اطلاع از حقایق در مورد دیابت برای مدیریت این بیماری مهم است. اطلاعات زیادی در مورد این بیماری وجود دارد اما همهی آنها درست نیستند. اغلب فهمیدن درست و غلط بودن اطلاعات دشوار است. در این مقاله به برخی از این باورهای اشتباه اشاره میشود.
انجام
انواع تستهای تخصصی دیابت در ارومیه
مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیهی آزمایشهای مربوط به دیابت را داراست.
باور اشتباه ۱: دیابت نوع ۲ نوع خفیفی از دیابت است.
بیماری به نام دیابت خفیف وجود ندارد. همهی دیابتها جدی هستند و اگر بهدرستی کنترل نشوند، میتوانند منجر به عوارض جدی شوند.
باور اشتباه ۲: افراد مبتلا به دیابت نمیتوانند قند مصرف کنند.
ابتلا به دیابت به این معنی نیست که باید رژیم غذایی بدون قند داشته باشید. این افراد باید از یک رژیم غذایی سالم و متعادل پیروی کنند که دارای چربی، نمک و شکر کم باشد و باید بتوانید از انواع غذاها، از جمله شیرینیجات لذت ببرید.
باور اشتباه ۳: افراد مبتلا به دیابت باید غذاهای دیابتی بخورند
برچسب دیابتی معمولاً روی شیرینیها، بیسکوییتها و غذاهای مشابه که عموماً دارای چربی بالا هستند بهویژه چربیهای اشباعشده و دارای کالری استفاده میشود. شکلات دیابتی توصیه نمیشود زیرا آنها همچنان بر سطح قند خون تأثیر میگذارند و از طرف دیگر گران هستند و سبب اسهال میشوند؛ بنابراین بهتر است میزان مصرف را تغییر دهید.
باور اشتباه ۴: افراد مبتلا به دیابت در نهایت نابینا میشوند.
اگرچه یکی از عوارض جانبی دیابت آسیب به چشم و نابینایی است اما اگر موارد زیر را انجام دهید ممکن است عوارض ناشی از دیابت را کاهش دهید:
باور اشتباه ۵: رانندگی برای افراد مبتلا به دیابت بیخطر نیست.
به شرط مسئولیتپذیر بودن و کنترل دیابت، رانندگی برای افراد مبتلا به دیابت به اندازه دیگران ایمن است.
باور اشتباه ۶: افراد مبتلا به دیابت نمیتوانند ورزش کنند.
افراد مبتلا به دیابت برای داشتن سبک زندگی سالم نیاز دارند که ورزش کنند. فعالیت بدنی میتواند به کاهش خطر عوارض مرتبط با دیابت نظیر بیماری قلبی کمک کند. با این حال قبل از شروع ورزشی جدید با مربی آن مشورت کنید.
باور اشتباه ۷: افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض سرماخوردگی و سایر بیماریها هستند.
این موضوع درست نیست. اگرچه برخی تحقیقات پزشکی نشان میدهند که افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری هستند، هیچچیز برای اثبات قطعی این موضوع وجود ندارد. اما بیماریهای خاصی وجود دارند که در افراد مبتلا به دیابت شایعتر هستند و دیابت نیز ممکن است روند بیماری را تغییر دهد. برای مثال، یک فرد مبتلا به دیابت ممکن است نسبت به یک فرد بدون دیابت بیشتر و یا برای مدت طولانیتری بیمار باشد.
باور اشتباه ۸: ابتلا به دیابت به این معنی است که نمیتوانید کارهای خاصی را انجام دهید.
ابتلا به دیابت نباید شما را از به دست آوردن و حفظ شغل باز دارد. با این حال، افراد مبتلا به دیابت هنوز در برخی از موقعیتهای شغلی با ممنوعیت مواجه هستند.
باور اشتباه ۹: افراد مبتلا به دیابت نمیتوانند جوراب پرواز بپوشند.
روی بسیاری از جورابهای پروازی هشدار «برای افراد مبتلا به دیابت مناسب نیست» وجود دارد. اگر مشکلات گردش خون یا عوارضی مانند زخم پا دارید، قبل از استفاده با پزشک خود مشورت کنید. با این حال، اگر پاها به طور کلی سالم هستند بعید است که جورابهای پروازی آسیبی وارد کند.
باور اشتباه ۱۰: افراد مبتلا به دیابت نمیتوانند انگور، انبه یا موز بخورند.
گاهی اوقات تصور میشود که افراد مبتلا به دیابت نمیتوانند انگور و موز را به دلیل طعم شیرین بخورند. اما اگر رژیم غذایی حاوی این میوهها داشته باشید، باز هم میتوانید به کنترل خوب قند خون برسید. در واقع انگور و موز مانند همهی میوهها انتخاب بسیار سالمی هستند. میوه سرشار از فیبر و ویتامینها، چربی کم و مواد معدنی است و به محافظت در برابر بیماریهای قلبی، سرطان و برخی از مشکلات معده کمک میکند.
باور اشتباه ۱۱: افراد مبتلا به دیابت نمیتوانند ناخنهای پای خود را کوتاه کنند.
این قضیه درست نیست. افراد مبتلا به دیابت، باید ناخنهای خود را به شکل انتهای انگشتان پا کوتاه کنند یعنی ناخن را از طرفین به صورت خمیده یا خیلی زیاد کوتاه نکنند. ناخنها برای حفاظت از انگشتان وجود دارند. بهترین کار، کوتاه کردن ناخنها با ناخنگیر و سپس سوهان کشیدن گوشههای ناخن است.
سؤالات متداول
اگر دیابت داشته باشم هنوز هم میتوانم سفر کنم؟
افراد مبتلا به دیابت میتوانند به سرتاسر جهان سفر کنند. فقط کافی است شرایط و امکانات را برای به حداقل رساندن مشکلات احتمالی و داشتن یک سفر ایمن مهیا کنید.
آیا به پشتیبانی نیاز دارم و از کجا میتوانم آن را دریافت کنم؟
مدیریت دیابت در مواقعی میتواند بسیار سخت به نظر برسد و برخی از افراد دریافتند که حمایت و تشویق میتواند در کمک به مقابله با بیماری کمک کند. در حالت ایدهآل، پشتیبانی باید از طرف شخصی باشد که بهطور منظم با او در تماس هستید که میتواند شریک زندگی، دوست یا فردی از تیم پزشکی باشد.
چه آموزشی در دسترس است؟
همهی افراد مبتلا به دیابت باید آموزش و حمایت لازم را دریافت کنند تا بتوانند با اطلاعات و مهارت کافی به کنترل دیابت بپردازند. با پزشک خود دربارهی این دورهها صحبت کنید.
دیابت پایان راه نیست!
دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یکسوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.
اما این بیماری خطرناک و مادامالعمر، در صورت تشخیص بهموقع و رعایت دستورالعملهای پزشک، کاملا قابلکنترل است. بهعنوان یک فرد دیابتی میتوانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، بهشرطی که توصیههای پزشک را در مورد نظارت و درمان بهدرستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمیکنند.
مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبههای مختلف این بیماری دارد. توصیه میکنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق باشید.
← مجله سلامت دیابت
مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه