آشنایی با

رانندگی ایمن برای مبتلایان به دیابت

رانندگی برای اکثر افراد مبتلا به دیابت، مشکلی ندارد و این افراد می‌توانند گواهینامه‌ی رانندگی داشته باشند و به رانندگی ادامه دهند. در اینجا به همه‌ی اطلاعاتی را که باید در مورد دیابت و رانندگی بدانید، پرداخته شده است.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

دیابت چگونه بر رانندگی تأثیر می‌گذارد

دو فاکتور اصلی در مورد دیابت وجود دارد که می‌تواند بر توانایی رانندگی ایمن فرد تأثیر بگذارند:

  • double-check-1

    اگر نحوه‌ی درمان دیابت به این صورت است که شما در معرض خطر اُفت قند هستید (یعنی قند خون شما به زیر ۴ میلی‌مول در لیتر می‌رسد).

  • double-check-1

    اگر دچار عوارض دیابت می‌شوید که رانندگی را برای شما سخت‌تر می‌کند، مانند مشکلات چشم (رتینوپاتی) یا آسیب عصبی (نوروپاتی).

اگر این موارد بر شما تأثیر می‌گذارد، باید بدانید قوانین چیست و چه چیزی را باید به مرجع صدور گواهینامه اطلاع بدهید.

قوانین بسته به وسیله‌ی نقلیه‌ای که می‌خواهید برانید، متفاوت است. در اینجا ما عمدتاً در مورد مواردی صحبت خواهیم کرد که اگر بخواهید ماشین یا موتور برانید، باید بدانید.

برای رانندگی با کامیون یا وسیله‌ی نقلیه بزرگتر، قوانین مختلفی وجود دارد و زمانی که شما بخواهید با دیابت رانندگی کنید، می‌تواند پیچیده‌تر باشد.

رانندگی و نحوه‌ی درمان دیابت

در صورت ابتلا به دیابت باز هم می‌توان رانندگی کرد؟ بستگی دارد که چگونه دیابت خود را درمان می‌کنید؛ یعنی آیا در معرض خطر هیپوگلیسمی هستید یا خیر، زیرا این می‌تواند بر توانایی شما در رانندگی ایمن تأثیر بگذارد.

پس چه چیزی فرد را در معرض خطر ابتلا به هیپوگلیسمی قرار می‌دهد؟ افت قند خون می‌تواند افرادی را که از داروهای خاصی مانند انسولین یا داروهایی مانند سولفونیل‌اوره برای درمان دیابت خود استفاده می‌کنند، تحت‌تأثیر قرار دهد.  در برخی از موارد، هیپوگلیسمی می‌تواند به اندازه‌ای شدید باشد که برای درمان آن به کمک نیاز باشد. اگر مطمئن نیستید که در معرض خطر ابتلا به این موارد هستید یا خیر و برای جلوگیری از آنها چه کاری می‌توانید انجام دهید، با تیم مراقبت‌های بهداشتی خود صحبت کنید. اگر از قبل می‌دانید که در معرض خطر هیپوگلیسمی هستید، هر بار که رانندگی می‌کنید، دستورالعمل‌های زیر را دنبال کنید.

عوارض چشمی و رانندگی

رتینوپاتی، آسیب به رگ‌های خونیِ تامین‌کننده‌ی شبکیه‌ی چشم (بخش بینایی در پشت چشم) است و می‌تواند باعث کاهش بینایی شود. این شرایط با قند و فشار خون بالا مرتبط است؛ بنابراین، در افراد مبتلا به دیابت شایع‌تر است.

اگر در چشمان خود احساس مشکل کردید، باید به مرکز صدور گواهینامه اطلاع دهید و ممکن است برای رانندگی به آزمایش چشمی ویژه‌ی دیابت نیاز داشته باشید. این کار نزد یک چشم‌پزشک انجام می‌شود که توسط مرکز صدور گواهینامه معرفی شده است.

برخی از مشکلات چشمی را می‌توان با موفقیت درمان کرد، به این معنی که می‌توانید دوباره برای مجوز خود درخواست دهید. اگر در این مورد مطمئن نیستید، از تیم مراقبت‌های بهداشتی خود سؤال کنید.

سایر عوارض دیابت که می‌تواند بر رانندگی تأثیر بگذارد

نوروپاتی بر اعصاب تأثیر می‌گذارد. آسیب به اعصاب می‌تواند به این معنی باشد که احساس در دست‌ها و پاهای خود را از دست می‌دهید و همچنین باعث ایجاد مشکلات در قسمت‌های مختلف بدن می‌شود. اگر شدید باشد، باید از تیم مراقبت‌های بهداشتی خود،‌ راهنمایی بیشتری بخواهید.

اگر نوروپاتی یا قطع عضو به این معنی باشد که شما به وسیله‌ی نقلیهی مناسب نیاز دارید، باید برای مجوز وسیله‌ی نقلیه‌ی مناسب از مرکز صدور گواهینامه درخواست دهید. عوارض دیابت نباید مانع رانندگی فرد شود.

عوارض قلبی می‌تواند بر توانایی فرد در رانندگی و داشتن گواهینامه تأثیر بگذارد. تیم متخصص قلب در این مواقع آماده‌ی ارائه‌ی خدمات مشاوره خواهند بود.

سایر مشکلاتی که مرکز صدور گواهینامه باید در مورد آنها بداند شامل مواردی است که می‌تواند باعث از دست دادن هوشیاری یا تمرکز شود مانند آپنه‌ی خواب. این شرایط می‌تواند به دلیل خواب‌آلودگی شدید، تمرکز در روز را برای شما سخت‌تر کند. در این مورد با تیم مراقبت‌های بهداشتی یا کلینیک خواب خود صحبت کنید.

آنها همچنین باید در مورد مشکلاتی که باعث می‌شود مدیریت ترافیک یا اقدام سریع برای شما دشوارتر شود، بدانند. به‌عنوان مثال، سکته‌ی مغزی که یک عارضه‌ی قلبی-عروقی است، زمانی رخ می‌دهد که خون نمی‌تواند به مغز برسد و اکسیژن و مواد مغذی حیاتی در آن وجود ندارد. اگر رگ‌های خونی شما آسیب‌دیده یا مسدود‌شده باشند، این اتفاق می‌افتد و می‌تواند واکنش سریع را برای شما سخت‌تر کند.

چک لیست رانندگی، اگر در معرض خطر هیپوگلیسمی هستید

هر بار که رانندگی می‌کنید، این چک‌لیست رانندگی با دیابت را دنبال کنید. به این ترتیب خطر ابتلا به اُفت قند در پشت فرمان را کاهش می‌دهید و این‌گونه است که می‌توانید با خیال راحت به رانندگی ادامه دهید.

  • double-check-1

    علائم هیپوگلیسمی را بشناسید؛ اگر هوشیاری خود را از دست داده‌اید، نمی‌توانید رانندگی کنید.

  • double-check-1

    نوارهای تست قند خون یدک را در ماشین نگه دارید و دستگاه سنجش قند خون خود را با خود بیاورید.

  • double-check-1

    قبل از حرکت و هر دو ساعت در سفرهای طولانی، سطح قند خون خود را چک کنید.

  • double-check-1

    قبل از رانندگی، قند خون شما باید ۵ میلی‌مول در لیتر یا بالاتر باشد. اگر بین ۴ میلی‌مول در لیتر و ۵ میلی‌مول در لیتر باشد، قبل از خروج از خانه مقداری مواد حاوی کربوهیدرات بخورید.

  • double-check-1

    اگر کمتر از ۴ میلی‌مول در لیتر باشد، ابتدا هیپوگلیسمی خود را درمان کنید و قبل از رانندگی مجدد سطح قند خون خود را بررسی کنید.

  • double-check-1

    همیشه داروهای درمان هیپوگلیسمی را جایی نگه دارید که بتوانید به‌راحتی در ماشین به آن‌ها دسترسی پیدا کنید.

  • double-check-1

    در سفرهای طولانی استراحت کنید.

  • double-check-1

    وعده‌های غذایی یا میان‌وعده‌ها را به تأخیر نیندازید.

به یاد داشته باشید، قوانین در مورد دیابت و رانندگی با کامیون یا یک وسیله نقلیه بزرگ، پیچیده تر است.

چه زمانی سطح قند خون را برای رانندگی بررسی کنیم

اگر معمولاً سطح قند خون خود را چک می‌کنید، باید قوانین مربوط به زمان بررسی آن‌ها را رعایت کنید. این یعنی قند خون خود را در حدود دو ساعت پس از رانندگی بررسی کنید،‌ حتی اگر سفرتان کوتاه باشد. در سفرهای طولانی‌تر، باید هر دو ساعت یک‌بار آنها را چک کنید.

استفاده از مانیتور قند مداوم برای بررسی سطح قند قبل از رانندگی خوب است.

این قوانین فقط در مورد بررسی سطوح پایین قند خون هستند، هیچ محدودیت خاصی برای سطح قند خون بالا وجود ندارد.

اگر مطمئن نیستید که باید قند خون خود را چک کنید یا خیر، با تیم مراقبت‌های بهداشتی خود صحبت کنید. (بستگی به این دارد که چه دارویی مصرف می کنید).

اگر در حین رانندگی دچار افت قند خون شدید

طبیعتاً در این حالت باید بایستید. این کاری است که باید انجام دهید تا از خطر تصادف جلوگیری کنید؛ بنابراین، در اسرع وقت جایی امن برای کنار کشیدن پیدا کنید.

  • double-check-1

    با خیال راحت بایستید. اگر احساس می‌کنید قند خون‌تان پایین است، مطمئن شوید که در اسرع وقت ماشین را کنار می‌کشید.

  • double-check-1

    ماشین را خاموش کنید. کلید را بیرون بیاورید و از صندلی راننده دور شوید. (اگر این کار را نکنید، پلیس ممکن است فکر کند که شما همچنان مسئول ماشین هستید و ممکن است تحت پیگرد قانونی قرار بگیرید.)

  • double-check-1

    کربوهیدرات‌های سریع الاثر مانند قرص‌های گلوکز یا شیرینی‌ها و برخی کربوهیدرات‌های با اثر طولانی‌تر مانند بیسکویت‌های ساده یا کراکر مصرف کنید.

  • double-check-1

    تا ۴۵ دقیقه پس از این که سطح قند خون شما به ۵ میلی‌مول در لیتر یا بالاتر برگشت، رانندگی نکنید. این مدت زمانی است که طول می‌کشد تا تمرکز شما به حالت عادی برگردد.

اگر با هیپوگلیسمی دست‌و‌پنجه نرم می‌کنید، با تیم مراقبت‌های بهداشتی خود در مورد این که آیا می‌توانید رانندگی کنید یا نه، صحبت کنید.

دیابت و بیمه‌ی خودرو

اکثر شرکت‌های بیمه‌ی خودرو در صورت ابتلا به دیابت هزینه‌ی بیشتری دریافت نمی‌کنند. اگر آنها شکایت کردند و از شرایط‌‌شان راضی نیستید، جای دیگری را امتحان کنید.

هنگام درخواست بیمه، باید دیابت خود را به‌عنوان یک واقعیت با اهمیت اعلام کنید.

آیا دیابت می‌تواند گواهینامه‌ی رانندگی فرد را تحت‌تأثیر قرار دهد؟

اگر گواهینامه شما باطل شده است، تقریباً همیشه می‌توانید پس از مدتی دوباره برای آن درخواست دهید. بستگی به این دارد که چرا گواهینامه خود را از دست داده‌اید. شایع‌ترین دلیل هیپوگلیسمی شدید است که در آن به کمک نیاز دارید و نمی‌توانید آن را به تنهایی درمان کنید.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه