سندرم هیپرگلیسمی هیپراسمولار (HHS) یکی از عوارض جدی دیابت است. این سندروم زمانی اتفاق میافتد که سطح گلوکز خون فرد برای مدت طولانی بیشازحد بالا باشد و منجر به کمآبی شدید (تشنگی شدید) و گیجی شود.
سندرم هیپرگلیسمی هیپراسمولار با نامهای دیگری نیز شناخته میشود، از جمله:
چه عاملی باعث سندرم هیپرگلیسمی هیپراسمولار (HHS) میشود؟
افراد دیابتی، گلوکز (قند) خون بیشازحد بالایی دارند. به دلیل اینکه بدن این افراد در تولید انسولین یا استفاده از آن دچار مشکل هستند، گلوکز اضافی تولید میکنند. انسولین هورمونی طبیعی است که توسط سلولهای بتا پانکراس تولید میشود و به بدن در استفاده از قند به عنوان انرژی کمک میکند.
اگر قند خون فرد مبتلا به دیابت برای طولانیمدت در سطح بالایی باشد، (هیپرگلیسمی) قند اضافی وارد ادرار شده و باعث تکرر ادرار میشود. در نتیجه، مایعات زیادی از بدن دفع میشود و میتواند منجر به کمآبی شدید (تشنگی شدید) شود. در این حالت سندروم هیپرگلیسمی هیپراسمولار اتفاق میافتد.
این سندروم بهطور معمول در افرادی که دیابت نوع دو کنترل نشده دارند، رخ میدهد. همچنین در موارد زیر نیز اتفاق میافتد:
علائم سندرم هیپرگلیسمی هیپراسمولار (HHS) چیست؟
علائم این سندروم به آرامی ظاهر میشوند و بروز آنها ممکن است روزها یا هفتهها طول بکشد. علائم شامل موارد زیر است:
انجام
انواع تستهای تخصصی دیابت در ارومیه
مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیهی آزمایشهای مربوط به دیابت را داراست.
سندرم هایپرگلیسمی هایپراسمولار (HHS) چگونه درمان میشود؟
برای درمان، پزشک داروهای داخل وریدی (IV) تجویز میکند:
پزشک همچنین هرگونه بیماری یا عفونت زمینهای که ممکن است عامل سندروم هایپرگلیسمی هایپراسمولار باشد را درمان میکند. بیمار در بیمارستان بستری میشود تا هرگونه عارضهای تحتنظر باشد.
درمان سندرم هیپرگلیسمی هیپراسمولار (HHS) چه عوارضی دارد؟
تزریق الکترولیتها یا مایعات داخل وریدی که برای درمان کمآبی استفاده میشوند عارضه جانبی ندارند. اما، عوارض جانبی انسولین عبارتاند از:
اگر در مدت زمان بستریشدن در بیمارستان، قند خون بیمار خیلی پایین بیاید، پزشک هیپوگلیسمی را نیز درمان میکند.
آیا میتوان از بروز سندرم هیپرگلیسمی هیپراسمولار (HHS) جلوگیری کرد؟
بهترین راه برای پیشگیری از این سندروم داشتن سبک زندگی سالم و کنترل دیابت است. برای پیشگیری موارد زیر را انجام دهید:
دیابت پایان راه نیست!
دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یکسوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.
اما این بیماری خطرناک و مادامالعمر، در صورت تشخیص بهموقع و رعایت دستورالعملهای پزشک، کاملا قابلکنترل است. بهعنوان یک فرد دیابتی میتوانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، بهشرطی که توصیههای پزشک را در مورد نظارت و درمان بهدرستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمیکنند.
مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبههای مختلف این بیماری دارد. توصیه میکنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق باشید.
← مجله سلامت دیابت
مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه