اندازه‌گیری دور کمر چه ارتباطی با احتمال ابتلا به دیابت دارد؟

شاید با خود فکر کنید که اندازه‌گیری دور کمر چه ارتباطی می‌تواند با دیابت نوع دو داشته باشد، یا این که چه سایزی به‌عنوان دور کمر سالم محسوب می‌شود.

در این مقاله در مورد اهمیت اندازه‌ی دور کمر پرداخته شده است.

در صورتی که اندازه‌ی دور کمر شما زیاد است، برای کاهش آن نیز اطلاعاتی با شما به اشتراک گذاشته‌ایم.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

چرا اندازه ی دور کمر اهمیت دارد؟

حمل وزن اضافه در بخش میانی بدن به معنی تجمع چربی‌ها در اطراف اندام‌های مهم داخلی از جمله کبد و پانکراس است. این می‌تواند منجر به مقاومت به انسولین شود چرا که انسولین قادر به عبور از میان چربی‌ها نیست. این یعنی، انسولینی که در بدن ترشح می‌شود به‌درستی عمل نمی‌کند و احتمال ابتلا به قند خون بالا را افزایش می‌دهد.

هر فردی باید از سالم بودن وزن و شاخص توده‌ی بدنی (BMI) خود اطمینان حاصل کند ولی حتی در صورت سالم بودنِ این دو مورد، اگر اندازه‌ی دور کمر فرد زیاد باشد هنوز خطر ابتلا به دیابت نوع دو در او وجود دارد.

اندازه گیری دور کمر

اندازه‌گیری دور کمر کمتر از یک دقیقه طول می‌کشد و تنها به یک متر اندازه‌گیری نیاز خواهید داشت. در صورتی که قادر به اندازه‌گیری دور کمر خود نیستید می‌تواند از دوست یا یکی از اعضای خانواده‌ی خود کمک بگیرید.

اندازه‌ی دور کمر معمولاً با سایز شلوار جینی که می‌پوشید یکسان نیست؛ چرا که سایز شلوار‌های جین باعث می‌شوند فکر کنیم دور کمر ما کمتر از آن چیزی است که در واقعیت وجود دارد.

برای اندازه‌گیری دور کمر در ابتدا فاصله‌ی بین استخوان لگن و قسمت انتهایی دنده‌های قفسه‌ی سینه را باید در نظر بگیرید. وسط این دو ناحیه، کمر است که باید دور این ناحیه را اندازه گرفت. برای برخی افراد، ناف بهترین راهنما است ولی ممکن است برای هر فرد راهنمای مناسبی نباشد؛ بنابراین، بهتر است برای اندازه‌گیری، ناحیه‌ی بین قفسه‌ی سینه و استخوان لگن را در نظر بگیرید.

چه اندازه‌ای، دور کمر سالم محسوب می‌شود؟

اندازه‌ی دور کمر سالم به جنسیت و نژاد هر فردی بستگی دارد. اندازه‌های سالم باید کمتر از موارد زیر باشند:

  • double-check-1

    ۸۰ سانتی‌متر برای خانم‌ها

  • double-check-1

    ۹۴ سانتی‌متر برای آقایان

  • double-check-1

    ۹۰ سانتی‌متر برای آقایان اهل آسیای جنوبی

این به دلیل این است که سیاه‌پوستان و افراد اهل آسیای جنوبی، بیشتر در خطر دیابت نوع دو هستند. ما اطلاعات جامعی را در مورد فاکتور‌های خطرساز دیابت و راه‌کار‌هایی برای کاهش احتمال آن ارائه می‌دهیم.

چگونه می‌توان اندازه‌ی دور کمر را کاهش داد؟

متأسفانه وقتی بحث از کاهش اندازه‌ی دور کمر می‌شود، این به‌همین سرعت انجام نمی‌گیرد. برای کمتر کردن اندازه‌ی دور کمر باید سالم تعذیه کرد و تحرک بیشتری داشت. بهتر است برای این‌ کار اهداف معقولانه‌ای تعیین کرده و تغییرات دست‌یافتنی در زندگی خود ایجاد کرد.

با ایجاد کوچک‌ترین تغییرات می‌توان زندگی فعال‌تری داشت. این تغییرات را می‌توان در زندگی روزمره و بر اساس بودجه‌ی خود اعمال کنید. در زیر به سه راه داشتنِ زندگی فعال‌تر اشاره شده است:

  • double-check-1

    هدف‌هایی برای تحرک بیشتر تعیین کنید – تعیین هدف می‌تواند به دست‌یابی به آن کمک کند. این می‌تواند شامل پیاده‌روی بیشتر و انجام فعالیت‌های جدید مثل شنا و دو باشد.

  • double-check-1

    برنامه‌ریزی کنید – همه‌ی ما زندگی پُرمشغله‌ای داریم پس بهتر است در مورد وعده‌ها و فعالیت‌هایی که در طی هفته خواهیم داشت، برنامه‌ریزی کنیم. به‌عنوان مثال می‌توانید در ساعتی که به ناهار اختصاص داده‌اید، ورزش خفیفی نیز انجام بدهید یا به جای وسایل حمل‌ونقل عمومی می‌تواند پیاده‌روی کنید.

  • double-check-1

    با تغییرات کوچک شروع کنید – بهتر است برای عملی شدن برنامه‌ی خود قدم‌های کوچکی بردارید. هر روز با یک تغییر جزئی می‌توانید شاهد تغییرات قابل‌توجهی بشوید. همچنین در این شرایط احتمال پایبند بودن به برنامه بیشتر است. به یاد داشته باشید که تغییرات جزئی در ابتدا تأثیر قابل‌توجهی نخواهد داشت ولی با قدم‌های کوچک می‌توانید رشد کنید.

این به دلیل این است که سیاه‌پوستان و افراد اهل آسیای جنوبی، بیشتر در خطر دیابت نوع دو هستند. ما اطلاعات جامعی را در مورد فاکتور‌های خطرساز دیابت و راه‌کار‌هایی برای کاهش احتمال آن ارائه می‌دهیم.

دریافت پشتیبانی

شما در طی این مسیر تنها نیستید و ما برای پشتیبانی و حمایت از شما همراه‌تان هستیم. در مورد تغذیه‌ی سالم و ورزش منظم با پزشک خود مشورت کنید و در مورد برنامه‌ی جدید خود برای دوستان و خانوداه‌ی خود بگویید. اجرای این برنامه به همراه فرد دیگر احتمالاً انگیزه‌ی بیشتری به شما خواهد داد.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه