آشنایی با

آزمایش چشم برای دیابت (رتینوپاتی دیابتی)

دیابت بیماری است که بسیاری از نواحی بدن از جمله چشم‌ها را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. مثلاً دیابت می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های چشمی مانند آب‌سیاه و آب‌مروارید را افزایش دهد. نگرانی اصلی در افراد مبتلا به دیابت، مواجهه با رتینوپاتی دیابتی است.

رتینوپاتی دیابتی زمانی بروز می‌یابد که رگ‌های خونی در شبکیه‌ی چشم آسیب ببینند. شبکیه، قسمت حساس به نور در بخش پشتی چشم است. با شدت یافتن آسیب به چشم، ممکن است بینایی فرد تار شده یا کلاً آن را از دست بدهد.

این بیماری می‌تواند افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ یا نوع ۲ را تحت‌تآثیر قرار دهد. هر چه از زمان ابتلای فرد به دیابت بگذرد، احتمال درگیری با عوارضی مانند رتینوپاتی دیابتی نیز بیشتر می‌شود. به همین دلیل تغییر در سبک زندگی و یادگیری نحوه‌ی مدیریت دیابت بسیار مهم است.

علائم رتینوپاتی دیابت

در مراحل اولیه، رتینوپاتی دیابتی ممکن است هیچ علائمی نداشته باشد یا به‌قدری خفیف باشد که متوجه آن‌ها نشوید. با گذشت زمان، این بیماری می‌تواند وخیم‌تر شده و منجر به نابینایی شود.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

در صورت مشاهده‌ی هر یک از علائم زیر به پزشک مراجعه کنید:

  • double-check-1
    نقاط و رشته‌هایی در میدان دید
  • double-check-1
    نقاط تاریک یا خالی در میدان دید‌
  • double-check-1
    تاری دید
  • double-check-1
    مشکل در تمرکز
  • double-check-1
    تغییر در بینایی
  • double-check-1
    متفاوت دیدن رنگ‌ها
  • double-check-1
    از دست دادن کامل یا جزئی بینایی

رتینوپاتی دیابتی اغلب هر دو چشم را همزمان و به میزان مساوی درگیر می‌کند. اگر فقط در یک چشم خود مشکل دارید، به این معنی نیست که به رتینوپاتی دیابتی مبتلا هستید و می‌تواند نشان‌دهنده‌ی مشکل دیگری در چشم باشد. برای اطلاع از یک برنامه‌ی درمانی مناسب، به پزشک مراجعه کنید.

علت رتینوپاتی دیابتی

تجمع قند اضافی در خون می‌تواند منجر به مشکلاتی در سلامتی‌تان شود. گلوکز بیش‌از‌حد در چشم می‌تواند به عروق کوچکی که خون را به شبکیه می‌رسانند، آسیب برساند. با گذشت زمان، این آسیب ممکن است جریان خون را مسدود کند.

آسیب مزمن به عروق خونی شبکیه، بر دید‌ تأثیر می‌گذارد. هنگامی که جریان خون کاهش می‌یابد، چشم تلاش می‌کند تا با رشد رگ‌های خونی جدید وضعیت را برطرف کند. این رگ‌ها به اندازه‌ی رگ‌های اصلی قوی نیستند و ممکن است نشت کرده یا پاره شوند. این حالت بر بینایی‌تان تأثیر منفی می‌گذارد.

عوامل خطر رتینوپاتی دیابتی

رتینوپاتی دیابتی نگرانی اصلی افرادی است که به دیابت مبتلا هستند. عوامل خطر ایجاد رتینوپاتی دیابتی:

 

بارداری

خانم‌های باردار و مبتلا به دیابت ممکن است مشکلات رتینوپاتی بیشتری نسبت به خانم‌هایی که به دیابت مبتلا هستند ولی باردار نیستند، تجربه کنند. پزشک ممکن است پیشنهاد کند که در طول بارداری معاینه‌های چشمی بیشتری داشته باشید.


مدت زمان ابتلا به دیابت

هر چه مدت زمان بیشتری به دیابت مبتلا باشید، خطر بروز عوارض آن از جمله رتینوپاتی دیابتی بیشتر می‌شود.


مدیریت ضعیف بیماری

اگر دیابت به‌خوبی مدیریت نشود، خطر ابتلا به عوارض آن نیز بیشتر است. کنترل دقیق قند خون مؤثرترین ابزار در پیشگیری از رتینوپاتی دیابتی است. تشخیص زودهنگام و مراجعه‌ی منظم به پزشک برای مدیریت دیابت مهم است.


سایر بیماری‌ها

سایر شرایط یا بیماری‌ها نیز ممکن است خطر ابتلا به رتینوپاتی را افزایش دهند. عواملی مانند فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی و کلسترول بالا.


سیگار کشیدن

افراد مبتلا به دیابت که سیگار می‌کشند بیشتر در معرض ابتلا به رتینوپاتی هستند.

دیابت و چشم‌ها

بهترین راه برای رسیدگی به مشکلات چشمی مرتبط با دیابت از طریق تشخیص زودهنگام ناهنجاری‌های شبکیه، نظارت منظم و درمان سریع آن است. تشخیص و درمان زودهنگام معمولاً با معاینه‌ی شبکیه شروع می‌شود.

توصیه می‌شود که افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ معاینه‌ی چشم را در ۵ سال اولِ تشخیص انجام دهند. اگر به دیابت نوع دو مبتلا هستید، ADA توصیه می‌کند که اولین معاینه‌ی چشم خود را بلافاصله پس از تشخیص انجام دهید. به این علت که دیابت نوع دو اغلب به مدت طولانی تشخیص داده نمی‌شود. رتینوپاتی ممکن است از خیلی قبل ایجاد شده باشد.

ممکن است به رتینوپاتی مبتلا باشید ولی متوجه شوید که علائم یا پیشرفت نمی‌کنند و یا به‌صورت دائمی بروز می‌کنند. اگر این اتفاق بیفتد، باید همیشه حواس‌تان به چشم‌های خود باشد. اگر رتینوپاتی تشخیص داده شود و شروع به درمان آن کنید، ممکن است نیاز باشد تا چندین بار در سال معاینه شوید. تعداد معاینه‌های چشمی که هر سال نیاز دارید تا حد زیادی به شدت رتینوپاتی بستگی دارد.

تنها راه تشخیص رتینوپاتی دیابتی معاینه‌ی چشم است. برای انجام این آزمایش، چشم‌پزشک قطره‌هایی را در چشم‌تان می‌ریزد تا مردمک چشم گشاد شود. گشاد کردن مردمک‌ها به پزشک کمک می‌کند تا داخل چشم‌ها راحت‌تر ببیند و آسیب‌های ناشی از رتینوپاتی را بررسی کند.

همچنین، پزشک ممکن است یکی از دو آزمایش تشخیصی زیر را تجویز کند:

توموگرافی انسجام نوری (OCT)

OCT تصاویری از چشم ارائه می‌دهد. این تصاویر از یک مقطع گرفته شده‌اند و به پزشک کمک می‌کنند تا بتواند جزئیات بسیار دقیق چشمان‌تان را ببیند. این تصاویر ضخامت شبکیه و محل نشت مایع از رگ‌های خونی آسیب‌دیده را نشان می‌دهد.

آنژیوگرافی فلورسین

پزشک می‌تواند از داخل چشم‌هایی که گشاد شده‌اند، عکس بگیرد. سپس، در حالی که چشم‌تان گشاد است، رنگ مخصوصی را به بازوی‌تان تزریق می‌کند. این رنگ به پزشک کمک می‌کند تا تشخیص دهد که کدام رگ‌های خونی مسدود شده‌اند و کدام رگ‌ها خون را نشت می‌کنند.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه