دیابت نوع ۲ چه تأثیری بر باروری دارد؟

دیابت نوع ۲ نوعی بیماری مزمن است که می‌تواند اندام‌های اصلی بدن را تحت‌تأثیر قرار دهد. همچنین، می‌تواند بر باروری آقایان و خانم‌ها نیز تأثیر بگذارد. اگر می‌خواهید باردار شوید، باید از عواملی آگاه باشید که ممکن است بر ناباروری‌تان تأثیر بگذارند.

در این مقاله به ارتباط بین دیابت و باروری، عوارضی که می‌توانند باردار شدن را دشوارتر کنند و این که چگونه مدیریت دیابت می‌تواند برای بارداری راحت‌تر کمک کند، پرداخته شده است.

دیابت نوع ۲ و بارداری در خانم‌ها

تحقیقات نشان می‌دهند خانم‌های مبتلا به دیابت نوع ۲ در مقایسه با خا‌نم‌هایی که به دیابت مبتلا نیستند، حدود ۲۵ درصد شانس بارداری کمتری دارند. بسیاری از خانم‌های مبتلا به دیابت نوع ۲ همچنین دچار چاقی و سندرم تخمدان پلی‌کیستیک هستند که به اختلال عملکرد تولیدمثل در خانم‌‌ها منجر می‌شود.

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS)

بین دیابت و PCOS، و بین PCOS و تخمک‌گذاری ارتباط وجود دارد.

PCOS بیماری است که منجر به عدم‌تعادل هورمونی می‌شود. علت آن مشخص نیست اما این بیماری با سطوح بالای انسولین و آندروژن همراه است. سندرم تخمدان پلی‌کیستیک باعث ایجاد کیست در تخمدان‌ها می‌شود که می‌تواند به طرق مختلف بر باروری تأثیر بگذارد مانند:

  • double-check-1
    تخمک‌ها ممکن است به طور کامل رشد نکنند.
  • double-check-1
    تخمک ممکن است در طول تخمک‌گذاری آزاد نشود.
  • double-check-1
    قاعدگی‌ها ممکن است نامنظم شوند یا کلاً دچار عادت ماهیانه نشوید.

PCOS حدود ۶ تا ۱۰ درصد از خانم‌ها را در سنین باروری  تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و یکی از شایع‌ترین دلایل ناباروری در خانم‌ها است. بیش از نیمی از مبتلایان به PCOS قبل از ۴۰ سالگی به دیابت یا پیش‌دیابت مبتلا می‌شوند.

چاقی

تحمل وزن اضافی می‌تواند باعث تولید استروژن بیشتری در بدن شود. استروژن اضافی می‌تواند مانند یک هورمون ضد‌بارداری عمل کرده و مانع از تخمک‌گذاری شود. اضافه وزن می‌تواند منجر به افزایش زمان مورد نیاز برای بارداری و خطر ناباروری شود.

سرطان آندومتری

دیابت ممکن است خطر ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش دهد که به‌عنوان سرطان رحم نیز شناخته می‌شود. همچنین، چاقی یک عامل خطر برای ابتلا به دیابت نوع ۲ و سرطان آندومتر است.

رایج‌ترین درمان، هیسترکتومی (hysterectomy) یا برداشتن رحم است که منجر به ناباروری فوری می‌شود. همچنین امکان لقاح آزمایشگاهی (IVF) برای منجمد کردن تخمک‌ها یا ایجاد جنین‌ وجود دارد که می‌توانند به رحم حامل بارداری منتقل شوند. در برخی موارد، در مراحل اولیه‌ی سرطان رحم در خانم‌های جوان، درمان حفظ باروری انجام می‌گیرد.

دیابت و باروری آقایان

دیابت با ایجاد اختلال در نعوظ، انزال و اسپرم می‌تواند منجر به ناباروری در آقایان شود.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

اختلال در نعوظ

اختلال نعوظ (ED) در آقایان مبتلا به دیابت بیشتر از آقایان بدون دیابت است. این مشکل ممکن است به دلیل آسیب به اعصاب و عروق خونی، قند یا فشار خون بالا باشد. عوامل دیگری که ممکن است منجر به ED شوند، عبارت‌اند از:

  • double-check-1
    داروهای خاصی که برای درمان فشار خون بالا، افسردگی یا آلرژی استفاده می‌شوند
  • double-check-1
    درمان سرطان پروستات یا بزرگ شدن پروستات
  • double-check-1
    جراحی که ناحیه‌ی لگن یا نخاع را تحت‌تأثیر قرار داده است
  • double-check-1
    مصرف دخانیات و الکل

     

  • double-check-1
    اختلالات خواب

اختلال انزال

تأخیر در انزال مشکلی است که زمان زیادی طول می‌کشد تا فرد به ارگاسم و انزال برسد. برخی از آقایانی که دچار تأخیر در انزال هستند اصلاً ارگاسم را تجربه نمی‌کنند. آنورگاسمی (Anorgasmia) به معنی مشکل در انزال است.

در انزال رتروگراد یا انزال معکوس، مایع منی به جای این که از آلت تناسلی دفع شود به عقب و به سمت مثانه حرکت می‌کند. مایع منی که وارد مثانه می‌شود هنگام دفع ادرار از بدن دفع می‌شود.

کاهش اسپرم یا آسیب به آن

هم دیابت و هم چاقی با موارد زیر همراه هستند:

  • double-check-1

    کاهش حجم مایع منی

  • double-check-1
    کاهش تعداد، غلظت و تحرک اسپرم
  • double-check-1
    کاهش تستوسترون که می‌تواند بر میل جنسی، نعوظ، انزال و بر اسپرم‌ها تأثیر بگذارد.

سایر عوارض احتمالی باروری

کاهش میل جنسی آقایان و خانم‌ها

هم سطح قند خون بالا و هم سطح قند خون پایین می‌تواند حالات فیزیکی و احساسی را تغییر دهند. میل جنسی کم یا میل جنسی پایین در افراد مبتلا به دیابت شایع‌تر از افرادی است که به دیابت مبتلا نیستند. کاهش میل جنسی زمانی اتفاق می‌افتد که دیابت به‌خوبی کنترل نشود.

افزایش خطر ابتلا به عفونت ادراری تناسلی

عفونت‌ ادراری تناسلی بیماری است که اندام‌های تناسلی و مجاری ادراری را درگیر می‌کند. افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ مستعد ابتلا به این عفونت‌ها هستند.

عفونت ادراری تناسلی می‌تواند با ایجاد انسداد ناشی از التهاب در دستگاه تناسلی و آسیب مستقیم یا غیرمستقیم به کیفیت و عملکرد اسپرم بر باروری آقایان تأثیر بگذارد.

در خانم‌ها، عفونت دستگاه ادراری درمان‌نشده (UTIs) می‌تواند به سایر اندام‌ها سرایت کند. میکروارگانیسم‌هایی مانند کلامیدیا و سوزاک می‌توانند منجر به بیماری التهابی لگن (PID) شده و به لوله‌های فالوپ و رحم آسیب برسانند که باعث ناباروری می‌شود.

درمان

درمان شامل مدیریت دیابت نوع ۲، عوارض و مشکلات ناشی از آن است.

مدیریت دیابت

مدیریت دیابت می‌تواند به پیشگیری از عواملی که منجر به مشکلات جنسی و باروری می‌شود، کمک کند.

مدیریت شاملِ نظارت دقیق بر موارد زیر است:

  • double-check-1
    گلوکز خون
  • double-check-1
    فشار خون
  • double-check-1
    سطح کلسترول

مدیریت دیابت نوع ۲ نیز باید شامل موارد زیر باشد:

  • double-check-1
    فعالیت‌های بدنی منظم

  • double-check-1
    رعایت محدوده‌ی وزنی توصیه‌شده

  • double-check-1
    مصرف داروها طبق دستور پزشک
  • double-check-1
    پیروی از توصیه‌های رژیم غذایی

مصرف سیگار

مصرف سیگار به باروری آقایان و خانم‌ها آسیب رسانیده و مدیریت دیابت را دشوار‌تر می‌کند.

کمک به باروری

زمانی که تصمیم به باردار شدن گرفتید، با پزشک خود صحبت کنید. آن‌چه که باید در مورد بارداری یا دیابت نوع ۲ بدانید، بپرسید. می‌توانید با همکاری پزشک کار‌هایی که باید برای مدیریت دیابت خود انجام دهید را تصمیم بگیرید.

ناباروری به معنای ناتوانی در باردار شدن پس از یک سال رابطه‌ی جنسی محافظت‌نشده است. با این حال، اگر بیش از ۳۵ سال سن یا مشکلاتی در سلامتی خود دارید که می‌توانند بر باروری‌تان تأثیر بگذارند، نیازی به صبر نیست سریعاً به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

درمان‌های ناباروری در آقایان و خانم‌‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • double-check-1
    مصرف داروها
  • double-check-1
    عمل جراحی
  • double-check-1
    لقاح آزمایشگاهی (IVF)
  • double-check-1
    تلقیح داخل رحمی

هر کدام از درمان‌ها مزایا و خطرات بالقوه‌ی خود را دارند. گزینه‌های درمانی شما به دلایل ناباروری، سلامت کلی و ترجیحات شخصی بستگی دارد.

خلاصه

دیابت نوع ۲ نوعی بیماری مزمن است که سیستم‌ها و اندام‌های اصلی بدن را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. وقتی این بیماری به‌خوبی کنترل نشود، می‌تواند منجر به مشکلاتی در باروری شود. دیابت همچنین خطر ابتلا به برخی بیماری‌های دیگر را افزایش می‌دهد. بیماری‌هایی مانند سرطان آندومتر، ED و تعداد کمِ اسپرم که می‌تواند بر باروری تأثیر بگذارد. بیماری‌هایی مانند سندرم تخمدان پلی‌کیستیک و چاقی می‌توانند باردار شدن را دشوار‌تر کند. درمان با مدیریت دیابت برای کنترل قند، فشار خون و کلسترول شروع می‌شود.

اسید‌فولیک

اسید فولیک به جلوگیری از نقص لوله‌ی عصبی (NTDs) مانند اسپینابیفیدا و آنسفالی در جنین کمک می‌کند. دوز توصیه‌شده برای افراد باردار ۴۰۰ میکروگرم است. اگر قبلاً بارداری با نقص در لوله‌ی عصبی داشته‌اید، دوز ۴۰۰۰ میکروگرم در روز توصیه می‌شود.

مصرف فولیک‌اسید یک ماه قبل از بارداری و در سه ماه اول بارداری توصیه می‌شود.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه