اگر به دیابت مبتلا هستید، احتمال ابتلای شما به ویروس کرونا بیشتر از دیگران نیست. با این حال، افراد مبتلا به دیابت در صورت ابتلا به ویروس کرونا مستعد ابتلا به یک بیماری شدید هستند، اما نحوهی تأثیر آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
آیا تراپی طبیعی برای درمان دیابت وجود دارد؟
اکثر افرادی که به ویروس کرونا مبتلا میشوند، علائم خفیف دارند و نیازی به مراجعه به پزشک نیست. با این حال، افراد مبتلا به دیابت (نوع ۱، نوع ۲، بارداری و غیره) در صورت ابتلا به ویروس کرونا ممکن است بیماری شدیدتری را تجربه کنند. به همین دلیل است که افراد مبتلا به دیابت جزء گروه پرخطر برای دریافت واکسن کرونا قرار میگیرند.
در بزرگسالان مبتلا به دیابت، عواملی مثل سن بالا، داشتن HbA1c بالا یا داشتن سابقه عوارض مرتبط با دیابت، خطر ابتلا به بیماریهای جدی را افزایش میدهد. عوامل دیگری مانند BMI و قومیت نیز احتمال ابتلا به بیماریهای جدی را افزایش میدهند. در کودکان مبتلا به دیابت، خطر ابتلا به ویروس کرونا بسیار کم است.
برخی از عوامل خطر را میتوان تغییر داد؛ اما برخی دیگر را نمیتوان تغییر داد.
بیمار بودن سبب افزایش قند خون میشود. بدن با آزاد کردن گلوکز در خون تلاش میکند که با بیماری مبارزه کند اما نمیتواند انسولین کافی برای مقابله با آن تولید کند، بنابراین قند خون افزایش مییابد و کنترل دیابت سختتر میشود. این بدان معناست که بیشتر در معرض خطر بالا و پایین رفتن شدید قند خون هستید که منجر به DKA (کتواسیدوز دیابتی) یا HHS (حالت هیپرگلیسمی هیپراسمولار) میشود.
چگونه خطر ابتلا به بیماری جدی ناشی از کرونا را کاهش دهیم؟
تحقیقات نشان میدهد که دریافت واکسن، خطر ابتلا به ویروس کرونا را کاهش میدهد. مواردی وجود دارد که میتواند به شما در کاهش ابتلا کمک کند:
تست آنتیژن سریع
آزمایشهای آنتیژن سریع برای تشویق افراد به انجام آزمایش منظم در دسترس هستند. میتوانید کیت انجام این تستها را از داروخانه خریداری کنید.
کنترل سطح قند خون
تحقیقات نشان داده است که داشتن HbA1c بالا میتواند خطر ابتلا به بیماری جدی ناشی از کرونا را افزایش دهد. بنابراین نگه داشتن سطح قند خون خود در محدودهی نرمال حائز اهمیت است.
دریافت واکسن کرونا
افراد مبتلا به دیابت جزء گروه پرخطر برای واکسیناسیون کرونا طبقهبندی میشوند، زیرا بیشتر در معرض خطر ابتلا به ویروس کرونا هستند.
مهمترین راه برای کاهش خطر ابتلا افراد مبتلا به دیابت، رعایت موازین بهداشتی برای جلوگیری از ابتلا است. دریافت واکسن نیز از ابتلا به بیماری جلوگیری میکند.
همهی افراد بالای ۵ سال میتوانند دوز اول و دوم واکسن کرونا را دریافت کنند و اکنون به افراد بالای ۵۰ سال و افراد مبتلا به دیابت ۵ ساله و بالاتر، دوز سوم هم پیشنهاد میشود. قبل از دریافت واکسن، در مورد واکسنهای موجود اطلاعات لازم را کسب کنید.
کارت واکسن کووید
وضعیت واکسیناسیون در کارت واکسن کووید ثبت میشود و برای وارد شدن به برخی از مکانها و رویدادهای بزرگ نیاز است که این کارت را همراه داشته باشید.
ماسک صورت
استفاده از ماسک اجباری نیست، اگرچه در برخی از مشاغل مثل سازمان حملونقل و سوپر مارکتها از کارکنان و مشتریان میخواهند که از ماسک استفاده کنند. بهتر است در مکانهای شلوغ و بسته ماسک بزنید.
به افراد مبتلا به دیابت نیز توصیه میشود برای حفظ سلامتی و عدمابتلا به کرونا از ماسک استفاده کنند.
برخی از افراد به دلیل شرایطی که دارند میتوانند ماسک نزنند برای مثال، کودکان با توجه به سن آنها، یا افرادی که آسم دارند و شرایط دیگر.
اگر به ویروس کرونا مبتلا شدید
اگر به کرونا مبتلا شدید، توصیههای پزشک را انجام دهید زیرا به کنترل قند خون در محدوده نرمال کمک میکند تا بتوانید با ویروس کرونا مبارزه کنید.
برخی از افراد برای ویروس کرونا با استروئیدی به نام دگزامتازون درمان میشوند که میتواند قند خون را بالا ببرد.
ویروس کرونا چگونه بر کودکان مبتلا به دیابت تاثیر میگذارد
کودکان در صورت ابتلا به ویروس معمولاً علائم خفیفی دارند. در کودکان نیز کنترل دیابت در زمان ابتلا به ویروس کرونا سختتر میشود و احتمال ابتلا به DKA بیشتر میشود. مؤثرترین راه برای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا دریافت واکسن است. این واکسن برای کودکان بالای ۵ سال نیز پیشنهاد میشود.
ویروس کرونا چگونه بر بارداری و دیابت تأثیر میگذارد
احتمال ابتلا به ویروس کرونا برای خانمهای باردار و مبتلا به دیابت با سایر افراد برابر است. با این حال، اگر به ویروس کرونا مبتلا شدید، ممکن است کنترل دیابت سختتر شود و خطر ابتلا به عوارض آن هم بیشتر میشود. دریافت واکسن به کاهش خطر ابتلا به کرونا کمک میکند.
چگونه ویروس کرونا بر افرادی که در پروسهی بهبودی دیابت نوع ۲ هستند تأثیر بگذارد
بهبودی دیابت برای افراد مختلف متفاوت است و هنوز اطلاعات کافی در این مورد وجود ندارد؛ بنابراین به طور قطع نمیدانیم اگر در حال بهبودی هستید، ویروس کرونا چگونه میتواند بر شما تأثیر بگذارد. همهی افراد از جمله افرادی که در پروسهی بهبودی دیابت هستند باید با راههای کاهش ابتلا به کرونا مثل دریافت واکسن آشنا باشند.
انجام
انواع تستهای تخصصی دیابت در ارومیه
مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیهی آزمایشهای مربوط به دیابت را داراست.
چگونه کرونا میتواند بر افراد سیاهپوست، آسیایی و قومیتهای دیگر تأثیر بگذارد
خطر مرگومیر ناشی از ویروس کرونا برای برخی از اقوام بیشتر از افراد سفیدپوست است. اما عوامل زیادی مانند سن، وضعیت اجتماعی – اقتصادی و چاقی نیز دخیل هستند. خطر کلی مرگومیر بر اثر کرونا بسیار کم است. برخی از قومیتها در معرض خطر ابتلا به بیماریهایی مثل دیابت نوع ۲ و مشکلات قلبی هستند که با افزایش خطر مرگ ناشی از کرونا مرتبط است. همچنان نیاز به تحقیقات بیشتر در این زمینه وجود دارد.
آیا کرونا میتواند باعث دیابت شود؟
شواهد نشان میدهد که ممکن است ویروس کرونا در برخی از افراد باعث دیابت شود یا بیماری را در آنها بدتر کند. با این حال، نیاز به تحقیقات بیشتر وجود دارد.
کووید طولانی
کووید طولانی به مواردی گفته میشود که علائم بیماری تا چند هفته یا چند ماه پس از ابتلا به کرونا باقی میماند. این علائم میتوانند بر کل بدن اثر بگذارند و با گذشت زمان بهتر شوند. اگر احساس میکنید که ممکن است به کووید طولانیمدت مبتلا شوید، با پزشک صحبت کنید. پزشک علائم را بررسی میکند و علل احتمالی دیگر را پیدا میکند.
درمان خستگی کووید طولانی، به مدت زمان داشتن این علامت و چگونگی کنترل آن بستگی دارد. درمان از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
برخی از مطالعات نشان میدهد که ابتلا به دیابت میتواند احتمال ابتلا به کووید طولانیمدت را افزایش دهد. اما برای اطمینان از این موضوع نیاز به تحقیقات بیشتر هست.
ممکن است کنترل علائم کووید و دیابت با هم دشوار باشد؛ اما کنترل دیابت را جدی بگیرید.
رفتن به سرکار
کارفرما موظف است که محل کار ایمن را ایجاد کند. برخی از افراد مبتلا به دیابت برای رفتن به محل کار احساس امنیت نمیکنند، بنابراین از دولت و کارفرمایان میخواهیم که امنیت را برای این افراد ایجاد کنند.
ویزیت شدن یا رفتن به بیمارستان
اگر علائم کرونا را دارید، در صورت داشتن نوبت ویزیت، به پزشک، داروخانه یا بیمارستان مراجعه نکنید. اگر از قبل نوبت ویزیت داشتید و علائمی هم ندارید میتوانید مراجعه کنید. اگر نگران ابتلا هستید، در صورت امکان، کار را غیرحضوری انجام دهید.
برخی از قرار ویزیتها توسط پزشک برای بررسی روند بهبودی دیابت، از طریق تماس تصویری آنلاین امکانپذیر است. ویزیت منظم برای دیابت اهمیت دارد و نباید به تعویق بیفتد. در عین حال خودتان نیز برای کنترل دیابت بکوشید؛ مثلاً رژیم غذایی مناسب داشته باشید. غربالگری چشمها نیز مهم است مخصوصاً خانمهای باردار مبتلا به دیابت باید این معاینات را انجام دهند.
حتماً در اسرع وقت واکسن آنفولانزا را دریافت کنید.
اگر مجبور شدید که در بیمارستان بستری شوید، حتماً دیابت خود را کنترل باشید.
مسافرت
محدودیتهای سفر بسته به محل زندگی متفاوت است، بنابراین توصیه میکنیم قبل از سفر، همهی جوانب را بررسی کنید.
از کجا میتوانم پشتیبانی بیشتری دریافت کنم؟
دوستان یا خانوادهی برخی از افراد مبتلا به دیابت نمیتوانند به فرد کمک کنند. یکسری گروهها وجود دارند که به این اشخاص کمک میکنند. میتوانید از طریق وبسایتها یا پزشک با این گروهها آشنا شوید.
نیاز به صحبت کردن دارید؟
ممکن است در مورد کرونا و اثر آن بر اعضای خانواده و دوستانتان نگران باشید و نیاز به صحبت کردن با کسی داشته باشید. گروههایی وجود دارد که میتوانید با مشاورین آنها صحبت کنید یا در انجمنهای آنلاین آنها شرکت کنید و از تجربیات دیگران استفاده کنید و پاسخ سوالات خود را بیابید.
دیابت پایان راه نیست!
دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یکسوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.
اما این بیماری خطرناک و مادامالعمر، در صورت تشخیص بهموقع و رعایت دستورالعملهای پزشک، کاملا قابلکنترل است. بهعنوان یک فرد دیابتی میتوانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، بهشرطی که توصیههای پزشک را در مورد نظارت و درمان بهدرستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمیکنند.
مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبههای مختلف این بیماری دارد. توصیه میکنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق باشید.
← مجله سلامت دیابت
مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه