مزایا و معایب قرص ضدبارداری

قرص ضدبارداری در ۱۹ اردیبهشت ۱۳۳۹ توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحدۀ آمریکا تأیید شد و از آن زمان، برای پیشگیری از بارداری استفاده می‌شود. در واقع، این قرص یکی از داروهایی است که بارها و بارها مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است. خانم‌ها می‌توانند با خیال راحت از قرص‌های ضد بارداری استفاده کنند اما باید توجه داشت که استفاده از قرص ممکن است خطرات و یا عوارض جانبی به دنبال داشته باشد.

در این‌جا به مرور برخی از مزایا و معایب استفاده از داروهای ضد‌بارداری خوراکی و همین‌طور عوارض جانبی رایج آن می‌پردازیم.

مزایای قرص ضدبارداری

  • قرص‌های ضدبارداری می‌توانند دردهای دوران قاعدگی را کاهش دهند.
  • قرص ضدبارداری، خودانگیختگی جنسی (sexual spontaneity) را امکان‌پذیر می‌کند.
  • قرص ضدبارداری می‌تواند به شما در تعیین زمان پریود کمک کند؛ قرص‌های ترکیبی را می‌توان برای تنظیم (تغییر زمان و دفعات) دورۀ قاعدگی مصرف کرد یا از آن‌ها برای پریودنشدن استفاده کرد.
  • نوعی روش بسیار راحت است.
  • ممکن است قرص از شخص در برابر بیماری‌های التهابی لگن (که در صورت عدم درمان، باعث ناباروری می‌شوند) محافظت کند.
  • مصرف قرص ضدبارداری می‌تواند شدت چرخه‌های قاعدگی را کاهش داده و به تنظیم چرخه‌ها کمک کند.
  • نوعی روش پیشگیری از بارداری ایمن است.

سایر مزایای قرص ضدبارداری

قرص‌های ضد‌بارداری ترکیبی که شامل استروژن و پروژسترون هستند، می‌توانند مزایای دیگری نیز ارائه دهند که ممکن است در برابر موارد زیر از شما محافظت کنند:

  • رشد غیرسرطانی پستانها
  • موهای زائد بدن
  • میگرن قاعدگی
  • علائم اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی
  • پوکی استخوان
  • کم‌خونی ناشی از کمبود آهن (می‌تواند در نتیجۀ پریودهای شدید بروز یابد)
  • کیست‌های تخمدان
  • آکنه
  • خشکی واژن و مقاربت دردناک

قرص ضدبارداری و محافظت در برابر سرطان

بر اساس تحقیقات، خطر ابتلا به سرطان تخمدان و سرطان آندومتر در افراد مصرف‌کنندۀ قرص‌های ضدبارداری در مقایسه با افرادی که هرگز از داروهای ضد‌بارداری خوراکی استفاده نکرده‌اند، به ترتیب ۲۷% و ۵۰% کاهش می‌یابد. محافظت در برابر بروز این سرطان‌ها می‌تواند تا ۳۰ سال پس از قطع مصرف قرص‌های ضدبارداری ترکیبی ادامه یابد. به علاوه، این حفاظت با هر سال استفاده افزایش پیدا می‌کند. بنابراین، اگر از قرص‌های ترکیبی به مدت ۶ سال استفاده کنید، خطر ابتلا به سرطان تخمدان یا آندومتر تا ۶۰ درصد در شما کاهش می‌یابد.

تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف قرص‌های ضد‌بارداری ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را کمی افزایش دهند. بر اساس مطالعات، خطر ابتلا به سرطان رودۀ بزرگ در خانم‌هایی که از قرص ضدبارداری استفاده می‌کنند، ۱۵ تا ۲۰ درصد کاهش می‌یابد.

معایب قرص‌ ضد بارداری

در صورت مصرف قرص‌های ضدبارداری، ممکن است عوارض جانبی ناخواسته‌ای را تجربه کنید. خبر خوب این است که بیشتر این عوارض جانبی تا ماه دوم یا سوم مصرف از بین خواهند رفت و بدن شما با پروژستین و استروژن موجود در این قرص‌ها سازگار می‌شود.

عوارض جانبی قرص‌های ضد بارداری ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سردرد
  • حساسیت پستان
  • حالت تهوع (گاهاً همراه با استفراغ)
  • خون‌ریزی بین دوقاعدگی

علاوه بر این، قرص‌های ضدبارداری ترکیبی می‌توانند:

  • باعث افسردگی شوند.
  • میزان میل جنسی را تغییر دهند.

قرص‌های ضد‌بارداری که صرفاً حاوی پروژستین هستند، ممکن است منجر به لکه‌بینی و خون‌ریزی نامنظم شوند (می‌توان گفت که حداقل بیشتر از قرص‌های ضدبارداری ترکیبی منجر به بروز این وقایع می‌شوند).

عوارض جانبی قرص‌های ضدبارداری

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خطرات و عوارض جانبی قرص‌های ضد بارداری، باید راهنمای داخل بستۀ قرص را بخوانید. علاوه بر این، با مطالعۀ این راهنما، اطلاعات مفید دیگری از جمله زمان مصرف قرص و اقدامات لازم در صورت فراموش‌کردن مصرف قرص را به دست خواهید آورد.

برای کاهش حالت تهوع و استفراغ می‌توانید قرص ضدبارداری را در زمان وعدۀ عصرانه یا هنگام خواب مصرف کنید. سعی کنید مصرف قرص را متوقف نکنید؛ حتی در صورتی که واقعاً احساس تهوع می‌کنید.

بروز عوارض جانبی، یکی از متداول‌ترین دلایلی است که باعث می‌شود افراد از داروهای ضد‌بارداری استفاده نکنند. با پزشک‌تان در مورد عوارض جانبی احتمالی مشورت کنید تا در صورت نیاز، برند قرص ضدبارداری که مصرف می‌کنید را تغییر دهد.

اگر بعد از گذشت سه‌ماه، هنوز هم عوارض جانبی قرص‌های ضد بارداری را تجربه می‌کنید، با پزشک‌تان مشورت کنید تا اقدامات لازم را انجام دهد.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

خطرات و عوارض

بر اساس شواهد موجود، از دوران باستان از روش‌های پیشگیری از بارداری استفاده می‌شده است. اما روش‌های مطمئن و مؤثر پیشگیری از بارداری تنها از قرن بیستم در دسترس بوده‌اند.

آیا می‌دانستید که استفاده از روش‌های پیشگیری از بارداری در ایالات متحدۀ آمریکا از سال ۱۹۶۵ از نظر قانونی مجاز اعلام شده است؟ قبل از آن، استفاده از این روش‌ها یا غیرقانونی بود یا در بیشتر ایالت‌ها به صورت محدود انجام می‌شد. در ۷ ژوئن ۱۹۶۵، دادگاه عالی حکم داد که افرادی که ازدواج کرده‌اند، حق دارند در مورد استفاده یا عدم استفاده از روش‌های پیشگیری از بارداری تصمیم بگیرند. البته با وجود صدور این حکم، زوج‌های متاهل باز هم فقط به صورت قانونی مجاز به استفاده از روش‌های پیشگیری از بارداری شدند. این قانون تا ۲۲ مارس ۱۹۷۲ هم‌چنان ادامه داشت. در آن تاریخ و در پرونده‌ای دیگر، دادگاه عالی حکم داد که افراد مجرد نیز همانند متاهلین قادر به استفاده از روش‌های پیشگیری از بارداری هستند.

در سال ۲۰۱۳ نیز بیشتر انواع روش‌های پیشگیری از بارداری اورژانسی و بدون نسخه، در دسترس افراد در هر سنی قرار گرفت.

قرص‌های ضدبارداری در اغلب موارد، مشکلات جدی ایجاد نمی‌کنند. به طور معمول، قرص‌های ضد‌بارداری بسیار ایمن هستند.

خانم‌هایی که از قرص‌های ضد‌بارداری ترکیبی استفاده می‌کنند، ممکن است نسبت به افرادی که از آن استفاده نمی‌کنند، کمی بیشتر دچار مشکلات پزشکی شوند. این خطرات برای افراد زیر به میزان بیشتری افزایش می‌یابد:

  • خانم‌هایی که سیگار می‌کشند.
  • خانم‌های ۳۵ ساله و مسن‌تر
  • داشتن بیماری‌های مرتبط با حملۀ قلبی (مانند کلسترول بالا، فشار خون بالا، دیابت و شرایطی که خطر لخته‌شدن خون را افزایش می‌دهند).

جدی‌ترین عارضۀ استفاده از قرص‌های ضدبارداری ترکیبی مربوط به ایجاد لختۀ خون در قلب، ریه‌ها، مغز یا پاها است. به نظر می‌رسد خانم‌هایی که از قرص‌های ترکیبی استفاده می‌کنند و صرفاً در حالت استراحت هستند، احتمال لخته‌شدن خون در آن‌ها بیشتر است.

 اگر قصد انجام یک عمل جراحی مهم را دارید، باید حتماً به جراح اطلاع دهید که از قرص‌های ضدبارداری ترکیبی استفاده می‌کنید.

در صورتی که سابقه افسردگی دارید، ممکن است در صورت تشدید افسردگی نتوانید به مصرف قرص‌های ضد‌بارداری ادامه دهید.

سایر معایب و خطرات قرص‌های ضدبارداری که باید از آن‌ها آگاه باشید

  • بین نرخ شکست اثربخشی قرص و وزن شما رابطۀ مستقیم وجود دارد؛ این بدان معناست که اگر اضافه‌وزن داشته باشید، اثربخشی قرص به خطر می‌افتد.
  • هنگام مصرف قرص ضدبارداری باید به سایر داروهایی که مصرف می‌کنید، توجه داشته باشید. برخی از داروها می‌توانند اثربخشی قرص را کاهش دهند.
  • برندهایی که حاوی دروسپیرنون هستند (مانند یاز و بیاز) می‌توانند هورمون‌های تنظیم‌کنندۀ آب و الکترولیت بدن را سرکوب کنند؛ بنابراین ممکن است این قرص‌ها با داروهایی که پتاسیم را افزایش می‌دهند، تداخل داشته باشند.

هنگام مراجعه به پزشک، بسیار مهم است که نام قرص ضدبارداری که مصرف می‌کنید را در لیست «داروهای در حال مصرف» قرار دهید.

نکته پایانی

هنگام تصمیم‌گیری در مورد استفاده یا عدم استفاده از قرص ضدبارداری، باید اطلاعات کافی در مورد مزایا و معایب آن داشته باشید. در مورد تداخلات دارویی نیز با پزشک خود مشورت کنید و اطمینان حاصل کنید که مزایای آن برای شما بیشتر از معایب است.

بیشتر خانم‌هایی که مصرف قرص را متوقف می‌کنند، این کار را به دلایلی که هیچ ارتباطی با عوارض جانبی ندارند، انجام می‌دهند. با توجه به این موارد، به خاطر داشته باشید که ممکن است لازم باشد برای یافتن مناسب‌ترین برند تجاری دارو، برندهای مختلف را امتحان کنید.

دانستنی‌های بیشتر درباره

روش‌های پیشگیری از بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.