آشنایی با

مراحل پیشرفت بیماری دیابت

دیابت نوع ۲ یک بیماری پیشرونده است که در آن مشکلات قند خون به تدریج خود را نشان می‌دهند. اولین علائم با افزایش اندک سطح قند خون (گلوکز) شروع می‌شود (قندخون خارج از محدوده طبیعی است، اما به اندازه کافی بالا نیست که بتوان دیابت را تشخیص داد) این بیماری مقاومت به انسولین نامیده می‌شود و اولین مرحله از چهار مرحله‌ی دیابت نوع ۲ است.

در این مقاله توضیح داده می‌شود که در هر مرحله چه انتظاراتی می‌توانید داشته باشید و چگونه می‌توانید شرایط را با توجه به پیشرفت آن مدیریت کنید.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

مراحل پیشرفت بیماری دیابت نوع ۲

مقاومت به انسولین

مقاومت به انسولین اولین علامت مشکلات قند خون است که اغلب سال‌ها قبل از تشخیص دیابت نوع ۲ رخ می‌دهد. غذایی که می‌خورید، با ورود به خون، در بدن به قند (یا گلوکز) تبدیل می‌شود. پانکراس انسولین را آزاد کرده قند را از خون خارج و وارد سلول‌ها می‌کند تا بدن از آن برای کسب انرژی استفاده کند. هنگامی که بدن به انسولین مقاوم است یا به انسولین پاسخ مناسبی نمی‌دهد، قند خون شروع به افزایش می‌کند.

در نتیجه بدن به کبد و ماهیچه‌ها علامت می‌دهد تا قند خون را ذخیره کنند. هنگامی که کبد دیگر نمی‌تواند قند بیشتری را تحمل کند، قند اضافی را به سلول‌های چربی می‌فرستد که به عنوان چربی بدن ذخیره می‌شوند.

در حالی که این مرحله ممکن است در ابتدا چندان مورد توجه قرار نگیرد، اما بسیاری از تغییرات بدن می‌تواند در آینده مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد کند.

مقاومت به انسولین نوع A

مقاومت به انسولین نوع A یک اختلال نادر است که در آن بافت‌های بدن به انسولین پاسخ نمی‌دهند. این به دلیل جهش در ژنی است که به سلول‌ها در جذب انسولین کمک می‌کند.

پیش دیابت

زمانی پیش دیابت دارید که گلوکز خون شما خارج از محدوده طبیعی باشد، اما آنقدر بالا نباشد که به عنوان دیابت شناخته شود. با وجود اینکه پیش دیابت از طریق تغییرات در سبک زندگی مانند رژیم غذایی و ورزش قابل برگشت است، شانس ابتلا به دیابت نوع ۲، بیماری قلبی و سکته را نیز افزایش می‌دهد.

مانند مقاومت به انسولین، ممکن است تا زمانی که آزمایش خون، سطوح گلوکز را بالاتر از حد طبیعی نشان دهد، هیچ نشانه‌ای از پیش دیابت را مشاهده نکنید. خطر ابتلا به پیش دیابت در موارد زیر افزایش می‌یابد

  • double-check-1

    اضافه وزن یا چاقی

  • double-check-1

    فعالیت بدنی کم

  • double-check-1

    والدین یا خواهر و برادرهای خونی مبتلا به دیابت

  • double-check-1

    سابقه کلسترول بالا، فشار خون بالا، بیماری قلبی یا سکته مغزی

  • double-check-1

    سندرم تخمدان پلی کیستیک(PCOS)

شیوع پیش دیابت در آمریکایی‌های آفریقایی تبار، بومیان هاوایی، بومیان آلاسکا، بومیان آمریکایی، آسیایی-آمریکایی‌ها، اسپانیایی‌ها/لاتین‌ها، ساکنان جزایر اقیانوس آرام و افراد بالای ۴۵ سال افزایش می‌یابد.

دیابت نوع ۲

در دیابت نوع ۲، گلوکز خون در محدوده خطرناکی قرار دارد. قند خون طبیعی ناشتا باید ۹۹ میلی گرم قند در هر دسی لیتر خون(mg/dL) یا کمتر باشد. در پیش دیابت، گلوکز خون بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ میلی گرم قند در هر دسی لیتر خون است. اگر ۱۲۶ میلی گرم قند در هر دسی لیتر خون یا بیشتر داشته باشید، به این معنی است که به دیابت نوع ۲ مبتلا هستید.

برخی از مبتلایان به دیابت نوع ۲ ممکن است علائمی نشان ندهند. اما در برخی دیگر، علائم ممکن است خفیف باشد. با این حال، علائم به تدریج بدتر خواهند شد.

علائم دیابت نوع ۲ عبارتند از:

  • double-check-1

    افزایش تشنگی و ادرار

  • double-check-1

    تاری دید

  • double-check-1

    افزایش گرسنگی

  • double-check-1

    بی‌حسی یا گزگز در دست‌ها یا پاها (نوروپاتی محیطی)

  • double-check-1

    زخم‌هایی که مدت زیادی طول می‌کشند تا بهبود یابند یا اصلاً خوب نمی‌شوند (زخم دیابتی)

علائم قند خون تحت کنترل نیست

حتی زمانی که برنامه درمانی دیابت خود را دنبال می‌کنید، ممکن است قند خون به دلیل ماهیت پیشرونده این بیماری از کنترل خارج شود.

دیابت نوع ۲ با عوارض عروقی

مرحله نهایی دیابت، شامل آسیب عروقی (رگ خونی) است. این شامل رتینوپاتی دیابتی، آترواسکلروز و نفروپاتی دیابتی است. این شرایط به دلیل قند خون بالا در طول سال‌ها ایجاد می‌شود و مسئول کاهش امید به زندگی، نابینایی و مرحله نهایی بیماری کلیوی در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ است.

رتینوپاتی دیابتی: رگ‌های خونی در پشت چشم متورم می‌شوند و مایع به داخل چشم نشت می‌کند. این می‌تواند باعث از دست دادن بینایی، جداشدگی شبکیه، گلوکوم (آسیب عصب بینایی) و آب مروارید (کدر شدن عدسی چشم) شود.

آترواسکلروز: چربی و کلسترول‌هایی‌ به نام پلاک در رگ‌ها جمع شده و در نهایت سخت می‌شوند. در این حالت خون قادر به حرکت آزادانه نیست. پلاک می‌تواند به قدری ضخیم شود که مسیر عبور از رگ‌ها کاملاً مسدود شده و باعث حمله قلبی یا سکته شود.

نفروپاتی دیابتی: قند خون بالا می‌تواند به کلیه‌ها آسیب برساند. هنگامی که این اتفاق می‌افتد، کلیه‌ها نمی‌توانند مواد زائد و مایعات را به طور مؤثر از بدن شما خارج کنند و در نهایت منجر به نارسایی کلیه می‌شود. درمان نیاز به دیالیز منظم دارد، روشی که به صورت دستی مواد زائد را از خون خارج می‌کند تا زمانی که بتوانید پیوند کلیه را دریافت کنید.

کند کردن سرعت پیشرفت بیماری

تنها راه پیشگیری یا کند کردن پیشرفت دیابت نوع ۲، کنترل قند خون است. اگر مقاومت به انسولین یا پیش دیابت تشخیص داده شد، می‌توانید از دیابت نوع ۲ جلوگیری کنید. اگر دیابت نوع ۲ در شما تشخیص داده شد، روش‌های پیشگیری و مدیریت یکسان است:

  • double-check-1

    داروها.

    پزشک ممکن است داروهای دیابت را برای کمک به کنترل قند خون شما تجویز کند. این ممکن است شامل داروهای خوراکی یا تزریق انسولین باشد.

  • double-check-1

    کاهش وزن اضافی.

    خوب غذا خوردن و فعالیت بیشتر باید به کاهش وزن کمک کند. با پزشک خود صحبت کنید تا وزن هدف و نکاتی را برای رسیدن به آن تعیین کنید.

  • double-check-1

    سالم بخورید و ورزش کنید.

    این شامل خوردن یک رژیم غذایی سالم و کم‌کالری همراه با میوه‌ها، سبزیجات، پروتئین‌های کم چرب و یا گیاهی، غلات کامل و لبنیات بدون چربی یا کم چرب است. ورزش نیز ضروری است. باید در طول هفته، حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت هوازی با شدت متوسط ​​یا ۷۵ دقیقه فعالیت هوازی شدید داشته باشید و دو بار در هفته تمرینات قدرتی را انجام دهید.

دیابت نوع ۲ یک بیماری پیشرونده است و به مرور زمان، کنترل قند خون را دشوارتر می‌کند. برای کمک به پیشگیری از عوارض جدی، با پزشک خود همکاری کنید تا برنامه درمانی و داروهای خود را در صورت نیاز تنظیم کنید.

خلاصه

در حالی که تشخیص دیابت نوع ۲ ممکن است سخت به نظر بیاید، تغییرات در بدن، سال‌ها قبل از تشخیص، شروع می‌شود. دیابت در چهار مرحله ایجاد می‌شود: مقاومت به انسولین، پیش دیابت، دیابت نوع ۲ و دیابت نوع ۲ با عوارض عروقی. اگر بیش از ۴۵ سال سن دارید، یا بستگان خونی مبتلا به دیابت دارید، از نظر جسمی غیرفعال هستید یا اضافه وزن دارید، در معرض خطر بیشتری هستید. اگر مقاومت به انسولین یا پیش دیابت زودهنگام تشخیص داده شود، تغییرات سبک زندگی مانند خوردن یک رژیم غذایی سالم، افزودن ورزش به فعالیت‌های روزانه و مصرف داروهای دیابت، می‌تواند از ابتلا به دیابت نوع ۲ جلوگیری کند.

مدیریت قند خون برای پیشگیری از شدیدترین عوارض مانند بیماری‌های چشم، آسیب کلیوی و بیماری قلبی-عروقی کلیدی است. برخی ممکن است بتوانند دیابت نوع ۲ را از بین ببرند، اما برای بسیاری، این یک وضعیت پزشکی مادام العمر است.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه