آشنایی با

دیابت و بیماری کلیوی

نفروپاتی دیابتی به آسیب کلیه ناشی از دیابت گفته می‌شود. این بیماری به‌آرامی و در طی سالیان ایجاد شده و به‌عنوان بیماری کلیوی نیز شناخته می‌شود.

تقریباً از هر پنج نفر مبتلا به دیابت یک نفر نیاز به درمان نفروپاتی دیابتی دارد. هرچند، ممکن است این آمار نگران‌کننده باشد، اما کارهای زیادی وجود دارند که می‌توان برای کاهش خطر ابتلا به این عارضه انجام دهید. اگر نفروپاتی دیابتی زود تشخیص داده شود می‌توان با درماناز از شدت آن کاست.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

چه چیزی باعث بیماری کلیوی می‌شود؟

یکی از وظایف اصلی کلیه‌ها فیلتر کردن خون است. کلیه‌ها از طریق ادرار مایعات اضافی و مواد زائد را از بدن دفع می‌کنند.

سطوح بالای گلوکز (قند) خون می‌تواند به رگ‌های خونی و فیلترهای کوچک در کلیه‌ها آسیب برساند. فشار خون بالا نیز می‌تواند منجر به آسیب کلیه‌ها شود. همچنین می‌تواند باعث ترشح از کلیه‌ها شده و عملکرد آنها را مختل کند. هنگامی که این اتفاق می‌افتد، مقادیر غیر‌طبیعی پروتئین خون از طریق ادرار دفع می‌شود که اغلب اولین نشانه بیماری کلیه است.

علائم بیماری کلیوی

ممکن است مراحل اولیه‌ی بیماری کلیوی علائم قابل‌مشاهده‌ای نداشته باشد. به همین دلیل است که انجام سالانه‌ی آزمایش‌های مربوط به بیماری کلیوی بسیار مهم است، زیرا می‌توان مشکلات را زود تشخیص داد و با درمان سرعت پیشرفت بیماری را کاهش داد. در صورت پیشرفت بیماری کلیوی، ممکن است علائم زیر را مشاهده کنید:

  • double-check-1
    تورم مچ پا، پا و دست‌ها
  • double-check-1
    وجود داشتن خون در ادرار
  • double-check-1
    احساس خستگی شدید

  • double-check-1
    تنگی تنفس
  • double-check-1
    احساس بیماری

به دلیل این که کلیه‌ها در تلاش برای پاکسازی مایعات و مواد زائد اضافی از بدن هستند، این موارد را تجربه می‌کنید. اما این علائم همچنین می‌تواند ناشی از بیماری‌های دیگر باشد؛ بنابراین، مهم است که برای اطلاعات بیشتر و مشاوره به پزشک مراجعه کنید.

چگونه خطر ابتلا به بیماری کلیوی را کاهش دهیم؟

کار‌های زیادی وجود دارد که می‌توان برای کاهش خطر ابتلا به بیماری کلیوی انجام داد:

  • double-check-1
    سطح قند خون (گلوکز) را در محدوده‌ی هدف نگه دارید.
  • double-check-1
    فشار خون را پایین نگه دارید.
  • double-check-1
    برای ترک سیگار کمک بگیرید.
  • double-check-1
    تغذیه‌ی سالم و تحرک داشته باشید.
  • double-check-1
    به‌طور منظم به پزشک مراجعه کنید.

آزمایش‌های مربوط به بیماری کلیوی

دو آزمایش سالانه برای بیماری کلیوی وجود دارد. معمولاً باید هر سال این آزمایش‌ها را انجام داد. به‌عنوان بخشی از ۱۵ مورد ضروری مراقبت‌های بهداشتی، باید هر سال هر دو آزمایش بیماری کلیوی را انجام دهید.

آزمایش ادرار (ACR)

نوعی آزمایش ساده ادرار به نام نسبت آلبومین به کراتینین ادرار (ACR) است که به‌دنبال علائم نشت پروتئین به ادرار است. این اغلب جزو اولین نشانه‌های بیماری کلیوی است.

آزمایش خون (eGFR)

این آزمایش محصول زائدی به نام کراتینین را بررسی می‌کند. سطح کراتینین و سایر اطلاعات (مانند سن، جنس و قومیت) برای تخمین میزان فیلتراسیون گلومرولی (eGFR) استفاده می‌شود. این معیاری است که نشان می‌دهد کلیه‌ها چه‌قدر خوب کار می‌کنند.

ممکن است حدود یک هفته طول بکشد تا نتایج آزمایش را دریافت کنید و ممکن است به آزمایش‌های بیشتری نیاز داشته باشید.

پزشک به برخی از افراد نوعی آزمایش خانگی را پیشنهاد می‌دهد. آزمایشی که می‌توانی غلظت آلبومین و کراتینین خود را در نمونه‌ی ادرار بررسی کنید. برای انجام این آزمایش به کیت آزمایشگاهی و برنامه نیاز دارید. این برنامه گام‌به‌گام آزمایش را راهنمایی می‌کند. میله‌ای را در داخل ادرار خود قرار می‌دهید و سپس با تلفن همراه از آن عکس می‌گیرید و برنامه نتایج را تجزیه‌و‌تحلیل کرده و به پزشک ارسال می‌کند.

درمان بیماری کلیوی

نوع درمان به‌شدت بیماری کلیوی بستگی دارد. کنترل فشار خون برای جلوگیری از بدتر شدن بیماری کلیوی بسیار مهم است. ممکن است برای کمک به شما قرص‌هایی مانند مهارکننده‌های ACE یا ARB تجویز شود.

هم مهارکننده‌های ACE و هم ARB‌ها به محافظت از کلیه‌ها در برابر آسیب بیشتر و همچنین کاهش فشار خون کمک می‌کنند. به همین دلیل به افراد بدون فشار خون بالا نیز تجویز می‌شوند.

همچنین ممکن است توصیه‌هایی برای پرهیز از برخی غذاها دریافت کنید، اما باید از یک متخصص تغذیه برای تغییر در رژیم غذایی خود کمک دریافت کنید.

اگر دچار بیماری کلیوی شدید هستید و هر لحظه ممکن است کلیه‌های‌تان از کار بیفتند، گزینه‌های درمانی، دیالیز یا پیوند کلیه هستند. خبر خوب این است که با ادامه دادن به درمان‌ها و تشخیص زودهنگام، افراد کمتری به بیماری کلیوی شدید مبتلا می‌شوند.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه