چگونه

مانع از تبدیل پیش‌دیابت به دیابت شویم؟

پیش‌دیابت نوعی علامت هشدار‌دهنده است که نشان می‌دهد ممکن است به دیابت نوع ۲ مبتلا شوید. پیش‌دیابت به این معنی است که قند خون (گلوکز خون) بالاتر از حد طبیعی است، اما آن‌قدر بالا نیست که به‌عنوان دیابت نوع ۲ در نظر گرفته شود.

در حالی که پیش‌دیابت ممکن است شما را در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، بیماری قلبی و سکته‌ی مغزی قرار دهد، تغییر سبک زندگی می‌تواند از ابتلا به دیابت نوع ۲ و سایر مشکلات جدی سلامتی جلوگیری کرده یا آنها را به تأخیر بیاندازد.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

علائم و عوامل خطر پیش‌دیابت

ممکن است سال‌ها به پیش‌دیابت مبتلا باشید اما علائم واضحی را بروز ندهید؛ بنابراین، اغلب تا زمانی که مشکلات سلامتی جدی مانند دیابت نوع ۲ ظاهر نشود، پیش‌دیابت تشخیص داده نمی‌شود. حدود ۸۸ میلیون (تقریباً ۱ نفر از هر ۳ نفر) بزرگسال در ایالات متحده به پیش‌‌دیابت مبتلا اما ۸۵ درصد از افراد مبتلا به این بیماری از آن بی‌اطلاع هستند.

توصیه‌های غربالگری

انجمن دیابت آمریکا (ADA) غربالگری‌های معمول دیابت نوع ۲ را برای همه، هر سه سال یک‌بار پس از ۳۵ سالگی توصیه می‌کند و در صورت بروز علائم یا تغییر عوارض (به‌عنوان مثال افزایش وزن) انجام غربالگری توصیه می‌شود. اگر زیر ۳۵ سال سن دارید، اما برخی از عوامل پُرخطر مانند اضافه وزن یا چاقی، سابقه‌ی خانوادگی، بیماری قلبی، فشار خون بالا، سابقه‌ی ابتلا به دیابت بارداری و یا سبک زندگی بی‌تحرک دارید نیز ممکن است غربالگری توصیه شود.

اگر شما یا یکی از نزدیکانتان نگران ابتلا به پیش‌‌دیابت هستید، بهتر است آزمایش انجام دهید. آزمایش حدود یک دقیقه وقت شما را می‌گیرید و پس از دریافت نتایج می‌توانید به پزشک مراجعه کنید.

عوامل خطرساز ابتلا به دیابت عبارت‌اند از:

  • double-check-1
    داشتن اضافه وزن و شاخص توده‌ی بدنی بیشتر از ۲۵
  • double-check-1
    سبک زندگی بی‌تحرک
  • double-check-1
    ۴۵ سال سن یا بیشتر
  • double-check-1
    سابقه‌ی خانوادگی ابتلا به دیابت نوع ۲ به‌خصوص در والدین، خواهر یا برادر
  • double-check-1
    فعالیت بدنی کمتر از سه‌بار در هفته
  • double-check-1
    سابقه‌ی ابتلا به دیابت در دوران بارداری که دیابت بارداری نامیده می‌شود. همچنین، به دنیا آوردن نوزادی با وزن بیشتر از ۴ کیلوگرم
  • double-check-1
    ابتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS)

همین حالا شروع کنید!

اولین قدم برای جلوگیری از پیشرفت پیش‌دیابت، داشتن یک سبک زندگی سالم است. هرچه زود‌تر تغییراتی را در سبک زندگی خود اعمال کنید و احتمال ابتلا به دیابت را کاهش دهید.

حتی قبل از تشخیص ابتلا به پیش‌‌دیابت، برای هر فردی که عوامل خطر فوق را دارد، مهم است که تغییراتی در سبک زندگی خود از جمله کاهش وزن، ورزش با شدت متوسط ​​و داشتن یک رژیم غذایی متعادل شامل میوه‌ها و سبزیجات را ایجاد کند.

پیش‌‌دیابت یعنی بدن انسولین کافی تولید نمی‌کند یا انسولین در بدن به‌درستی کار نمی‌کند. چیزی که پیش‌دیابت را از دیابت متمایز می‌کند این است که قندی که در خون انباشته شده است، هنوز باعث آسیب شدید به اندام‌ها نشده است که مشخصه‌ی اصلی دیابت نوع ۲ می‌باشد.

کاهش وزن اضافی

کاهش وزن می‌تواند مقاومت به انسولین را کاهش داده و به استفاده‌ی بهتر از آن در بدن کمک کند. تحقیقات نشان می‌دهند که حتی کاهش وزنِ کم می‌تواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد. مقدار پایین کاهش وزن به معنای ۵ تا ۷ درصد وزن بدن است.

تقویت فعالیت بدنی

فعالیت بدنی منظم به معنای حداقل ۱۵۰ دقیقه پیاده‌روی سریع یا فعالیتی مشابه در هفته است. دوچرخه‌سواری، دویدن، شنا و پیاده‌روی از فعالیت‌هایی هستند که به‌شدت توصیه می‌شوند.

اکثر پزشکان ۳۰ دقیقه ورزش با شدت متوسط ​​(برای عرق کردن کافی است) در ۵ روز هفته را پیشنهاد می‌کنند.

آزمایش بدهید

یک آزمایش خون ساده برای تشخیص پیش‌‌دیابت انجام می‌گیرد. محبوب‌ترین، جامع‌ترین و دقیق‌ترین آزمایش، آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله (A1C) است.

تست A1C

آزمایش A1C میانگین قند خون را در ۹۰ روز گذشته اندازه‌گیری می‌کند. این کار با اندازه‌گیری درصد قند خون یا هموگلوبین گلیکوزیله در خون انجام می‌شود. هرچه قند بیشتری به خون متصل شود، A1C بالاتر خواهد بود:

  • double-check-1
    سطح A1C کمتر از ۷\۵٪ طبیعی در نظر گرفته می‌شود.
  • double-check-1
    سطح A1C بین ۷\۵٪ و ۴\۶٪ به‌عنوان پیش‌‌دیابت در نظر گرفته می‌شود.
  • double-check-1
    سطح A1C ۵\۶٪ یا بالاتر در دو آزمایش جداگانه نشان‌دهنده‌ی ابتلا به دیابت نوع ۲ است.

توجه به این نکته ضروری است که آزمایش هموگلوبین A1C کامل نیست. برخی از شرایط مانند بارداری و برخی اختلالات خونی می‌توانند منجر به نتایج نادرست آزمایش شوند.

تست گلوکز پلاسمای ناشتا

دومین آزمایش خونی که برای تشخیص پیش‌‌دیابت استفاده می‌شود، آزمایش گلوکز پلاسما ناشتا (FPG) است. این معمولاً اولین آزمایشی است که پزشکان از آن استفاده می‌کنند؛ زیرا، نتایج فوراً آماده می‌شوند. نمونه‌ی خون پس از حداقل هشت ساعت ناشتایی گرفته می‌شود. تفسیر نتایج شامل موارد زیر است:

  • double-check-1
    سطح گلوکز پلاسمای ناشتا کمتر از ۱۰۰ میلی‌گرم بر دسی‌لیتر (mg/dL)، طبیعی در نظر گرفته می‌شود.
  • double-check-1
    سطح گلوکز پلاسمای ناشتا از ۱۰۰ تا ۱۲۵ میلی‌گرم بر دسی‌لیتر، پیش‌دیابت در نظر گرفته می‌شود. این نتیجه گاهی اوقات اختلال در گلوکز ناشتا نامیده می‌شود.
  • double-check-1
    سطح گلوکز پلاسمای ناشتا ۱۲۶ میلی‌گرم بر دسی‌لیتر یا بالاتر نشان‌دهنده‌ی ابتلا به دیابت نوع ۲ است.

آزمایش تحمل گلوکز خوراکی یا آزمایش قند خون تصادفی نیز گاهی برای تشخیص پیش‌دیابت انجام می‌گیرد.

علائم عمومی دیابت به شرح زیر است:

  • double-check-1
    افزایش گرسنگی
  • double-check-1
    افزایش تشنگی
  • double-check-1
    کندی در بهبود زخم
  • double-check-1
    کاهش وزن غیر‌منتظره
  • double-check-1
    تکرر ادرار
  • double-check-1
    تاری دید
  • double-check-1
    خستگی بیش‌از‌حد

قند خون بالا در مدت زمان طولانی می‌تواند به اندام‌های سراسر بدن آسیب برساند. هرچه زمان بیشتری بگذرد خطر عوارض شدید‌تر می‌شود.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه