هموکروماتوز (Haemochromatosis) و دیابت

هموکروماتوز زمانی ایجاد می‌شود که آهن موجود در خون زیاد باشد و منجر به دیابت شود. این نوع دیابت، دیابت ثانویه و شبیه دیابت نوع ۱ است.

دیابت ثانویه به دلیل انواع مختلف بیماری‌ها مانند هموکروماتوز ایجاد می‌شود. ممکن است هموکروماتوز دیابت برنز نامیده شود. این به دلیل تغییر رنگ پوست ناشی از بیماری است.

ما می‌توانیم در مورد هر نوع دیابت به‌خصوص دیابت‌هایی که به دلیل بیماری‌های دیگری ایجاد می‌شوند شما را پشتیبانی کنیم.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

هموکروماتوز چیست؟

هموکروماتوز نوعی بیماری ارثی است که منجر به تجمع آهن در بدن می‌شود. همچنین، آهن اضافه باعث احساس خستگی در فرد شده و منجر به کاهش وزن او می‌شود. هر دوی اینها نیز علائم دیابت هستند، اما این بدان معنا نیست که به دیابت مبتلا هستید. در صورت مشاهده یا احساس این تغییرات باید با پزشک خود صحبت کنید. سایر علائم هموکروماتوز شامل کاهش وزن، درد مفاصل و ضعف است.

انباشته شدن آهن در بدن یک فرآیند آهسته است. اما اگر درمان نشود، عارضه می‌تواند به بخش‌هایی از بدن مانند پانکراس آسیب برساند. آسیب به پانکراس علت ایجاد دیابت در اثر این بیماری است.

چگونه هموکروماتوز منجر به دیابت می‌شود؟

هموکروماتوز باعث می‌شود که بدن بیشتر از نیازش آهن ماده‌ی غذایی را جذب کند. این آهن اضافی در اندام‌هایی مانند پانکراس ذخیره شده و به لوزالمعده آسیب می‌رساند؛ بنابراین، پانکراس نمی‌تواند به درستی انسولین تولید کند. همه‌ی انسان‌ها به انسولین نیاز دارند تا گلوکز (قند) خون از طریق آن وارد سلول‌های بدن شود. افراد مبتلا به دیابتِ درمان نشده، گلوکز زیادی در خون خود دارند زیرا انسولین کافی را در بدن خود ندارند.

بنابراین، افزایش آهن در خون می‌تواند به پانکراس آسیب رسانده و پانکراس نتواند به‌درستی انسولین تولید کند. این‌گونه هموکروماتوز منجر به دیابت ثانویه می‌شود.

در صورتی که متوجه علائم دیابت در خود شدید هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید. علائمی مانند:

  • double-check-1
    رفتن بیش‌از‌حد به دستشویی
  • double-check-1
    تشنگی شدید
  • double-check-1
    احساس خستگی بیش‌از‌حد معمول
  • double-check-1
    کاهش وزن بی‌علت
  • double-check-1
    خارش در ناحیه‌ی تناسلی یا ایجاد برفک
  • double-check-1
    بریدگی و زخم‌هایی که طول می‌کشد تا بهبود یابند
  • double-check-1
    تاری‌دید

چگونه از دیابت ناشی از هموکروماتوز جلوگیری کنیم؟

درمان هموکروماتوز بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به دیابت است. با کاهش مقدار آهن در بدن، کمتر به پانکراس آسیب می‌رسد. انواع مختلفی درمان برای هموکروماتوز وجود دارد.

 ۱ـ فلبوتومی: خونگیری برای کاهش سطح آهن در بدن.

 ۲ـ چلیشن تراپی: روش دیگر درمان که برای کاهش سطح آهن در بدن دارو مصرف می‌شود.

همچنین ممکن است در مورد رژیم غذایی به عنوان بخشی از برنامه‌ی درمانی مشاوره دریافت کنید. این تغییرات شامل اجتناب از مصرف برخی مکمل‌ها مانند ویتامین C و آهن است. به یاد داشته باشید که الکل زیاد مصرف نکنید.

در صورت ابتلا به دیابت چه‌کار باید کرد؟

ابتلا به دیابت می‌تواند شوکه کننده باشد. طبیعی است که طیف وسیعی از احساسات مانند مشکل کنار آمدن با ابتلای خود را تجربه کنید. نکته مهمی که باید به خاطر بسپارید این است که شما تنها نیستید. درمان می‌تواند شامل رژیم غذایی، ورزش، مصرف قرص یا انسولین باشد.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه