استفراغ شدید در بارداری

تهوع بارداری (که گاهی بیماری صبحگاهی نیز نامیده می‌شود) بیماری رایجی است. حدود ۸ نفر از هر ۱۰ زن باردار در طی حاملگی احساس ناخوشی (تهوع) می‌کنند، بیمار (در حال استفراغ) هستند یا هر دو مورد را دارند. این فقط در صبح اتفاق نمی‌افتد.

تهوع بارداری در بیشتر زنان تا حدود هفته‌های ۱۶ الی ۲۰ بهتر شده یا به کل ناپدید می‌شود، هر چند در برخی از زنان ممکن است بیشتر هم ادامه پیدا کند.

بعضی از زنان باردار تهوع و استفراغ خیلی بدی را تجربه می‌کنند. ممکن است بارها در طول روز حالشان بد شود و نتوانند غذا یا نوشیدنی را در معده‌شان نگه دارند، و این روی زندگی روزمره‌شان تأثیر می‌گذارد.

این حالت تهوع و استفراغ شدید با عنوان استفراغ شدید حاملگی (HG) شناخته شده و اغلب به درمان بیمارستانی نیاز دارد.

  • naNO-ATTENTION

    مشخص نیست دقیقا چه تعداد از زنان حامله به HG مبتلا می‌شوند چون برخی از موارد گزارش نمی‌شوند ولی تعدادشان حدود ۱ تا ۳ نفر از هر ۱۰۰ نفر تخمین زده می‌شود.

    اگر مدام بیمار هستید و نمی‌توانید غذا را نگه دارید، هر چه سریعتر به ماما یا پزشک‌تان بگویید، یا با بیمارستان تماس بگیرید. ریسک از دست دادن آب بدن‌تان وجود دارد و ماما یا پزشک‌تان باید مطمئن شوند که به شیوه درست درمان می‌شوید.

بر خلاف تهوع حاملگی، ممکن است HG تا هفته‌های ۱۶ الی ۲۰ بهتر نشود. احتمال دارد تا زمان تولد نوزاد به طور کامل از بین نرود، هر چند که برخی علائم حدود ۲۰ هفتگی بهتر می‌شوند.

اگر تهوع و استفراغ شدید دارید به پزشک یا مامای خود مراجعه کنید. کمک گرفتن در همان اوایل بیماری موجب می‌شود از دست دادن آب بدن یا کاهش وزن برایتان اتفاق نیفتد.

بیماری‌های دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند باعث تهوع و استفراغ شوند، و لازم است پزشک‌تان اول اینها را کنار بگذارد.

علائم استفراغ شدید حاملگی

HG خیلی بدتر از حالت تهوع عادی و استفراغ حاملگی است.
علائم و نشانه‌های HGعبارتند از:

  • list
    تهوع و استفراغ طولانی و شدید
  • list
    از دست دادن آب بدن
  • list
    کاهش وزن
  • list
    فشار خون پایین (هایپوتانسیون) در حالت ایستاده

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

علت استفراغ شدید حاملگی چیست؟

معلوم نیست چه چیزی باعث HG می‌شود یا چرا بعضی زنان به آن مبتلا شده ولی مابقی مبتلا نمی‌شوند. برخی کارشناسان باور دارند به هورمون‌های متغیر بدن‌تان که در طی بارداری اتفاق می‌افتند ارتباط دارد.

شواهدی وجود دارند که نشان می‌دهند این بیماری در خانواده‌ها پیش می‌آید، پس اگر مادر یا خواهری دارید که قبلا در دوران حاملگی HG داشته، احتمالش زیاد است که خودتان نیز مبتلا شوید.

اگر در بارداری قبلی HG داشته‌اید، در مقایسه با زنانی که هیچ وقت HG نداشته‌اند، احتمال بیشتری وجود دارد که در بارداری بعدی هم به آن مبتلا شوید. بنابراین ارزشش را دارد که از قبل برایش برنامه‌ریزی کنید.

درمان استفراغ شدید حاملگی

داروهایی وجود دارند که می‌توان در طی بارداری، از جمله ۱۲ هفته اول، از آنها استفاده کرد؛ این داروها به بهبود علائم HG کمک می‌کنند. از جمله این داروها عبارتند از داروهای ضد دل‌به‌هم‌خوردگی (ضد تهوع)، ویتامین‌ها (ب ۶ و ب ۱۲) و استروئیدها، یا ترکیب اینها.

شاید لازم شود انواع مختلف دارو را امتحان کنید تا ببینید کدام برایتان بهتر جواب می‌دهد.

برای اطلاع از داروهای بی‌خطر در دوران بارداری می‌توانید از وبسایت Bumps بازدید کنید.

اگر حالت تهوع و استفراغ‌تان قابل کنترل نیست، لازم است در بیمارستان پذیرش شوید. در این صورت پزشکان می‌توانند وضعیت شما را ارزیابی کرده و برای حفاظت از شما و نوزادتان درمان مناسب را تجویز کنند.

درمان می‌تواند شامل مایعات تزریقی درون‌وریدی باشد که از طریق یک سرم مستقیما به رگ وارد می‌شوند. اگر دچار استفراغ شدید هستید، ممکن است مصرف داروهای ضد تهوع از طریق رگ یا عضله نیز لازم شود.

خیریه حمایت تهوع حاملگی اطلاعات و نکاتی را راجع به مقابله با تهوع و استفراغ، از قبیل HG دارد.

آیا تهوع شدید حاملگی به نوزادم آسیب خواهند رساند؟

HG می‌تواند موجب شود احساس ناخوشی شدید داشته باشید ولی اگر به درستی درمان شود آسیبی به نوزادتان نخواهد رساند.

با این حال اگر باعث از دست دادن وزن‌تان در دوران حاملگی شود، ریسک این که نوزادتان کوچکتر از اندازه مورد انتظار باشد (وزنش در هنگام تولد کم باشد) بیشتر می‌شود.

سایر علائمی که ممکن است تجربه کنید

حمایت تهوع حاملگی با خیلی از زنانی که HG داشته‌اند در تماس است.

این بانوان گزارش داده‌اند که بعضی یا همه علائم زیر را به اضافه علائم اصلی فهرست شده در بالا دارند:

سردرد و یبوست ناشی از کم شدن آب بدن

تولید بیش از حد بزاق دهان

حس بویایی خیلی قویتر

  • naNO-ATTENTION
    اگر این علائم را دارید، تنها نیستید. خیلی از زنان چنین علائمی دارند و هر وقت که HG متوقف شده یا نوزاد متولد شود، علائم هم از میان خواهند رفت.

چه احساسی ممکن است داشته باشید

حالت تهوع و استفراغ HG می‌تواند در برهه‌ای زندگی رویتان تأثیر بگذارد که انتظار داشتید از بارداری لذت ببرید و چشم انتظار تولد نوزادتان باشید.

این بیماری شما را از لحاظ عاطفی و فیزیکی تحت تأثیر قرار می‌دهد. مقابله با علائم ممکن است کار سختی باشد. همچنین در صورت عدم درمان، HG به عوارض دیگر برای سلامتی مثل افسردگی یا پارگی مری منتهی خواهد شد.

تهوع حاد خسته‌کننده است و می‌تواند مانع از انجام کارهای روزمره‌تان مثل سرکار رفتن یا حتی خارج شدن از تخت شود.

اگر هر یک از این موارد را حس می‌کنید، آن را پیش خودتان نگه ندارید. با ماما یا پزشک‌تان صحبت کنید و تأثیر HG بر زندگی‌تان را توضیح دهید و بگویید باعث شده چه حسی داشته باشید. همچنین می‌توانید اگر مایل بودید با شریک زندگی، خانواده و دوستان حرف بزنید.

اگر می‌خواهید با کسی که قبلا HG را تجربه کرده حرف بزنید با بخش راهنمایی حمایت تهوع بارداری تماس بگیرید. آنها در کل انگلستان شبکه‌ای حمایتی دارند و می‌توانند شما را به کسی که HG داشته متصل کنند.

یادتان باشد که HG خیلی بدتر از تهوع معمول بارداری است. این نتیجه هیچ یک از کارهایی که کرده یا نکرده‌اید نیست، و باید تحت درمان و پشتیبانی قرار بگیرید.

علاوه بر احساس ناخوشی و خستگی زیاد ممکن است این موارد را نیز حس کنید:
  • to-do-list
    اضطراب در بیرون رفتن یا زیاد دور شدن از خانه در صورتی که نیاز به استفراغ داشته باشید
  • to-do-list
    انزوا به خاطر این که کسی را نمی‌شناسید که بفهمد HG داشتن چه حسی دارد
  • to-do-list
    گیجی به این دلیل که نمی‌دانید چرا این اتفاق برایتان می‌افتد
  • to-do-list
    مطمئن نیستید اگر قرار است در مابقی دوران حاملگی احساس ناخوشی زیاد داشته باشید، چطور باید با آن مقابله کنید

لخته‌های خون و تهوع شدید حاملگی

از آنجا که HG باعث از دست رفتن آب بدن می‌شود، ریسک ابتلا به لخته خون (ترمبوز سیاهرگی عمقی) بیشتر می‌شود، هر چند که نادر است.

اگر کم‌آب و بی‌تحرک هستید، درمان‌هایی وجود دارند که برای جلوگیری از ایجاد لخته خون مفیدند.

بارداری دیگر

اگر قبلا HG داشته‌اید احتمالش وجود دارد که در بارداری بعدی هم به این مشکل دچار شوید.

در صورتی که برای یک بارداری دیگر تصمیم گرفتید، برنامه‌ریزی از پیش می‌تواند مفید باشد. برای مثال ترتیب دادن مراقبت از کودک تا بتوانید به اندازه کافی استراحت کنید.

می‌توانید کارهایی را که دفعه پیش کمک کرده امتحان کنید.

با پزشک‌تان درباره مصرف زودهنگام دارو مشورت کنید.

مدیریت DVT در دوران بارداری

در صورتی که در دوران بارداری دچار DVT شوید، احتمالاً به تزریق دارویی برای جلوگیری از بزرگ‌ترشدن لختۀ خون نیاز دارید تا بدن بتواند لخته را از بین ببرد. این دارو، هپارین نام دارد و روی جنین در حال رشد، تاثیری ندارد. تزریق چنین داروهایی، خطر ابتلا به آمبولی ریوی و ایجاد لختۀ خونی دیگر را کاهش می‌دهد.
به طور معمول، برای مدت باقی‌مانده از دوران بارداری و حداقل تا ۶ هفته پس از زایمان، تزریق هپارین ادامه خواهد داشت.
اگرچه اقدامات درمانی برای ترومبوز وریدی عمقی ضروری هستند اما شما نیز می‌توانید با انجام برخی راهکارها، خطر بروز این عارضه را کاهش دهید.

  • check-box
    تا جایی که می‌توانید ورزش کرده و فعالیت کنید؛ پزشک و ماما می‌توانند در این خصوص شما را راهنمایی کنند. انجام منظم ورزش‌هایی از قبیل شنا و پیاده‌روی به گردش خون در پاها کمک می‌کند.
  • check-box
    پوشیدن جوراب‌های مخصوص واریس؛ این جوراب‌های به گردش خون در پاها کمک می‌کنند
  • check-box
    داشتن رژیم غذایی مناسب، به ویژه در افراد دارای اضافه‌وزن

مسافرت و DVT

مسافرت‌های طولانی‌مدت و بیش از ۴ ساعت، خطر ابتلا به ترومبوز وریدی عمقی را افزایش می‌دهند.

برای کاهش خطر ابتلا به DVT در هنگام سفر، به موارد زیر توجه داشته باشید:
  • check-box
    در هنگام مسافرت در قطار، هواپیما یا ماشین، هر از چندگاهی پاهای خودتان را تکان بدهید
  • check-box
    در صورت امکان، در زمان توقف‌های بین‌راهی پیاده شده و کمی راه بروید
  • check-box
    مقادیر زیادی مایعات و آب بنوشید
  • check-box
    از مصرف مشروبات الکلی در دوران بارداری بپرهیزید
دانستنی‌های بیشتر درباره

بیماری‌های شایع حاملگی

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.