چگونه با دیابت نوع ۲ کنار بیاییم؟

احتمالاً نگران این هستید که دیابت نوع ۲ چگونه بر زندگی شما تأثیر خواهد گذاشت. با این حال، سازگاری و یادگیری راه‌های مقابله با این بیماری می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی شما کمک کند. برای افراد مختلف استراتژی‌های مختلف، مفید خواهد بود. در این مقاله نکاتی در مورد چگونگی زندگی با وجود دیابت نوع ۲ بیان خواهد شد.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

کتواسیدوز شرایط خطرناکی است که افراد مبتلا به دیابت نوع یک و گاهی افراد مبتلا به دیابت نوع دو را درگیر می‌کند. برخی از کودکان و بزرگسالانی که از ابتلای خود به دیابت نوع یک آگاه نیستند، تا زمانی که به کتواسیدوز دیابتی دچار نشده و حالشان بد نشود، تشخیص داده نمی‌شوند. تشخیص علائم و نشانه‌های کتواسیدوز دیابتی برای درمان سریع آن اهمیت دارد.

احساسات

جدای از اثرات فیزیکی که دیابت ممکن است بر بدن شما داشته باشد، می‌تواند احساسات را نیز درگیر کند که کنترل احساسات در این مواقع ضروری است. تشخیص دیابت ممکن است بسیار سخت باشد. با این حال، این احساسات، طبیعی و قابل‌انتظار هستند.

پریشانی دیابت اصطلاحی است که برای توصیف پاسخ عاطفی به زندگی همراه با دیابت استفاده می شود. با گذشت زمان، وارد شدن به یک روزمرگی جدید و آشنایی بیشتر با زندگی همراه با دیابت نوع ۲ می‌تواند به از بین رفتن احساس اضطراب و نگرانی کمک کند.

احساس غم و اندوه طولانی‌مدت، از دست دادن علاقه به فعالیت‌هایی که زمانی از آنها لذت می‌بردید، یا افسردگی که زندگی روزمره‌ی شما را مختل می‌کند ممکن است نشان‌دهنده‌ی یک مشکل دیگر باشد.

تحقیقات نشان می دهد که دیابت یک عامل خطرساز برای افسردگی است. ابتلا به دیابت و افسردگی هم‌زمان تقریباً دو برابر بیشتر از حالت جداگانه‌ی آن‌ها اتفاق می‌افتند. روان‌درمانی یا مشاوره به‌عنوان درمان می‌تواند برای افراد مبتلا به افسردگی مفید باشد.

بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی پس از مصرف داروهای ضد‌افسردگی متوجه بهبود در رفتار و خلق‌و‌خو شدند و این به شناسایی راه‌های مقابله‌کننده کمک می‌کند. می‌توانید با پزشک خود در مورد درمان با این داروها  صحبت کنید.

افراد مبتلا به دیابت بیشتر از افسردگی، دچار پریشانی دیابت می شوند. تحقیقات نشان می‌دهد که ۳۰ تا ۴۰ درصد از بزرگسالان مبتلا به دیابت از پریشانی دیابت رنج می‌برند.

با مصرف دارو، ارزیابی سطح قند خون، فعالیت بدنی و خوردن غذاهای مغذی، می‌توان بیماری را روزانه مدیریت کرد.

چگونگی کنار آمدن با فشارهای روحی و روانی ناشی از دیابت نوع ۲ از شخصی به شخصی دیگر متفاوت است. در ادامه چند پیشنهاد سودمند آمده است:

  • double-check-1

    توجه به احساسات خود

    به احساسات خود توجه کنید و یاد بگیرید که تشخیص دهید که چه زمانی احساساتتان شروع به تداخل در زندگی روزمره شما می‌کنند. به این ترتیب، می توانید آنها را کنترل کنید.

  • double-check-1

    با پزشک خود صحبت کنید

    به پزشک، پرستار، روان‌شناس یا مددکار اجتماعی خود اجازه دهید احساس شما را بدانند. آنها می‌توانند به شما کمک کنند تا نگرانی‌های خود را در مورد دیابت حل کنید یا شما را به کسی معرفی کنند که می‌تواند شما را کمک کند.

  • double-check-1

    با خانواده و دوستان صحبت کنید

    احساسات خود را در مورد ابتلا به دیابت با خانواده و دوستان خود در میان بگذراید. صحبت کردن با دیگران می‌تواند تا حدودی به کاهش استرس کمک کند. گاهی اوقات اطرافیان شما می‌توانند استرس شما را افزایش دهند، بنابراین به آنها اطلاع دهید که چگونه و در چه زمانی به کمک آنها نیاز دارید.

  • double-check-1

    برای هزینه‌های دارو کمک بخواهید

    داروها و وسایل مورد نیاز برای مبتلایان دیابت ممکن است گران باشند. اگر هزینه داروهای شما یک نگرانی عمده است، با داروساز یا پزشک خود صحبت کنید. آنها راهنمایی‌های لازم برای کمک‌های دولتی جهت کاهش هزینه‌های دارو‌ها یا لوازم دیابت را می‌کنند.

  • double-check-1

    هر روز یک کار را انجام دهید

     روی کارهایی که هر روز برای کنترل دیابت می‌توانید انجام دهید تمرکز کنید. لیست کارهای خود را بنویسید و هر بار یک کار را انجام دهید. اهداف کوتاه‌مدت تعیین کنید و در یک زمان یک یا دو کار را با هم انجام دهید.

  • double-check-1

    از خود مراقبت کنید

    مدتی از روز را برای انجام کارهایی که از آنها لذت می برید و به شما احساس خوبی می‌دهند، اختصاص دهید. این کارها، ممکن است صحبت کردن با همسر یا دوست، نوشتن، بازی با کودکان، خواندن کتاب، کار بر روی یک پروژه و یا باغبانی باشد.

جسمانی

دیابت نوع ۲ می‌تواند عوارض فیزیکی نیز بر بدن داشته باشد. فراگیری راه‌های مقابله با این عوارض به کنترل سطح قند خون کمک می‌کند.

داشتن برنامه‌ی غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم برای همه مفید است. به‌ویژه به افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ برای مقابله با آن کمک می‌کنند. اضافه وزن و ابتلا به دیابت نوع ۲ خطر ابتلا به سایر بیماری‌ها مانند بیماری قلبی، سکته‌ی مغزی، فشار خون بالا و سطوح غیرطبیعی کلسترول را افزایش می‌دهد. با کاهش تنها ۵ تا ۷ کیلوگرم می‌توانید دیابت را کنترل کنید. قبل از شروع یک برنامه ورزشی یا برنامه غذایی جدید، با پزشک خود صحبت کنید.

رژیم غذایی

رژیم غذایی یکی از راه‌های درمان برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ است. غذاهایی که می‌خورید تأثیر مستقیمی بر سطح قند خون می‌گذراند. غذاهای حاوی کربوهیدرات باعث افزایش سطح قند خون می‌شوند.

رژیم غذایی خاصی برای افراد مبتلا به دیابت وجود ندارد. رژیم غذایی سالم با پایه‌ی سبزیجات غیرنشاسته‌ای همراه با پروتئین بدون چربی یا چربی‌های سالم است.

اجتناب از نوشیدنی‌های شیرین‌شده با شکر توصیه می‌شود. برخی از این برنامه‌های غذایی سالم عبارت‌اند از: بشقاب دیابت، رژیم مدیترانه‌ای و رژیم غذایی DASH

فعالیت بدنی

فعالیت بدنی منظم فواید زیادی از جمله کنترل وزن، کاهش خطر بیماری، بهبود سلامت مغز، استخوان‌ها و ماهیچه‌ها و بهبود توانایی انجام فعالیت‌های روزمره دارد.

همچنین مشخص شده است که فعالیت بدنی باعث بهبود حساسیت به انسولین می‌شود (بنابراین سلول‌ها برای تنظیم بهتر قند خون به انسولین پاسخ می‌دهند) و التهاب را در بدن کاهش می‌دهد. سعی کنید روزی حدود ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی داشته باشید. ورزشی را که از آن لذت می‌برید را انتخاب کنید و با یکی از دوستان یا اعضای خانواده انجام دهید که در مقابل آن مسئولیت‌پذیر باشید و لذت ببرید.

دارو و مکمل‌های غذایی

داروهای دیابت می‌توانند به کنترل سطح قند خون کمک کنند. برخی از داروهای دیابت نیز به کاهش وزن کمک می‌کنند. و برخی خطر ابتلا به مشکلات قلبی عروقی مانند حمله‌ی قلبی و سکته را کاهش می‌دهند.

داروهای دیابت را طبق تجویز پزشک خود مصرف کنید. بدون صحبت با پزشک، مصرف داروهای خود را قطع نکنید.  

اگر در مورد داروهای خود سؤال یا نگرانی دارید حتماً با پزشک خود در میان بگذراید. برخی از مکمل‌های غذایی به کاهش سطح قند خون و در نتیجه کنترل دیابت کمک می‌کنند. قبل از مصرف هرگونه مکمل غذایی، با پزشک خود صحبت کنید زیرا برخی از این مکمل‌ها ممکن است با داروهای فعلی که مصرف می‌کنید تداخل داشته باشند یا عوارض جانبی نامطلوبی داشته باشند.

معاشرت

حمایت اطرافیان می‌تواند تفاوت زیادی در کنترل دیابت نوع ۲ ایجاد کند؛ بنابراین، با خانواده و دوستان خود صحبت کنید و کمک‌هایشان را رد نکنید. حمایت و کمک دیگران می‌تواند بخشی از استرس را از بین ببرد. این حمایت‌ها عبارت‌اند از رفتن به پزشک، یادآوری مصرف داروها، ورزش کردن، کمک به ارزیابی سطح قند خون و پختن وعده‌های غذایی مغذی.

راه دیگر برای دریافت حمایت اجتماعی، پیوستن به یک گروه حمایتی است. برقراری ارتباط با سایر افراد مبتلا به دیابت می‌تواند شما را با مشکلات مشابه و راه‌حل‌های آن آشنا کند، از دیگران یاد می‌گیرید که چگونه دیابت را کنترل کنید و در این مسیر احساس تنهایی نمی‌کنید.

مسافرت رفتن

دیابت و روند درمان آن همیشگی است. یادگیری نحوه‌ی مدیریت آن در سفر بخش مهمی از مدیریت دیابت است. نکات زیر برای کمک به کاهش استرس در سفر مبتلایان به دیابت آمده است:

  • double-check-1

    میان وعده‌های سالم بسته‌بندی کنید.

  • double-check-1
    برای زمان مصرف دارو، زنگ هشدار تنظیم کنید (تغییرات زمانی را در نظر بگیرید).
  • double-check-1
    اگر در حال پرواز هستید، تمام داروها و لوازم دیابت خود را در یک کیف دستی قرار دهید.
  • double-check-1

    داروخانه‌های نزدیک به مقصد خود را پیدا کنید.

  • double-check-1

    مطمئن شوید که به اندازه‌ی کافی از داروها و سایر لوازم دیابت در طول سفر دارید.

  • double-check-1
    از قبل منوی غذایی سالم در مقصد و در طول سفر را بررسی کنید.
  • double-check-1
    حرکت هدفمند را در برنامه سفر خود برنامه‌ریزی کنید و در ورزش زیاده‌روی نکنید.
  • double-check-1
    مقدار زیادی آب بنوشید تا هیدراته بمانید.

کار

دیابت نوع ۲ بر روی کار شما نیز بسته به این که چه کاری انجام می‌دهید ممکن است تأثیر بگذارد. بهتر است به کارفرمای خود اطلاع دهید، به‌خصوص اگر در محل کار مصرف دارو، بررسی سطح قند خون، استراحت و خوردن میان وعده مشکل است.

اگر نگران تبعیض هستید، با حقوق خود به‌عنوان فرد واجد شرایط معلولیت آشنا شوید. این قوانین بیان می‌کنند که کارفرما:

  • double-check-1
    نمی‌تواند به دلیل دیابت شما را استخدام یا ارتقاء دهد.
  • double-check-1
    نمی‌تواند به دلیل دیابت شما را برکنار کند
  • double-check-1
    باید تسهیلات معقولی برای شما فراهم کند که به شما در انجام وظایف اساسی شغلتان کمک کند.
  • double-check-1

    نمی‌تواند برای ارائه بیمه درمانی تبعیض قائل شود

نکاتی برای مقابله با دیابت در محل کار شامل خواب کافی در هر شب و خوردن یک وعده‌ی غذایی قبل از رفتن به محل کار است. از خوردن شیرینی‌ها در محل کار خودداری کنید یا فقط یک قسمت کوچک از آن را بخورید. همکاری قابل اعتماد را پیدا کنید که در مواقع ضروری کمکتان کند.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه