۱۰ نکته که پس از اطلاع ‌یافتن از دیابت باید بدانید

۱- وقتی دیابت برای اولین بار تشخیص داده می‌شود، باور آن برای بسیاری از مردم دشوار است. افراد گمان می‌کنند که اشتباه وحشتناکی رخ داده و آزمایش دیگری را باید انجام دهند یا بیماری به خودی‌خود ازبین می‌رود. این عکس‌العمل، پاسخی طبیعی به شوک تشخیص دیابت در افراد است. متأسفانه، احتمال این ‎که تشخیص واقعی باشد و به دیابت مبتلا شده باشید، وجود دارد. اکنون شما نیز جزء گروه بسیار بزرگ و در حال رشد افراد مبتلا به دیابت هستید و البته درک می‌کنیم که ترجیح نمی‌دهید به این گروه بپیوندید.

۲- با فناوری حال حاضر و مراقبت، می‌توان با وجود دیابت زندگی طولانی و سالمی داشت. عوارض شدید دیابت مانند نابینایی، قطع عضو و مشکلات کلیوی تا حد زیادی قابل پیشگیری هستند.

  • double-check-1
    آزمایش HbA1C را (حداقل دو بار در سال) برای اندازه‌گیری میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته انجام دهید.
  • double-check-1
    معاینه سالانه چشم را توسط متخصص چشمی که در مورد بیماری چشم دیابتی آگاهی دارد، انجام دهید.
  • double-check-1
    آزمایش عملکرد کلیه را هر سال انجام دهید.
  • double-check-1
    از پاهای خود مراقبت کنید و یک‌بار در سال آن‌ها را بررسی کنید، به خصوص اگر نوروپاتی یا بی‌حسی دارید.
  • double-check-1
    فشار خون و سطح کلسترول خود را بررسی کنید.
  • double-check-1

    با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن روزانه، از بیماری دندان و لثه پیشگیری کنید و هر سال برای ترمیم دندان‌های خود به دندانپزشک مراجعه کنید.

۳- خود را به خاطر ابتلا به دیابت نوع یک سرزنش نکنید و اجازه ندهید دیگران هم شما را سرزنش کنند. عوامل خاصی مانند اضافه وزن می‌تواند باعث ایجاد دیابت نوع دو شود. روز به روز تعداد افراد چاق و مبتلا به دیابت نوع دو بیشتر می‌شود، زیرا افراد فعالیت بدنی کم و زندگی پراسترسی دارند و غذاهای بسیار غنی از کالری، مصرف می‌کنند. ژن‌ها و محیط‌زیست عامل اصلی بروز دیابت است اما محافظت از سلامتی می‌تواند از بروز آن جلوگیری کند.

۴- نادیده گرفتن دیابت باعث بهبودی آن نمی‌شود. وقتی دیابت از کنترل خارج می‌شود نمی‌توانید آن را احساس کنید و گمان می‎‌کنید نیازی به نگرانی در مورد آن نیست. اما دیابت نادیده گرفته شده و کنترل نشده به بدن آسیب می‌رساند. برای اینکه زندگی سالم و طولانی‌مدتی داشته باشید، به‌طور منظم به پزشک مراجعه کنید، تمام داروهای خود را مصرف کنید، فعالیت بدنی داشته باشید و درمورد غذاهایی که می‌خورید اطلاع کافی داشته باشید.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

۵- برای مدیریت دیابت، کارهای زیادی به شما توصیه می‌شود که انجام دهید. ابتدا باید از نتایج آزمایش خود اطلاع داشته باشید. از سطح HbA1C، فشارخون، پانل پپتیدی و کلسترول خود آگاهی داشته باشد و محدوده نرمال آن‌ها را بدانید.

تفسیر نتیجه هر آزمایش برای افراد مختلف متفاوت بوده و به سلامت فعلی فرد و سابقه‌ی سلامتی او بستگی دارد. بنابراین، نتایج آزمایش‌های خود را با پزشک درمیان بگذارید.

۶- افراد دیابتی می‌توانند غذاهای مورد علاقه خود را بخورند و نیازی به رژیم‌غذایی خسته‌کننده و سخت نیست. با این حال، توجه به اندازه وعده‌های غذایی اهمیت دارد. همچنین باید در مورد محتویات غذاهایی که می‌خورید (کربوهیدرات، چربی و کالری)، غذاهایی که باید مصرف آن‌ها را کمتر یا بیشتر کنید و چگونگی تاثیر غذاها بر گلوکز خون و سلامت کلی، اطلاعات بیشتری را کسب کنید.

۷- از روز اول تشخیص دیابت، اکثر افراد برای کنترل آن و حفظ سلامتی خود به مصرف دارو نیاز دارند. بسیاری از مردم نگران عوارض جانبی و هزینه داروها هستند. اما باید توجه داشت که مزایای داروهایی که برای کنترل دیابت تجویز می‌شوند از عوارض احتمالی آن بیشتر هستند. برای حفظ سلامتی نباید در تلاش برای کاهش میزان داروها باشید بلکه باید فشارخون، HbA1C و کلسترول خود را در محدوده نرمال نگه دارید. در مورد مزایا و معایب داروها و در مورد گزینه‌های جایگزین برای داروهایی که آزاردهنده یا گران هستند، با پزشک خود صحبت کنید.

۸- محافظت از قلب باید اولین نگرانی بیمار دیابتی باشد زیرا افراد مبتلا به دیابت نوع دو در معرض ابتلا به بیماری‌های قلبی قرار دارند. کاهش خطر مشکلات قلبی باعث افزایش طول عمر بیماران دیابتی می‌شود. مهم‌ترین عواملی که باید در زمینه کاهش خطر بیماری‌های قلبی به آن‌ها توجه شود، سیگار نکشیدن، تناسب اندام، کنترل فشار خون، کلسترول خون و HbA1C است.

۹- به جای کاهش وزن، بر ایجاد سبک زندگی سالم‌تر تمرکز کنید. تناسب اندام و خوردن غذاهای سالم‌تر یعنی میوه‌ها و سبزیجات بیشتر، وعده‌های کوچکتر و غذاهای دارای چربی‌های اشباع کمتر، در مقایسه با کاهش وزن، تأثیر بیشتری بر دیابت و سلامتی قلب دارد. البته، ورزش بیشتر و مصرف غذاهای سالم‌تر به مرور زمان باعث کاهش وزن می‌شوند. اما تمرکز باید بر روی سلامتی باشد نه کاهش وزن.

۱۰- زندگی با دیابت زمانی ساده‌تر می‌شود که اطرافیان فرد دیابتی در مواقعی که او احساس خستگی، دلسردی یا انزوا می‌کنند به او انگیزه بدهند و استرس او را کاهش دهند. مطمئن شوید که یک دوست، یکی از اعضای خانواده، یا پزشک در کنار خود دارید که می‌توانید مشکلات و دغدغه‌‌های خود را با اون درمیان بگذارید و شما را در مدیریت و کنترل دیابت تشویق می‌کند.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه