آشنایی با

ماستوپاتی دیابتی

ماستوپاتی عارضه غیر‌معمول دیابت است که مشخصه آن رشد توده‌های سخت در پستان است. این توده‌ها خوش‌خیم هستند اما ممکن‌ است با تومور‌ اشتباه گرفته شوند. این ضایعات که بدون درد هستند، به‌طور عمده از عناصر فیبروتیک و التهابی تشکیل شده‌اند و ممکن است  به اشتباه سرطان سینه تشخیص داده شوند. این بیماری اکثراً در خانم‌هایی که به مدت طولانی مبتلا به دیابت نوع یک هستند تشخیص داده می‌شود، اما در آقایان نیز گزارش داده شده است.

علاوه‌‌بر سطح بالای گلوکز خون، سابقه‌ی داشتن عارضه دیابتی مانند نوروپاتی نیز می‌تواند بر ایجاد ماستوپاتی دیابتی تأثیرگذار باشد. مشخص نیست که به‌طور دقیق چه عاملی باعث ایجاد این بیماری می‌شود.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

رابطه ماستوپاتی با دیابت نوع یک

ماستوپاتی دیابتی به‌طور عمده در بیماران مبتلا به دیابت نوع یک یافت می‌شود، اما علت اصلی آن همچنان مشخص نیست. عقیده‌بر‌این است که فرایندهای خودایمنی در ایجاد آن دخیل هستند. افراد مبتلا به ماستوپاتی احتمالاً عارضه‌های دیگر دیابت مثل بیماری کلیوی یا نفروپاتی، مشکلات بینایی، تیروئیدی یا مفصلی داشته‌اند.

رابطه ماستوپاتی با دیابت نوع دو

بیماران دیابتی نوع دو که ماستوپاتی داشته‌اند، نیاز به تزریق انسولین دارند که انسولین اگزوژن ممکن ‌است با این بیماری مرتبط باشد. با وجود این‌که ماستوپاتی در خانم‌های مبتلا به دیابت نوع دو نیز مشاهده شده است، علت علمی برای آن وجود ندارد.

تشخیص ماستوپاتی دیابتی

تشخیص دقیق ماستوپاتی برای جلوگیری از جراحی‌های غیرضروری مهم است.

اگر توده‌ای را در پستان خود احساس کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید، حتی اگر قبلا آن را نادیده گرفته  و به ماستوپاتی دیابتی نسبت داده باشید. زیرا سرطان بسیار شایع‌تر از ماستوپاتی دیابتی است.

تشخیص مؤثر توسط بافت‌برداری (بیوپسی) مرکزی انجام می‌شود که توده‌های بدخیم و سرطانی را تشخیص می‌دهد. بافت‌برداری امکان جداکردن بافت از پستان را بدون نیاز به جراحی فراهم می‌کند.

علاوه‌برآن، آزمایش HbA1c ممکن ‌است برای کنترل سطح گلوکز افراد دیابتی تجویز شود و احتمال ابتلای آن‌ها به عوارض دیابت مثل ماستوپاتی دیابتی بررسی ‌شود.

درمان ماستوپاتی دیابتی

توده‌ها یا ضایعات پستان با عمل جراحی حذف می‌شوند، اما در عرض ۵ سال می‌توانند دوباره رشد کنند و در طول زمان تعداد و اندازه توده‌ها افزایش پیدا کند. به همین دلیل است که بافت‌برداری مرکزی توسط پزشکان توصیه می‌شود که زیر نظر سونوگرافی انجام شده و قسمت مرکزی توده ازبین می‌رود.

عود دوباره ماستوپاتی می‌تواند شایع باشد. درصورت داشتن ماستوپاتی دیابتی و  یافتن توده‌های جدید، باید به پزشک مراجعه کنید تا معاینه شوید. توجه داشته باشید که، ماستوپاتی دیابتی افراد را در معرض افزایش احتمال ابتلا به سرطان سینه قرار نمی‌دهد، و توده‌های ماستوپاتی به سرطان تبدیل نمی‌شوند.

سطوح بالای گلوکز خون به مدت طولانی و دائمی، به عنوان یکی از دلایل  ماستوپاتی دیابتی مورد بررسی قرار گرفته است، اما این مورد از طریق تحقیقات علمی هنوز ثابت نشده است.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه