آشنایی با

مزایا و معایب سیستم پایش قند خون لحظه‌ای (Flash glucose monitors) و نمایشگر مداوم قند خون (CGM) برای کنترل قند خون دیابتی‌ها

این دو سیستم امکان بررسی سطح قند خون را توسط خود بیمار، بدون نیاز به خراشیدن سطح انگشت برای گرفتن نمونه‌ی خونی فراهم می‌کند.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

سنسور کوچکی که بر روی بدن نصب می‌شود، سطح قند خون را شبانه‌‌روز می‌خواند و ثبت می‌کند که اطلاعات حاصل بر روی موبایل خود بیمار و اطرافیانش یا دستگاه‌های دیگر قابل‌مشاهده است.

برای سیستم پایش قند خون و CGM می‌توان زنگ هشداری تنظیم کرد که در صورت افزایش یا افت شدید قند خون به صدا درآمده و بیمار و اطرافیان را مطلع کند.

از دیگر مزایای این دو سیستم، بررسی میزان قند خون در هر دقیقه از شبانه‌‌روز است. به‌طوری که نموداری برای آن رسم می‌کند که به درک چگونگی تأثیر غذا و سایر فعالیت‌ها بر سطح قند خون کمک می‌کند.

تفاوت بین سیستم پایش قند خون لحظه‌ای و نمایشگر مداوم قند خون (CGM)

با CGM آخرین سطوح قند به‌طور خودکار روی دستگاه یا تلفن همراه نشان داده می‌شود که از طریق بلوتوث منتقل می‌شود. با سیستم پایش قند خون لحظه‌ای، تنها زمانی که دستگاه را روی حسگر تکان می‌دهید (اسکن می‌کنید)، قند خون خوانده می‌شود.  

به‌طور کلی برای افراد مبتلا به دیابت نوع یک CGM یا سیستم پایش قند خون لحظه‌ای همچنین برای برخی افراد مبتلا به دیابت نوع دو ممکن است جهت کمک به مدیریت دیابت، سیستم پایش قند خون لحظه‌ای پیشنهاد شود. در نهایت، پزشک تصمیم می‌گیرد که کدام دستگاه برای بیمار مناسب است.

تفاوت اندازه‌گیری‌ انگشتی قند خون با سیستم پایش قند خون لحظه‌ای و CGM

اندازه‌گیری قند خون با استفاده از نمونه خون نوک انگشت و توسط گلوکومتر، سطح گلوکز خون را در همان لحظه نشان می‌دهد.

 با سیستم پایش قند خون لحظه‌ای یا CGM، میزان قند موجود در مایع اطراف سلول‌های بدن (مایع بینابینی) اندازه‌گیری می‌شود. نتیجه‌ی این آزمایش‌ها نسبت به اندازه‌ی گلوکومتر دقیق نیست زیرا ۱۵ دقیقه از سطح قند خون عقب است و تفاوت سطح گلوکز بین آن‌چیزی که گلوکومتر نشان می‌دهد و آن‌چیزی که سیستم پایش قند خون لحظه‌ای و CGM، هنگام غذا خوردن یا ورزش بیشتر است؛ بنابراین، علاوه‌بر استفاده از این دو سیستم اندازه‌گیری قند خون، لازم است از آزمایش خون گلوکز و گلوکومتر نیز برای کنترل قند خون خود استفاده کنید.

حسگرهای سیستم پایش گلوکز لحظه‌ای و حسگرهای CGM

در سیستم پایش گلوکز، حسگرها که دیسک‌های سفید کوچک هستند، باید فقط روی بازوها بسته شوند. توصیه می‌شود که این حسگرها بر روی مناطق دارای خالکوبی قرار نگیرند زیرا می‌تواند نتیجه را تحت‌تأثیر قرار دهد. در CGM، حسگرها می‌توانند در قسمت‌های مختلف بدن مانند شکم قرار داده شوند.

حسگرها معمولاً هنگام حمام، دوش گرفتن و در حین ورزش نیازی به برداشتن ندارند. اما برای جلوگیری از افتادن، می‌توان از چسب‌های مخصوص استفاده کرد.

نمی‌توان حسگرها را برای مدتی از بدن جدا کرد و دوباره وصل کرد. پس از جدا شدن، باید آن را با یک سنسور جدید جایگزین کرد. تغییر حسگرها به نوع مدلی که استفاده می‌کنید و دستورالعمل‌های سازنده آن بستگی دارد ولی به‌طور معمول باید حداقل هر ۱۴ روز یک‌بار آن را عوض کنید.

نصب حسگر سریع و بدون دردسر است. آن‌ها را با استفاده از اپلیکاتور در زیر پوست قرار می‌دهند.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه