آشنایی با

راهنمای تزریق انسولین در کودکان مبتلا به دیابت

انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده ساخته می‌شود. لوزالمعده اندامی است که به هضم غذا کمک می‌کند. در کودکان مبتلا به دیابت نوع ۱، بدن تولید انسولین را متوقف کرده است. به همین دلیل کودکان مبتلا به دیابت نوع ۱ باید انسولین را یا از طریق تزریق یا پمپ انسولین به دست آورند. در این مقاله به نحوه‌ی تزریق انسولین در کودکان پرداخته می‌شود.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

تزریق انسولین در کودکان

سن مناسبی برای کودک وجود ندارد که تزریقات را خودش انجام دهد. برخی از کودکان ترجیح می‌دهند این کار را خودشان انجام دهند. برخی دیگر از کودکان ترجیح می‌دهند تا زمانی که کاملاً آماده نشدند از یک بزرگسال برای تزریق انسولین استفاده کنند.

فرزند شما باید در این مورد تصمیم بگیرد و وقتی احساس کرد که آماده است می‌توانید کمک کنید تا خودش این مسئولیت را انجام دهد. وقتی می‌گویند آماده هستند، آن‌ها را تشویق کنید. همچنین می‌توانید نحوه‌ی انجام آن را نشان دهید.

کیت انسولین

  • double-check-1

    ابتدا به یک قلم انسولین نیاز دارید، قلم انسولین یکبار مصرف است و از قبل در آن انسولین وجود دارد، بنابراین آماده استفاده است. اگر از یک قلم چند بار مصرف استفاده می‌کنید، باید کارتریج انسولین را در آن قرار دهید.

  • double-check-1

    مورد بعدی سوزن است. سوزن، کوچک و نازک است زیرا فقط باید زیر پوست برود، نه داخل رگ یا عضله و در نتیجه کمتر درد می‌کشید.

  • double-check-1

    به یک سطل مخصوص وسایل تیز و برنده نیاز دارید که بعد از تزریق انسولین، سوزن را دور بیندازید.

نحوه‌ی تزریق انسولین

تزریق انسولین ساده است. فقط باید این شش مرحله را انجام دهید:

  • double-check-1

    دست‌های خود را بشویید و خشک کنید.

  • double-check-1

    محل تزریق را انتخاب کنید، به دنبال بافت چربی هستید بنابراین می‌توانید شکم، ران یا باسن خود را انتخاب کنید. برای هر بار تزریق یک محل جدید را انتخاب کنید (حداقل به اندازه‌ی ۱ سانتی‌متر از محل تزریق قبلی فاصله داشته باشید).

  • double-check-1

    سوزن را به قلم انسولین وصل کنید. هر دو درپوش را بردارید و دو واحد انسولین بگیرید. قلم را به سمت هوا بگیرید و پیستون را فشار دهید تا انسولین از بالای سوزن خارج شود.

  • double-check-1

    وقتی آماده شدید، مطمئن شوید که محل تزریق تمیز و خشک است، دوز خود را تنظیم کنید و سوزن را با زاویه‌ی ۹۰ درجه وارد کنید. پیستون را فشار دهید تا به صفر برسد.

  • double-check-1
    به آرامی تا ۱۰ بشمارید تا انسولین وارد بدن شود و سپس سوزن را بیرون بیاورید.
  • double-check-1
    در آخر سوزن را در سطل زباله بیاندازید.

قلم انسولین

معمولاً انسولین را چهار بار یا بیشتر در روز با قلم انسولین تزریق خواهید کرد. استفاده از قلم‌های انسولین نسبتاً آسان است. تزریق‌های اول کمی دردناک و اذیت‌کننده خواهد بود اما با گذشت زمان تزریق آسان‌تر می‌شود. قلم انسولین تنها راه مصرف انسولین نیست. ممکن است کودک ترجیح دهد از پمپ انسولین استفاده کند.

چگونه به کودک خود در تزریق انسولین کمک کنیم؟

مهم‌ترین نکته این است که تا حد امکان او را حمایت کنید. در اینجا به چند مورد از آن‌ها اشاره شده است:

  • double-check-1
    به فرزندتان فشار نیاورید که خودش تزریقات را انجام دهد. صبر کنید تا آماده شود.
  • double-check-1
    اگر می‌خواهند مسئولیتی را برعهده بگیرند، تزریق را خودتان انجام ندهید. آن‌ها را تشویق کنید تا دیابت خود را کنترل کنند.
  • double-check-1

    به یاد داشته باشید که حتی زمانی که فرزندتان تزریقات خود را انجام می‌دهد، ممکن است تمایلی به انجام آن‌ها نداشته باشد. در صورت تمایل پیشنهاد دهید که تزریقات آن‌ها را خودتان انجام دهید.

  • double-check-1
    مراقب بهانه‌های آن‌ها باشید، فقط در صورتی که عادت‌های بدی پیدا کردند.

مطمئن شوید که انسولین را به جایی که بلافاصله برای یک فعالیت استفاده کردند، تزریق نمی‌کنند. مثلاً درست قبل از بازی فوتبال به پای کودک انسولین تزریق نکنید زیرا باعث می‌شود انسولین سریع‌تر عمل کند و در نتیجه احتمال هیپو را افزایش می‌دهد.

پمپ‌های انسولین

برخی از کودکان و نوجوانان به جای قلم انسولین از پمپ انسولین استفاده می‌کنند. این پمپ در طول روز و شب دوزهای انسولین سریع‌الاثر می‌دهد. همچنین اگر سطح قند خون خیلی بالا می‌رود، می‌توانید دوز را برای تأمین انسولین بیشتر تغییر دهید.

اگر کودک مایل به استفاده از پمپ است، از یک متخصص راهنمایی بخواهید. برخی از کودکان ترجیح می‌دهند که تزریق کنند زیرا این پمپ همیشه به بدن وصل است و احساس می‌شود.

نحوه‌ی تزریق انسولین به نوزاد

تزریق انسولین به نوزاد در ابتدا می‌تواند ترسناک باشد، اما با گذشت زمان آسان‌تر می‌شود. در این خصوص، پزشک آموزش‌های لازم را خواهد داد. برخی از قلم‌های انسولین نصف واحد انسولین می‌دهند که می‌تواند برای نوزاد کافی باشد. همچنین ممکن است به جای آن پمپ انسولین به نوزادتان داده شود.

 اگر ثابت نگه داشتن نوزاد دشوار است، او را محکم روی زانوی خود نگه‌داشته و تزریق کنید. دقت داشته باشید که تغییر مکان تزریق مهم است.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه