایش را بررسی می­کند. او به دنبال یک برآمدگی خواهد بود؛ اگر یک برآمدگی ببیند، اندازه و سفتی آن را بررسی می کند تا بگوید آیا آزمایش مثبت است یا خیر. گاهی اوقات، پزشکان به جای آزمایش پوست، آزمایش خون انجام می دهند، اگرچه این آزمایش معمولاً برای کودکان بالای ۵ سال استفاده می­شود.

در صورت لزوم آزمایش پوست (یا آزمایش خون) را تکرار می­کند. از آنجایی که ممکن است پس از آلودگی کودک برای اولین بار ۲ تا ۱۲ هفته تا مثبت شدن آزمایش طول بکشد، ممکن است پزشک بخواهد آزمایش را در حدود ۳ ماه دیگر در صورت منفی بودن تکرار کند.

در صورت مثبت بودن آزمایش پوست یا آزمایش خون، عکس رادیوگرافی قفسه سینه را درخواست می­کند. مثبت بودن آزمایش پوست یا خون به این معنی است که کودک شما آلوده به سل شده است، اما ممکن است هنوز به بیماری سل (یا سل فعال) مبتلا نشده باشد. کودک شما برای تشخیص اینکه آیا او به بیماری سل مبتلا است یا خیر، نیاز به عکس برداری از قفسه سینه دارد.

ترشحات سرفه و محتویات معده کودک شما را بررسی می­کند. اگر اشعه ایکس نشان دهنده وجود عفونت باشد، پزشک این کار را انجام می دهد تا شواهد بیشتری از وجود باکتری پیدا کند. این مشخص می­کند که کودک شما به چه نوع درمانی نیاز دارد.

سل در نوزادان چگونه درمان می شود؟

درمان بستگی به مرحله بیماری دارد.

  • عفونت نهفته سل: اگر کودک شما آلوده است اما هنوز به این بیماری مبتلا نشده است، برای جلوگیری از پیشرفت بیماری، باید روزانه به مدت ۳ تا ۹ ماه آنتی بیوتیک مصرف کند.
  • بیماری سل فعال: اگر کودک شما به بیماری سل مبتلا باشد، بسته به میزان جدی بودن بیماری، احتمالاً ۳ یا ۴ دارو برای حداقل ۶ ماه مصرف خواهد کرد. (پزشکان توصیه می‌کنند که در صورت مقاومت باکتری‌ها به هر یک از آن‌ها، کودک چندین دارو را همزمان مصرف کند.) او همچنین به معاینات منظم نیاز دارد تا چگونگی پیشرفت روند درمان و عوارض جانبی داروها بررسی کند.

اگرچه کودک شما احتمالاً بعد از چند هفته مصرف دارو احساس بهتری خواهد داشت و علائم بهبودی را نشان می‌دهد، اما بسیار مهم است که او تمام دوره دارودرمانی خود را بگذراند. در غیر این صورت، ممکن است بیماری به شکل بسیار مقاوم‌تری در برابر دارو عود کند.

دانستنی‌های بیشتر درباره

آزمایش‌های مورد نیاز برای نوزادان

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.