آیا دیابت قابل‌ درمان است؟

با وجود تحقیقات بسیار در مورد دیابت و پیشرفت در روش‌های مدیریت آن، احتمالاً تصور می‌کنیم که حتماً تابه‌حال کسی راهی برای درمان آن یافته‌است؛ ولی واقعیت این است که هیچ راهی برای درمان دیابت -چه دیابت نوع یک و چه دیابت نوع دو- وجود ندارد (گرچه برخی تغییرات در سبک زندگی افراد مبتلا به دیابت نوع دو می‌تواند در برخی موارد به بهودی دیابت کمک کند).

با این حال رعایت نکات ساده در طول روز می‌تواند تفاوت زیادی ایجاد کنند.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

آیا تراپی طبیعی برای درمان دیابت وجود دارد؟

خیر. تراپی‌های طبیعی از جمله تنفسی‌های عمیق، آرامیدگی پیش‌رونده‌ی عضلانی، تصور هدایت‌شده (Guided imagery) و بیوفیدبک می‌توانند در کاهش استرس نقش داشته باشند. فشار‌های روانی بر سطح قند‌خون تأثیر‌گذار هستند؛ بنابراین، یادگیری نحوه‌ی ریلکس کردن در مدیریت دیابت اهمیت دارد.

مکمل‌ها نیز در درمان دیابت تأثیری ندارند. برخی از دارو‌های طبیعی ممکن است با دارو‌های دیابت تداخل داشته باشند. طبق شواهد، برخی از این دارو‌ها برای مدیریت دیابت مفید هستند ولی بهتر است قبل از مصرف این دارو‌ها با پزشک مشورت کرد.

بهتر است در مورد روش‌های درمانی دیابت با ‌احیتاط و شک‌گرایانه عمل کرد زیرا یک روش درمانی واقعی، بار‌ها و بار‌ها در آزمایشگاه‌ها با موفقیت مورد آزمایش قرار می‌گیرند.

جراحی لاغری

بسیاری از افرادی که درگیر دیابت نوع دو هستند، پس از جراحی لاغری شاهد برگشت سطح قند‌خون خود به رنج طبیعی می‌شوند. برخی از متخصصان به این حالت رمیژن (Remission) می‌گویند. عدم نیاز به دارو‌های دیابت پس از جراحی لاغری، امری طبیعی است.

رسیدن به وزن ایده‌آل و حفظ آن در مدیریت دیابت بسیار حائز اهمیت است. پس از جراحی، در صورت افزایش وزن، دیابت نیز مجدداً به سراغ شما خواهد آمد.

آیا پیوند پانکراس می‌تواند مفید باشد؟

دریافت پانکراس اهدایی برای افراد مبتلا به دیابت نوع یک، یک احتمال است. این نوع پیوند معمولاً برای کسانی انجام می‌گیرد که با مرحله‌ی نهایی بیماری‌های کلیوی مواجه هستند.

پیوند پانکراس می‌تواند به بازسازی توانایی بدن در کنترل قند‌خون کمک کند. مانند هر فردی که تحت پیوند اعضا قرار می‌گیرد، این افراد نیز برای جلوگیری از رد پیوند باید تا آخر عمر خود دارو مصرف کنند.

چه تغییراتی در سبک زندگی می‌تواند به مدیریت دیابت کمک کند؟

با این که هیچ راهی برای درمان دیابت وجود ندارد ولی می‌توان آن را مدیریت و کنترل کرد. حتی برخی از افراد بهبودی را نیز تجربه می‌کنند. برای مدیریت مؤثر دیابت لازم است این موارد را رعایت کنید:

  • double-check-1

    سطح قند خون خود را کنترل کنید.

    احتمالاً می‌دانید که بررسی مدام سطح قند خون می‌تواند به حفظ سطح آن در دامنه‌ی نرمال کمک کند. به‌صورت منظم دارو‌های دیابت خود را مصرف کنید و میزان غذای مصرفی خود را با دارو، ورزش، مدیریت استرس و عادات خواب مناسب متعادل کنید.

  • double-check-1

    برای هر وعده‌ی غذایی خود برنامه‌ریزی کنید.

    تا حد ممکن از برنامه‌ی غذایی ویژه‌ی افراد دیابتی پیروی کنید.

  • double-check-1

    تنقلات سالم بخورید.

    در این حالت، احتمالاً کمتر به مصرف تنقلات با ارزش غذایی پایین تمایل خواهید داشت.

  • double-check-1

    به‌صورت منظم ورزش کنید.

    ورزش به تناسب اندام، کالری‌سوزی و تعدیل سطح قند‌خون کمک می‌کند.

  • double-check-1

    از مراجعه‌ی منظم به پزشک غفلت نکنید.

    این شامل پزشک، مدرس دیابت، چشم‌پزشک، دندان‌پزشک، متخصص پا و سایر متخصصانی است که در حوزه‌ی سلامت فعالیت می‌کنند.

آیا سلول‌های بنیادی درمانی احتمالی برای دیابت هستند؟

این سلول‌ها می‌توانند در درمان دیابت مؤثر باشند ولی در حال حاضر درمانِ قطعی نیستند!

سلول‌های بنیادی، سلول‌هایی هستند که به انواعی از سلول‌های دیگر تمایز می‌یابند. عملکرد محققان در درمان دیابت نوع یک به کمک این سلول‌ها موفقیت‌آمیز بوده است.

آیا پیوند سلول‌های جزایر لانگرهانس پانکراس می‌تواند راهی برای درمان دیابت باشد؟

پیوند سلول‌های جزایر لانگرهانس موفق می‌تواند کیفیت زندگی افراد دیابتی را بهبود بخشد. این نوعی فناوری در حال تکامل است و در حال حاضر تحقیقاتی بر روی آن انجام می‌گیرد.

سلول‌های جزایر لانگرهانس پانکراس وظیفه‌ی تولید انسولین را بر عهده دارند. این سلول‌ها از فرد اهدا‌کننده گرفته می‌شوند. پس از این که پیوند با موفقیت شکل گرفت، سلول‌های جزایر لانگرهانس اهدایی در پاسخ به قند‌خون شروع به ساخت و ترشح انسولین می‌کنند. این پروسه می‌تواند انعطاف‌پذیری فرد با وعده‌های غذایی مصرفی را بیشتر کرده و از عوارض جدی و طولانی‌مدت دیابت مثل بیماری‌های قلبی، سکته، بیماری‌ کلیوی، آسیب به اعصاب و چشم جلوگیری کند.

افرادی که این نوع پیوند را انجام می‌دهند باید تا آخر عمر برای جلوگیری از رد پیوند سلول‌های اهدایی، دارو مصرف نمایند.

در صورتی که تنظیم‌کننده‌های هدایت تراغشایی فیبروز کیستیک (CFTR) بخشی از درمان شما محسوب می‌شوند، ممکن است شاهد اضافه وزن باشید. در این شرایط بهتر است برای حفظ وزن سالم، در برنامه‌ی غذایی خود تغییراتی را ایجاد کنید.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه