آشنایی با

دیابولیمیا (Diabulimia) یا اختلالات تغذیه‌ای ناشی از دیابت

دیابت نوع ۱ همراه با مشکلات تغذیه‌ای به‌عنوان دیابولیمیا شناخته می‌شود. دیابولیمیا نوعی اختلال جدی در خوردن است که در افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ ظاهر می‌شود.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

دیابولیمیا چیست؟

دیابت نوع ۱ همراه با اختلال در تغذیه (T1DE) است. دیابولیمیا نوعی اختلال خوردن است که فقط افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. زمانی این اتفاق می‌افتد که فرد مبتلا به دیابت برای کاهش وزن، مصرف انسولین را کاهش داده یا کلاً قطع می‌کند. این می‌تواند در کنار سایر رفتار‌ها مانند محدود کردن غذا‌هایی که خورده می‌شود، ورزش بیش‌از‌حد، پُرخوری، بیمار کردن خود و استفاده از مُلین‌ها برای کنترل وزن اتفاق بیفتد. برخی از افراد انسولین را قطع نکرده یا کاهش نمی‌دهند، بلکه وزن و ظاهر خود را از طریق محدودیت غذایی یا ورزش بیش‌از‌حد کنترل می‌کنند که به‌طور غیر‌مستقیم میزان انسولین مورد نیاز بدن را محدود می‌کند.

اما وقتی که به دیابت نوع ۱ مبتلا هستید، برای زنده ماندن به انسولین نیاز دارید؛ بنابراین، کمبود انسولین می‌تواند عواقب تهدید‌کننده زندگی را شامل باشد.

دیابولیمیا در واقع یک اصطلاح پزشکی واقعی نیست، اما همان چیزی است که مردم در حال حاضر آن را به کار می‌برند. پزشکان در حال حاضر به طور کلی این وضعیت را به عنوان T1DE می‌نامند.

دیابولیمیا بیماری جدی است

شاید بدانید که قطع مصرف انسولین باعث کاهش وزن می‌شود. اما ممکن است ندانید که نام آن چیست یا این وضعیت نوعی اختلال در تغذیه است. احتمالاً دوستان و اعضای خانواده‌تان نیز در مورد آن چیزی نشنیده باشند. اما دیابولیمیا بیماری جدی و شایع‌تر از آن چیزی است که مردم فکر می‌کنند. دیابولیمیا همانند همه‌ی اختلالات خوردن، می‌تواند هم مردان و هم زنان را تحت‌تأثیر قرار دهد.

همانند هر اختلال تغذیه‌ای دیگری، این موضوع می‌تواند بحث سختی باشد. دلایل زیادی برای ایجاد دیابولیمیا وجود دارد. اما در اینجا تمام حقایق را توضیح خواهیم داد که چگونه می‌توان آن را درمان کرد، در صورت داشتن سئوال‌هایی از قبیل از کجا باید کمک گرفت و اگر نگران هستید یا کسی را می‌شناسید که ممکن است دچار دیابولیمیا باشد، اطلاعاتی برای کمک به شما نیز داریم.

دیابولیمیا و سلامت روان

دیابولیمیا وضعیت جدی است. اما به‌خودی‌خود یک بیماری روانی شناخته شده نیست و از آنجایی که به‌طور گسترده درک نشده است، برخی از متخصصان ممکن است علائم را تشخیص ندهند یا ندانند که چگونه از کسی که به آن دچار است، حمایت کنند.

دیابولیمیا چگونه ایجاد می‌شود ؟

دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است منجر به ایجاد دیابولیمیا شود. این وضعیت اغلب فقط به یک چیز مربوط نمی‌شود و ممکن است ترکیبی از مشکلات جسمی، اجتماعی و سلامت روان باشد. وقتی به دیابت نوع ۱ مبتلا هستید، کار‌هایی که برای مدیریت آن باید انجام دهید می‌تواند در ایجاد دیابولیمیا نقش داشته باشد، مانند:

  • double-check-1
    خواندن به دقت برچسب مواد غذایی
  • double-check-1
    آگاهی مداوم از کالری یا کربوهیدرات موجود در مواد غذایی
  • double-check-1
    تمرکز بر روی وزن خود هنگام مراجعه به پزشک
  • double-check-1
    از دست دادن وزن زیاد قبل از تشخیص دیابت نوع ۱ و بازیابی وزن پس از شروع به مصرف دارو‌ها
  • double-check-1
    باید که می‌تواند منجر به افزایش وزن و احساس گناه شود
  • double-check-1
    رابطه‌ی بد داشتن با پزشک
  • double-check-1
    مشکل در حفظ کردن وزن سالم

دیابولیمیا چه‌قدر شایع است؟

دقیقا نمی‌دانیم چند نفر دچار آن هستند. تخمین زده می‌شود که تا ۳۰ درصد از افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ دچار اختلال خوردن هستند. اختلالات تغذیه‌ای در افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ دو برابر بیشتر از افراد سالم  است.

انسولین و کاهش وزن

زمانی که دیابت نوع ۱ در شما تشخیص داده شد، احتمالاً  وزن هم کم کرده‌اید. شروع مصرف انسولین می‌تواند به این معنی باشد که دوباره به وزن قبلی خود برگردید. برخی از افراد ممکن است به‌سختی با برگشتن به وزن قبلیِ خود کنار بیایند و این می‌تواند یکی از دلایلی باشد که شروع به حذف دوز مصرفی انسولین می‌کنند.

بدون انسولین، سطح قند خون به‌سرعت افزایش می‌یابد و به‌عنوان هایپرگلیسمی (یا هیپر) شناخته می‌شود که به‌طور مکرر به دستشویی می‌روید. هر کالری که دریافت می‌کنید مستقیماً از طریق ادرار و از بدن دفع می‌شود.

به این معنی که نمی‌توانید انرژی مورد نیاز خود را از غذا دریافت کنید و در عوض بدن شروع به تجزیه چربی می‌کند و این منجر به کاهش وزن چشم‌گیر می‌شود.

عواقب دیابولیمیا

اگر انسولین کافی یا کلاً انسولین دریافت نکنید، سطح قند خون‌تان پایین نمی‌آید که بسیار خطرناک است و می‌تواند منجر به کتواسیدوز دیابتی (DKA) (که کشنده هست) شود.

اگر مصرف منظم انسولین را به مدت طولانی قطع کنید، به بدن خود آسیب خواهید رساند. ممکن است بینایی خود را از دست بدهید، به کلیه‌ها و به اعصاب پاهای خود آسیب برسانید. به این موارد عوارض دیابت می‌گویند و به دلیل آسیب سطح بالای قند خون به رگ‌های خونی ممکن است اتفاق بیفتند.

دیابت نوع دو دیابولیمیا

اگر به دیابت نوع ۲ مبتلا هستید و برای درمان آن انسولین مصرف می‌کنید، عواقب عدم‌مصرف انسولین اغلب با دیابت نوع ۱ یکسان نیست. به همین دلیل است که ما در مورد دیابولیمیایی صحبت می‌کنیم که فقط افراد مبتلا به نوع ۱ را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. اما افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ و سایر انواع دیابت نیز می‌توانند با سایر اختلالات تغذیه دست‌و‌پنجه نرم کنند. می‌دانیم که درخواست کمک می‌تواند دشوار باشد. اما صحبت کردن با کسی که به او اعتماد دارید به این معنی است که تنها نیستید و این می‌تواند اولین قدم برای دریافت کمک باشد.

درمان دیابولیمیا

بیرون آمدن از چرخه‌ی مضر عدم‌مصرف انسولین ممکن است دشوار باشد. اما با کمک و حمایت مناسب، می‌توانید از دیابولیمیا بهبود پیدا کنید.

تیم‌های دیابت، پزشکان عمومی و متخصصان اختلالات تغذیه در حال افزایش آگاهی از دیابولیمیا هستند. دیابولیمیا نیازمند درمان دقیقِ تیمی از متخصصان است.

برای دریافت سایر خدمات و پشتیبانی که ممکن است برای شما مفید باشد، با ما همراه باشید.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه